Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@mamkalubka no neviem či sa vyznám 😅 Ale je jedno či pracuješ na plný či na polovičný úväzok - vždy môžeš poberať len jeden príspevok, t.j. musíš si vybrať RP alebo príspevok na jasle, ktorého max. výška je 230 eur 😉
Dobry vecer,
chcela by som sa Vas opytat. Viete mi poradit? Mam 22 mesacneho syna a chystam sa nastupit do prace. Viete mi poradit, ci to mam niekde nahlasit - nastup do prace? Aby som aj nadalej poberala rodicovsky prispevok? Je ten rodicovsky prispevok - jeho poberanie - ovplyvnene vyskou prijmu alebo pracovneho uväzku - ciastocny - plny? Dakujem za radu. 🙂
@eliska07 ahojky, nemusis chodit nikam, a poberanie RP nie je ovplyvnene vyskou prijmu ani uvazkom, mozes v klude robit aj na plny uvazok, aj na ciastocny, aj na dohodu, atd..... Rp je jednotny, 190,10 eur bez ohladu na to, kolko si pracovnou cinnostou zarobis 🙂 ale nezabudni, ze je hranica, ktoru ak zarobis musi podat danove priznanie, je to okolo 2200 eur rocne (teda ked tolko zarobis, musis ho podat) ale neviem uplne presnu sumu
@ela2710 ahoj,poprosim o radu 🙂 som na RD a chcem nastupit do prace,ale nie do tej,kde som evidovana ako zamestnanec...viem,ze mozem mat dva subezne PP,ale neviem sa vysomarit z formalit...ide o rovnaku pracovnu cinnost,cize u mna vyplyva podat pisomnu ziadost o suhlas s doterajsim zamestnavatelom...ale nemam potuchy komu to mam adresovat a akym sposobom to napisat 😅 jedna sa o pracu v nemocnici...a ked mi to povolia,ze mozem robit u konkurencie,kde to vsade treba nahlasovat? na USVR som uz nahlasila,ze idem do prace...dakujem
@eliska07 ja som nenahlasila, ja robim na dohodu, ale vsade sa vravi, ze pri rodicovskom mozes pracovat, takze nemyslim, ze tam treba chodit, kedze sa ti s RP nic nemeni , v minulosti ten zvyseny bolo preto nutne nahlasovat, lebo si pri nom robit nemohla a keby si nahlasila, ze pracujes, mala by si len tych sa mi zda 44 eur , podobne ked priatel dal vypoved v praci a siel do druhej tiez nic nahlasovat nemusel, musis nahlasit len ak si evvidovana ako nezamestnana, a potom ta preeviduju, ze uz zamestnanie mas
@bibione skoc si do tvojej prace na personalne oddelenie, ak ti firma nepovoli robit u konkurencie zaroven s tvojim povodnym zamestnanim, tak si budes musiet vybrat a na upsvar to nahlasovat netreba, ze robis dve prace, to uz len potom pri danovom priznani odvadzas dan z oboch prac...priatel menil zamestnanie a ked volal na upsvar tak mu povedali, ze zmenu nahlsovat netreba, ale radsej sa porad na personalnom, moj chcel robi tiez aj pre konkurenciu, no zamestnavatel to nepovolil, tak to robim ja 😉
@eliska07 ahoj este by som dodala, ze ak nastupis do prace tak sa treba odhlasit do 8 dni z dochodkoveho poistenia, kedze by ti ho mal platit zamestnavatel, jedna sa teda o to, ak budes robit na pracovny pomer kukni http://www.porada.sk/t158830-rodicovsky-prispev...
Baby a mna teraz napadla jedna vec, ak robim na dohodu mam sa odhlasit z dochodkoveho poistenia? RP poberam od novembra 2010 a na dohodu robim do januara 2011, no vsade pisu, ze dohoda sa za zarobkovu cinnost nepovazuje, tak ako to je? keby som mala PP tak potom sa musim odhlasit, to mi je jasne, ale ked mam na dohodu, aj vtedy sa treba odhlasit? 😕
@ela2710 tak som dnes bola v robote sa opytat,este ze mame taku zlatu pani na personalnom,som sa aj bala,ze co mi na to povie a teda,nic uz nemusim nikam nahlasovat ani spisovat o povolenie...aj sa pytala pre istotu na riaditelstve a vsetko je ok 🙂 kludne takto mozem robit az do ukoncenia RP...parada
@simona22 ahoj podla mna je uz smiesne ze bojovali matky len aby im nechali dobrat vyssiu matersku , mali otvorit štatu oci a bojovat aby celych 3roky sa poberala 256eur a nie len ako schvalili , ved uz ta suma 256 je malo ked si pomyslis vydavky aj pri 2-3rocnom dietatku , a navyse ked si vezmes nieje fer ze jedna doberie vyssiu a druha ktora tiez pracovala uz od januara nedostane , ja som sice decembrom koncila vysoku lebo ako som nastupila na MD schvalili vyssiu MD a tak som presne roky poberala vyssiu 🙂 ale mrzi ma ked si pomyslim ze tá ktora robila dostava teraz menej ako ta co dostava este po starom , skoda slov na temu materska dovolenka lebo my to aj tak nezmenime :(
@nelly2932 ja som tak dopadla 10 rokov odrobene a od 256 Eur ma delilo 6 dni kedze mi RD mala zacat po starom 6,1 ...
Potrebujem info...do 18.2 som bola na materskej a teraz mi prisli peniaze za tych 18 dni okolo 300 E a rodicovsky dostanem kedy? Mala by som dostat aj za tych 10 dni predsa co mi ostalo vo februri......vyplaca sa rodicovsky za dany mesiac alebo mesiac pozadu?
@michaela80 - rodicak sa vyplaca mesiac pozadu, teda rodicak za februar dostanes cely ... 190E ale v marci
@mima595 cize teraz by som mala dostat.... a kedy zvykne chodit?
@michaela80 okolo 16. v mesiaci
@michaela80 - no mne už prisiel rodicak... a podala si si ziadost o rodicak?
@mima595 nie???????
@michaela80 - tak potom ti nic neprijde 😉 ... musis ist na UP na soc.odd. tam si vypisat ziadost o rodicak....tam ti presne povedia, co k tomu este treba... ono ti o potom doplatia, tak si to len vybav
@mima595 oki obliekam malu a idem..netreba mi zo socialnej doklad do kedy som dostavala matersku?
@michaela80 pozadu sa moja vyplaca , neboj to ti este pride
@nelly2932 uz vybavene..ale som sa nalietala..
to som rada ze si uz vybavila uz si aspon vydychnes 🙂
Mamičky,mne v oktobry skonči materská,ale plánujeme tretie bábatko.Vyzerá to tak že medzitym budem nezamestnaná.Vtedy pri narodeni tretieho bábetka mám nárok na ten cca 600eurovi prispevok?
???

@lalus pozerám, že sa celkom vyznáš? nevieš mi s tým poradiť?