icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

vieraj
1. sep 2010

jaj, uz si reagovala-. ale ja tych 75% nechcem, chcem 300€ pre babku so zivnostou. to bude subezny prispevok, aj ked viem, ze z eurofondov, ale mne je to jedno. este mozem mat aj balik penazi za kazdy mesiac a este aj 300€

vieraj
1. sep 2010

tak by som mala od 1/2011 na mesiac
300€ pre babku
25% z RP, vyplateny jednorazovo za vsetky mesiace do 3 rokov veku dietata
a este aj plat. no super,nie?

gapa
1. sep 2010

@vieraj
už som ti odpísala, 41nie ostatné "myslím" sedí, ak sa zamestnáš od dec., ale nie!!! hops!!! nemám s prísp. rodičovi skúsenosť a tam je to dosť nejasné. Ale by som posunula nástup do práce o mesiac skôr, na november, aby ti RP odobrali od 1.12.2010, lebo je možné že nárok na prísp. rodičovi ti vznikne až po ukončení poberania RP a ak by to bolo o mesiac neskôr, tak už by ti RP neodobrali, lebo od 1.1.2011 práca popri poberaní RP nebude vadiť a okrem toho príspevok rodičovi bude od 1.1.2011zrušený!!!

no postup UP pri príspevkoch rodičovi neovládam

áno aj 25% do 3rokov a aj 300eur mesačne

vieraj
1. sep 2010

@gapa diiiky, pouvazujem este o tom, prip. sa opytam pana ministra. to by bolo max. vyuzite 🙂

vieraj
1. sep 2010

@gapa napisem este betula85 ci aky to ma nick, ona pracuje na urade prace. musim ist kuk aky to ma vlastne nick, davno tu nebola

vejula
1. sep 2010

takže ako to teda bude??? Vie niekto?
Čo sa tyka spravodlivosti o tom by som tiež radšej pomlčala, 5 rokov som študovala zatial čo som mohla 5 rokov zarabať, som čumela do knih učila sa a samozrejme aj platila vydavky spojene so študiom... A teraz akože nemam pravo ani na vyšši rodičovsky a spadam do kategorie žien ktore si nezaslužia viac penazi pre svoje dieťa len preto lebo som otehotnela hned po skončení Vsokej školy... Toto je podla mna dosť nespravodlive a myslim že moje dieťa si zasluži tolko kolko aj dieťa ženy ktora už stihla pracovať.

vieraj
1. sep 2010

@vejula mas pravdu, ale oni to odovodnia, ze ked si nic nedala ty im vo forme odvodov do kasy, nedaju ani oni tebe ☹ ☹

vejula
1. sep 2010

@vieraj no ved to... Ale tak ja neviem na jednej strane sa sťažuju ako sa zvyšuje vek prvorodičiek a s tym sa zvyšuju aj naklady na zdravotnu starostlivosť kedže staršie prvorodičky maju aj viac zdravotnych problemov a na druhej strane schvaluju zakony ktore človeku zabranuju mať dieťa v mladšom veku... Tak ked vyjdeš zo školy maš 24-25 podla mna idealny vek na prve dieťa ale oni uzakonia zakony ktore nutia ženy sa zamestnať no a potom sa už ťahšie odchadza na matersku ked vieš o čo možeš prisť ked otehotnieš.. PRoste všetko je už v tomto štate uplne na hlavu

vieraj
1. sep 2010

@vejula suhlas...

vieraj
1. sep 2010

@gapa a druha alternativa:
41€ prispevok rodicovi
164 RP
babke nic za opatrovanie. nebude musiet platit odvody do ZP a dan. co je teraz vyhodnejsie... 😎

vejula
1. sep 2010

@vieraj hmmm , no škoda že my s tym nič nespravime... ostava len čakaqť kedy ich tam hore osvieti troška

gapa
1. sep 2010

@vieraj
súčasné poberanie RP a aj PnSoD (41eur) nie je možné.

A okrem toho tých 41eur možno zrušia. Nemá to význam, ak môžeš poberať 164eur RP, tak prečo by si si vybrala radšej PnSoD len 41eur. Leda, že by si mala naraz 5detí do 3och rokov! (5x41eur je viac ako 164) 😀

vieraj
1. sep 2010

@gapa jaaaj, tak to je.....dik

ninny
2. sep 2010

@vieraj ak nastúpiš pred 1. januárom 2010 a nevieš vydokladovať náklady na starostlivosť o svoje dieťa (súkr. škôlka, opatrovateľka so živnosťou), tak máš nárok na ten jednorázový príspevok vo výške 25% za celé obdobie + tých 41 Eur/mesačne. Od nového roka budeš mať nárok na 75% z RP alebo využiješ príspevok na dieťa, kt. je do výšky preukázateľných 300 Eur.

ninny
2. sep 2010

@vieraj oprava pred 1. januárom 2011 😀

zdenkakl
5. sep 2010

AHOJTE, mam len chvilocku casu pre seba, lebo malinka uz place... Necitala som vsetky prispevky, co uz soteraz odzneli. Poradte mi prosim. Od 1.1.2011 sa chcem vratit do prace, dcera bude mat vtedy7 mesiacov a bude sa o nu starat manzel s mojou mamou na striedacku ... Budem dostavat riadne svoj plat plus 256 EUR matersku, ktoru poberam teraz? Dakujem krasne za odpoved

ivka144
5. sep 2010

kopirujem z inej temy:
@gapa alebo niekto, kto sa vyznate, neviete, ako to vyzera s pracou popri predlzenej RD od roku 2011?
Ma byt v zakone, ze sa popri rodicaku moze normalne robit, myslite, ze to plati aj na tu predlzenu?
Este ju nemam schvalenu, ale nasa alergo hovori, ze by mi to mali uznat, ved ani skolka mi maleho nevezme, ked potrebuje speci stravu a denne lieky.
Na MD som od 2008, ale ako si pisala, gapa, nevies, ako to vtedy bolo, ci sa dalo alebo nie. Nastupujem do prace na prelome rokov a ak by mi mal nastup v januari zaistit, ze budem moct poberat predlzeny rodicak a pracovat, tak sa so zamestnavatelom dohodnem, ze nenastupim v dec, ako by som za normalu mala. Vdaka za postrehy.
Inak predpokladam, ze co chcu ukotvit v zakone prispevok na jasle pre matky, co idu robit, tak to asi nebude platit pre predlzenu matersku, ci ano? Ja idem do prace a malemu zabezpecim opatrovatelku, resp. detsky klub.

gapa
6. sep 2010

@ivka144
v návrhu je tak, že to platí aj pjre predlženú RD a aj tých 300eur, ked si dobre pamätám.

ivka144
6. sep 2010

Jeeej, parada! Dakujem @gapa za reakciu. A myslis, ze ked nastupim teraz, mozem potom od 1.1. ist proste len tak podla noveho zakona? Ze teraz nic a od januara mi rovno vznikne narok na uhradu nakladov na ten nas detsky klub? A ak by som mala kombinovanu starostlivost - detsky klub a sukromna opatrovatelka (zivnost), tak preplatia aj dve faktury? Teda samozrejme do max.300e, ale aj keby to bolo viac zdrojov?

gapa
7. sep 2010

@ivka144
netuším ako to spravia. Sama som zvedavá, ako to bude účinné pre tých, čo požiadali o RP pred 1.1.2011. Nie som právnik a v takýchto pormulkách sa velmi nevyznám.
A či z viac zdrojov netuším, aj ked myslím,v prípade že sa o neho stará v rôzne dni niekto iný (škôlka, szčo ...), tak neviem, prečo by sa to nemalo dať.

vikiem
9. sep 2010

Ahojte,
len sa chcem uistiť, že chápem všetko dobre:
Dcérka sa mi narodila v roku 2008, RP poberám od roku 2009. Nakoľko pracujem na viacero dohôd a idem podľa "starého" zákona z roku 2009 - čiže dostávam RP vo výške 164 eur + môžem pracovať na dohody. Teraz uvažujem, že sa vrátim od januára 2011 do práce, nakoľko druhú prácu na dohodu viem vykonávať aj popritom.
Rozmýšľala som, že dám malú od októbra, kedy dovŕši 2 roky do jasličiek lebo jej veľmi chýba spoločnosť detí. Lenže, tak by som stratila RP a dostávala len príspevok vo výške preukázaných nákladov na jasličky však?
Takže asi by bolo výhodnejšie pre mňa počkať nový zákon, a malú dať do jasličiek až od januára - lebo by som poberala naďalej rodičovský príspevok, pracovala v hlavnom prac. pomere + ešte vedľajšie práce na dohodu. Chápem dobre?

dadikka
12. sep 2010

ahojte,
mám tiez zopár otázok s ktorými si neviem rady. poradí mi prosim niekto?
Od mája 2008 dostávam RP (nárok na matersku som nemala, pretoze som opatrovala starku a to sa za pracu nepovazuje,kedze som nemala platene nem.poistenie) od aprila 2010 si platim DNM, lebo planujeme druhe babo a chcela by som dostavat aj matersku. Rod.dovolenka mi konci v maji 2011, kedze este tehotna niesom porod zrejme dovtedy nestiham 🙂 a budem sa teda musiet prihlasit na UP. Chcem sa spytat, ci budem mat narok na matersku aj ked buidem na UP za predpokladu ze si budem aj nadalej platit DMN.Dakujem za odpoved

standa82
12. sep 2010

@dadikka ...pod DNM asi myslíš DNP (dobrovoľné nemoc.poistenie). Áno, ak si budeš platiť, bbudeš mať nárok na materskú.

da3enka
13. sep 2010

Dobry den,mna by zaujimalo ako to bude od noveho roka s poberanim RD popri zamestnani,nakolko moj syn nastupil teraz od 13.9.2010 (3roky bude mat v 6/2011) do statnej skolky a ja nastupujem do zamestnania.budem ziadat o prispevok rodicovi pri nastupe do zamest.(stratim narok na RD) plus prispevok na starostlivost o dieta.pocitala som si vydavky na skolku a tie mesacne nedosahuju ani 25%,t.j.41euro
Od januara by som zase poziadala o poberanie tych 75% z RD a aj pracovala,to chapem.
Len neviem ako s tymi vydavkami na skolku nakolko je to sama behacka kazdy mesiac na urad ,a tie ako som spominala nedosahuju ani tych 41euro,či sa mi to oplati stale ich dokladovat,alebo radsej nedokladovat nic a rovno dostanem tych 41euro.
dufam ze som to napisala zrozumitelne.dakujem za skoru odpoved

dadikka
15. sep 2010

@standa82 ďakujem ti za odpoved- to si ma potesila 🙂) supeeer a držim palčeky, nech porod prebehne rychlo bez zbytočneho trapenia 🙂

gapa
15. sep 2010

@da3enka
bločky môžeš zbierať a vybaviť to napr. v decembri naraz za 10-12/2010 (no najneskôr do konca apríla 2011. Ak by si od januára získala nárok na RP, tak už nebudeš mať nárok na prísp. na star. o dieťa.

Ak chodí do škôlky, tak nemôžeš poberať 25% z RP, to platí pri babkách ...

standa82
16. sep 2010

@dadikka...ďakujem 🙂

zuzana12345
16. sep 2010

v novembri nastupujem na rodicovsku dovolenku, aka je teraz vyska rodicovskeho? dakujem

standa82
16. sep 2010

@zuzana12345 ....256 eur, pokiaľ si máš nárok na materský príspevok (teda si pracovala alebo si si platila DNP) alebo 164 pokiaľ nemáš nárok na materský príspevok (nepracovala si alebo si nebola DNP)

zuzana12345
16. sep 2010

@standa82 dakujem, pracovala som 🙂