Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
pre zuzna39
jemi to velmi luto...ale trosku uznaj ze si naozaj jedna s milona a tento zakon na 190 urcite nasa vlada nerovi preto, lkebo su ludia ko ty... je to nahoda ze tam zapadas a ze ti tio vyhjovuje... nabuduce na tom mozes skodovat aj tz al budete sa mnzelom chciet dalsie dieta a medzi tym pojdes pracovat... mysli aj do buducnosti...
presne pre taketo situacie ako sa nachadyas ty by sma mala aspon niektore pripady riesit individualne... lenze na to by sme potrebovali urcite kontyrolne organy. co by nmam ale v konecnom dosleku prinieslo dalsie pracovne miesta v kazxdom meste/... a yniyilko bz sa nam aj vyplacanie socialnych davok... takze stale neviem co nasi poslanci rie3ia a cakaM KEDY DOSPEJJU
@zuzana39 ja si myslim, ze od tomanovej to bol populisticky krok, dobre mala vypocitane, ze sa to dotkne iba maleho percenta mamin (tusim sa uvadza iba jedna stvrtina zo vsetkych poberateliek/lov RP). a ze to bude platit iba docasne, kym pride nova vlada, lebo na to nevyclenila v rozpocte peniaze. a aj to bolo od nej nefer, ze zvyseny poberaju iba cca rok a pol, do dvoch rokov veku dietata. a co potom? dieta prestane menej jest? vraj to mala byt podpora zamestnanosti, aby mamy donutili ist pracovat. lenze ako, ked nie su jasle a v takej Ba dieta mladsie ako tri roky do skolky nevezmu? bol to zly zakon, iba narobil chaos, rozdelil zrazu poberatelky na tie, co si "zasluzia" viac a na tie, ktore menej - a ako hovoris, su to peniaze urcene detom, tie si rodicov nevyberaju, ci pracuju alebo nepracovali..(napr. studovali a podobne). som za to, protestujme, ziadajme viac, bez rasistickych narazok. socialny system tohto statu potrebuje riadne prekopat. stale cez sito prepadavaju samozivitelky, rozvedene zeny, ktorym ex..neplatia vyzivne.. ziju na hranici chudoby. treba na to upozornovat.
@nelinka2009 no hej, ale do akeho predskolskeho zariadenia ☹ ked nastupi do skolky, o ten RP prides, a po novom tusim aj do jasli ked nastupi.. takze zase by nemusel stat platit rodicom, ..
@nelinka2009 ten tomanovej zakon sa tykal iba 1/4 poberateliek RP, takze vacsina nemohla ziadat o ten zvyseny RP
@nelinka2009 rozumiem, ze si nahnevana ale to co pises a ako to pises je dost necitlive, v poriadku, ze si pracovala pred nastupom na matersku ale aj tie, ktore nepracovali, respektive nepracovali dostatocne dlho na to aby splnali naroky nastupu na MD /napriklad ja, chybal mi kalendarny mesiac a pol/ musime zivit nase deti, mame rovnake naklady ako matky, ktore pracovali a nemozes sa na to pozerat len zo svojho hladiska lebo mi to pride maximalne necitlive...vsetky deti maju rovnake potreby a financne to podla veku dietata zasahuje vsetky rodiny rovnako /plienky, mliecko, prikrmy, oblecenie..../ z toho co si napisala mi to cele pripada ako by tvoj hnev bol upriameny aj na taketo matky, kt. predtym nepracovali vobec, pripadne studovali atd. Ja takisto studujem, rocne ma skola stoji 1000 eur co je externe studium, peniaze mi nikto zadarmo neda, treba ich vyrobit. Predtym ako sa mi narodila mala, som bola na dennom studiu, ktore ma nebavilo, zle som si zvolila tak som to nechala, kto zamestna mlade dievca s ukoncenou strednou skolou /obchodna akademia/ bez znamosti a bez predchadzajucih pracovnych skusenosti. Chcela som pracovat ale nepodarilo sa hned. Preto mi chyba nejaky ten mesiac aby sa mi to casovo vyrovnalo... a takisto nam nikto nic zadarmo nedava, rodicia sa samozrejme snazia ako sa da ale takisto nam byt nekupia, museli sme si v podstate tuto situaciu vyriesit sami a takisto nemame plnu sumu na kupu bytu v Kosiciach a tak budeme brat 20 tisicovy uver priblizne...a to tiez treba splacat a tiez to pocitit ked je ten prijem nizky. Tak nebud nespravodliva a nahnevana na nas. Plno mamiciek starsich nez ja povedzme o dva roky, studuje, konci vs, medzitym ma staleho partnera, ktoreho si vezmu, cakaju prirastok...su takisto znevyhodnene a nie o kazdu sa straju rodicia! to ti garantujem...
@nelinka2009 tych 300 to je max. co mozu dostat - je to na zaklade preukazanych vydavkov, tak ako teraz podla tomanovej zakona do vysky 164 eur.
@nelinka2009 no vidis, a statu to vratia aj tie maminy, ktore nepracovali (lebo studovali, alebo boli zivnostnicky zaciatocnicky a neplatili si odvody lebo nemuseli a ani ich nenapadlo, ze sa RP vypocitava podla toho, ci pracovali nieco odvadzali, lebo vzdy s novou vladou sa menia aj podmienky RP) a zacnu pracovat a platit odvody. Ja ked som planovala dieta, nestudovala som zakon o RP, mozno o materskej hej, ale o RP az ked sa narodilo babo. Najhorsie je prave to, ze netusis, do akej doby dieta porodis, lebo s novou vladou prichadzaju aj tieto zmeny a potom je chaos aj na uradoch, kde tety rozhoduju o soc. davkach, same nevedia, ktora mamina podla ktoreho zakona ide. mal by sa spravit raz poriadny zakon o RP, a nemenit ho kazde dva, styri roky podla pocasia..
@nelinka2009 prepac ale trosku mas zle nastudovany ten zakon ....ak niekto pobera rodicovsky prispevok nema narok na prispevok na starostlivost o dieta - cize matka ktora je doma s malym dietatom a starsie da do skolky tak dostane len rodicovsky prispevok ...aby mala narok na prispevok na starostlivost musela by nastupit do prace, co asi tazko bude mozne pokial sa bude starat o mladsie dieta - ak by aj nastupila tak automaticky by prisla podla sucasneho zakona o rodicovsky prispevok
...ad2 - neviem o akom predskolskom zariadeni hovoris - lebo dieta ti do skolky zoberu az od 3och rokov ...skor ti zoberu len do sukromneho zariadenia ktore len tak mimochodom tu v okoli BA stoji minimalne 400euro - cize zena ktora sa pre to rozhodne a zrovna bude cerpat tych 300euro prispevok tak aj tak zaplati podstatne viac ...
...ad3 - prosim ta nepis velkymi pismenami - je to proti pravidlam a strasne zle sa to cita
@katun plne s tebou suhlasim 😉 🙂
mamicky tak a teraz sme dopadli.....rodicovsky prispevok vo vyske 190 eur.....co je to...to je almuzna,,,,vezmite si kolko stoja plienky,,oblecenie a kto nekoji tak kupuje sunar alebo nutrilon...a kde to este hyg.pomocky...z teho mame vyzit....a oni beru ake platy....je to hanba ...
je to fakt nespravodlive, urcite to pociti kazda..aj my sme si to naplanovali a sme sa aj potesili tomu vyssiemu prispevku, ale v konecnom dosledku ved aj to je smiesna suma, hlavne ked sa pozriete, kolko stoja veci pre deti - vsetko od mliek, plienok, veci....to je dnes ten najvacsi biznis...ja som vychodila skolu, pracovala a dieta sme si naplanovali tak, aby som mala aj odpracovane a pritom som nebola "prilis stara" na prve dieta. Co ak by sa mi po 30ke nepodarilo otehotniet? Ved aj 27 je dost na prve dieta, ked si to porovnate s vekom nasich rodicov...boze ved ked budu nase deti v puberte alebo budu maturovat, tak my budeme pomaly v dochodku (sice aj ten sa predlzuje, takze sa ho vacsina ani nedozije...). A to vsetko preto, ze clovek musi ratat s tym, ze dieta je obrovksa investicia, treba si nieco nasporit, zabezpecit byvanie, domov...a pri tomto vsetkom Ta stat absolutne nepodpori, aj ked davas v dovodoch a daniach tazke prachy...ako tu bolo spomenute, ide to niekam inam. Museli by sme byt trocha cernejsi, nasilnejsi a museli by mse si rozdrbat byt a vykrikovat, ze sa o nas treba postarat, aby nam stat nieco dal...je to smutne :(
a uplne najsmutnejsie je, ze vacsina z nas po roku nasptupi do prace...vtedy, ked by si mala zacat dieta uzivat - zacne chodit, rozpravat, ucit sa nove veci...
no ja neviem maminky ake priority to mate.......same peniaze,peniaze,a zase len peniaze......vrtate jedna do druhej.....ja poberam ten nizsi RP,na matersku som nemala narok,dcerka sa mi narodila po 12rokoch,po umelom oplodneni,bola som zamestnana,ale ked som chcela mat aspon jedno dieta musela som si pichat do brucha hormonalky a to sa v praci neda,bolo mi po nich strasne zle a ked som chcela ist na PN,zamestnavatel mi dal vypoved,lebo som bola v skusobnej dobe.takze som skoncila na NUP a potom na PN.mojou prioritou bolo mat dietatko,a neriesila som kolko budem dostavat,ci matersku alebo RP.preto pochopte,ze mame rozne osudy.a nakoniec,prave som sa s dcerkou vratila z onkologie z BB,niektorym z vas by som dopriala aspon jeden den tam lezat s tymi detickami a pochopili by ste ze zivot nieje o PENIAZOCH.maminky ktore fnukaju ze im kratia RP,je tazsie zvykat si na horsie,ale preto este nemusite ublizovat maminkam,ktore su take sikovne a vyziju aj nizsieho RP.niezme vsetky z luniku,v prvom rade sme ludia.LEN CI VSETKY.......
aj ja mam nižši RP a žijem.Ked znižia RP z 256 na 190, tak ja si prilepšim o 25 eur . Tak to ešte je OK ale čo povietena to že pridavky na deti zvyšia o 2 centy? To je teda sila, čo?
@nice202 ja by som v žiadnom prípade nehádzala mamičky do jedného vreca, ale na druhej strane som za to, aby tie, ktoré mali rodičovstvo riadne premyslené a plánované, po prípade si doplácali na DNP dostali to, s čím rátali keď sa pre bábätko rozhodli. My sme obe deti plánovali a obe sú chcené, samozrejme či už s vyšším alebo nižším RP. Je však pravda, že na druhé sme sa odhodlali keď bol schválený vyšší RP. Manželov príjem nám pokryje jedine výdavky na hypotéku, nákomné a iné režijné náklady akými sú benzín a telefóny. Čiže budeme žiť len z toho čo dostanem. Tak neviem ako sa dá zo 190 vyžiť 4 člennej rodine, veď len plienky koľko stoja. Tak neviem skús mi poradiť.
ahojte, ja som tiez pracujuca nastavajuca mamina, a ked som sa dozvedela o znizenom prispevku,rozplakala som sa. To hadam nie....je mi to luto, ale tu princip solidarnosti naozaj NIE JE na mieste. Ja osobne mam mesacne fixne naklady 160 eur (uver,poistky..) Takze za 30e vela vody nenamutim...takze vsetko je na mojom muzovi.
Suhlasim s nazorom, ze zena,ak chce, moze ist s kludnejsim svedomim spat do prace, ked babo dovrsi 2 roky..bohuzial niekedy je to nevyhnutne ak chceme slusne zit a zaplatit vsetky naklady. Stat tym padom na mne v 3. roku dietata usetri...
Som zapojena do II. a III. piliera dochodkoveho systemu a dufam, ze ked budem mat 62 rokov resp.viac, mi niekto nepovie, ze bohuzial mila pani, ale nic nedostanete, aj ked ste si vsetky odvody poctivo platili a setrili si, lebo ini ludia si neplatili a nesetrili nic, a teraz nemaju z coho zit...- opat princip solidarnosti.
A PRINCIP ZASLUHOVOSTI NIKOMU NIC NEHOVORI????
@majkovci ja ti poviem uprimne, je mi luto tych co im znizia RP, ale mna to na druhej strane potesilo, ze mi zvysia. co som ja horsia matka? kaka a papa moje dieta menej?? alebo bolo moje dieta nechcene? nie!!! pracovala som v zivote, chodim na VS a nebyvam na luniku a ani v osade...ked im maju znizit príspevok, nech sa vyjadruju k tomu a nie sa idu hned porovnavat so zenami co maju nizsi RP a automaticky ich obvinovat, ze nikdy nerobili a ani robit nebudu a su to ciganky a podobne.. a vzdy je to len rodicovsky príspevok.-
maminky,to naozaj nemate co ine na praci iba tu fnukat,to ste sa nepoucili ze stat vam skor ci neskor aj tak vsetko zoberie a nic s tym nenarobime?lebo ty na vyssich miestach to robia uplne legalne.....,nic nam ani vam ine nezostava,len brat veci ake su a snazit sa ZIT.
vy si tu ale stale mylite matersku s rodicovskym prispevkom 😝 DNP aj to ze ste pracovali sa odzrkadlilo na vyske materskej, ja neviem co s tym ma rodicovsky prispevok, to je len PRISPEVOK ... mimochodom väcsina mamiciek doteraz vedela vyzit aj zo 164Eur a zrazu sa neda uz ani zo 190 ... mne idu tiez znizovat no co uz 😝
aby sme raz nedopadli jak v inych krajinach, kde stat podporuje rodicov 3-6 mesiacov a potom hajde do roboty alebo doma ale bez penez 😝 to potom este budeme s laskou spominat na 164 Eur na 2,5 roka
my ked sme sa rozhodovali mat deti, tak sme v prvom rade mysleli na to ci ich budeme vediet uzivit ja s manzelom, vobec sme nehladeli kde kto kolko dava, to je len taky bonus k tomu vsetkemu 🙄

Baby, a ako ste pripravene na to, ze ked dieta dosiahne 2 roky, budete dostavat rok tych 164eur ( nemozete si ani privyrobit, lebo vam zrusia dochod. poistenie..., pripadne RP). Ked sa naposledy robili zmeny v zakone o RP, tak platili prechodne ustanovenia. To znamena ze tie, ktore sli podla stareho zakona stale az do 3 rokov veku dietata maju narok ist podla stareho zakona. Mohli sa ale dobrovolne rozhodnut, ci pojdu podla noveho a poziadaju o zvysenie RP. Niekomu sa to oplatilo, niekomu nie. Pripravovanemu zakonu mozno vycitat jedine sumu 190 eur. Ak sa mame slobodne rozhodovat, ci zostat doma s dietatom alebo zacat pracovat, suma za starostlivost by mala byt najmenej na urovni 300eur. a ak si to stat nemoze dovolit, mali by sme aj v dalsich volbach tlacit na politikov/politicky, aby sa prehodnotili priority, do coho sa teda oplati investovat. ci do deti, alebo do cirkvi, papeza, vojska, dalsich automobiliek, a podobne.