icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

evitkamalicka
7. okt 2010

@tilly ja podnikam aj dalej, vybavila som si to tak, ze zatial som na rodicaku len so starsim do jeho 3 rokov a tym padom este spadam do stareho zakona kedy sa pracovat a podnikat mohlo a ako nahle maly dovrsi 3 roky, poziadam o RP na mladsieho, ale ty mas starsieho ako 3 roky tak to netusim

evitkamalicka
7. okt 2010

ale tiez keby bol RP podla mojich predstav isto by som zivnost nemala, ale to nikdy nebude 😅

danielahamar
7. okt 2010

@tilly no ale tí tam hore to berú, ako keby si nikdy nepracovala, to je na tom to smutné 😔 preto to má také pomenovanie

tilly
7. okt 2010

@danielahamar nech idu do .. niekam za moje dane... 😀 keby som ich tak mohla nezaplatit... kazdy rok koncom marca je mi do placu, raz som aj v banke plakala 😅 musela som robit prevod v banke, lebo ibanking mi tu sumu nechcel zobrat... a takto sa oni ku mne spravaju 😠

sirinka
7. okt 2010

s tymi dochodcami to trosku prehanate uz...nie???
ktora z vas zije sama, bez manzela? ta urcite dostava viac ako iba cisty RP 😉 a kolke sa tvaria, ze ziju same, lebo nie su s partnerom zobrate a vyuzivaju tiez soc. system...
http://consulting.kodas.sk/2010/06/14/zmena-ziv...
opytajte sa vasich starych rodicov, ake maju dochodky...nemyslim si, ze nejake horibilne...a navyse...mate pocit, ze po odpracovanych rokoch si to nezasluzia???

katka888
7. okt 2010

@danielahamar
musis si opravit udaje, materska sa sice dava 6 mesiacov, ale nastupujes na nu cca 6 tyzdnov pred porodom, cize ked zacnes poberat RP, tak ma dieta cca 4 a pol mesiaca a poberas vyssi kym dieta nema 24 mes. cize ti tam vo vypoctoch pobehuje mesiac apol

katun
7. okt 2010

@tilly v novom navrhu je moznost pracovat aj poberat RP, ci mat zivnost.

tilly
7. okt 2010

@katun hej, to viem, len, ze ci sa nieco nezmenilo, alebo nechysta zmenit, kedze sa chysta ten strajk a tak.. ze ci to nakoniec cele nenechaju tak... myslim celu zmenu zakona

danielahamar
7. okt 2010

@katka888 ok beriem, robí to presne dva mesiace teda tých 560eur rozdiel

príspevok sa nedá nijako opraviť? 😕

danielahamar
7. okt 2010

@katun a ako to bude s mamičkami, kt. sa predlženej RD - s rp ? 😕 tie asi pracovať nebudú môcť vôbec, že? 😔

katun
7. okt 2010

@danielahamar mihal najskor chcel, aby mohli, ale v novom navrhu to tusim, zial uz nie je 😠

danielahamar
7. okt 2010

@katun , takže aj tie čo potrebujú trošku viac na lieky a tak, tak dostanú minimum, škoda reči

cicus13
7. okt 2010

@sirinka nejako v tom nemám jasno, slobodná mamička dostáva vačší RP ako tá ktorá je vydatá ? 😕 A kto to zisťuje?

katka888
7. okt 2010

@danielahamar
ale stale nechapem co ratas, lebo tvoje vypocty sa tykaju len mamiciek, ktore teraz poberaju 256 a od januara by mali poberat 164 ale budu 190. nikoho ineho, takze som nepochopila.

alias313
7. okt 2010

katka888 ja som uz predtym pisala, ze tie uvedene body sa nedotýkajú všetkého čoho by sa mali. to je všetko. nekritizujem tuto peticiu, pretoze sa ma netyka.vyjadrila som len svoj nazor. netvrdim ze nepoznam aj slusne romske rodiny, ano poznam 2. A ako sama pises aj poniektori romovia vedia byt slusni, ale čo väčšina? Ešte aj včera v Modrom z neba tam cigánka sa priznala, že má toľko detí-lebo deti sú peniaze.čo dodať. Nech Vám to vyjde a ponechajú Vám zvýšené príspevky, ja budem rada keď bude aspoň 190 a budem sa snažiť z toho vyžiť ako doteraz.

paula58
7. okt 2010

@kraviatko ano ja som za nech daju kazdemu rovnako 256 ale s tym ni nic neurobime a zase vedia ako by to bolo keby daly kazdej 256 euro nie kazda matka na svoje dieta minie tych 256 eur ja osobne na malu davam vsetko ja si na seba nic nekupujem vsetko ide na malu

katka888
7. okt 2010

@danielahamar
a ak porovnavas o co mamicky pridum, moj priklad:
povodne este by som mala: 14 mes po 256 plus 12 mes po 164 = 5552
po novom: 26 mes po 190= 4940
vysledok: minus: 612 eur
a mamicky, ktore by mali mat prvykrat P za januar 2011 vo vyske 256 pridu o viac

paula58
7. okt 2010

a baby nechajme sa prekvapit co urobia ale dufam ze to urobia rozumne

katka888
7. okt 2010

@alias313
samozrejme, ja budem rada, ak vam zvysia aspon, aspon na 190. a verim, ze ak nam to dobre dopadne, tak mozno pri dalsom babatku to vyuzijes aj ty 🙂

paula58
7. okt 2010

ja som za 256 euro cakame druhe babo a rad by som vidiet ako mi vyrasta a nie ze budem v praci koli tomu ze nemozem svoje dieta uzivit ako to prve

ziza55
7. okt 2010

@katka888 ja si myslim ze vascina mamiciek chce ist po tom druhom roku babatka aspon niekde na polovic.uvazok alebo brigadu...takze tych 256eur prve 2roky su fajn..a potom nech to klesne

ludka2007
7. okt 2010

Ja som za aby to ostalo tak ako to je,ba dokonca by nam mohli aj zvysit,ved rozpravaju ze je to nahrada penazi ked matka pride o pracu.Minimalna mzda je najekych 270eur tak preco nam nedaju tolko kolko by sme mohli dostat v praci?Ja pochadzam z maleho mestecka,tu nemam sancu si najst pracu,ved je tu najvyssia nezamestnanost,musela by som teda odist do ciech pracovat.To by som za mesiac svoje dieta vydela tak tyzden a zbytok by som makala.Oni sa nesnazia mladym rodinam pomahat ale ich rozdelovat,hanba

jawan
7. okt 2010

@ziza55 áno chcela by pracovať ale keď berieme ten zvýšený príspevok tak nemôžeme ani na brigádu. Pracovať môžu len tie čo neberú zvýšený príspevok. To je tiež somarina podľa mňa. Ved sa ani s toho zvýšeného nedá vyžiť!!!!!!!! Človek sa teší na bábätko ale keď príde krutá realita tak tak je mi do plaču. Nie každý má manžela ktorý zarobí vyše tisíc eur. No aspoň môj prípad to nieje. ☹ ☹

jawan
7. okt 2010

neviem či je to pravda ale ja som počula že vraj tie mamičky ktoré poberajú teraz 256e tak vraj ich ešte do dvoch rokov dostanú. Že ten nový zákon sa vraj týka len tých mamičiek od 1.1.2011. Neviete niečo o tom??????? či je to pravda???

ziza55
7. okt 2010

@jawan no ved ale ten zvyseny berieme predsa iba 2roky...tak ten treti rok nech si kazda mamicka zvazi ci chce ist do prace alebo nie...kedze klesne na 164eur...pochybujem ze tie prve 2roky by niekto siel od babatka do roboty alebo brigadovat...

ziza55
7. okt 2010

@jawan no duuufam ze to co si pocula ze nieje pravda..lebo to by bolo riadne nefeeer..kurnik vsetko je to postavene na hlavu

jawan
7. okt 2010

@ziza55 no ja tak viem e keď aj len 2 roky berieš zvýšené tak nemôžeš pracovať ani ten tretí. ale nehádam sa

ziza55
7. okt 2010

@jawan myslim ze ten treti uz mozes ...ale tiez sa nehadam..xi

jawan
7. okt 2010

@ziza55 a kto vraj požiada o zvýšený rodičovský príspevok do 31.12. 2010 tak ho dostane tak neviem?? som strašne zvedavá ako to vlastne bude.

jawan
7. okt 2010

@ziza55 mne to hovorila moja známa ktorá robí na na tom mieste kde berieme príspevky a chceli sme s mojou sestrou začať niečo podnikať ohľadom práce a sestra už len do konca decembra berie 256 eur a povedala mi že ja určite nemôžem pracovať lebo budem ešte rok poberať ten zvýšený a sestra tiež nemôže aj keď ho už nebude brať lebo ho tiež dostával. Tak nevie. Ale ešte je tu jedna možnosť že do konca roka ešte to platí že keď ideš pracovať a zrušíš materskú tak dostaneš 25% materskej čo by si brala do troch rokov. Takže to činí aj vyše 1000 eur. A na materskú sa môžeš vrátiť ak by ti práca nevyšla ale už budeš brat o tých 25% menej. No ale čo s drobcami??????