Zvýšenie materskej zamestnaním manželky

lukas22
25. júl 2014

Ahojte,

manzel by mi chcel zvysit matersku kratkodobym zamestnanim v jeho firme alebo podpisanim dohody o vykonani prace. Momentalne som od 1.1.2012 zamestnana (s obcasnymi PNkami a OCRkami) a pokusame sa o babatko. Je nutne aby so mnou uzavrel prac. pomer alebo dohodu este pred otehotnenim? Co by ste odporucili? Ma PNka alebo OCRka tiez vplyv na vysku materskej?

nikushka1
25. júl 2014

@lukas22 ja mám pracovný pomer aj na dohodu aj normálne trvalý.z dohody platiš normálne odvody pokiaľ viem tak ich musíš platiť aspon 3mesiace aby ti zvýšili pnku,materskú atd. teraz som kvôli rizikovému tehu na pn a mne to spravilo rozdiel 2evri na deň tá dohoda.nie je to veľa ale ked to zrátaš za mesiac je to 60evri a to sa dá.lsamozrejme záleží aj koľko zarobíš na tú dohodu.ja nie moc resp to nerobím kvôli prachom ale preto že ma tá robota baví.otázne je či sa to oplatí tvojmu manželovi resp jeho firme lebo za teba platí odvody ako za normálneho zamestnanca .
či pn ovplyvňuje výšku materskej netuším ale aj mňa to zaujíma lebo už som tretímesiac pn.

lienka.7
25. júl 2014

@lukas22
ano toto sa robilo, resp. urcite este aj robi....ale zisti si, ake su podmienky momentalne, nakolko sa menili zakony....
Kamoska toto tiez v minulosti vyuzila....muselo to vsak trvat minimalne 3 mesiace a max. vymeriavaci zaklad....cize zisti si ake su teraz sumy, kolko mas teraz a ten rozsiel ti uplne staci, nakolko viac aj tak nedistanes....cize napr. max. vymeriavaci zaklad je 1 000 €, zarabas 400€, tak na 600€ nech ta zamestna manzel (cisla su samozrejme vymyslene, zisti si ich)