Zvýšenie rodičovského od Nového roka
Ahojte maminy, co ste na rodicovskom...chcela by som sa opytat, kedze mi to beha stale po rozume, ci bude to zvysenie rodicovskeho na tych 280 eur po Novom roku alebo zvysuju iba tu matersku...lebo v telke inac hovorili a ine som citala na nete...tak iba pre info a pokoj na dusicke, ci sa aj nam konecne nieco ujde 🙂
@fidka79 Presne tak, mladá 18-ročná cigánočka má priateľa, z kt. má zo 4 deti, podotýkam všetky napísané na starého cigáňa čo má smrť na jazyku, toho si vezme a ten keď zomrie tak fešanda dostane aj sirotské na deti aj vdovský a ešte neviem čo. A ja som "pačmaga biela" lebo využívam tento systém, že som sa nevydala a dostala som o 3 týždne dlhšiu materskú.......Ale som tento štát vycicala! 😀 😀 😀
V živote aj keď budem robiť 100 rokov nedostanem to čo oni a to je celé, čo ma na tom serie. Ale čo už, čo zvolila väčšina máme.
no už som si povedala že nejdem reagovať a už natobôž ak sa tu ide dakto vyhrážať paragrafmi za to čo je pravda,ale každý je ticho....ovšem na magro práca - ja som pracujuci človek už od školy čiže krásnych pár rokov,dokonca paltím do štátu viac ako bežný zamestnanec nakoľko človek podniká...ale to sem nepatrí.
Táto téma bola o niečom inom, a nie o tom ako sa tu zo mňa určitá osoba snaží urobiť rasistickú beštiu.... 😀 o pardon zas som si dala popol na hlavu. 😝
@bambola82 Zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa do 3 rokov zo súčasnej úrovne 230 eur do úrovne 280 eur.
@meluela presne tak - tak ako to vzdy bolo - dokopy po tom, ako ti zoberu rodicak je to par euro a musis neustale dokladovat. prve dieta som dala do skolky ako 2,5 a ani mi nestalo za to lietat po uradoch (treba tam ist kazdy mesiac osobne) a ete ma upozornili, ze ak to nestihnu, tak to pojde az dalsi mesiac
dalej to nekomentujem, celkom nesuhlasim, ale v tomto mas uplnu pravdu
ja som ficala na rodicaku 192 euro...vtedy ho zrovna znizili a dali pausalne 192 eur...no po 15 odpracovanych rokoch nic moc.....ale ja sa na stat celkovo nespolieham.....vsak niekde neni ani to
teraz hlupa otazka: aky je sucasny rodicak? uz to nesledujem
Len škoda, že to nie je pre každé dieťa mladšie ako 3 roky 😞 ak sú v domácnosti 2 deti mladšie ako 3 roky, tak na to staršie sa dostávajú len rodinné prídavky...
@fidka79 Na rozdiel od mnohych mojich kolegov a byvalych spoluziakov, ktori su pomerne naivne optimisticki vo vsetkych podobnych otazkach (Romovia, migranti), moj nazor je dost skepticky a neznasam politicku korektnost pri rozhovoroch a textoch na tuto temu. Mozno by ma za niektore nazory paradoxne oznacili za rasistku 😀 To tu vsak nebudem dopodrobna rozoberat. (Btw. na urade nerobim). Za ovela horsi nez naivny stromacky pohlad vsak povazujem rasizmus, ktory tu predviedla ta osoba ktorej nick sa mi uz teraz nechce hladat ... lebo napisala totalne nepravdivy vyrok (Romky maju matersku zatial co neromky ju nedostanu) ktory zaroven podfarbila urazlivymi slovami na cele jedno etnikum. Musela som reagovat, kedze sa desim toho ze moje deti budu vyrastat v krajine plnej nackov. Uz sa mi to tu vsak nechce dalej rozoberat a aj tema je o niecom uplne inom, takze pekny vecer a nezhorsujme si existujuce problemy este aj narastom extremizmu, lebo ten skodi nam vsetkym, aj vacsine.
@simusska No neviem, či je to oblbovák. Myslíš, že je lepšie platiť za jasle ako my 340 eur + strava a dostať tých 230 eur? A zvyšok doplácať z vlastného? 😉 No ja neviem, ja by som si radšej vybrala tie jasle za 140 eur a nech už nemusím doplácať nič. Respektíve si necháš rodičák a máš ešte 60 eur k dobru.
@maciatkolulu Prepáč, ale na čo "zíraš"? A čo je "inteligentné" na tom, že niekto tu napíše, že "biele ženy" využívajú systém, lebo sa nevydajú a poberajú o 3 týždne viac materskú?! To je podľa teba inteligentné?! A keď niekto napíše pravdu, že nie je správne aby tento systém vyplácal rovnaké dávky (myslím tým RP) aj tým čo robia celý život a aj tým čo v živote nerobili - a sú to poväčšine rómky, tak už ho tu obviňuje z rasizmu a podobne? A odkopírovať znenie zákona dokáže aj môj 7 ročný syn 🙂. A napríklad mne je úplne jedno akej farby pleti si môj syn alebo dcéra domov dovedie človeka (nech je trebárs aj "fialový") len nech je to normálny a slušný človek. 😉
@maciatkolulu Keď myslíš?! A vieš z čoho dostávaš tie peniaze?!!! A nie nemala by ju dostávať tá čo si na ňu nezarobila - mysli si o tom čo len chceš. 😉
No a k tomu ostatnému - tak nech mi potom niekto nevypisuje, že vyciciavam tento štát ako "biela" lebo mám možnosť dostať o 3 týždne viac materskej keď sa s mm nevezmeme...... 😉 Ja som si na svoju materskú aj RP zarobila dáááávno predtým, než som ich poberala, čiže ja nikoho nevyciciavam. To je všetko k téme(síce trošku mimo nej) a k tomu kto a ako využíva tento štát!
@evittam s tym suhlasim...mam kamosku v nemecku, nedostane nic okrem rodinnych pridavkov lebo nerobila...normalna vec vo svete...preco ja co mam odrobene mam dostavat rovnaky prispevok ako niekto kto tomu statu nedal ani euro na odvodoch? ved z coho sa to vyplaca??? z odvodov nas pracujucich....
@maciatkolulu no, je to 150 eur vzhladom ku nemeckym platom. Ked robila aarabala okolo 2000eur tak vzhladom k podobnym prijmom nemozes porovnat nase pridavky a ich pridavky. Urcite jej tych 150eur staci na vyzitie...A zle son sa vyjadrila zenerobila. Studovala tam, popri skole robila najprv casnicku potom na urade, stale nemala dost odrobene. Je vydata za nemca, ma obcianstvo vsetko aj tak jej nevyslo. Ked sme my socialny stat tak ja som jelen...moj muz bol nezamestnany ked som poberala rp. Tak logicky ze ideme na urad povybavovat nejake prispevky. Prispevok v hmotnej nudzi=idpoved=nemate narok, vasa zena pobera rodicovsky prispevok 199,80 (neviem presne vtedy kolko bolo), a rodinne 23eur...vychadzaju vam 2EURA na osobu a den NEMATE NAROK. Prispevok na byvanie=odpoved=a maye zo svojou babkou najomnu zmluvu? ( tam sme byvali, samozrejme vsetko platili), NEMATE NAROK. Chodte do pojnajmu, urobte si este jedno decko a nieco vam vyjde...toto je podla teba socialny stat????????? A je rozdiel ked otehotneje studentka ktora po materskej uteka do prace a rozdiel ked zena berie rodenie ako zdroj prijmu aby nemusela pracovat...
@fidka79 sak to...no ale muz tam skoro zinfarktoval..2eura??? na osobu?? 6 na den?? elektrinu kto my zaplati? plyn? inkaso? este sme nejedli nepili, ...syn uz mal asi v 8 mesiacoch chodit na zachod...ja som od synovych 15vmesiacov chodila na brigady..ked mal 2.5 sa zamestnala nech zijeme ako ludia...tento stat sa o nas nijak nepostaral nijak nepomohol...muz tiez nesedi doma...robi co moze...
@evittam Na dlhsiu matersku ma narok zena, ktora je "osamela". "Osamela" znamena ze je na dieta sama a nebyva ani s rodicmi ani s partnerom. Stat to nijako nekontroluje, staci cestne prehlasenie. Cize ak niekto cestne prehlasi ze je osamela matka a pritom ma doma vzorneho otca dietata za ktoreho sa z akychkolvek dovodov nevydala, dostane o tych 800 ci kolko eur viac nez ta ktora je v takej istej situacii ale jej to je blbe a neurobi tak.
To, kolko kto odviedol na odvodoch s tym nijako nesuvisi. Je to rovnake ako keby niekto chcel cerpat nemocensku na zlomenu nohu a pritom by ju vobec nemal zlomenu, ale predtym platil vysoke odvody.
O tom, ze tak niektore pary robia cielene viem preto, lebo som to min. od dvoch parov pocula ze to tak planuju. Ako deju sa ovela horsie veci v tomto state .... avsak aj taketo konanie nie je v sulade s ucelom toho opatrenia (podpora osamelych matiek) takze minimalne by som bola ticho a nehadala sa ake mam na to pravo ked nemam.
http://poradna.sme.sk/c/7077157/osamela-matka-d...
@meluela A ja sa niekde hádam?! A ďakujem za "poučovanie", ale mňa nemusíš. Toto ovládam veľmi dobre a všetky ostatné zákony -socíálne,mzdové,účtovné a podobne. 😉 Takže si si zbytočne robila robotu - teda čo sa mňa týka. A ak má minimálnu materskú tak nedostane o žiadnych 800,- Eur viac. Dostane z toho istého vymeriavacieho základu o 3 týždne viac - čiže si to vyrátaj sama. Neviem kde si vzala 800 Eur......😀
@maciatkolulu Nie, nie som vzťahovačná. Ale ako ti už napísali vyššie - ok študentky neberiem - tie budú hádam pracovať - časom. Ale tiež myslím tých "darmožráčov" čo len doma sedia. A prepáčte všetky za výraz. Prečo by mali mať to isté ako tí čo majú odrobených alebo budú mať 10-15-20 a viac rokov?! A si ma pobavila s tým "sociálnym štátom". 😀 😀 😀

@fidka79 Pekne si to napísala - oba príspevky. Ja tiež nič nemám proti rómom ale máš pravdu. 😉
@meluela Tu sa nikto neháda o tom čo sa týka materskej a otázka bola úplne o niečom inom. Ale ešte k tvojej poznámke, že "biele ženy" využívajú možnosť nevydať sa a poberať o 3 týždne dlhšie materskú - prosím ťa aké je to využívanie?! Aj "čierna žena" má právo sa nevydávať. A ja nie som napríklad vydatá a už šťastne žijem v partnerskom vzťahu 15.rok a vôbec nič nevyužívam, predstav si! A už vôbec nevyciciavam tento úbohý systém!!! Tak len toľko k tomu. A zdieľam názor @fidka79 o tom ako niektorí makáme celý život a máme nárok na to isté ako keď niekto nemaká vôbec - a teraz nemusíš rozoberať otázku možnosti zamestnania to sem vôbec nepatrí. 😉
Napríklad ja som pracovala 10 rokov, odvádzala dane,odvody, všetko, potom sa mi stalo, že som prišla o prácu a nakoniec som nárok na materskú nemala, nakoľko som nesplnila podmienku 270 dní - to sa ti zdá normálne a spravodlivé....Napr.niekto iný odpracuje naozaj len tých 270dní a nárok má.....To je všetko, len to už je trošku iný problém a tiež by sa mohol riešiť.