Zvýšený rodičovský príspevok -mám naň nárok?

khuliniova
12. feb 2020

Ahojte.. Zaujímajú ma info o zvyseni rodicaku.. Podla toho co som citala mam narok a to vyssie zvysenie ale kedze som sa stretla uz s kadecim ma to zaujima 🙃msm dve deticky po sebe.. Zamestnana som bola lrj prvom dietati, aj pocas rodicovskej dovolenky s nim, kedy som druby krát otehotnela a pracovny pomer som ukončila ked som nastupila na md s druhym dietatom na ktorý teraz uz poberam rodicovsky.. Co myslite ktora taxa zvysenia sa ma tyka? 😁 Ak ta nizsia, teda zvýšenie o 50eur..tak preco? 🙂 dakujem6🙃

lucilaines
12. feb 2020

@khuliniova ak si otehotnela s druhym a az potom dla vypoved, cize poberala normalne matersku v ochrannej lehote, mas narok na vyssi.

khuliniova
autor
12. feb 2020

@lucilaines poberala som matersku a pracovny pomer skoncil az potom ked som matersku zacala poberať 🙃ďakujem

elanor
12. feb 2020

@khuliniova a comu nerozumies. NIzsie zvysenie je pre tych co matersku nepoberali. Vyssie zvysenie je pre tie co matersku poberali.
Mala si na druhe dieta matersku? Mala. Tak o com?

veronikaszabova
13. feb 2020

@elanor a pockaj, co tu bude za otazky, ked zacne nabiehat RP a "urcite pripady" nebudu furt chapat, preco nemaju 370€

elanor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ju1ieta
14. feb 2020

Dobrý deň, nevie mi niekto poradiť, ideálne niekto kto pracuje na úrade práce, či mám nárok na vyššiu čiastku rodičovského príspevku, ak som poberala materskú v ČR?

bizhub
14. feb 2020

dobry mam otazocku bola som zamestnana 1 dieta druhe dieta rodicak ked mal tri dala som vypoved bola som na urade prace mame ale stale rodicak na zhorseny zdravotny stav ked som poberala podporu rodicak sa napisal na muza a teraz nam prislo 270e je to preto ze nepoberal matersku muz ? a ak by som napisala naspet na mna zmeni sa to a mozem vobec zmenit na seba mame posledny rok dakujem 🙂

veronikaszabova
14. feb 2020

@bizhub na to mladsie dieta si poberala MP?

A jasne, ze ak muz nemal MP, nema narok na 370€. Logicky.

bizhub
14. feb 2020

ano

veronikaszabova
14. feb 2020

@bizhub ak si poverala MP, prehlas RP na teba a budes mat 370€

bizhub
14. feb 2020

@veronikaszabova dakujem skusim to 🙂

veronikaszabova
14. feb 2020

@bizhub nemusis to skusat. Normalne bez na UPSVAR a prehlas na seba. 5minutova zalezitost

evittam
16. feb 2020

@ju1ieta
Rodičovský príspevok vo výške 370 eur mesačne sa bude vyplácať tej oprávnenej osobe, ktorá o rodičovský príspevok požiadala a ktorej sa pred vznikom nároku na rodičovský príspevok vyplácalo z dôvodu starostlivosti o toto dieťa materské alebo obdobná dávka ako materské v členskom štáte.

Nie je podstatné, či oprávnená osoba pred tým pracovala alebo podnikala, čiže aj keď bolo materské poberané na základe SZČO alebo ochrannej lehoty, vzniká nárok na vyšší rodičovský príspevok.

Pre oprávnenú osobu, ktorá už pred rokom 2020 poberala rodičovský príspevok platí, že o zvýšený rodičovský príspevok v sume 370 eur od januára 2020 nie je potrebné nijako špeciálne požiadať, ale po splnení podmienok bude tejto osobe vyplatený automaticky.

katkabhv88
16. feb 2020

Dobry den. Aj ja by som sa chcela spytat tych mamiciek, ktore sa striedali na materskej s manzelmi. Ja mam dve deticky, pri oboch som brala matersku, potom isiel na matersku manzel a ja som ostala doma na rodicovskej dovolenke, ale bez rodicovskeho prispevku samozrejme. Pracovny pomer mi neskoncil. Teraz v decembri som poziadala o rodicovsky prispevok, ked manzelovi skoncila materska. Podla toho, co mi prislo vcera na ucet mi vsak uznali zvysenie rodicovskeho len o 50 eur. Je to tak spravne? Dakujem za pomoc.

veronika9797
17. feb 2020

@veronikaszabova aj ja sa chcem prehlasit. Len sa chcem opytat, ako je to s datumami. Ak sa odevidujem z UP (ako nezamestnana) 28.2. a hned pojdem prehlasit rodicak z manzela na seba, tak riadne od 1.3 -aj ked je to nedela? A ak ma odeviduju od 28.2(piatok), tak co potom so sobotou - 29.2.? Neostane mi tam visiet nejaky den, ked nebudu za mna platene odvody? Neukamenujte ma tu prosim zase, ale fakt mam chaos v tych datumoch a kedy sa beru do uvahy vsetky dni a kedy len tie pracovne a potrebujem to tam dat pisomne a nie som si na 100% ista......lebo dost pochybujem, zeby som sa na rodicak mohla prehlasit este tento mesiac tak, aby mi uz za februar bola vyplatena vyssia davka v marci....dakujem
@bizhub

evittam
17. feb 2020

@katkabhv88 vid znenie zakona-pridala som o príspevok vyssie nad tvojim. Staci citat co tu piseme.

verte
16. mar 2020

Ahojte vie mi niekto poradiť? Minuly mesiac som mala naposledy klasicky rodicovsky do 3r - 370€, teraz som na predĺženom rodičovskom so starším 5rocnym a prišlo mi len 270€ je to ok?

veronikaszabova
16. mar 2020

@verte na 5rocneho si poberala MP?

verte
16. mar 2020
lenkaviki48
8. máj 2020

Môžem sa spýtať? Neukamenujte ma 🙂..... mam nárok na materskú ak mi pred rokom skončil rodičovský a poberala potom podporu. Ďakujem

veronikaszabova
8. máj 2020
lenkaviki48
8. máj 2020

@veronikaszabova ďakujem za odpoveď