icon

Zvýšenie rodičovského od Nového roka

bambola82
9. okt 2015

Ahojte maminy, co ste na rodicovskom...chcela by som sa opytat, kedze mi to beha stale po rozume, ci bude to zvysenie rodicovskeho na tych 280 eur po Novom roku alebo zvysuju iba tu matersku...lebo v telke inac hovorili a ine som citala na nete...tak iba pre info a pokoj na dusicke, ci sa aj nam konecne nieco ujde 🙂

Strana
z3
evittam
29. okt 2015

@meluela A ešte k tým odvodom - tak keď si taká školená a múdra mala by si vedieť, že tie odvody veľmi súvisia s tým akú dostane žena materskú alebo všetci platcovia odvodov PN, nakoľko VZ na PN a MD sa vypočítava zo sumy, z ktorej sa tieto odvody odvádzajú. 😉

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
meluela
29. okt 2015

@evittam 800 naviac je v pripade max. materskej ... nestracala som cas pocitanim, cislo vychadza z citovaneho clanku z roku 2014, dnes to uz moze byt aj viac ... a max. materska sa tyka skor bielych lepsie situovanych zien zo zapadneho slovenska ... nie romok z osad ktore sa nemaju ako dostat k takemu vymeriavaciemu zakladu (nemaju taky plat a nemaju ani prostriedky na platenie si najvyssieho dobrovolneho poistenia) ... cize len mestska pipenka v administrativnom jobe moze takto spekulovat a klamat v cestnom prehlaseni
to ze sa materska aj pn vypocitavaju z vysky odvodov vie snad kazdy s iq nad 90 nad tomto fore (hoci prave tie rastisticke prispevky svedcili o opaku, kedze niektore osoby tu tvrdili ze romovia dostavaju matersku aj bez prace/platenia odvodov)

evittam
29. okt 2015

@meluela Nechcem ťa uraziť a ani nič podobné, ale potom tvoje IQ bude asi pod 90, nakoľko píšeš:
"To, kolko kto odviedol na odvodoch s tym nijako nesuvisi" a v tom prípade nemáš pravdu. 😉 A taktiež v ďalšom príspevku nepíšeš správne, nakoľko ani materská a ani PN sa nevypočítavajú z výšky odvodov. 😉 😝
A nemusíš byť "mestská pipenka v administratívnom jobe" aby si si mohla pri troche šťastí zariadiť max.MD. Len k tomu treba trošku dosť ovládať zákon o sociálnom a nemocenskom poistení a môže si to zariadiť aj taká rómka, ktorá napríklad spĺňa aspoň podmienku tých 270dni NP za posledné dva roky.🙂 Podotýkam, bez toho že by platila katastrofálne odvody.

meluela
29. okt 2015

@evittam vola sa to porozumenie citanemu textu a je to, co ablsolventom slovenskeho skolstva zial casto chyba.
takze jednoducho a strucne:,

1. Ano, vyska tvojej materskej zavisi od toho, kolko odvodov si odviedla (=z akeho vym.zakladu si ich platila)

2. Ano, narok na matersku zavisi od toho, ci splnas vsetky podmienky (napr. tych 270 dni poistenia)

3. Ale: narok na DLHSIU matersku nie je viazany na vysku zaplatenych odvodov. V pripade dlhsiej materskej je potrebny status OSAMELEJ matky (zena ktora zije v domacnosti sama s dietatom bez muza/partnera alebo bez rodicov). Osamela matka je z pohladu soc. poistovne ta, ktora je skutocne osamela, alebo ta, ktora klamala v cestnom prehlaseni.

A asi si nepostrehla, od kedy bol ministrom Mihal, podmienky dobrovolneho poistenia sa zmenili natolko, ze sa tam uz moc vyspekulovat neda, hlavne v pripade ze za zenu neplati prevaznu cast odvodov zamestnavatel. Vychadza to asi tak ze brutalne vela zaplatis a mozno o nieco viac dostanes (hlavne kvoli tomu ze uz neni mozne samostatne platit iba nemocenske ale automaticky je tam aj dochodkove), takze full dobrovolne poistenie si uz dnes netrufne asi nikto. Jediny mini priestor mozno ostava s vytvaranim novych fiktivnych pracovnych pomerov 3mes pred nastupom k uz existujucemu pracovnemu pomeru kde uz niekto iny plati za zenu slusne odvody, ale chcem vidiet tych romov s osad co sedia s ekonomkou vlastnej srocky a debatuju ako to spravit .. pripadne presviedcaju zamestnavatela ako im komplikovane zvysit na chvilu plat na maximalny VZ 🙂

evittam
29. okt 2015

@meluela Ok, tak to som zle pochopila, že si myslela to, že tie 3 týždne nie sú závislé od výšky odvodov - to máš pravdu.
A už som ti raz napísala, že mňa poučovať nemusíš, ovládam sociálne,mzdové, účtovné a ostatné zákony z tejto oblasti. A áno postrehla som zmeny p.Mihála . A garantujem ti, že ak by si mala za posledné 2 roky pred pôrodom tých 270 dní a dosť skoro by si vedela, že si tehotná - cca už v 5. tt. tak ti vybavím max.MD a zaplatíš možno max.mesiac maximálne odvody - alebo kľudne len týždeň. 😉
No a čo sa týka zamestnancov - tak ti nestačí len na chvíľu zvýšiť plat na max.VZ, nakoľko VZ pre MD je vždy rok pred nástupom na MD, t.j. ak nastupuješ na MD v r.2015 tak tvoj VZ sa bude rátať z r.2014, samozrejme ak nenastúpiš na novú prac.zmluvu kde ti stačí 90 dní bez PN a OČR.

meluela
29. okt 2015

@evittam jasne, pracovny pomer musi byt novy aby sa ratalo z toho .. ale platit 3 mes max. odvody z vlastneho vrecka je stale dost riskantny podnik
okluky si viem predstavit ze sa mozno este daju cez fiktivne pnky ale tie su uz riadne cez ciaru
inak neviem celkom aky sposob ziskania max. materskej platenim max. odvodov tyzden ci mesiac ...pokial viem tak aj pri dohode su nejake obmedzenia, ak sa ma pripocitavat tak musi byt tiez 270 dni a dnp ma tiez nejaku minimalnu dlzku platenia

evittam
29. okt 2015

@meluela Nebudem chodiť okolo - takže takto:
Kamarátku prepustili z TPP a v ten deň prišla na to, že je tehotná - cca v 6.tt. 270 dní spĺňala, bola v ochrannej lehote 8 mesiacov, stihli sme prihlásenie na DNP 26 týždňov pred nástupom na MD, odvody platila cca 1.mesiac z max.VZ a potom ju gynekológ vypísal na PN, čiže odvody už potom neplatila, poberá najvyššiu MD. 😉

meluela
29. okt 2015

@evittam cize ako som tipovala v PNke je ten trik 😉
ak mala naozaj tazkosti tak ok, ak nie tak je to dost povazlive 😖
no a tiez ta kamaratka mala niekoho kto jej poradil a niekoho kto ju vypisal na pnku a hlavne pracovny pomer predtym .. co je teda dost vzdialene situacii dlhodobo nezamestnanych ludi s minimalnym vzdelanim zijucim bez pristupu na internet a k informaciam

evittam
29. okt 2015

@meluela Áno ja som jej poradila a všetko s ňou vybavila. A čo je na tom také veľmi povážlivé?! Že žena, ktorá roky odvádzala do poisťovne, zamestnávateľ ju prepustil zo dňa na deň, mala zostať možno kvôli pár dňom bez MD?! A zase by jej peniaze, ktoré patria jej išli niekam inam? Ten lekár musí dobre vedieť riziká vypísania na PN a ak sa to dá, tak prečo nie.....
Veď ja nikde netvrdím, že sa to dá zariadiť dlhodobo nezamestnanej žene.......

meluela
29. okt 2015

@evittam ale ak bola v case ukoncenia tpp v 6tt tak by jej v ochrannej lehote vznikla materska na zaklade toho tpp ... pravdaze vo vyske adekvatnej jej predchadzajucej mzde .. to co ste vyspekulovali bol bonus k tomu co by inak dostala
narok na PN ma clovek ktory splna zakonne podmienky ... ak ide o ucelovu PN bez medicinskych dovodov kvoli ziskaniu socialnych davok, je to rovnake ako to necestne prehlasenie o osamelosti

evittam
29. okt 2015

@meluela Áno dostala by ale o polovicu menej. A to ostatné to je tvoj názor. Ako som už písala, iba si vyberá to čo zaplatila a určite aj menej. 😉 A materská je sociálna dávka, ktorú som si sama zaplatila. 🙂

meluela
29. okt 2015

@evittam dostala by tolko, na co mala podla svojho platu a zaplatenych odvodov narok.

Obe ste prislusnicky bielej vacsiny a nasli ste si sposob ako si navysit matersku objidenim zakona, nie v jeho ramci (na rozdiel napr. od max materskej z dnp podla starych pravidiel ktore bolo v ramci zakona) ... jedna pnkou na vyziadanie a druha nepravdivym cestnym prehlasenim ... pricom moj povodny prispevok o strategiach bielej vacsiny ako sa neopravnene dostat k vyssej materskej som pisala v kontexte rasistickych poznamok o tom, ako nepracujuce romky dostanu matersku aj ked nic nerobili a neplatili odvody (co je sprostost lebo dostanu).

evittam
29. okt 2015

@meluela Ja som nepísala žiadne rasistické "útoky", že nepracujúce rómky dostanú materskú, nakoľko som dosť zbehlá v týchto zákonoch (čo už som ti nenapísala iba raz) a viem, že nedostanú.
Ďalej - nikdy som nikde nepodala žiadne nepravdivé čestné prehlásenie a nikdy som nedostala nič iné iba na to na čo som mala nárok a na čo som si počas svojej práce zarobila!!!
A ešte ďalej ja aj moja kamarátka sme odviedli na odvodoch omnoho viac ako sme za 34 týždňov MD dostali - i keď napríklad ona max.MD. Dokonca ja som pri prvom dieťaťi ani materskú nedostala, nakoľko aj keď som mala odrobených už vyše 10 rokov tak situácia sa vyvinula tak, že som nesplnila určitú podmienku a dostala som prd, jedine RP......A neodvádzala som najmenšie odvody za tie roky. Takže obviňovať z podvodov a využívania systému choď niekoho iného, buď taká dobrá. A je to len moja šikovnosť, že si vyberiem od tohto štátu - ak sa dá - to čo som tam vložila, prečo by som to mala dať a nechať niekomu inému?! Solidarita?! So mnou nikdy nikto nebol solidárny, všetko čo mám, mám vlastnou zásluhou, takže tak.
A posledné - svoje komplexy z "bielej rasy" si rieš na niekom inom a nie na mne, ja proti čiernej nič nemám, pokiaľ sú to slušný ľudia.....

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
meluela
29. okt 2015

@evittam rasisticke poznamky mal iny nick, aj ked aj ty si sa od nich zrovna nedistancovala
a napisala si " A ja som "pačmaga biela" lebo využívam tento systém, že som sa nevydala a dostala som o 3 týždne dlhšiu materskú.......Ale som tento štát vycicala!"
Z coho sa da vcelku ziskat dojem, ze si vyuzila institut osamelej matky.

A navrhujem koniec debaty, lebo uz k nicomu nevedie 😉

evittam
29. okt 2015

@meluela A ako vieš, že som ho využila?!!!!!! Ja som tento štát ani nikoho iného nikdy o nič neobrala - ako som už napísala. A aký mám dojem z tvojich príspevkov je písať zbytočné - iba jedno - všetci "čierni" sú v tomto štáte tí najväčší chudáci, ktorých my "bieli" len utlačujeme a všetko čo dostávajú si aj zaslúžia......
A tvoj návrh prijímam nakoľko my dve si nemáme už čo povedať.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
evittam
29. okt 2015

@fidka79 Ale určite, a vieš čo je najlepšie, že vlastne my tak či tak dostaneme - a to iba možno - ešte menší dôchodok ako tí čo v živote nerobili - nakoľko im sa bude vyrátavať z priemernej mzdy.....Ale čo už, na niekoho robiť musíme. 😉 😀 Samozrejme ak nezmenia zákony.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
evittam
29. okt 2015

@fidka79 😀 😀 😀 No, nám reálne hrozí žiadny dôchodok, jedine to čo natlačíme do pančuchy - ale prosím len nie tie "papieriky" s ktorými si môžeme za chvíľu tak vytrieť..... 😝

Strana
z3