icon

Zvýšený rodičovský príspevok 2017

colormoda
15. jan 2017

Mamičky bude tento rok ten rodičak zvýšený o 10€ ?

verenna111
16. jan 2017

Baby ja som nepisala ze treba z toho vyzit alebo tak len son napisalaze na RD je to malo. A moja pointa bola hlavne ze nie je fer aby na jedno dieta bolo 204€ a na dvojky o 50€ viac.to nejako blbo vypocitane..tot vsio a ja osobne bohuzial nemam kde deticdst kedze mam dvojky nikto sa mi o nich nepostara a jasle u nas v dedine nemame. Pekny den

evittam
16. jan 2017

@dai Akého pol roka - 34 týždňov - 8,5 mesiaca.😉

marcelatje
16. jan 2017

@radkam1 ty sa nenavazaj do matiek co si platia opatrovatelku od narodenia. Odist od tak maleho dietata do prace napriklad preto ze chlap je chrapun, neprispieva alebo mal nehodu a nemoze pracovat, alebo alebo alebo..........z akehokolvek nam mozno neznameho dovodu musi do prace aby mali co do ust a aspon aky taky slusny zivot je ovela uctyhodnejsi vykon ako byt doma a nadavat ze stat dava malo. Take zeny ja velmi respektujem. Postavia sa problemu celom a RIESIA!
Plnu hubu prazdnych reci dokaze mat hocikto ......

dai
16. jan 2017

@verenna111 no ano.. je to malo, ale na to ze je to len prispevok a pomaha zenam zostat doma az do 3och rokov dietata/deti je to celkom fajn suma... ( si zober ze su ludia co makaju pol mesiaca natvrdo aby tolko penazi dostali a maminy to dostanu zato ze si doma uzivaju so svojimi detmi... )

petrag25
16. jan 2017

@evittam a si zober ze co ak sa otec na dieta nevykasle ale maka vo fabrike 12cky za 380€ aj s lístkami tak ako zvyšných 1000ludi z mesta. A teraz si predstav ze mlada rodina vezme si byt do podnájmu, a dokopy maju príjem nejakych 600eur z toho polovica ide len na byt a zvysok na dieta a ziju od vyplaty k vyplate..nenarazam na nikoho ani na seba len je to realita v nejednom regione kde neni praca..

radkam1
16. jan 2017

@evittam ja som nic nevytrhla z kontextu a z tychto penazi sa samozrejme neda vyzit a ani ziaden iny stat neplati matke do 3 rokov dietata nejaku matersku ale v tych inych statoch su aj ine podmienky na zivot vyssie prijmy ako naklady nie je tam taka vysoka miera nezamestnanosti ako tu na Slovensku zeny sa maju kde vratit po materskej a maju kde samozrejme aj nechat deti ale tu ti niekde nezoberu ani decko do skolky od 3 rokov a nie to este do nejakych jasiel ktorych je na Slovensku velmi malo a tiez si neviem predstavit ze dam pol rocne dieta ktore je este kojene kedze do pol roka mi stat plati matersku niekde do jasiel alebo ho necham doma s nejakou opatrovatelkou a ano je zbytocne sa o tom hadat

madana
16. jan 2017

Zaujimava diskusia,a este zaujimavejsie niektore nazory....
Ja zasnem kolko je na svete matiek,ktorym nezalezi na vyske prispevku.... A ze su radsej za pracu a drahu opatrovatelku,namiesto toho aby ostali doma s vlastnym dietatkom...hovori sa tomu aj krkavcie matky.Ja osobne si neviem predstavit,aby som mala doma dieta pri cudzej zenskej,a ja by som na nu pracovala a moje dieta by nevedno ako vychovavala nahradna mama....Ved ten cas sa uz nikdy nevrati,a ja chcem dat dietatu zaklad vychovy,ktory je tak nesmierne dolezity a to hlavne do tych 3 rokov....okrem toho,ze dietatko kojim prve mesiace,ze to dietatko nema este ziaden rezim a ja sa mam ponahlat medzi kolegov a kolegynky z prace???ved praca ma pocka,dokonca aj ti kolegovia tam stale budu o 3 roky ,ale moje dieta za tie 3 roky tak vyrastie a zmeni sa,a to vsetko ma prezivat s niekym cudzim?????....nie

moni244
16. jan 2017

@petrag25 prepac, ale to je chyba ludi, ze nerozmyslaju, neplanuju, radsej rychlo dieta a stat nech sa stara, nikto im nekaze v tom okrese ostat

moni244
16. jan 2017

@madana ved dobre, ale potom netreba nadavat na stat, ze sa nestara, vzdy je tu moznost volby, preto tie matky nie su krkavcie, ked namiesto lutovania sa, idu a nieco urobia pre zmenu, aby sa mali lepsie

dai
16. jan 2017

@radkam1 teda absolutne neviem o akych statoch si si ty vysnivala takyto sen🙂 okrem mozno 5-6tich statoch na svete sa takto nikde nezije preboha☹ u nas je uz nezamestnanost velmi nizka, ak zena pracovala pred materskou tak sa ma aj kam vratit, preco si myslis ze inde maju zeny kde nechat deti ? ( nechavaju ich prave s tymi opatrovatelkami, tiez nemaju doma otrokov co sa postaraju... v Nemecku este pred 2mi rokmi bola velka tema o tom ze nie je kde dat 3rocne deti lebo je malo skolok... tak neviem co sa ti zasnivalo o statoch kde holuby rovno pecene do huby padaju☹ )
@petrag25 a) ako mlada by som si najskor rozmyslela ci mam dostatocny prijem nato aby som si dovolila dieta ... a b) zivitel rodiny by mal zarabat viac ako 380 euro v cistom - ak to nie je mozne v regione kde zijem tak ako zivitel rodiny za pracou dochadzam... ( alebo sa da aj prestahovat ale to samozrejme mi ty vyvratis ze je nemozne🙂 )

petrag25
16. jan 2017

@moni244 neviem ja by som neodcudzovala takych ludi, co ak dieta neplanovali ale stalo sa a na interupciu nemaju srdce. Ja to tiez neschvalujem, len ked moze stat takto cely zivot vydrziavat ciganov preco by tri roky nemohol podporit nejaku.mladu rodinu..

dai
16. jan 2017

@madana tak toto bol prispevok za vsetky drobne🙂 a ja zasnem nad matkami tvojho typu - ved jasne, kto by nechcel byt doma a vyvalovat sunky aj do 6tich rokov , najlepsie vobec sa nevratit do prace, ved retazove porody to istia🙂 a jasne, este chcem plat zato ze si uzivam deti a rodim ako jablonka...
vies co je krkavcia matka? to je matka co sa nestara, neplet si pojmy🙂 a to kludne moze byt matka co sedi na zadku doma aj cely zivot...

froschka
16. jan 2017

Prispevok je prispevok, nie vyplata alebo mzda. V takom susednom rakusku by som na 3 deti dostala 570 Eur ale by som ich aj okamzite minula pretoze jeden obed tam stoji 4,50 a poobedne opatrovanie - druzina cca 100 E na dieta takze sme na cca 600 Eur ktore jak dostanem tak aj hned miniem. Takze bud pojdem do prace na plny uvazok, a poplatim stravu v skole a druzinu, alebo pojdem do prace len na polovicny uvazok ale peniaze miniem na stravu doma a mozno na tom budem rovnako ako na plnom uvazku co sa financii tyka....ale vzdy je to o tom ze do prace pojdem a nebudem sediet na zadku a lamentovat. ci sa rozhodnem pre plny alebo polovicny na tom nezalezi, ide len o to ze co mi stat da, to aj naspat vratim. A
kazdy stat potrebuje co najviac zamestnancov a vie dobre ze ak prispeje peniazmi ktore sa adekvatne vyuziju (nie na nakup plienok a stravy) tak sa statu oplati prispievat matke, ktora pojde do prace a bude odvadzat z platu dane. Tak isto treba rozmyslat aj na SK, prispevok je na to aby som mohla ist do prace a zaplatit si sukromne jasle alebo opatrovatelku, nie na to aby som bola doma a nakupovala z toho do domacnosti. Toto ale nepochopi nikto, kto je v jednom a tom istom kolotoci. Vzdy sa da ked sa chce, treba dvihnut kotvy a ist do ineho mesta alebo do Ciech alebo hocikam, kde vacsinou dostnete aj ubytovanie atd atd.... kto hlada ten najde, kto caka ten sa docka. Chvalabohu som sa prestala zaoberat s pesimistami a zivot bez ich spolocnosti je ovela krajsi. Tak nad sebou porozmyslajte

dai
16. jan 2017

@petrag25 ved to robia... ved 3 roky podporuju rodiny🙂 ci ako si to predstavujes? kolko je podla teba idealny RP?

marcelatje
16. jan 2017

@madana ale ved to vobec nie je o tom ze sa niekto ponahla za kolegami!!!!! Ide o to aby tie zeny mali tomu dietatu dat co jest! Situacia sa moze zmenit zo dna na den a ocitnes sa uplne na dne bez akejkolvek pomoci. Ja som za to aby deti vychovali matky, za dlhodobe dojcenie aj spanie s detmi ale ked raz moje dieta nema co do ust tak inej cesty niet! A tu podla teba krkavciu matku situacia tiez urcite mrzi ale nema na vyber a potom sa do nej zacnu navazat tie co maju doma na ruziach ustlane, muz sa o nich stara a tvaria sa ze su lepsie. Holt, ritny otvor mame vsetci na rovnakom mieste a zena ktora sa nemusi obavat o existenciu svojich deti nikdy nepochopi pohnutky tychto "krkavcoch materi"

radkam1
16. jan 2017

@moni244 ved sa ani nestara a nie vzdy mas moznost volby jedine pracovat cely zivot a nemat ziadnu rodinu

petrag25
16. jan 2017

@dai preco by som mala vyvracat ze sa da prestahovat za pracou, samozrejme ze sa da ale mnoho ludi neodide, radsej budi zit od vyplaty k vyplate..ja nie som v takej kozi len hovorim ze neodcudzujem takych ludi

moni244
16. jan 2017

@petrag25 citas a vidis len to, co chces, vsak? A preco, aj ked maju deti neplanovane, sa nezoberu a nejdu dalej?

moni244
16. jan 2017

@radkam1 clovek sa ma starat o seba, nema sa onho starat stat, ty na akom ruzovom oblaciku zijes?

dai
16. jan 2017

@petrag25 ved ani ja ich neodsudzujem... ale nemaju potom co mrncat ze prispevok je nizky... ved v takej istej situacii su aj starsie rodiny nielen mlade rodiny... ide len o to sa situacii prisposobit... nerodit napr. do takejto situacie dalsie dieta - casty to ukaz aj tu na konovi, nehovorim o tom ze sa im kolkokrat nahodne zadari aj 3-4te a pod. ...

evittam
16. jan 2017

@petrag25 A preto "lebo a lebo a lebo" sa má postarať vlastne štát?! Môj chlap prišiel o prácu keď mal syn necelé 2 roky - tak som išla do práce ja, potom znovu našiel, malý išiel do jaslí a hotovo - proste sme sa starali MY aby sme mali a nie čakať, že nám niekto niečo dá.....To som nikdy nerobila a ani nečakala. Ako si zariadiš tak máš - bohužiaľ. A to bolo ešte v dobe keď si išla do práce tak ti RP nedali!😉

evittam
16. jan 2017

@radkam1 Kde majú vyššie príjmy ako náklady - uveď, prosím, príklad? Choď ku kaderníčke alebo si zaplať iné služby napríklad v takom Nemecku.......😀 A aj na SVK sa majú kde ženy vrátiť - aspoň niektoré určite - zase nepíš čo nie je až tak úplne pravda. Proste sú ľudia čo so zlou situáciou sú ochotní niečo spraviť a ľudia čo budú len sedieť doma na riti a sťažovať sa ako im štát nedá - a v niektorých prípadoch na jedno dieťa - a "veď čo spravíme si ďalšie" a budeme "kydať" ďalších pár rokov.....
A áno - ako som už napísala - celý sociálny systém na SVK je na prd....

petrag25
16. jan 2017

@dai asi cakas ze buchnen nejaku horibilnu sumu ale nie, podla.mna by stacilo aj 250 +pridavky na dieta samozrejme potom vymysliet nejaky zdravy system..npr.ze pri prvom dietati dostane matka vyssi príspevok na tie 3roky alebo kym sa nezamestna. A mozno ked by sa zamestnala po tych rokoch by mohla dostat nejaky prispevok co ja viem v hodnote co len 30eur. Ide len o zvyhodnenie tych ktory chcu pracovat. Nepodporujem tych co si len narobia deti a chcu aby sa o nich stat staral, len zase nie je normalne aby dospely ludia v dnesnej dobe brali deti ako nejaky luxus.

marcelatje
16. jan 2017

@petrag25 potom by pisali ze aj 250 je malo. A ten pripevok kym sa niekto nezamestna ...to by sa ako kontrolovalo? Niekto si nenajde nikdy a to by stale dostaval?
V prvom rade sa ma clovek spoliehat sam na seba, vsetko ostatne je len bonus.....

dai
16. jan 2017

@petrag25 neviem osobne kto by kontroloval pokial sa clovek nezamestna v krajine kde polka ludi pracuje na cierno, ci si prispevky vybavuje cez kamosov a pod. ... vies , ja mam pocit ze tu sa nadava na ciganov , pritom len tu na mk poznam viacero ciganok co pracuju a strasne vela bielych zien co len hladaju kde by ako ktory zakon obisli aby dostavali co najviac a do prace nepachli co najviac rokov... Neviem naco by stat mal zvyhodnovat tych co chcu pracovat - ti co chcu si totiz pracu najdu ( kludne ako upratovacka ci prave ta opatrovatelka ked nic ine...)

Osobne som nikdy nerozmyslala nad tym ci dieta luxus je alebo nie - skor o tom ci ho chcem a sme ako rodina schopny sa on postarat alebo nie... jasne, materka aj RP pomahaju v niecom, ale urcite nestaviam svoje rozodnutie mat ci nemat dieta na tomto...

Co sa tyka tej sumy co ti spominas... preco pri prvom by mal byt prispevok najvyssi?🙂 ako ja mam 2 deti a rozmyslame nad 3tim - ver tomu ze aktualne su moje vydavky neporovnatelne s tym co som mala pri prvom dietatku🙂

bosoriak
16. jan 2017

Off topic prispevok:
Zeny, podte do zahranicia, tu dostava zena matersku 3 mesiace a fertig. Ako sa potom zariadi, je na nej. Bud zaraba muz dost, aby mohla ostat doma (a stat neplati ziadne zdravotne a dochodkove poistenie a podobny luxus) alebo ide do prace. Robi sa to tak vo svete bezne. A veru sa mi nezda, ze by vo svete vyrastali sami sociopati.

NAopak, na tom nasom lubeznom Slovensku s 3 a viac rocnou rodicovskou (ak ma zena viac deti, tak pokojne aj 10 rokov doma) zacinaju prekvitat vselijake extremisticke hnutia. Netvrdim, ze je to pricina a nasledok, to vobec nemam podlozene. Len vravim, ze to, ze matka ostane doma s dietatom neznamena, ze z dietata vyrastie vyrovnany, uspesny a stastny clovek, ze. Takisto, ako ked matka odide od parmesacneho dietata do prace, ci uz musi alebo chce.

Je to kazdeho cisto a uplne osobna vec. Keby sa tak kazdy staral o seba, svoju rodinu a svoje okolie, aky by ten zivot bol krasny! 🙂

petrag25
16. jan 2017

@dai ked pri prvom poberas RP a mali sa niekomu po tom ako dieta ide do skolky najde si pracu a na druhe by mohol.dostavat matersku nie RP a pri dalsich samozrejme tiez

dai
16. jan 2017

@petrag25 nerozumiem uplne ako to myslis... ved predsa pri kazdom dietatku dostavas MP a az potom RP...

moni244
16. jan 2017

@dai no ale ked slecinky nepracuju, tak nedostanu, cize chce, aby dostavli matersku, aj ked nerobia

dai
16. jan 2017

@petrag25 tak si to myslela ako moni popisala? cize vlastne ty pises o tych zenach co nikdy nepracovali a neodviedli ani euro do rozpoctu aby dostavali viac?:-/