icon

Zvýšený rodičovský príspevok 2017

colormoda
15. jan 2017

Mamičky bude tento rok ten rodičak zvýšený o 10€ ?

Strana
z4
marcelatje
16. jan 2017

@honey1151 ono asi islo skor o to ze su mamicky ktore chcu byt doma 3 roky (na tom nic zle nevidim) ale uz to tak dobre nevyzera ked vieme ake su podmienky (vyska RP) a napriek tomu sa stale len stazujeme ze nam stat malo dava. Takze ak chcem byt doma musim byt zmierena aj s podmienkami ak mi to nevyhovuje kedykolvek to mozem zmenit bez toho aby som nadavala. No zeny co to zmenit chcu su vnimane ako krkavcie matky.....ak som doma s dietatom a som nespokonja no napriek tomu nerobim nic tak sedim na riti...ale akonahle nieco robit zacnem uz som krkavec....... to je taky zacarovany kruh 😅

honey1151
Odpoveď bola odstránená
ukulela
16. jan 2017

..... az sa tazko cita ta diskusia :(
rodicovsky prispevok nie je davka NA pvrezitie, vychovu a postaranie sa o dieta, ale ZA postaranie sa o dieta. prachy NA vychovu a postaranie sa o dieta ma zabezpecit rodic. stat mu za to da - ano smiesne nizky - ale len prispevok. ked ma zena dve deti a chlapa dementa a je na RD, tak nema vyzit z RP, na to by mal byt dobre nastaveny socialny system, ktory by jej situaciu zohladnil a dal by jej prispevok na byvanie, lieky, stravu, atd. ale nema na to sluzit cakum prask RP na urovni platu, to nie.
moj mrnuch mal rok aj dva mesiace, ked som zacala na den-dva do tyzdna chodit do prace. ostala som na RD, mam to ako brigadu, daco malo porobilm aj po novciach a spolu s rodicakom si vyrobim aj povodnu vyplatu ... nastastie mam ustretoveho zamestnavatela a maleho mi postrazia vtedy starki. ale ak by to neslo a ja by som ho musela dat opatrovatelke, tak by som sa nebicovala a netrhala si vlasy, ze som krkavcia mater, preboha. na zapade su zeny doma 3 mesiace, niekde ani to - a ptom bud praca, alebo sa stara manzel. bez naroku nejkych davok - a tu sme rozmaznane 3rocnou rodicovskou ...
ano, tento zaasraty pseudosocialny stat absolutne nepodporuje zeny matky. ale je vyssi RP ta spravna cesta? nie. cesta je motivovat zamestnavatelov, aby davali zenam s detmi moznost pracovat doma, prcovat na kratsie uvazky, umoznit zenam s viacerymi detmi trebars aj skorsi odchod do dochodku, ... moznosti je milion ... a teda hlavne nastavit socialny system tak, ze sa nebudu zeny spoliehat a odvolavat na nizky rodicak, ktory ich nema uzivit. a nabit tomuto narodu do hlavy. ze ked chce od statu nieco dostavat, musi mu aj nieco davat, ak je to zdravy a produktivny clovek s funkcnymi rukami a hlavou!

marcelatje
16. jan 2017

Nikdy nemozme vyhoviet predstavam vsetkych ludi. Mozme robit len to, co v danej situacii povazujeme za najspravnejsie a dufat ze okolie ma dostatok respektu, tolerancie, empatie a pokory aby to akceptovalo bez zbytocnych reci ktore aj tak nikomu nepomozu.

dai
16. jan 2017

@honey1151 ja som tiez neisla do prace po par dnoch, ani mesiacoch ( napriek tomu ze som zamestnavatelovi povedala ze do pol roka som naspaet pri prvom dietatku - ked prislo na lamanie chleba tak som uz taky frajer nebola - ale teda mam doma chlapa ktory nas dokazal zabezpecit, keby tomu nebolo tak tak to riesit musim a do prace by som asi isla ak by sa inak nedalo☹) Ja som pri malej mala opatrovatelku - starsia pani - super bola, ked mala malinka 2 isla do skolky - ona prvy rok napr. vobec nebola chora, az potom ked mala 3 ale teda to som nejako davala v kombinacii s pracou doma, potom som uz bola na materskej s malym...
ja napr. presne naopak uvazujem teraz - ak budem mat babo tak sa uz len tazko vratim do mojej terajsej prace kedze to celkovo nie je praca pre matku s detmi🙂 urcite nie s 3mi🙂 takze my musime s muzom zvazit fakt ze by som teoreticky na tej ritke zostala sediet, ci to aj tak dame🙂 preto pisem ze sa nemozme predsa spoliehat na stat a prispevky - v prvom a poslednom rade som to ja a moj muz ktory mame zabezpecit domacnost, podpora statu je fajn a vzdy potesi, ale moje rozhodnutie mat ci nemat dieta s nou absolutne nesuvisi kedze napr. v mojom pripade su aj max prispevky na materskej hlboky prepad oproti mojmu prijmu...

sibalka21
16. jan 2017

@honey1151 ja sa len pripojim k prispevku co si napisala @marcelatje o tom, ze matky co su tri roky doma su lenive.... .V tomto s tebou nesuhlasim, ja som od nikoho nepocula, zeby povedal na matku co je na rodicaku, ze je leniva ist do prace.... Aj ja som uz skoro dva roky a nemyslim si, ze som leniva.... Tu sa jedna stale o tie matky, co vyplakavaju na soc. sietach, ako im stat nic neda, aby zvysili rodicak, ako nemaju na uzivenie dietat a pod. a ked im niekto napise aby sli do prace, alebo privyrabat si aspon na par hodin, tak sa plieskaju do ramien, ze oni robit nejdu, ze stat je povinny sa o nich postarat a pod... Cize, tie matky co by chceli aj modre z neba, zato ze porodili deti a nechcu ist robit, lebo stat sa musi postarat, su podla mna lenive nieco pre to spravit, aby sa ich deti mali lepsie....

honey1151
Odpoveď bola odstránená
alicka850
16. jan 2017

@radkam1
Myslíš ako mňa? Mýliš sa. Ja si práve užívam MD so svojím 2 ročným synom, lebo mám muža, čo nás uživí. A okrem toho si privyrabam z domu. Ale ked som sa rozviedla a mala 2 r.dcéru, zdvihla som riť a išla makať, aby sme mali z čoho žiť, či sa to slečne pačilo, alebo nie. Našťastie sa jej to pačilo. Anevyplakavala na koňovi, že mi nikto nič neda. Ale to je taký slovenský folklór :D

dai
16. jan 2017

@honey1151 tak ja som pisala ze som to neurobila lebo som to urobit nemusela - zial niekde sme si vsetci zodpovedny za svoje rozhodnutia v zivote - aj to s kym sa rozhodneme mat dieta... a ak to zial zle vypali tak by sme ako dospele osoby mali niest nasledky a hladat riesenia - uz vlastnu rodinu ktora pomoze ( nato predsa rodina je... ) alebo nahradne riesenia cez rozne charity a podobne...
Ja si myslim ze mozme byt vsetky radi ze zijeme na Slovensku kde je mier a stat ako tak solidarne prispieva kazdemu a ano, velakrat bez rozdielov ( to by boli este vyplakavacky na konovi keby tie rozdiely robil☹ myslim ze som to tu uz spominala - staci si pozriet prispevky par rokov dozadu co sa tu dialo ked bola debata o tom ze aj RP by bol zasluhovy... hotova vzbura☹ )

evittam
16. jan 2017

@dai Súhlasím s tebou - a ešte aj mamička môže pracovať a má RP do 3 rokov, ja som zažila pri synovi (ako som už spomenula), že keď som nastúpila do práce tak na RP som nemala nárok - našťastie to zrušili.....😉

alicka850
16. jan 2017

@evittam ved to je uplny luxus. Ja som sa dnes bola pozriet v jasliach, boli sme na skusku, od maja nastupuje syn do jasiel /to som krkavcia mat, ja viem 😆/ a vlastne ten prispevok na opatrovanie 280e mi zaplati jasle a moj plat ide cisto pre mna. To neviem kde inde na svete taky luxus matky maju. Platia ovela viac za jasle a este si aj obedy nosia a este su vobec rady, ked si tie jasle mozu dovolit. Az ma dviha z niektorych mamiciek zo stolicky.

radkam1
16. jan 2017

@alicka850 neviem o tom ze by som tu nieco pisala ale o tebe ale ked uz si zacala tak ty si na materskej s 2 rocnym a ja nie ani s 2 mesacnym a kebyze mam uz 2 rocneho tak pracujem uz davno aj keby som nemusela

alicka850
16. jan 2017

@evittam este sa ta spytam trochu mimo temu, kedze viem, ze sa vyznas,- ked davam vypoved pocas RD a nastupujem do novej roboty ako je to s vypovednou dobou? Mam zmluvu neurcitu a dam vypoved, od maja idem na nove miesto. Vypovedna doba je 2m. (som tam zamestnana od 1/2013). Musim tam pocas tej doby robit? Ci sa dat na PN? Neviem ako to vymysliet, dufam, ze dame dohodu,ale ak by nie? Jasle mam az od maja, neviem ako to vykryt tie dva mesiace. Dakuje.

alicka850
16. jan 2017

@radkam1 si ma oznacila, tak som mala pocit, ze si to napisala mne ☺ Aj ja by som uz pracovala davno, aj som pri prvej pracovala od 15m, keby som mala len jedno dieta. Lenze ja mam dve, chore od jesene do jari , takze robim z domu☺Ale nemusime sa predbiehat, kto je pracovitejsi, tato debata je snad o mamickach, co sedia doma x rokov a placu, ze nemaju z coho zit a stat sa nepostara. A ty to este nemusis riesis ten rodicak, mas matersku ☺

moni244
16. jan 2017

@honey1151 a ako si tu pomoc statu predstavujes? Najlepsie by bolo presne to, co sa pisalo na prvej strane, viac skratenych uvazkov, skolok, jasli, celkovo podporovat zeny, aby isli aj pracovat.

radkam1
16. jan 2017

@alicka850 aha tak sorry nevsimla som si ze som ta oznacila a nenarazam na nikoho tu lebo ani neviem kto pracuje a kto nie a v podstate to je kazdeho vec 🙂

evittam
16. jan 2017

@alicka850 No ak nebudú súhlasiť s dohodu tak jedine výpoveď - 2-mesačná výpovedná, no a vyčerpať dovolenku ak nejakú máš a potom ak nechceš nastúpiť tak jedine PN......Alebo neplatené voľno - čo sa ti neoplatí.....😉

mima4
16. jan 2017

podľa mňa 280 EUR ako pomoc pre matku je super 🙂

colormoda
autor
17. máj 2017

Mamičku zdvihli vám ten rodičovský teraz v máji o 10€???

sibalka21
17. máj 2017

@colormoda Ved ano, ale pride zvyseny az buduci mesiac....

moni244
17. máj 2017

@colormoda daj aj viac otaznikov 😀 kedze nevies zakladu vec, ze rodicak sa vyplaca spatna

Strana
z4