23-ročný syn nechce pracovať
Poviete mi nestaraj sa o nho veď je dospely sam zisti že takto sa žiť neda.Môj otec mu našiel robotu robilSBS kara no prišiel do roboty napity vyhodili ho vydržal tam dedem mesiacov,potom robil v delte kde bol ako zamestnanec osem mesiacov potom si založil živnosť a v tej firme pracoval na živnosť no žial jen štyri mesiace.do roboty prestal chodiť no netrvalo dlho a a mne na mail začali chodiť upomienky že neplati zdravotne poistenie.V septembri mu zomrel otec a on zdedil 2 izbovy byt.auto ktore predal za 5000euro a 35000euro zostatok na učte.Peniaze ma tak sa do roboty neponahla,chcela som aby sa odsťahoval osamostnil sa no veď načo by išiel preč veď ani na domacnosť neprispieva,neviem ako to riešiť po dobrom to nejde.neviete poradiť.
Buď si najde pracu a bude platiť alebo by som veci polozila pred dvere a maj sa.
No nic, nech si zoberie tie svoje peniaze a odstahuje sa do svojho bytu a tam si moze gazdovat ako chce
no a ako fungoval doteraz? co robil doma? a preco upomienky chodia Tebe? Je dospely. Ja by som mamahotel nerobila, nevarila, neprala nic... podla vsetkeho byvat ma kde, ak zdedil dvojizbovy byt
Vyzera, ze na tvojho syna musis tvrdo...su ludia, na kt.neplati pekne slovo, len tvrda palica a taky je tvoj syn...on inemu rozumiet nebude...
V tomto veku a stave mu nijako mu nepomozes, kym sam nebude chciet. Je mi to luto.
Nech ide byvat do toho bytu, zacne sa starat o seba, prat, nakupovat, vsetko riesit sam co sa ku pokazi, ucty nech plati sam, zodpovednost za byt nech riesi sam.
Nieze mu bude nakupovat, upratovat, prat a na mesiac akoze vypytas 50 euro od synacika za mamahotel. Takto potom prezije dalsich 15 r.
Svojich 35tis minie rychlo a potom pride na to ze ak chce prezit, musi do prace. Respektive musi sa ZOBUDIT a zacat normalne fungovat.
Ja som chcela aby sa presťahoval do toho bytu čo zdedil no vtedy bol zamestnany vyhovaral sa že ma zly spoj nebude sa mať ako dostať do prace a teraz keď ho posielam ignoruje ma viac krat som pytala peniaze na domacnosť no penazi som sa nedočkala s nim su problemy od strednej školy.v treťom ročniku prepadol z troch predmetov a zo spravania mal štvorku.vodičak nespravil ani SBSkurz
@nikolca
Vykopnut.
Tolerovanim jeho spravania ho este viac v tom podporujes a skonci velmi zle.
Nech sa zbali a odide.
@nikolca ignoruje?
Ked pojde najblizsie s kamaratmi von, zbalis mu dve tasky a nechas pred dverami a kluc si vezmi. Pripadne si zavolaj kamosku/rodinu ako podporu, mozno si na teba syn menej dovoli, zjavne ta ma v pazi.
MA KAM IST, nevyhadzujes ho pod most.
Inak sa vlastne nohy nepostavi.
Ze ignoruje...
Ma kam ist, napriek tomu byva u teba a peniaze ti nedava. To ta mal takto v trube aj ked mal 6, ci 10 rokov rokov? Postav sa pred neho, ze takto sa zit neda. Neprispieva ti, nic nerobi. Ma na vyber. Bude dodrziavat pravidla. Ma tyzden na to, aby sa odstahoval. Inak ak chce zostat polozit na stol peniaze na najom a jedlo na 3 mesiace dopredu. 300 eur mesacne na najom a jedlo. A kazdy dalsi mesiac budu nacas, inak ma kam ist. Zadarmo sa zit neda a ty z nizkeho platu, dochodku nemozes a nebudes podporovat stareho leniveho corgona.
Naco by siel k sebe, ked ty navaris, upraces, aj nakupis?
@nikolca ak to s ním nejde po dobrom, musíš s ním jednať nekompromisne, lebo takto mu nepomáhaš, len škodíš. On sa už musí postaviť na vlastné nohy a byť zodpovedný za seba. Čiže buď ti začne platiť nejaký nájom, alebo nech sa presťahuje do bytu ktorý zdedil a tam nech si gazduje ako chce. Keď sa mu nechce pracovať a chce žiť zo zdedených peňazí tak nech, ale tie mu na veky nevydržia.
Po dobrom sa to riesi tak, ze ho nevyhodis, ani nezbalis veci. Oznamis mu pravidla fungovania (finacne prispievat, upratovat,...), uplne ako v sharovanom byte, kde sa ludia skladaju na najom, delia si upratovanie,... a on sam sa rozhodne, ci ich bude dodrziavat, alebo sa radsej osamostatni.
Ja som mu už aj ultimatum dala no nepomohlo asi ozaj len zbaliť a poslať preč,on ma aj priatelku niečo vyše roka no asi zatial nezistila že sa bude mať pri nom velmi zle že nebude schopny rodinu živiť.ten byt ktory zdedil dal na určity čas do prenajmu peniaze len bral no akosi zabudol že treba za byt platiŕ najomne elektrika plyn zas začali chodiť len upomienky
Ja som mala tiez takeho, co si myslel, ze je vsetko zadarmo. Ked nic nezaberalo a dosla nám trpezlivost, tak zrazu nesla tepla voda vecer, potom nesla elektrika v jeho izbe, zrazu mu nesiel internet, nebolo navarene, nemal si co obliect, lebo mal vsetko spinave, zrazu nemal paušal na mobile a chlapec sa nam za tyzden spamatal. Potom prispieval normalne kazdy mesiac zo svojho prijmu, dnes uz zije sam a je z neho zodpovedný človek, dokaze sa o seba postarat, vie si zadelit peniaze.
@nikolca vieš ako fungujú ultimáta? povieš "do dátumu xx spravíš toto, inak sa stane toto" a keď to dotyčný do toho dátumu nespraví, tak nastane situácia (trest), ktorou si mu pohrozila. Čo sa stalo u vás? Aký trest dostal mladý pán za to, že nedodržal ultimátum? Žiadny.
Takže áno, tvoj syn je hnilá lemra, ale len preto, že ste mu to ako rodičia celý život tolerovali a doteraz nemusí znášať žiadne dôsledky svojho správania.
Podľa mňa on ešte nie je taký skúsený, aby býval sám a sám spravoval také veci ako podnájom, poplatky, odvody a pod. Treba ho to naučiť, ale do práce by mal chodiť, lebo potom si zvykne takto žiť. Ja mám tiež 27 ročného syna a ešte býva s nami, našťastie chodí do práce, ale na tieto veci ako poplatky, mať všetko načas vybavené, to mu ešte kontrolujem.
Nie je v poriadku, že ťa ignoruje. Chyba mu úcta k tebe a niečo ako súdnosť nad svojím správaním. Ty si majiteľ, raz keď mu povieš, že ma ísť, tak musí ísť. To je normálna súčasť života ze keď vyrastieme, tak ideme od rodičov a skúšame dospelácky život, lebo pri mamke to nebude to isté. Je to dôležité pre dospievanie. Takto bude stále ako malý chlapec, ktorému mamka uprace, upečie papkaničko, vyperie, vyzehli a on is to uvedomuje... A nehovoriac o tom, ze to si chce nosiť priateľku, ktorej sa ako veľký chlap povenuje a mamka vo vedľajšej izbe ma počúvať tie vzdychy? Už je veľký chlapec, tak nech sa nespráva ako malý. Takto by som to vysvetlila ja a ak by ma ďalej ignoroval, tak vymeniť zámok
No keby tam má o 6 núl viac na ucte ,alebo tri malé deti tak by som pochopila ,že nebude pracovať .ale takto ... Určite by si mal hľadať prácu ak je zdravý mladý človek
@petronelag ale skúsenosti nenaberie tým, že sa im bude vyhýbať. Ona mu môže pomáhať a kontrolovať. Stále budú rodina, stále ju bude občas potrebovať a ona tu môže byť pre neho, ale treba sa posunúť. Teraz jej ani nič neplatí. Dostal len tak aj byt, aj auto, aj bývanie zadarmo pri mamke so starostlivosťou, to môže byť pre mladého matuce, že ako ten svet jednoducho funguje
Do kedy chces čakať.?zbal mu veci výmenu zámok na dverách odhlas ho z trvalého pobytu však byt je tvoj .Keď bude robiť bordel pred dverami zavoláš policajtov že sa ho nevieš zbaviť
@1gramofon Treba mu to rozumne vysvetliť, ako to funguje a pomáhať spravovať, lebo sa môže stať, že on nebude pracovať, peniaze z dedičstva pomíňa na nepotrebné veci, radšej by som mu to spravovala ja ešte za nejaký čas, ale do práce by som ho poslala. Postupne to príde, že uvidí, čo všetko k tomu treba, aby mohol fungovať. Aj syn už postupne prišiel nato, že treba mať vybavené veci, inak bude zle, že to nie je ako v škole.
autorka, ale s ním ste museli mať už pekne dlho problémy to nie že len teraz...
robil s ním vôbec niekto poriadok keď prepadával na sš, neurobil školu, neurobil vodičský.... či si to len tak pustila jedným uchom dnu - druhým von...
ak to takto ďálej pôjde tak za chvíľu má na krku paragraf....
@elizabet173 Dievčatá sú vyspelejšie a tento syn sa zdá byť aj do istej miery problémový, neviem, čo by bol schopný dokázať bez dohľadu mamy.
@deti95060810 on chodieval aj k psycholologovi dlhodobo
@petronelag súhlasím s tým co píšeš, ale podla mňa je možné aby šiel bývať do vlastného s tým, že mu bude v tomto pomáhať a kontrolovať. Tvoj syn mal zodpovednosť v škole, v práci a asi nič len tak nedostal. Tento chlapec je ešte mladý a prišiel k majetkom len tak a to môže ovplyvniť jeho chápanie toho ako to tu funguje. Dá sa to normálne vysvetlit, dohodnúť sa, dat mu zodpovednost...

@nikolca dať ultimátum, dokedy si nájde prácu. A okamžite nastaviť, aby platil úplne adekvátnu časť na bývanie (energie, strava, drogéria). Ak tie peniaze nechceš, odkladaj mu ich, ale nech platí do centa svoj podiel. A ak nebude a ak nebude pracovať, tak vyhodiť, nech si nájde svoje bývanie. Milujem svoju dcéru, ale podporovať dieťa v tom, že má zadarmo mamahotel a nepracuje, to mu akurát urobíš ešte viac zle do budúcnosti.