26-ročná dcéra nemá prácu a ani vyhliadky
Dobrý den,
som uplne nanič zo svojej dcéry.
Bude mat na jar 26 rokov, bude končit vysokú školu v externej forme teda a inak? Ja neviem. Škola jej celkom ide, hádam ju zvládne, myslieť jej ide, ale tá práca. Býva v Bratislave a síce pracu má, ale je to tak, že hneď má, hneď nemá, má len brigádu, zarobí málo, vyložene z rúk do úst. A my jej prispievame na nájom, inak nevyžije. Stále len láta a láta. Hovorí, že je to dočasne, škola je prednejšia, až bude mat diplom, tak snád nájde niečo kvalifikovanejšie, ale ked sa pýtam teda kde a co, tak krčí plecami, že nevie. A ja sa vždy radujem, že niečo konkrétne má vo výhľade. Sadnúť si so mnou a prejst si finančnú situáciu, to odmieta. Stále len, že musí dokončit školu, čo je poriadku, ale čo potom? Pritom všetci v okolí majú prácu, alebo brigádu, teda brigádu tí, čo sú na strednej cez leto. Inak všetci, úplne všetci pracujú aj u nás v zapadákove. A ona v Bratislave, má problémy. Teraz prácu má, ale takú, kde pracujú aj dochodkyne, na tom sa stavat nedá, stále, že je študentka vlastne, tak jej to stačí, pritom na externej forme by mohla mat niečo lepšie, je taká laxná, je jej to jedno, ani deti nikdy nechce mat, mala jeden vztah, ten jej skončil. Neviem, bude ako taká túlavá mačka chodit celý život po prenájmoch.
@anonym_autor a skadiaľ ste?určite niekto ide cez vaš, "zapadakov"
@klotildabazarik Lopašov
@yoxinka dlho vytúžená bola, ale jedináčik nie . Ale o to nejde.
@anonym_autor
A trošku o to asi ide. Ty vnímaš súčasný svet trochen? Uvedomuješ si, že tá kultúra či čo to kočka študuje, je somarina? Ešte keby bola na dennom, ale ona to študuje externe … to už by aj za pokladňou v Tescu mohla byť a popri tom študovať. Ale na to je slečinka asi moc fajnová 😉. My sme na vysokej brigádovali popri DENNOM štúdiu kade tade, aj vo výrobe, vo fabrikách. Keď 26 ročná žena študuje externe, čakám, že má normálne prácu, nie brigádky a mamka s tatkom platia podnájom v Bratislave 🤷♀️.
@anonym_9e5cb1 No má také nápady, že Nový Zéland, Francúzsko, ale to sa mi nezdá. Nemá s kým ísť a poslať samé mladé dievča do sveta, aby nedopadla tak, že bude prostitútka niekde, koľko dievčat tak išlo a zle sa to skončilo. To by som neprežila.
@anonym_autor aj to jej budete platiť?
Ahoj, tak keď chcela ísť do Bratislavy a považovala to za krok vpred ( píšeš, že vrátiť sa domov by bol pre ňu krok späť), tak ju už nechajte, nech je tam. Už keď ste ju toľko dotovali, tak potiahnite kým skončí školu, a potom to už nechajte na nej. Buď si nájde stabilnú prácu, alebo sa vráti domov a potom uvidíte. Nehučte do nej hlavne, treba jej povedať, že nemáte na to peniaze, aby ste jej stále pomáhali. Nie ako vyhrážku ani ultimátum, len ľudsky.
Čo nejaké úspory- má niečo na začiatok? Sporili ste jej? Ak áno, to by som jej dala a nechala to na ňu.
Ahoj, tak keď chcela ísť do Bratislavy a považovala to za krok vpred ( píšeš, že vrátiť sa domov by bol pre ňu krok späť), tak ju už nechajte, nech je tam. Už keď ste ju toľko dotovali, tak potiahnite kým skončí školu, a potom to už nechajte na nej. Buď si nájde stabilnú prácu, alebo sa vráti domov a potom uvidíte. Nehučte do nej hlavne, treba jej povedať, že nemáte na to peniaze, aby ste jej stále pomáhali. Nie ako vyhrážku ani ultimátum, len ľudsky.
Čo nejaké úspory- má niečo na začiatok? Sporili ste jej? Ak áno, to by som jej dala a nechala to na ňu.
@anonym_47d89a hej, takejto osobe treba ešte dat aj úspory, ktoré obratom ruky rozflaka a vráti sa domov s hoľou riťkou, ze?
@anonym_47d89a dokedy nám neukáže, že sa dokáze ako tak postarať sama o seba, tak žiadne úspory jej dávat nebudeme. Až ked uvidíme, že si zarobí, že vie hospodárit, tak potom možno. Ale dovtedy nie. Minie ich, rozhadzovačná síce nie je, ale svoje výdavky má a platit si ich musí.
@anonym_9e5cb1 No má také nápady, že Nový Zéland, Francúzsko, ale to sa mi nezdá. Nemá s kým ísť a poslať samé mladé dievča do sveta, aby nedopadla tak, že bude prostitútka niekde, koľko dievčat tak išlo a zle sa to skončilo. To by som neprežila.
@anonym_autor zaleží či vie jazyky, hľadali delegátku do Turecka, vyletyvturecku, Lenka ma cestovku, je vydata za Turka, robia Slovakom vylety. Len je to sezonne a neviem ako platene.
@anonym_autor
A trošku o to asi ide. Ty vnímaš súčasný svet trochen? Uvedomuješ si, že tá kultúra či čo to kočka študuje, je somarina? Ešte keby bola na dennom, ale ona to študuje externe … to už by aj za pokladňou v Tescu mohla byť a popri tom študovať. Ale na to je slečinka asi moc fajnová 😉. My sme na vysokej brigádovali popri DENNOM štúdiu kade tade, aj vo výrobe, vo fabrikách. Keď 26 ročná žena študuje externe, čakám, že má normálne prácu, nie brigádky a mamka s tatkom platia podnájom v Bratislave 🤷♀️.
@yoxinka tak ten obor si sama vybrala, co toho som sa jej nemontovala, ale asi je to nie úplne top obor. Ale tam kde bola matematika, tam íst nemohla, to bola prehra od začiatku. Sama uznala.
@anonym_47d89a hej, takejto osobe treba ešte dat aj úspory, ktoré obratom ruky rozflaka a vráti sa domov s hoľou riťkou, ze?
@anonym_b5ae88 tebe som nepísala 😄 všetci ste múdri ale keby išlo o vaše dieťa, tak by ste sa tiež trápili a rozmýšľali… neverím, že existuje toľko matiek, ktoré by len tak povedali svojmu decku rob si čo chceš, ja ti nedám nič, pre mňa za mňa aj skap, a že by ich to netrápilo, čo je s ich deckom
@anonym_autor zaleží či vie jazyky, hľadali delegátku do Turecka, vyletyvturecku, Lenka ma cestovku, je vydata za Turka, robia Slovakom vylety. Len je to sezonne a neviem ako platene.
@roxana280 ona šla robit delegáku začiatkom júna, pričom pohovor robila v máji úplne na last minute. Viem, že hovorila, že už teraz niekde robia nábory, ale ona má na prelome mája a júna štátnice a obhajoby, potom promócie, ona sa túto sezonu nemože nikde viazat. Vtedy sa jej tiež hodilo viac koniec júna a povedali, že bud nastúpi ako oni chcú, alebo si nájdu niekoho iného. Tak nakoniec si škúsky porobila v predtermíne a odišla, niečo si preniela do dalšieho semestra.
@anonym_47d89a dokedy nám neukáže, že sa dokáze ako tak postarať sama o seba, tak žiadne úspory jej dávat nebudeme. Až ked uvidíme, že si zarobí, že vie hospodárit, tak potom možno. Ale dovtedy nie. Minie ich, rozhadzovačná síce nie je, ale svoje výdavky má a platit si ich musí.
@anonym_autor iste, to je rozumné, ale ak jej budete stále pomáhať, tak nemá dôvod niečo zmeniť. Ak už ale má len polrok tak ten polrok by som na vašom mieste vydržala, potom jej ľudsky povedala že peniaze nemáte aby ste platili dva nájmy a že sa musí nejako pozbierať ak chce žiť v Bratislave. Alebo potom domov a nech si hľada niečo doma.
@anonym_2c2eae IT - nemá logické myslenie a matematika s doučovaním trojky, ekonomika to isté matematika ju brzdila, hoci skúšky tam spravila. Možno aj titul pomoze, jej bratranec robí v automobilke na vedúcej pozícii a študuje politologiu, že len kvoli titulu, aby ho nenahradili niekým, kto titul má.
@anonym_06c033
@anonym_autor ja som myslela, že jej to myslí, bez matiky, logiky je problém vyštudovať, tak sociálnu prácu ešte.Aspoň jazyky nech pridá.
@roxana280 ona šla robit delegáku začiatkom júna, pričom pohovor robila v máji úplne na last minute. Viem, že hovorila, že už teraz niekde robia nábory, ale ona má na prelome mája a júna štátnice a obhajoby, potom promócie, ona sa túto sezonu nemože nikde viazat. Vtedy sa jej tiež hodilo viac koniec júna a povedali, že bud nastúpi ako oni chcú, alebo si nájdu niekoho iného. Tak nakoniec si škúsky porobila v predtermíne a odišla, niečo si preniela do dalšieho semestra.
@anonym_autor ja som študovala externe aj s Matikou a robila na plný úväzok a platila si všetko, ale moji rodičia neuznávajú vzdelanie, preto pre mňa bola priorita, aby syn ak bude chcieť študovať mal na najlepšie vzdelanie aj v zahraničí. Ale jemu myslí, má 16 už programuje, ale tiež je lenivý, musím ho naháňať, aby pomáhal.
@anonym_b5ae88 tebe som nepísala 😄 všetci ste múdri ale keby išlo o vaše dieťa, tak by ste sa tiež trápili a rozmýšľali… neverím, že existuje toľko matiek, ktoré by len tak povedali svojmu decku rob si čo chceš, ja ti nedám nič, pre mňa za mňa aj skap, a že by ich to netrápilo, čo je s ich deckom
@anonym_47d89a nechajte ju doštudovať a po skúškach hoďte reč. Už ste toľko vydržali, vydržíte, nech má kľud na štátnice.
@yoxinka No, ked počúvam tie príbehy, ako dievčatá išli robit au- pairky, hostesky a neviem co všetko a skončili v cluboch ako prostitúky na drogách, až mi zle príde. Keby aspon šla s niekým, všade sa píše, nech nikto neodchádza sám. Ideálne, ak v tom státe niekoho má z rodiny, kamaráta, ale ona nikde nikoho. Tak nemože niekam naverímboha ísť. Ked šla robit tú delegátku predsa len tam mala všetko zaistené. Aj tak som sa bála, ale nebol to podfuk.
@anonym_autor zle pribehy citas.. poznam kopec zien co odisli a nic take sa nedialo. Aupair uz ani v mode nie je myslim, to je 20 rpppv stara vec.
Prosím ťa, samé výhovorky. Popri externom sa dá este aj na plný úväzok pracovať...všetko je možné. No a ten obor čo študuje, s tým najde vobec nejakú prácu?
A tiež som išla sama do sveta a žiadnu prostitúciu som nerobila. Takže nemusi tak skončiť..a vie vobec jazyky?
@anonym_47d89a nikto jej nepovedal, aby skapala. Ty si presne ta dráma queen👎 je to o prevzatí zodpovednosti za svoj život. Ak si to este nepochopila.
Nechcem byt zla, ale s takymto vystudovanym odborom jej budete pomahat cely zivot. Nie je mozne, aby pri taktomto studiu a este aj externom si nevedela zarobit lepsie na zivot, aby ste ju nemuseli dotovat.
Neverím vlastným očiam, čo čítam. Ale zároveň som rada, beriem si z tohto ponaučenie, ako nefungovat so svojím synom.
@anonym_47d89a nikto jej nepovedal, aby skapala. Ty si presne ta dráma queen👎 je to o prevzatí zodpovednosti za svoj život. Ak si to este nepochopila.
@anonym_b5ae88 a ty si to urobila? Nechala si decko prevziať svoj zodpovednosť za svoj život? Mala si také dospelé dieťa, ktoré nebolo zručné a nič ho nebavilo? Lebo ak nie, tak sa k tomu sotva môžeš vyjadrovať. Všeobecne by sa k tejto téme mali vyjadrovať len ľudia, ktorí si to prežili. Lebo takým sa ľahko radí, čo nie sú zainteresovaní a ani si to nevedia predstaviť. Ľahko je keď má človek šikovné dieťa čo sa vie obracať živote ale keď má trochu menej schopné tak sa to nedá len tak vyultimátovať, stále je to dieťa toho človeka, ktorý toto rieši.
@anonym_autor zhrnme si to. V Bratislave je prebytok pracovnych ponuk,mlady clovek si moze doslova vyberat co jemu sedi,nie ako v regionoch kde sa ludia uskromnia a uspokoja s hocijakou pracou. Slecinke sa nepaci to,nepaci sa jej ono,v inom je neschopna,matematika jej nejde...akoze otras. Neverim,ze priemerne inteligentny 20tnik externy student by si nenasiel v BA normalnu pracu,moznosti su nekonecne....Lenze to sa treba trochu aj zamysliet nad sebou ,ked nie som manualne zrucny,ani matematicky zdatny tak zacnem trebars za pokladnou,ako recepcna,asistentna,....Ten tvoj pristup,ze v zahranici ju unesu a zneuziju,je vlastne tvoja obava,ze ste ju zle vychovali a naleti kadekomu...Bezne 19rocni po mature sa zoberu a idu do zahranicia na vlastnu päsť. Podla mna potrebuje len poriadne padnut na hubu,zistit ze rodicia dochodcovia ma nemozu do konca zivota dotovat a verim,ze sa preberie. Ja som pocas vš studovala denne,dalo sa to skombinovat s brigadami a to som z vychodu,vsetko sa da,len treba chciet.
@yoxinka No, ked počúvam tie príbehy, ako dievčatá išli robit au- pairky, hostesky a neviem co všetko a skončili v cluboch ako prostitúky na drogách, až mi zle príde. Keby aspon šla s niekým, všade sa píše, nech nikto neodchádza sám. Ideálne, ak v tom státe niekoho má z rodiny, kamaráta, ale ona nikde nikoho. Tak nemože niekam naverímboha ísť. Ked šla robit tú delegátku predsa len tam mala všetko zaistené. Aj tak som sa bála, ale nebol to podfuk.
@anonym_autor
Ja inak neviem, kde si tie príbehy dievčat, čo sa stali prostitútkami čítala, lebo ja poznám xy báb, čo šli a normálne pracovali, žiadne prostitútky z nich neboli. Jasné, môže sa stať, ale v dnešnej dobe? Internety, telefóny, sociálne siete k dispozícii. Aupairovať sa chodilo pred 20rokmi, to neviem, či sa to teraz ešte vôbec robí. Moja švagriná bola v Austrálii. Vybavila si školu a šla tam na rok. Nemusí každý ísť do zahraničia, nemusí byť každý taká povaha, ani matiku nemusí každý študovať. V práci som pravidelne stretávala pani, raz mi to už nedalo, pýtala som sa, čo ona vlastne študuje, povedala, že chémiu a popri tom na inej škole študovala pôrodnú asistentku a popri tom pracovala v rakúsku ako sestrička - v práci jej úplne vychádzali v ústrety, aby stíhala obe školy. K tomu mala pani 2 deti. Tak ja už neviem, keď žena s rodinou vie chodiť do roboty a popri tom dve školy študovať, nechápem, že 26 ročná mladá slobodná osoba si nevie nájsť robotu … v Bratislave.
@anonym_b5ae88 a ty si to urobila? Nechala si decko prevziať svoj zodpovednosť za svoj život? Mala si také dospelé dieťa, ktoré nebolo zručné a nič ho nebavilo? Lebo ak nie, tak sa k tomu sotva môžeš vyjadrovať. Všeobecne by sa k tejto téme mali vyjadrovať len ľudia, ktorí si to prežili. Lebo takým sa ľahko radí, čo nie sú zainteresovaní a ani si to nevedia predstaviť. Ľahko je keď má človek šikovné dieťa čo sa vie obracať živote ale keď má trochu menej schopné tak sa to nedá len tak vyultimátovať, stále je to dieťa toho človeka, ktorý toto rieši.
@anonym_47d89a ale prosím ta
@anonym_autor cize ked nieco chce, vie si zariadit. Jedine by som jej poradila, nech skusa, pracuje, robi pohovory a tak si najde aj pracu, ktora ju uzivi a bude naplnat. Teraz sa asi zameriava na diplomovku a statnice, tak ju nechaj v tej je brigade medzi starenkami, nerob na nu natlak. Az poobhajobach
Prosím ťa, samé výhovorky. Popri externom sa dá este aj na plný úväzok pracovať...všetko je možné. No a ten obor čo študuje, s tým najde vobec nejakú prácu?
A tiež som išla sama do sveta a žiadnu prostitúciu som nerobila. Takže nemusi tak skončiť..a vie vobec jazyky?
@vilma7 tak po nemecky daco ano, z toho maturovala a skor anglicky, na nejaku prácu by to stačilo. Dokonca má nápady, že pojde robit chyznu na výletnu loď. To sa mi tiez nepozdava. Nebude tam mat co jest a po sezone ju odvezu s vahou 35 kil do nemocnice.
@anonym_autor bakalarskou pracou? To nie je magistersky odbor?
@maranta_leuconeura no moze predavat zajazdy v cestovke.
@anonym_autor este ti tak poviem, ze ist s niekym? odkedy kam? bezne ludia roky chodia sami vsade. Kolko je pripadov, ze dievcata zle skoncili?? mam kopec zien okolo mna, v mojom veku co odisli hocikde a zle neskoncili. PRoste toto je kombinacia ustrachani rodicia, a dievca co todobre vie. Postazuje sa a robi si co chce, lebo vsak, rodicia zadotuju. Pises tu ze by isla upratovat? TO co je za sprostost, tak chce nieco to dievca robit, nejaku karieu vo svojom zivote, ci zbytocne chodi do tej skoly? vsak idem na vs, vyberiem si co chcem robit a idem.. nebavi ma? no kolko veci nas nebavi v praci, a musime vydzat :D Tvoja dcera ma vymyslov az za, vy jej to zeriete ale nema ciel, trpezlivost, este aj teraz si mysli, po rokoch studia, ze niekde sa zamestna a bude to jej vysnivany dzob a bude zarabat hviezdnu sumu, a samozrejme nebude musiet do prace chodit?
a to s tou lodou, ze nebude mat co jest.. tak nehnevaj sa, ale aj ty si mimo :DDD
@klotildabazarik Lopašov
@anonym_autor Lopasov - bratislava, jeden prestup, cestovanie JEDNA hodina a 51 minut. Prichod do BA 8:13.. v sobotu, ked nie toto tak potom su s dvoma prestupmi o hodinu dlhsia cesta. V 26rokoch by uz mala mat zarobene aj na auto mimochodom.
@vilma7 tak po nemecky daco ano, z toho maturovala a skor anglicky, na nejaku prácu by to stačilo. Dokonca má nápady, že pojde robit chyznu na výletnu loď. To sa mi tiez nepozdava. Nebude tam mat co jest a po sezone ju odvezu s vahou 35 kil do nemocnice.
@anonym_autor poznam mlade, ktore sli robit chyzne na vyletnu lod, vypracovali sa na manazerky, pekne zarobili, potom si kupili byt na Slovensku. Nech skusi, ale cez overenu agenturu. Ma 26r., trochu ver sebe aj dcere, ze si ju dobre vychovala

@anonym_autor a načo jej prispievate na nájom? Nestuduje dennú formu, tak nech sa pekne sama o seba dievca postara