icon

28 ročná dcéra je nezodpovedná, neviem si s ňou rady

19. jún 2020

Prajem pekný deň.
Prišla som sa poradiť ohľadom mojej dcéry (28 rokov).
Žije mimo domu už zopár rokov. Odišla pracovať do zahraničia pred 5 rokmi, pracovala 2 roky vo Veľkej Británii. Viac nepracovala ako pracovala. Momentálne je v Českej republike spolu s priateľom, nepracuje. Neprihlásila sa na zdravotnú poisťovňu a nikde nemá zdravotné poistenie. Ak by sa prihlásila na Slovensku, musela by si spätne doplatiť dobu, počas ktorej nebola poistená, teda asi dva roky. Nemá ani lekára. Ako jej vysvetliť, že takto to nejde? Má dosť rokov, ale ako vidím, rozum žiadny.
Nerada by som, aby jej naskákali dlhy, ako to riešiť?

hopsadobrandejsa
19. jún 2020

@mogaa To ano...

Tak toto ja poznam z praxe. Pri navrate domov alebo opatovnom prihlaseni sa spat do zdrav. poistovne od teba poistovna vyzaduje kopiu ukoncenia prac. pomeru. Datum odhlasenia a prihlasenia musi sediet s udajmi zo zmluvy ( toto sa hlavne tyka sezonnych pracovnikov v zahranici ).

Nuz, jej dcera bude mat velmi neprijemnu debatu v poistovni ked zistia, ze roky nepracovala a vobec neplatila poistne.

Ja som mal svoje poistne kompletne zaplatene a v poistovni urobili chybu a mne zacali chodit upomienky o nezaplateni poistneho a to sa tykalo len jedneho mesiaca. Ked zistia, ze nema 2 roky zaplatene zdravotne, tak z toho uctu odpadne.

Roky nezaplatene poistne, uroky z omeskania atd.......ufff

hopsadobrandejsa
19. jún 2020

@marlent Tak dufaj v to, ze to nikdy nezistia pretoze ak ano, zrejme ta bude cakat velmi neprijemna posta v schranke.

autor
19. jún 2020

@mogaa Áno, ona zmluvu priniesla aj výplatné pásky a na základe toho ju odhlásili. Vracala aj kartičku poistenca.

autor
19. jún 2020

@hopsadobrandejsa Ale je predsa zákonom daný maximálny úrok z omeškania, ktorý jej môžu účtovať ročne, nie?

hopsadobrandejsa
19. jún 2020

@maciatkolulu To zalezi od statu v ktorom bola.

Vacsina ludi pracujucich v zahranici v ramci Europy si musia plnit povinnosti platenia zdravotneho poistenia. Kazdy stat to ma inak vedene, ale v momente ked ta zaeviduju na urade residentov ( ci uz docasnych alebo trvalych ), ine statne institucie su informovane o tvojom pobyte aby zabezpecili, ze si budes plnit svoje financne zavazky voci statu ktore hlavne zahrna platba zdrav. poistenia ci uz zamestnana si alebo nie.

Odomna poistovna nikdy nevyzadovala ci som poistne platil alebo nie, stacila iba prac. zmluva pretoze vedeli, ze legislativa vo Svajciarsku platbu poistneho povinne vyzaduje.

U jej dcery nastava iny problem. Ak sa vrati domov, poistovna bude vyzadovat doklad o ukonceni prac. pomeru. Ceska legislativa platbu poistneho vyzaduje tiez pokial viem. Ak by zdokladovala, ze pracovala len polroka, poistovna bude automaticky ziadat aby zdokladovala platby poistneho za zvysneho 1,5 roka ci uz to bude dokladom od uradu prace alebo vlastny potvrdenim ak by bola samoplatcom.

Ak to zdokladovat nebude vediet, poistovna moze predpokladat, ze si neplnila svoje zavazky a moze od od nej vyzadovat zaplatenie poistneho hoci bola v inej krajine.

Poistne doma platit nemusis len ak si ho platis v zahranici. Neviem ci niektory zo statov EU ma system dobrovolneho platenia poistneho. Kazdy stat ma odvody nastavene inak, ale plati sa vsade.

V momente ked sa jej dcera vrati domov a prihlasi sa do zdrav. poistovne, cakaju ju problemy.

pracujucazienka
19. jún 2020

@mogaa nič platiť nebudem v UK take potvrdenie neexistuje...doma som už 6 rokov ..poistenie je tam zadarmo len musíš mat insurance number..Anglicko a Írsko je asi rozdiel..treba si vedieť obhájiť pravdu nie len slepo poslúchať ..nie každý mladý je “vytretý”..ale áno pani vyskúšala a v 99% jej to vide..skúšala to na mna,na priateľa ,na jeho brata a xy známych ale nevyšlo jej to a nik z nás nič nebude platiť a to už majú poniektory aj firmy takze by si na nich “posvietili”..ale bohvie či sa slečna prihlásila na insurance ..ono treba komunikovať z úradmi či si na SVK alebo v ugande...

hopsadobrandejsa
19. jún 2020

@autorka poviem ti pravdu, ze to naozaj neviem.

Zakony sa pravidelne menia a tiez je uz tomu nejaky ten rok co mna nahanali kvoli vraj nezaplatenemu poistnemu. Urcite tam je nejaka maximalna urokova sadzba, ale par drobnych to veru nebude.

Kedysi som platil ako samoplatca nejakych 30-40 eur poistne za mesiac a pokuta za upomienku mala byt vtedy asi 20-30 eur cize nejakych 50-75% ceny poistneho.

Je to nezavideniahodna situacia pretoze tymto stylom si tam dievca urobi riadnu sekeru.

Co ti poviem tak vymahanie pohladavok ked si poistena v VSzP je ovela horsie nez v sukromnych poistovniach. Sukromna poistovna ti doslova vypucuje zaludok len aby sa k svojim peniazom dostali. V statnych je to uplne ine.

Pozri si register dlznikov. Mas tam tisice ludi ktori dlzia zavratne sumy radovo v tisicoch na odvodoch, daniach a poistnom a su vedeni len ako dlznici. Maju dlhy ale vobec ich nesplacaju pretoze to vymaha stat.

Ak by to vymahali sukromnici, ti ludia by uz davno mali exekucie na krkoch a kde co. Jedine stastie ktore tvoja dcera ma je asi to, ze je vo VSzP. Sukromne poistovne nie su k neplaticom take zhovievave ako statna.

autor
19. jún 2020

Dcéra mala akési NIN číslo v Anglicku.

hopsadobrandejsa
19. jún 2020

National Insurance Number.......to je to o com dievcata rozpravaju. To je identifikacne cislo poistenia

autor
19. jún 2020

@hopsadobrandejsa Tomu nerozumiem. V Česku keby sa zamestnala, tak sa len prihlási na zdravotné poistenie a nezaujíma ich ona ako občan iného štátu, prečo by Česko od nej malo chcieť niečo dokladovať?

mogaa
19. jún 2020

@hopsadobrandejsa ale aj VZP dáva exekúcie , len tým že je tam veľa ľudí a sú tam také prípady čo sú v zahraničí, sa zameriavajú hlavne na živnostníkov....ja teda poznám veľa ľud čo sa im ozvali po niekoľkých rokoch a 2 živnostníkov čo odtiaľ majú exekúciu kvôli poistnému

autor
19. jún 2020

@hopsadobrandejsa Tak to mala.

hopsadobrandejsa
19. jún 2020

Na Slovensku budu od nej vyzadovat.

V Cechach to moze byt uplne iny pribeh, zalezi od toho ako dobre urady spolupracuju.

Ja neviem aka je situacia tvojej dcery. V evidencii obyvatelstva vedena byt aj napriek tomu, ze sme clenom EU. Hned ako je vedena v evidencii si urady vedia zistit kedy do Ciech prisla, kde pracuje,kde je poistena, ako dlho je nezamestnana, cislo uctu atd atd...

Ak sa teraz prihlasi do zdrav. poistovne a oni zistia, ze v evidencii obyvatelstva posledne 2 roky s prechodnym pobytom, moze sa stat, ze budu chcciet vediet kde si doteraz platila zdrav. poistenie.

Ja sa ani necudujem, ze sa to tvojej dcere riesit nechce, zrejme velmi dobre vie co ju caka ked zistia ako odrbava stat.

autor
19. jún 2020

@hopsadobrandejsa Ona má trvalý pobyt stále u nás na Slovensku. V Česku žije, ale nepracuje tam a ani tam nie je v evidencii obyvateľstva, nemá tam ani prechodný pobyt. Úplne nezodpovedná, nikde nie je evidovaná.

hopsadobrandejsa
19. jún 2020

@mogaa Samozrejme, ze vymahaju, ale system vymozitelmosti je velmi slaby.

Sukromne poistovne ci ine institucie nemaju taketo velke sekery pretoze su zalozene na principe kapitalizmu aby peniaze zarabali. Preto sa kazdy snazi plnit si svoje zavazky. ti so sebou zamatat nenechaju.

Stat. institucie funguju na principe socializmu. Zisky sa privatizuju a straty sa socializuju tzv. rozdelia sa medzi spolocnost. Preto ma stat ovela viac dlznikov nez sukrone poistovne.

VSzP je jedina poistovna v ramci Slovenska ktora kazdorocne vykazuje dlh a je odkazana na statnu pomoc. Ani dovera ani union straty nevykazuju hoci im je zo strany spolocnosti vyhadzovane na oci, ze malo penazi ktore vyberu vracaju spat do zdrav. systemu. Z tohto to najviac robi Dovera pretoze ta spada pod Pentu a od zlodeja Hascaka sa neda ocakavat, ze bude zivit statne zdravotnictvo.

hopsadobrandejsa
19. jún 2020

Osobne by som ti odporucal zrusit jej u Vas trvaly pobyt aby z celeho tohto sna konecne vytriezvela pretoze jej trvaly pobyt je jedina korespondencna adresa ktoru ma co znamena, ze vsetky upomienky a kdejake pokuty ktore jej kedy pridu skoncia u teba v schranke.

Je to tvoje dieta a ja to plne chapem, ale 18 rokom veku ti konci zodpovednost vychovy. Je dospely clovek ktory musia prevziat za seba zodpovednost.

Ja som aj celkom rad, ze moja mama bola na nas striktna co sa tyka hladania si prace a plnenia si povinnosti pretoze inak by si zrejme dopadli ako tvoja dcera. Kym dieta vie, ze rodicia su tam pripraveni podat pomocnu ruku, nikdy sa plne neosamostatnia.

marlent
19. jún 2020

@mogaa viem ... zrovna v sierre som bola skoro 5 rokov 🙂 aj malariu mam za sebou cca 20x a tiez tvrdim ze radsej malariu ako chripku 🤣

mogaa
19. jún 2020

@marlent no on bol najskôr v Nigérii a keď tam išiel prvý krát tak aj s tými chalanmi tam brali preventívne tie lieky na maláriu, potom zistili že aké je to svinstvo....čo tam mali lekára Nemca ten im potom vysvetlil ako to funguje....u jedného jeho kolegu Nemca mal úraz tak si ho tam nechali v nemocnici a liečili ho na maláriu - nakoniec sa zistili že to bolo z tých tabletiek proti malárii a proste v nemocnici ho chceli "podojiť"...Tiež mi hovoril že zopár krát maláriu už mal a buď si rovno kúpil tie lieky alebo teraz v Siera Leone ho ten zamestnávateľ berie do ich nemocnice - tam mu dajú injekciu a je po malárii....ale tie antimalariká čo brali zo začiatku že to bolo uplné svinstvo že tí chalani tam nemohli spať, mali horové sny, on keď ich bral strašne zabúdal...až potom im jeden lekár povedal že to sú lieky ak tam ide niekto len na dovolenku ale nie na dlhšie užívanie, že nech to ani neberú že telo si zvykne ale ak im niečo bude - v nemocnici ich nebudú liečiť na to ale na maláriu, tebo tie antimalariká majú v krvi...

karolinakr
19. jún 2020

@hopsadobrandejsa ty si sa kde naučil tak perfektne nemecky? Hovoriš, že maš nejaku funkciu vo Švajci.Z knižiek, kurzov, každy večer si púštas DuoZ lingo ?LeBo ja som mala s angličtinou problém.S nemčinou menejN ale kedže sa mi to plietlo, nemčinu som sa prestala učiť a teraz to lutujem.

karolinakr
19. jún 2020

@mogaa to je tiež zaujímavy životopis v Afrike. Co tam syn robí lekara?
Zas tie zvery tam móžu byť zaujimave ( ak nejaké stretol)

autor
19. jún 2020

Ešte ma napadlo, či by si nemohla uzatvoriť cestovné poistenie? A tým pádom by nemusela platiť 70€ mesačne a nemala by ďalšie dlhy?

bluka2
19. jún 2020

@mogaa ja konkrétne tento názor na užívanie liekov proti malarii ako profylaxia zdieľam, ale kopec doktorov (aj nemeckych) nie. Sú ľudia, čo ich užívajú pol roka, pol roka nie podľa sezóny komarov a tak ďalej. Ďalej je vlastne kopec možnosti, aké a ako užívať. Z tých čo sa berú každý deň v malom množstve väčšinou nie sú zlé sny...

bluka2
19. jún 2020

@marlent po akej dlhej dobe v Afrike si ju 1. krát dostala?

oktoberbaby2020
19. jún 2020

Ja len tolko, ona na to velmi doplati. Uz len tym je ma bydlisko na sk takze evidovana je. Ja som ako 7 r odisla do Rakuska a SK poistovna mi asi 8 r do zadu poslala list kde ziadali doplatit poistenie v nenormalnej sume. Lenze ja ani nemam sk obcianstvo atd. Takze som musela spätne dokladovat ze bolo poistenie od 7r platene v AT a to boli ine natahovacky...

autor
19. jún 2020

@oktoberbaby2020 Má tam dlh za 2 roky, teda až taká suma to nie je, nič, čo by sa nedalo splatiť. Ale čím dlhšie to odkladá, tým horšie samozrejme.

marlent
19. jún 2020

@bluka2 hned 🤣😂 na 12 den mi ostalo blbo

marlent
19. jún 2020

@mogaa asi malfan ten sa zvykne predpisovat preventivne...ja som ho teda nikdy nebrala a presne ako pises najlepsie je liecit sa miestnymi liekmi...
A kde v sierre je?
Skoda ked som tam bola ja nebol tam ziaden slovak iba zopar cechurov

oktoberbaby2020
19. jún 2020

Tak u mna to bolo 30 rokov to uz bola ina sranda plus pokuta daka 😂🙈

jaass
19. jún 2020

Dcérke sa pracovať nechce.
Asi jediné čo vie a chce je roztiahnuť nohy. Ale muž i jej toto nebudu tolerovať celý život. Teraz ešte áno lebo je mladá ale potom ju každý kopne do zadku a nikto sa o ňu nebude starať.
S mužom s ktorým je - on je slepý???????

autor
19. jún 2020

@oktoberbaby2020 Preboha. Ale to už muselo byť premlčané po toľkých rokoch, nie?