icon

Návrat zo zahraničia a poistné

18. okt 2021

Dobrý deň všetkým.
Budem sa vracať domov na Slovensko zo zahraničia. Z Veľkej Británie mám riadnu zmluvu a ukončenie pracovného pomeru, bohužiaľ P45 sa mi niekde stratil. Bude to stačiť? Kontaktovala som aj HMRC ale neúspešne. Teraz pracujem v Česku, mám tu riadnu zmluvu, budem mať aj ukončenie. Bude im to na zdravotnej poisťovni stačiť? Alebo musím mať nejaký výpis zdravotného poistenia?

mogaa
•
18. okt 2021

no nejakým spôsobom musíš dokladovať ze ZP si platila v tom období čo si bola v zahraničí....na Slovensku si sa zo ZP odhlásila? lebo ak nie, tak to môže byť problém

autor
•
18. okt 2021

@mogaa Ja mám iba pracovnú zmluvu a ukončenie. Neviem ako zdokladovať platenie zp, ale všetko bolo hradené zo mzdy. Áno, zo Slovenskej zdravotnej poisťovne som sa riadne odhlásila. Vtedy som im vypísala tlačivo, dala zmluvu a nejaké prvé výplatne pásky a bolo.

katkamatka7
•
18. okt 2021

Pri návrate na Slovensko sa prihlasuješ do zdravotnej poisťovne a pracovná zmluva a ukončenie je akceptované.
Formulár P45 je dôležitý pre sociálnu poisťovňu.

autor
•
18. okt 2021

@katkamatka7 Takže nemusím zháňať nejaké potvrdenie, že som zdravotné odvádzala? Lebo vážne neviem, kde by som to teraz zháňala. Prípadne vie si to poisťovňa zistiť sama?

katkamatka7
•
18. okt 2021

Ak máš pracovnú zmluvu a doklad o ukončení, je to akceptované pre prihlásenie do ZP. Mám zes prekonzultovať so zdravotnou aj online.
Zdravotné odvádzal zamestnávateľ a je to jeho starosť, povinnosť a má na to kontroly.
Pre sociálnu poisťovňu zdokladuješ aj výšku príjmu, odvodov, pre výpočet podpory v nezamestnanosti, ak máš na ňu nárok. Ich záujímajú čísla z formuláru P45, nie z výplatných pások.

katkamatka7
•
18. okt 2021

* prepáč, preklep : môžeš prekonzultovať.

anjelicek26
•
18. okt 2021

Nechapem otazke - pred odchodom do zahranicia sa trebalo v prvej rade ODHLASIT s poistenia. Ked si sa odhlasila, ziadne zavazky nemas a nic dokladovat nemusis. Ak si sa neodhlasila - poistenie plynulo a ty mas mega nedoplatok... to uz ty musis vediet. Zavolaj do poistovne resp. myslim, ze sa da podla mena aj online pozriet nedoplatky.

autor
•
18. okt 2021

@anjelicek26 Ja som sa riadne odhlásila. Som odhlasena až doteraz.

kiki68
•
18. okt 2021

Poistovna si dokumenty vyziada sama zo zahranicia. Iba das udaje. Riesila som to teraz, len chcela toto rakuska poistovna zo Sk. A ja ako sukromna osoba to nemozem ziadat, musi to poistovna do poistovne cez interne formulare. Lebo Rakusko to chcelo ziadny po mne a Slovensko, ze to nemozem ako privatna osoba ziadat. Potom si o to Rakusko bez problemov poziadalo samo a dostalo to. Je to trosku paradox

kiki68
•
18. okt 2021

@anjelicek26 oni to mozu vyziadat z dovodu, ze naozaj platila celu dobu poistne v zahranici bez pauzy. Ze neostala napr mesiac odhlasena medzitym obdobim. Poistovne na to maju svoje dovody.