Návrat zo zahraničia a poistné

18. okt 2021

Dobrý deň všetkým.
Budem sa vracať domov na Slovensko zo zahraničia. Z Veľkej Británie mám riadnu zmluvu a ukončenie pracovného pomeru, bohužiaľ P45 sa mi niekde stratil. Bude to stačiť? Kontaktovala som aj HMRC ale neúspešne. Teraz pracujem v Česku, mám tu riadnu zmluvu, budem mať aj ukončenie. Bude im to na zdravotnej poisťovni stačiť? Alebo musím mať nejaký výpis zdravotného poistenia?

mogaa
18. okt 2021

no nejakým spôsobom musíš dokladovať ze ZP si platila v tom období čo si bola v zahraničí....na Slovensku si sa zo ZP odhlásila? lebo ak nie, tak to môže byť problém

autor
18. okt 2021

@mogaa Ja mám iba pracovnú zmluvu a ukončenie. Neviem ako zdokladovať platenie zp, ale všetko bolo hradené zo mzdy. Áno, zo Slovenskej zdravotnej poisťovne som sa riadne odhlásila. Vtedy som im vypísala tlačivo, dala zmluvu a nejaké prvé výplatne pásky a bolo.

katkamatka7
18. okt 2021

Pri návrate na Slovensko sa prihlasuješ do zdravotnej poisťovne a pracovná zmluva a ukončenie je akceptované.
Formulár P45 je dôležitý pre sociálnu poisťovňu.

autor
18. okt 2021

@katkamatka7 Takže nemusím zháňať nejaké potvrdenie, že som zdravotné odvádzala? Lebo vážne neviem, kde by som to teraz zháňala. Prípadne vie si to poisťovňa zistiť sama?

katkamatka7
18. okt 2021

Ak máš pracovnú zmluvu a doklad o ukončení, je to akceptované pre prihlásenie do ZP. Mám zes prekonzultovať so zdravotnou aj online.
Zdravotné odvádzal zamestnávateľ a je to jeho starosť, povinnosť a má na to kontroly.
Pre sociálnu poisťovňu zdokladuješ aj výšku príjmu, odvodov, pre výpočet podpory v nezamestnanosti, ak máš na ňu nárok. Ich záujímajú čísla z formuláru P45, nie z výplatných pások.

katkamatka7
18. okt 2021

* prepáč, preklep : môžeš prekonzultovať.

anjelicek26
18. okt 2021

Nechapem otazke - pred odchodom do zahranicia sa trebalo v prvej rade ODHLASIT s poistenia. Ked si sa odhlasila, ziadne zavazky nemas a nic dokladovat nemusis. Ak si sa neodhlasila - poistenie plynulo a ty mas mega nedoplatok... to uz ty musis vediet. Zavolaj do poistovne resp. myslim, ze sa da podla mena aj online pozriet nedoplatky.

autor
18. okt 2021

@anjelicek26 Ja som sa riadne odhlásila. Som odhlasena až doteraz.

kiki68
18. okt 2021

Poistovna si dokumenty vyziada sama zo zahranicia. Iba das udaje. Riesila som to teraz, len chcela toto rakuska poistovna zo Sk. A ja ako sukromna osoba to nemozem ziadat, musi to poistovna do poistovne cez interne formulare. Lebo Rakusko to chcelo ziadny po mne a Slovensko, ze to nemozem ako privatna osoba ziadat. Potom si o to Rakusko bez problemov poziadalo samo a dostalo to. Je to trosku paradox

kiki68
18. okt 2021

@anjelicek26 oni to mozu vyziadat z dovodu, ze naozaj platila celu dobu poistne v zahranici bez pauzy. Ze neostala napr mesiac odhlasena medzitym obdobim. Poistovne na to maju svoje dovody.