3,5 ročný syn ma nemá rád
Ahojte, zase mám ďalší z xy problémov......Mám 3 a pol. roč. syna, ktorý zdá sa má radšej otca. Ja nemám toľko času sa mu venovať. Ráno od štvrtej do večera do 19,30 nie som doma ale v práci (aj s cestovaním) a to už ide pomaly spinkať.Do škôlky a zo škôlky ho vyzdvihuje manžel, lebo mi to nevychádza časovo. Keď som bola pn a v rámci vychádzok som s mužom išla pre neho, tak sa samozrejme vždy hodil okolo krku mužovi a učiteľka.....jééééj mamina prišla. No, cítim sa ako krkavčia mater. A keď som doma a mám voľno, tak mám roboty vyše hlavy okolo domácnosti- variť, prať, žehliť, upratovať.....čiže zase len nemám čas sa s ním hrať a venovať sa mu......Načo je takýto život? Chcela by som stíhať všetko 100%, ale fakt nevládzem.
@tslobik prepac ale naco varis kazdy den??? ved ty obedujes v praci, maly v skolke....a muz ked je hladny tak nech si navari, ked je doma viac ako ty.
No ked kuknem od kial si ani sa necudujem ze dochadzas. Upratovanie pocka, venuj sa drobcovi
@tslobik sorry ale ak niekto nieco na zem rozleje, tak si to snad po sebe utrie.....ak niekto hodi na zem papier od keksu, tak si ho snad zodvihne..ak niekto rozhadze hracky tak si ich uprace, ked niekto zaspini riad, tak si ho umyje....
prepac, ale sama si si na seba usila budu, ked si si syna a mazela naucila, ze ved, to je ok, to mamicka uprace...naco by sa snazili, je lahsie nic nerobit 🙂
ZAPOJ ICH!
nie je to nieco navyse co maju robti! je to normalne, ze clenovia domacnosti sa zapajaju do jej fungovania.
a este dodam - poriadok v dome nie je vizitkou zeny, je vizitkou rodiny ako takej.
@tslobik necitala som komenty predomnou.. mam skro 4 rocneho syna . tiez som na vela veci sama, muz chodi na cele dni mimo sk .. ...
je to o prioritach.. casto sa radsej s malym santim a hrame sa spolu, vymyslame, smejeme sa, rozpravame, venujeme sa jeden druhemu, bez inych vedlajsich cinnosti.... a je mi srdecne jedno ze mam plnu kuchynu riadu, a na dalsi den nenavarene 😀 😀 😀 😀 ked maleho ulozim , uvarim nejaku ryhclovku na dalsi den pre nas dvoch, a riad sa umyje aj neskor, neutecie..
ale cas so synom, ten momentalny ta chvila je len raz 😉
@tslobik ano presne tam robis chybu....ked prides zbieras....
preco zbieras? naco zbieras?
ved sa postav a zavel - to co tu je za boredel, maly 3 rocny si vie snad odniest pradlo do kupelne a upratat hracky a manzelovi vysvetli, ze si chces po praci dat veceru, nech aspon ten bordel v kuchyni a zo stola uprace ! stoj a ukazuj - toto co je, to kam patri, to kto hodil toto na zem? to kto tu nechal? UPRATAT! idem do kupelne a dajte si do poriadku ten bordel co ste spravili!
takto stihnes malemu vecer aj rozpravku precitat a cely vikend sa mu venovat.
@tslobik vo vasej rodine to krasne slo, tak ako krasne to ide aj v mnohych ostatnych.....
rada: vypytaj si od tvojej mamy navod 🙂
budem úprimná.....vyrástla som s otcom,mama bola večne v robote alebo robila domáce práce...otec mi aj šaty kupoval aj do kaderníčky so mnou šiel..chápem to,mal prácu takú,že bol doma....ale dodnes mám k nemu lepší vzťah ako k mamke,ľúbim oboch,ale otec je č. 1.......je to len na tebe ako si zariadiš život a zmenežuješ svoj čas
@tslobik Mas to tazke ze si tak dlho prec z domu ALE snaz sa ked prides venovat iba malemu navar si ked pojde spat (j varim vecer na druhy den o osmej idu spat a do deviatej sa snazim nech mam navarene a popri tom upracem kuchynu vylozim nalozim umyvacku) co sa vikendov tyka sksus manzelovi povedat ze chces travit viac kvalitneho casu s malym nech pomoze v domacnosti on u nas napr vysavanie, cistenie zemiakov, utieranie prachu a castko aj vesanie pracky riesi manzel ked ja robim neico s detmi....inak sa snazim cez ich spanok co to postihat....tiez skus nar robit domace prace aj s malym zapriahni ho akotvojho pomocnika nech je rad ze pomaha napr moji radi pecu so mnou (pomiesaju vajcia, vysypu muku cukor zdobvia kolaciky a tak podobne a mam dve muchy jendou ranou deti radi z cinnosti, ja rada ze robimecosi spolu az arovne mame co papkat ;) ....vykasli sa na upratovanie, vezmi si den dva volno a maleho nehcaj zo sebou doma abud iba jeho ;) alebo si urobte ritualy ktoreb budu iba tvoje...kupanie, citanie rozpravky, atd ....a hlavu hore ;)
@moni244 🙂 kazdy 2hy den 🙂
tak teraz fakt nechapem ako pri jednom dietati nemozes nic stihat a uz vobec nemat cas na to svoje dieta. ved kazdy druhy den mas 24 hodin, ktore si mozes zariadit ako len chces.
ako fakt - za tych par hodin co si od rana v ten volny den doma a maly je v skolke sa da navarit, upratat aj 2krat. a cele poobedie mozes venovat synovi a manzelovi.
resp. raz za cas mozes spravit to, ze maleho v den svojho volna nechas doma a spravite si mamickovsko detsky vylet.
.........ja som fakt myslela ze v praci travis kazdy den od rana do vecera.....
teraz plati:
zorganizuj si svoj cas, svoje priority, svoju domacnost!
@katarinamarkova tak to ani ja nechápem, ako nemôže nič stíhať, jeden deň odrobím celý, druhý deň ráno odprevadím dieťa, upracem, dám prať, navarím na dva dni, poobede idem pre dieťa, urobíme si program, ihrisko a podobne a takto dokoliečka
To je uplne normalne ze kedze syn travi viac casu s otcom, ma blizsie k nemu ale urcite to neznamena ze ta nema rad. Je viac zvyknuty na otca tak mu pride prirodzene viac veci potom robit s nim aj ked uz si pritomna aj ty.
U nas to bolo podobne, ale naopak. Ja som bola ta oblubena lebo som bola s detmi doma takmer 8 rokov nonstop a manzel pracoval. Ale niezeby ho nemali radi.
Takze hlavu hore. My sme to riesili aj tak ze cez vikend si syn s manzelom niekam vyrazili sami a urobilli si vylet. Skus aj ty, vyhrad si kazdy vikend pre syna a podniknite nieco, co bude zabavne a vryje sa mu tento cas do pamati ako zazitok s tebou. Tiez na dobru noc mu citaj ty. Je este malicky, to sa zmeni velmi rychlo a uvidis ako pocitis jeho lasku. Chce to viac casu s nim. Aj ked cez den makas v praci, trosku casu vecer a ozaj kvalitny spolocny cas cez vikend urobi svoje.
@moni244 jaaaaaj.....
ja som sa na zaciatku podla toho co som citala tak trochu vzila do jej situacie a snazila sa jej poradit ako krasne sa da fungovat aj ked zena riadne pracuje.....
preco? lebo ked sme mali prve som od jeho 2r. na 100% makala....prac cas taky, ze som stihala ak bolo fajn kazdy druhy tyzden aj skolku - kt. bola mimochodom do 16:30 a ja som 16:25 dorazila.....kazdy druhy tyzden som mu len pusu stihla dat na dobru noc a rozpravku precitat ( ale nedela bola nasa ! ) lebo aj v sobotu som bola v praci. plus obcas skolenie, porady atd.....
a normalne sme fungovali - nebolo to jednoduche, ale v pohode - zapojeni vsetci, manzel, maly, babky, tety, sestry......
obcas som navarila ja, obcas manzel, maleho zo skolky podla potreby....domace prace tak ako bolo treba - kto stihal - len prat a zehlit mal manzel z praktickych dovodov zakazane 🙂
ja vtedy keby mi niekto povedal, ze ma kazdy druhy den volny a nestiha sa venovat dietatu - tak sa na neho asi pozeram jak na.....
jedine z coho mam teraz take malinke obavy, ako to budem stihat od sept. ked znovu nastupujem do prace....teraz mame doma 3 deti 🙂 8r., 4r., 2r. ale teraz aspon prac. doba by mala byt priaznivejsia 🙂
ale manzel sa po 3 och rokoch aktivneho zarabania tesi, ze bude viac s detmi a ja sa tesim ze budem zas viac mimo plienok, grckania, omrviniek 🙂
som zvedava ako toto dopadne v praxi 🙂 ale ak mi niekto ponukne pracu na 12tky berieeeem 🙂 lebo stale to bude lepsie ako moj terajsi prac. cas 🙂
@moni244
@katarinamarkova
presne ako baby pisu - ak nie si takto v praci kazdy den, tak potom chyba je aj v tebe niekde.
Samozrejme plati, ze muz by mal byt ovela viac zapojeny v domacich pracach a ne ze on milostpan caka, co ty navaris, aby si on cez obd zbehol domov 😲.
Ale aj tak, fakt ak mas len kazdy druhy den volno, tak si musis vediet zbezne popratat byt, navarit na 2 dni a este aj kafe s vylozenymi nohami dat ;)
Skus napisat, ako a kedy robis veci, mozno ti poradime potom lepsie 🙂
@katarinamarkova ako aj ja som sa vzila, napisala som, ze ako by som to riesila ja, byt na jej mieste
@tslobik mňa môj starší syn, keď bol maličký, totálne ignoroval a to som sa mu venovala na 100%. keď bol so mnou sám, ok, ale keď prišiel tatik, koniec sveta, mama už vôbec nebola zaujímavá. Vieš, koľko som sa kvôli tomu naplakala ? Je to úplne normálne, a hlavne si myslím, že práve chlapci sa v útlom veku fixujú skôr na otcov. Nerobila by som z toho drámu, možno len skús porozmýšľať, ako by si si vedela lepšie zorganizovať svoj deň, aby si sa mu mohla každý deň venovať aspoň chvíľku. A často mu opakuj, ako ho ľúbiš a že je pre teba najdôležitejší na svete. Ten náš hektický žvot, ktorému sa často nevieme ubrániť, si žiaľ takto vyberá svoju daň.
Ja si myslím, že zakladateľka je unavená a deprimovaná, že sa potrebovala vyrozprávať. Muž nepomáha, robota na hovno, plat na hovno, decko sa hodí na muža, proste došla nejaká ťažká chvíľa.
Všetci to občas máme, že sa cítime ako nuly. Teda ja tiež.
Muža viac zapoj, povedz ako má vešať, ukáž mu, nehnevaj sa na neho, on sa naučí. Keď ho v tom nebudeš podporovať, zase to budeš robiť Ty. A niektoré veci sa vyser, jednoducho nezomriete od špiny.
Ja napr. cez týždeň vôbec neupratujem, nemám čas ani chuť. A my nie sme ani doma. Riad, postlať postele je záležitosť 30 minút. To varenie by som robila, muž je asi spokojnejší, že sa naje doma a dá sa variť rýchlo. Ja používam napr. hodne tlakový hrniec. Inak mala by som variť každý deň, ale kurnik zas to nerobím. Môj muž u nás vešia prádlo a veľmi pekne. Sám sa chytil, asi mu vadilo, že ja to robím na hovno. 😀 Mne to nevadí, nech to robí. My tiež nemáme doma extra poriadok, ani sa tým netrápim, ja som už bola v toľkých bytoch a také veci som videla, že viem, že to máme ešte veľmi fajn. Netráp sa a ži.
Treba si urobiť zoznam, čo ma v živote najviac serie, potom si treba k tomu dopísať čo s tým viem urobiť a urobím to, nekeciem, nerozmýšľam, urobím, Zostanú veci s ktorými neviem urobiť nič a na tie sa vyseriem.
@natalym ten zoznam je super nápad, idem rýchlo zobrať baliaci papier, aby sa mi to tam vošlo 😀 😀 😀 😀 😀 žartujem, mňa už veľa vecí v živote nevytočí. Mám známu, ktorú som nikdy nevidela v zlej nálade a tú dobrú rozdáva všade, kde príde. Boli sme spolu na dovolenke, bolo nám spolu super, na konci som sa jej pýtala, ako to robí, že je stále tak dobre naladená. Odpovedala mi - zomrel mi 18 ročný brat, narodilo sa mi ťažko postihnuté dieťa, ktoré po čase zomrelo, narodilo sa mi ďalšie, keď malo štyri roky a mala som ešte tretie trojmesačné, zomrelo aj to štvorročné. Skončila som vtedy na liekoch. Čo mňa v živote ešte môže naštvať? Všetko ostatné sú nepodstatné veci......Lenže má to jeden háčik. Ona je žena činu. Ani náhodou by sa netralágala toľké hodiny do práce a nezabíjala celý deň za pár šupov. Alebo by mala už prácu inú, alebo by sa za ňou presťahovala. Manžel by jej nerobil bordel všade, kde príde, lebo by ju ani nenapadlo okolo neho skákať hneď od začiatku spolužitia a takto si ho naučiť 😒 .
Včera som prehliadla jednu vec, alebo som si ju neuvedomila. Zakladateľka témy písala, koľko hodín je v práci. Viem, že v niektorých regiónoch je to s prácou veľmi zlé a brala som to tak, že je toľko hodín preč každý deň päť dní v týždni. Ale ak má 12 hodinovú službu a po nej deň voľna, tak to totálne mení situáciu. Keď prídem po 12 hodinovej šichte, tak nerobím nič, iba sa venujem malému. Na druhý deň ho šupnem do škôlky, do obeda poupratujem, navarím, nakúpim, poobede si ľahnem a oddýchnem a idem po malého. Ďalší deň voľna ho ani do škôlky nedám, navarím nejakú rýchlovku - segedínsky, knedľu kúpim a venujem sa mu celý deň - ideme na kúpalisko, do ZOO, do lesa....Už to vidím z iného uhla, ako včera - treba zlaviť z toho, aby bolo všetko na 100% - totálna blbosť, trvať na tom, aby si muž po sebe popratal a je po probléme. Hľadať si inú prácu a po prípade si niečím privyrábať, ako tu bolo spomenuté.
@timea7 Veď preto som napísala, že jej to nemyslí, lebo je unavená. Možno sa chcela len posťažovať a snaží sa hľadať riešenia. To s tou robotou tu už písala, ak to doteraz nevyriešili tak neviem, alebo nevieme možno stále skúšajú. Čo sa týka bordelu, každý máme inú mieru, možno keby prišla ku nám tak by sa dogrcala, ale môj muž bol minule u jedných a povedal že by u nich ani rožok nejedol. Treba si dať prioritu čo ma najviac série a toto riešiť, ostatné problémy buď zmiznú alebo sa vyriešia.
@natalym presne tak, unavený človek vníma veci okolo seba inak a ešte ma napadlo, že nutne ona potrebuje nejaký relax - bicykel, plávanie, prechádzka v lese, maľovanie, spevokol, to je jedno, človek, ktorý je v kolotoči - práca, domácnosť bez možnosti vypnúť pri niečom, čo ho baví, vníma tiež svet inak.
Ja za seba môžem povedať, že po 12 hod. v robote by som sa nevenovala ničomu. Decko je v škôke, ok poobede sa mu povenujem, pomedzi to hodím do práčky, príp. umyjem riad, ak bude pizza ani riad nebude. Ja by som sa vysrala na všetko. Samozrejme s tým, že som zlá matka, manželka, nevesta to ma už netrápi tieto veci. Zase netreba sa z venovania deťom posrať, oni sa vedia zahrať a zabaviť aj samé, stačí keď nás vidia. Ja osobe neviem čo je to venovať sa deťom, zase behať okolo nich celý deň a vymýšľať im program, ja neviem či je toto známka dobrého venovania sa. S 3,5 ročným sa dá variť, miesiť cesto, vešať prádlo, čítať noviny, sedieť na lavičke, on sa hrá a ja čumím do blba a ODDYCHUJEM.
Kedysi som chodila domov z roboty o 19 tej. Vyfľusnutá ako rezanec po celom dni mletia hubou a tvárenia sa, že ma to ohromne baví. Moje dieťa malo dva roky, čakalo pri dverách, okne na mamu, oco sa snažil, ale ja som bola méta túžobná. Kúpala som, kŕmila, oči podoprela zápalkami, čítala rozprávku, držala za ruku, ale to bolo naša chvíľa. Tomu malému človeku som povedala, mama nevládze, mama Ťa ľúbi, a ten malý človek bol rád, že len som tam.
@tslobik ahojcek.....ja vsatavam rano 4:40, z domu odchadzam 5:15....z prace prichadzam cca 18:00, 19:00......a obidvaja ma uz cakaju pri branke, a je to pre mna ten najkrajsi pohlad za cely den, ako sa na mna tesia....cakaju na mna aj s vecerou.....dame si papat, pustime si rozpravku, okupkame sa, umyjeme si zubky, citame si knizky, a spolu zaspavame.....podotykam, ze mm je na materskej a popri tom este aj rekonstruujeme dom a betonujeme......na riad je umyvacka riadu, pradlo zvladne pracku, vesiame spolocne, z neporiadku sa nezblaznime, navalame sa v spine......a vikendy su nase.....grilovacky, "detske diskoteky" na za zahrade, kde si zatancuje nikedy aj nasa 85 rocna starka, vylety na kolotoce......nemozes to brat tak tragicky, mozno to na teba len tak dolahlo.......ja som isla do prace, ked mala dcerka pol roka, a vtedy som to tiez takto prezivala, lebo sa na mm strasne naviazala......ale potom som si uvedomila, ze je to vlastne strasne krasne a fajn, ked maju taky krasny vztah.....ked sa na to pozries z tejto stranky, ulavi sa ti 🙂
Dnes nechápem ako som to mohla vydržať. Prídem ľahnem a decko ma chodí bozkať do spálne. Nebola som mama venovačka ale moje deti ma ľúbia aj tak. To že mama nie je doma ich naučilo kopu vecí, včera moja 12 ročná žehlila, navarila si cestoviny s vajcom, nikomu nevolala, neotravovala, otvorila chladničku a pohla rozumom. Som preto zlá matka?
@babulka1978 napísala si to nádherne 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Nie je dôležité koľko času s dieťaťom strávime, ale ako ho strávime. Dieťa si nebude pamätať, či boli doma vyblískané okná a či mama žehlila aj ponožky, ale to, ako si spolu robili bunker, ako pozorovali mravce v mravenisku, ako spolu piekli koláč.
Bože - vyblýskané s mäkkým "i" 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 idem sa hanbiť..... 😠 😠 😠 😠 😠
Dieťa Ti vyrastie rýchlo, ani nezbadáš a áno miesto vrenia, prania a žehlenia sa radšej hraj so synom. Na veľké upratovanie si najmi niekoho, kto to urobí za Teba / ak na to nezarobíš, treba vymeniť prácu/ nie je to taký drahý špás. Ale nevenovať sa dostatočne synovi, aj keď z pracovných dôvodov je drahý špás a ako Ti to teraz malý dáva najavo, bude to aj keď vyrastie.

@tslobik viem ako sa citis, ja mam deti tri a dve firmy, tiez mam pocit ze ich zanedbavam, a to cez den sa snazim nepracovat, ale stale niekto zavola, riesim, varim, upratovala mi kamoska tak som mala viac času na deti, skus aj ty si najst niekoho na pomoc v domacnosti napr. a určit si aspon jeden den v rtyzdni kedy sa budes viac venovat malemu