icon

50-ročná svokra chce, aby sme ju s manželom živili

20. dec 2023

Mam pomerne mladu svokru, vo februari bude mat 50. Svokor bol starsi, zomrel pred dvoma rokmi na infakrt. Svokra cely zivot nepracovala, zivil ju svokor, byva v 3izbovom byte. My s manzelom mame rok a pol stare dieta, teraz sme dostavali dom na hypoteku. Oba sme pracovali takmer 10 rokov v zahranici. Svokra pobera ciastocny invalidny asi 250 eur a bohuzial nevychadza s peniazmi. Nemame s manzelom problem jej prispiet na vylohy spojene s bytom alebo nutne vydavky. Robime to uz dva roky a naozaj takto to dalej nejde. Dnes nam prisla domov susicka (kupili sme si na Vianoce), svokra bola prave na navsteve a zacala mat preslov o tom, ze susicka sa viac hodi do bytu ako do domu, lebo v dome je viac miesta na susenie pradla ako v byte. Neviem, asi som jej ju mala odovzdat. Kazda vec, co mame v dome sa hodi vlastne aj jej. Je tu nasackovana pomerne casto a dlho, som tu casto len ja, lebo manzel je v praci. O vnuca nema velmi zaujem, chodi sa len stazovat, co vsetko potrebuje alebo na to, ako dlho uz nebola na dovolenke. Cele dva roky si hovorim, ze chce to cas, ved to raz prejde, teraz ma len blbe obdobie, lebo svokor zomrel. Ale s postupnymi jej recmi som pochopila, ze vlastne ona chce vsetko, to co mame my alebo moji rodicia. O praci neuvazuje, pretoze naposledy pracovala, ked mala 20. Podla nej v ziadnej praci vela nezarobi a keby zacala pracovat, tak jej vezmu invalidny dochodok. Ako jej taktne vysvetlit, ze na vylohy spojene s bytom nemame problem prispiet, nemame problem spravit nakup, ale opravy auta (ktore nepotrebuje, lebo nikam nejazdi), spotrebice (ktore nepotrebuje) a napriklad nove radiatory jej v byte platit nebudeme?

Strana
z6
erickatt
23. dec 2023

Moj muz ma ciastocny invalidny a robi na plny uväzok

zuzu11166
23. dec 2023

Ty kokso,neda mi nereagovat,lebo buduci rok budem mať 50.
To si neviem ani predstavit.
Sice som v uplne inej situacii,lebo ja mam teraz 12 rocnu dcerku,ale predstavit si jej situaciu viem,lebo pred mnohymi rokmi som o dieta prisla,cize dnes by som uz relativne mohla byt babkou,keby sa to dieta narodilo ,uz by bolo dospele.a ked si to predstavim,ze by som k nemu teraz chodila vyplakavat,az smiesne mi to pride.
Takze by sa mala spamätat panika.rozhodne nie je stara.ja by som sa hambila na jej mieste.

martinusik91
23. dec 2023

To je hovadina ako mraky že jej vezmu invalidný. Nájdi jej to na internete a vytlač. Sú ľudia čo s plným invalidným pracujú na plný úväzok a moja svokra napr. s polovičnym invalidným pracuje na 6hodin. Mám taký pocit že by najradšej išla k vám bývať. Na jednu stranu ju chápem. Ostala sama a tiež by som tak na staré kolená nechcela skončiť. Ale môže to byť aj pohodlnostou lebo bola zvyknutá že nemusí nič...

katuskamala1
23. dec 2023

Ahoj. Ciastocny invalidny jej nevezmu, nech ide na polovicny uvazok,to moze.

rika1968
23. dec 2023

My sme v podobnej situácii. Maximálne ťa viem pochopiť. Čím ďalej tým častejšie rozmýšľam nad tým, že rozísť sa a utekať od takej svokry a rodiny.

zabka4
23. dec 2023

No, ak jej muz zarabal tolko ze ju dojazal zivit tak by mala po nom poberat k invalidnemu aj vdovsky a ten byva vysoky ak mak vyssi plat. U vypocitaveho cloveka treba hovoriť otvorene. Ci sa urazi alebo nie. Ak pojde do prace zarobi viac ako invalidny. Z coho chce zit az pojde na dochodok?takymto ľuďom nedojde ked im budes naznacovat. Uplne na rovinu jednaj.

andreakotesova
23. dec 2023

@zabka4 ma jediného syna, takže asi očakáva, že ju bude živiť... ale aby boli spravodliví, mali by rovnakou čiastkou podporovať aj autorkinych rodičov, ci? Mňa by hnevalo, ak by sa naše peniaze "valili" len muzovej matke...

poppy22
23. dec 2023

z toho co citam sa cudujem, ze sa este nenatlacila k vam do domu-tam by ste sa o nu starali, nemala by vydavky a uzivala si vyhody domu...jedna vec je pomahat-ale vyzadovat zajazdy a nove mobily?!?..ked clovek nema peniaze, ma byt vdacny aj za rozky ak mu niketo kupi..cudujem sa-vy ste taky bohati, ze si mozete dovolit ju financovat? a co ak sa pokazi vasa financna situacia-ved vy musite mysliet aj na dieta...cele zle toto...je ok,ak sa o nu staral jej muz-to bola ich vec...ale vy si nedajte ohrozit svoje manzelstvo /lebo budu aj hadky-a ona zacne citovo vydierat tvojho muza/...sadnite si vsetci traja a vyjasnite si podmienky-vy musite myslite na seba a dieta, ona si vie privyrobit trebars obcasnym upratovanim alebo strazenim psov...ma len 50..ked sa citi v zlej socialnej situacii nech sa obrati na urady...ako navrhovali ine zeny-nech preda byt a bude mat-ale musi si uvedomit, ze sa musi uskromnit a nesnazit sa zit ako ludia, ktori peniaze maju...a tiez jej vysvetlit, ze potrebujete aj sukromie-nemoze byt stale s tebou...bude to tazky rozhovor...ale ty a muz musite dopredu sa dohodnut, ze budete stat jeden za druhym...

euka210
23. dec 2023

Nech sa neboji, ked zacne pracovat, tak jej ID nezoberu...takze ked zoberie hocijaku pracu, tak zarobi urcite viac ako ked sedi doma.
Treba sa velmi obrnit a fakt platit jej len to nutne, nie ste povinni jej platit dovolenky a pod.nadstandard...ked chce dovolenku, nech ide do prace ak fakt nema tazku diagnozu. Pomoc ano, ale nedat sa vyciciavat.

adreena
23. dec 2023

Jedna vec je prispieť na potraviny. Iná vec je, keď si sama pýta na dovolenku. To už je cez. To sa vôbec nehanbí si od mladej rodiny vypýtať peniaze na dovolenku?

akika722
23. dec 2023

Nevezmu jej invalidný
Aj moja mamina ho ma,mala som ju zamestnanu u seba
Nič jej nevzali
Len nech pekne ide do prace
Fakt si neviem predstaviť platiť svokre pravidelne len preto že je leniva
Ak by bola chorá, nevládna, samozrejme.
.ale leniva?....

tatisna
23. dec 2023

OMG 50 rokov? Véd to ešte stíha kariéru urobiť, ešte 20 rokov môže pracovať...napadlo ma ze by si jej mohla platiť za stráženie dietata, ty si odbehnes a možno sa jej to aj zapáči že zarába peniaze pre seba. Možno len nepozná ten pocit...keď pochopí aké je to fajn,možno bude ochotná robiť aj niečo iné...

petkazamborska
24. dec 2023

1. polovicny invalidak jej nevezmu nikdy, moj manzel ma 70% uznany a normalne pracuje 4 hodiny denne,
2. vdovsky jej nevezmu nikdy.len ak by sa druhy x vydala ....
ona to podla mna berie tak ze po jej smrti vam ostane ten byt ...preto je taka drza ale drza je ako opica....ty brdo...ved nech si najde nejaku rodinu kde bubde opatrovat dieta , alebo chodit pratat, ja som pravnicka ale bolo by mi to blbe a riadne , nechapem ako niektore zeny su take vychcane ale aj v okoli mam kopec takych...

silaaaa

lunademonica
24. dec 2023

Nedostava vdovske?

andreakotesova
24. dec 2023

@lunademonica ak nemá nezaopatrené deti a dochodkovy vek, tak dostáva vdovske len 2 roky. Znova ho bude poberať, keď pôjde na dôchodok.

xenia65
25. dec 2023

Taká osoba je vyžirka bez chrbtovej kosti. Takto zoderie aj vlastného syna a kto vás všetkých bude potom živiť?

lacibo
25. dec 2023

Ale tak bud je schopna pracovat a vtedy ma vyplatu alebo nie je a vtedy ma invalidný..co je na tom divné..je to kompenzacia vypadku prijmu..ale co viem ciastocny invalidny nebrani v tom, zamestnat sa..pretoze z ciastocneho sa vyzit neda..a so svokrou hodte obidvaja rec, ze zit moze iba tak, ako jej financne zabezpecenie dovoli, prip. aj byt predat alebo dat do prenajmu a ist byvat do garzonky, auto predat, najst si spolubyvajuceho alebo noveho zivitela partnera..moznosti je.viac..nema doma male dieta, ktoremu by bol moralne povinny pomahat jeho starsi brat, ako je to uz dnes u mnohych 50- rocnych zien, v tomto veku uz mala mat uspory s manzelom alebo ine zabezpecenia z investicii alebo poistiek navyse..to, ze raz bude sama, to mohla ocakavat cely zivot, toto nie je situacia, ktora.bola absolutne nepredvidatelna, v takej keby bol niekto, tomu treba pomoct..ale toto nie je tento prípad

lacibo
25. dec 2023

@adreena a dost ma pobavilo, ze na dovolenku..a od coho? Ked nema ani pracu ani deti ani ziadne povinnosti..ved ma dovolenku 365 dni do roka😅

Strana
z6