Dedičstvo po bývalom svokrovi

18. máj 2023

Zomrel ex svokor, spísal závet,vraj všetok majetok nechá manželke,tak tým pádom moje deti nemajú nárok na nič?ex manžel zomrel ešte pred svokrom.Deti (vnúčatá)navštevujú sa s babkou.

alenah31
18. máj 2023

neopomenuteľným dedičom je dieťa - to zomrelo ešte skôr ako otec. Ak má ex-svokor iné deti - môžu závet na súde napadnúť a mala by im patriť min. 1/3 z dedičstva, ktoré by po poručiteľovi inak zdedili. Ak nemá - tým pádom ak spísal závet - dedí sa zo závetu.

doriiis
18. máj 2023

Nie,nemajú.Jedine,že by si sa s nimi ex svokra podelila.
Po ex svokre nasledujú iné deti zosnulého ( ak má) a potom ďalej.

river_song
18. máj 2023

Nemyslim si ze je to az celkom tak, pretoze tvoj exmanzel ako syn tvojho svokra je neopomenutelny dedic. Jeho dedičské práva zase prechádzajú na jeho potomkov, cize tvoje deti. Ex svokor ich v tomto pripade vydedil, ale ak sa nemylim, na vydedenie treba závažný dôvod. Ale niesom právnik, takže možno sa mylim. Neviem akú veľkú vahu bude mať závet, keďže vpodstate exsvokor nechal všetko jednemu dedicovi a druhemu nic.. neviem aky mal vztah tvoj exmanzel so svokrom, ale ak boli normálne, tak ho vydedit nemôže, si myslím..

aaadkaaa
18. máj 2023

Dovolim si oznacit odbornika @draik vsimla som si, ze obcas reaguje v diskusiach, mozno poradi

sense
18. máj 2023

Neviem ako je to správne právne, nie som právnik, ale my ako vnúčatá sme dedili po dedkovi, keďže otec už nezil, dokonca aj po prababke ešte teraz nakoľko sa našli ešte nejaké pozemky, bola to nejaká zanedbateľná suma ale na dedicskom sme museli byť zúčastnení alebo sme museli niekoho splnomocnit

slavomira236
18. máj 2023

Moji wx svokrovci zomreli predtym moj ex muz a dcera tiez nedostala nic vsetko zdedil druhy syn

zic
18. máj 2023

@river_song tiez si myslim, ze je to tak
1) V prvej dedičskej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, a to každý z nich rovným dielom. Najskôr sa však musí vyporiadať bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a až to, čo je určené ako majetok poručiteľa, je následne predmetom dedenia. Taktiež je potrebné upozorniť na to, že náš právny poriadok nerobí rozdiel medzi deťmi manželskými, nemanželskými či osvojenými, a preto dedia všetky tieto deti. Ak v prvej skupine nededí niektoré dieťa poručiteľa, jeho dedičský podiel nadobúdajú rovnakým dielom jeho deti, t.j. poručiteľovi vnuci.

zic
18. máj 2023

@slavomira236 lenze to podla vsetkeho bolo protizakonne a mali ste napadnut zavet... ak to stalo za to...

0silvia0
18. máj 2023

@sense váš prípad je ok, ale v tomto prípade to komplikuje fakt, že to bol už exsvokor.

river_song
18. máj 2023

@0silvia0 To ze sa s muzom rozviedla nemeni nic na tom, ze to boli jeho deti a exsvokrove vnucata.. rozvod nerozvod

0silvia0
18. máj 2023

@river_song super...

autor
18. máj 2023

Vôbec neviem ako to chodí,keď je závet,že všetko odkázal manželke,tak asi to len prijať, a čakať ako sa zachová ex svokra,či niečo nechá vnúčatám alebo všetko zdedia ex manzelov brat a sestra.

river_song
18. máj 2023

Každopádne určite budu deti zavolane na dedičské konanie, na ktoré predpokladam ze pojdes miesto nich ty. Tam sa bude riešiť zavet aj vsetko okolo toho a tam sa dozvies ako to bude.. 🤷

zic
18. máj 2023

ty ten zavet mozes napadnut na sude, lebo pokial nebol zakonny dovod (vacsinou dost drsny) na vydedenie syna, tak proste ten zavet je neplatny... Otazka je, ci sa to oplati (teda o aky typ majetku sa jedna). Ked to prezeniem - ak mal ex-svokor fabriku za 10 milionov, tak sa to urcite oplati, ak mal malo, nedajboh dlhy, tak asi by som to nechal tak

0silvia0
18. máj 2023

skús položiť otázku do poradne tu na mk:
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...

alenah31
18. máj 2023

@zic @river_song @0silvia0 mám niečo podobné v rodine, mne to bolo právnikom vysvetlené takto (ale ak by ste mali pravdu vy mňa by to iba potešilo): neopomenuteľným dedičom je iba dieťa. Dieťa zomrelo skôr ako poručiteľ. Ak by závet poručiteľ nespísal - dedilo by sa zo zákona - čiže vnuci nakoľko sú v prvej dedičskej skupine. No vnuk už nie je neopomenuteľným dedičom - otec zomrel skôr ako poručiteľ (dedo vnúčat) - nestihol ako neopomenuteľný dedič zdediť nič - po ich otcovi už dedičské určite prebehlo a dedičstvo po ňom už je vysporiadané.
Zákon hovorí: "k v prvej skupine nededí niektoré dieťa poručiteľa, jeho dedičský podiel nadobúdajú rovnakým dielom jeho deti, t.j. poručiteľovi vnuci." Lenže vnuk už nie je neopomenuteľným dedičom, Ex svokor spísal závet takže sa bude dediť zo závetu a nie zo zákona - neopomenuteľnými dedičmi sú len prípadné ďalšie deti - ak v závete nebudú - môžu svoj nárok na podiel z dedičstva žiadať súdnou cestou, majú nárok na 1/2 (mysle som napísala1/3) z toho čo by inak dedili ak by závet nebola. A zároveň ma odkázal na §476 Obč. zákoníka.

river_song
18. máj 2023

@alenah31 môže byť, toto som nevedela ako je, ze ci ten status "neopomenutelny dedic" prechadza aj na vnucata alebo nie..

sense
18. máj 2023

@0silvia0 moji rodičia v čase keď umrel otec už boli viac ako 10 rokov rozvedení. Čiže kvázi pre mamu to bol ex svokor. Ale stále to bol náš dedko

0silvia0
18. máj 2023

@sense no snáď sa dopátrame ako to je v prípade, keď bol spísaný závet.

zic
18. máj 2023

@alenah31 neviem, nie som pravnik, ale asi aj pravnici sa mozu mylit (repsketive 2 pravnici, 3 pravne nazory 🙂 )

Odpoveď: Právo dedenia starý otec a vnuk
Dobrý deň
v dedení platí zásada dedičskej reprezentácie čo znamená, že ak dedičstvo z nejakého dôvodu nenadobudne niektorý z dedičov, zákon na ich miesto povoláva ich ptomkov. Uvoľnený dedičský podiel pripadne rovnakým dielom každému z jeho žijúcich detí. Teda ak nededí dieťa poručiteľa, nadobúdajú jeho dedičský podiel jeho deti t. j. poručiteľovi vnuci.

samozrejme stale tam moze byt nejaky zadrhel s tym "neopomenutelnym"...

zic
18. máj 2023

@alenah31 este k tomu... v tomto dokumente pisu naozaj, ze neopomenutelny dedic je len dieta... Lenze zaroven ak nezije, tak automaticky dedia jeho deti (v prvej skupine)... takze podla mna je to akysi automat... Zajimava tema inac... 🙂
https://www.centrumpravnejpomoci.sk/files/Občan...

alenah31
18. máj 2023

@zic áno - ale toto platí ak sa dedí zo zákona. Tu sa bavíme o dedení zo závetu a pri dedení zo závetu je neopomenuteľným dedičom iba dieťa. Ak by platilo to isté čo pri dedení zo zákona - môj syn by neprišiel o dedičstvo po svojom dedovi. Mne to tiež nešlo do hlavy - ešte to nie sú tri roky čo dedičské prebehlo - syn by mohol tým pádom závet napadnúť - som zvedavá čo napíše tu spomínaný právnik draik.

draik
18. máj 2023

Ak nededí niektoré dieťa poručiteľa (pretože zomrelo skôr), tak na jeho miesto nastupujú jeho deti, teda vnuci poručiteľa.
Neopomenuteľnými dedičmi sú potomkovia, teda nielen deti.
Ak závet opomenul neopomenuteľných dedičov, tak je v tejto časti neplatný, čoho sa treba dovolať, najlepšie už na dedičskom konaní. Platí, že plnoletý neopomenuteľný dedič musí dostať aspoň polovicu podielu, ktorý by dostal, ak by sa dedilo zo zákona, maloletý celý zákonný podiel.
Samozrejme všetko za predpokladu, ak dedič nebol vydedený. V tomto prípade by stačilo vydediť dieťa poručiteľa a uviesť, že sa vydedenie vzťahuje aj na jeho potomkov.

autor
19. máj 2023

@draik neviem ako to bude ale vraj napísal závet a tam dal všetko na svoju manželku

kikushaa
1. jan 2024

Ja som s bratom dedila po babke (moj otec zomrel skor ako jeho mama nasa babka) len teda nasi neboli rozvedeni, netusim ci to nieco zavazi.