Afektovaná svokra a problémy v rodinných vzťahoch
Zdravím mamičky, nie je pre mňa typické písať na MK, ale už si neviem dať rady a potrebujem iný pohľad, názor alebo radu.
Jedná sa o moju svokru, kým sa nenarodilo naše dieťa, tak bolo všetko okej, ale odkedy je na svete, tak sa s ňou nedá vydržať.
Začalo to už v pôrodnici, kde mi začala hovoriť, kam všade ju bude brať a že je to JEJ (meno).
na zaciatku som to brala tak, že ok je to prvé vnúča, ale už mi to lezie hore krkom.
Keď prídeme na návštevu ani sa nestihnem nazdať a už mi ju berie z ruky položí ju na gauč a preafektovane sa s ňou mlazoní a keď jej poviem, že place a musí ísť k mame lebo sa jej ju nedarí utíšiť, tak sa tvári, že ma nepočuje.
Samozrejme že som jej dohovárala, najprv manžel a potom ja - jej argument je, že je to prvé vnúča a je to normálne.
Už teraz mi hovorí, čo bude a čo nebude malá robiť, kam bude chodiť, že sa k nej mame nasťahovať, lebo bude malú voziť na krúžky a podobné. Naposledy keď tu bola svokra a moja mama čiže druha babka, tak ju mala na rukách a ani jej nenapadlo ju dať po hodine napr. mojej mame… Keď ju mám na rukách ja alebo keď ju kŕmim stojí nado mnou a robí jej opičky a nevie si kvoli nej chúďatko ani odgrgnúť ani sa napapať (upozorňovala som ju, ale vždy na ďalšej návšteve robí to isté).
K tomu mi napr. do očí hovorí, že malá je viac po mne a za chrbtom hovori, že sa v nej vidí a naposledy sem naklusala na rodinnú oslavu s albumami, aby ukázala, ako sa mala na koho podoba, choré…. (Pritom to nikoho nezaujímalo a každý si chcel užiť pokec s ľuďmi a nie pozerať stare albumy.)
Keď ideme k ním na návštevu, tak noc predtým nemôžem spať, všimla som si, že mám kvoli tomu ako som vynervovaná menej mlieka, aj keď sa snažím byť nad vecou a začať s ňou odznova, ale vždy sa začne chovat ako jej druha matka a nahnevá ma to.
Hrozne mi záleží na tom, aby sme si vychádzali, aby to bolo normálne, aby som sa na tej návšteve citila dobre, ale už nevladzem z nej, neskutočne si užívam, že ju mesiac nevidím popravde a vidim, že ani mala sa pri nej tak neteší, lebo sa chová k nej ako zmyslov zbavená. AJ s mužom sa kvoli tomu viac hádame, on jej dohovorí, ale ona ho úplne ignoruje a už sa asi z jeho strany viac nedá robiť… Zažili ste niektorá podobnú situáciu? Čo ste robili?
PS Riešim to už teraz keď má len 4 mesiace maličké, lebo môj osobný názor je, že čím bude mala väčšia, môže tým začať trpieť…
@simona1306 raz mesačne tam chodia až teraz, keď babka nevie, čo so sebou, chodili tam dva krá týždenne a dobre urobili, že to zredukovali
@anonym_a91d09 áno, tak to bolo myslené - zredukovali sme to až teraz po našich skúsenostiach ale šance sme im dali ja aj keď sme prišli a vedela som, aká je skúsila som - dala som jej ju že postarajte sa kľudne pomojkajte sa ani mi nevadí keby jej dá pusu, ale ten jej afekt ostatní sa vedia tešiť normálne a nie tak, že som unavená viac zo svokry ako z prebdenej noci s dieťaťom doslova
@anonym_73d117 tiež ma to vytáča, neviem, ako si poradia maminy žijúce stovky, tisíce km od svojich príbuzných.
@anonym_a91d09 bez komentára
@anonym_97ab48 podobná žena ako ona sa ozvala 😉
@loli27 jasné, jasné 🤦🏻♀️🤣🤣😅chlap byť nemôžem musím byť hneď žena
@anonym_73d117 tiež ma to vytáča, neviem, ako si poradia maminy žijúce stovky, tisíce km od svojich príbuzných.
@anonym_a91d09 jedna vec a ďalšia že nechápem prečo by dieťa malo ísť iba k jednej babke veď sú aj iní ľudia a druha babka
@anonym_a91d09 také neexistujú 😅
Tvoj muž by jej mal ráznejšie dohovoriť ak samozrejme má na to gule lebo to bude aj do budúcna a ľahko sa môže stať že budete mať denno denné hádky a vôbec to neprospeje vášmu vzťahu. Môj názor riešiť to skôr než to prerastie cez hlavu
Tvoj muž by jej mal ráznejšie dohovoriť ak samozrejme má na to gule lebo to bude aj do budúcna a ľahko sa môže stať že budete mať denno denné hádky a vôbec to neprospeje vášmu vzťahu. Môj názor riešiť to skôr než to prerastie cez hlavu
@tinka3435 Tinka, ono je to komplikovanejšie, lebo ono to nie je len o vnúčati, ale aj o samotnej povahe svokry. Ona nie je moc zvyknutá, že v rodine jej niekto povie dosť alebo stačí či zmeň sa. Mužovi sa vysmeje do tváre, že to my sme tí zlí a celkovo ono jej pohľad na svet si mysli vo všetkom, že je ten najsprávnejší, ona je povaha taká múdra kniha. Neriešim jej zastarané názory na starostlivosť o dieťa, to plne vypúšťam. Len ona si myslí, že stále môže niekoho dirigovať a manipulovať, ale to v pozícii babky už robiť nemôže, je to už úloha rodičov. Popravde toho sa bojím najviac, že nám to pokazí vzťah s mužom, lebo stále je to jeho matka a nechcem nás úplne odstrihnúť, ale vidim, že aj jeho to dosť hnevá, ako sa chová a sám to vidí a vidia to aj ostatní, ktorí prišli do kontaktu s ňou keď bola s tou malou moja vlastná mama si to všimla. Preto som si istá, že to nie je len o nejakých hormónoch, keď to vidia aj ostatní.
Ak nechces aby vam to pokazilo aj vztahy s muzom, prestan to takto prezivat. Toto nie je citlivost, ale si precitlivela (a nie, to dobrotu nerobi, ziaden extrem nie je dobry).
"Preto som si istá, že to nie je len o nejakých hormónoch, keď to vidia aj ostatní."
Neviem co vidia ostatni, ale ja tu teda vidim aj dost prispevkov ze to prehanas. Ale ved Tvoja vec. Pritakavas len na tie, co s Tebou sympatizuju. Pritom kazda minca ma vzdy strany, pribeh by mozno aj nabral ine obratky. Vela radosti s dcerkou a zelam Ti nech vies spravne rozoznat co je realne problem a co prehanacka (a to myslim v dobrom).
A ak chces hocico so svokrou riesit, plati to co vzdy: nech si svoju mamu riesi a skoriguje jej syn, Tvoj muz. Takze ak si to neviete vykomunikovat, nie "svokra je ta zla" ale muz menej schopny sa riadne zastat rodiny a poriesit pravidla.
@tinka3435 Tinka, ono je to komplikovanejšie, lebo ono to nie je len o vnúčati, ale aj o samotnej povahe svokry. Ona nie je moc zvyknutá, že v rodine jej niekto povie dosť alebo stačí či zmeň sa. Mužovi sa vysmeje do tváre, že to my sme tí zlí a celkovo ono jej pohľad na svet si mysli vo všetkom, že je ten najsprávnejší, ona je povaha taká múdra kniha. Neriešim jej zastarané názory na starostlivosť o dieťa, to plne vypúšťam. Len ona si myslí, že stále môže niekoho dirigovať a manipulovať, ale to v pozícii babky už robiť nemôže, je to už úloha rodičov. Popravde toho sa bojím najviac, že nám to pokazí vzťah s mužom, lebo stále je to jeho matka a nechcem nás úplne odstrihnúť, ale vidim, že aj jeho to dosť hnevá, ako sa chová a sám to vidí a vidia to aj ostatní, ktorí prišli do kontaktu s ňou keď bola s tou malou moja vlastná mama si to všimla. Preto som si istá, že to nie je len o nejakých hormónoch, keď to vidia aj ostatní.
@loli27 viem že odstrihnúť mužovu matku nieje len tak ale pokiaľ stým ma problém aj tvoj muž porozprávajte sa otvorene či predsa obmedzenie kontaktu s ňou nebude lepšie aspoň to skúsiť možno sa aspoň trochu uvedomí
Pre dcérku budeš ty stale najviac, lebo ako mama si určite super, len snaž sa byť aj dobrou alebo aspoň empatickou nevestou, keď ti inak svokrovci neublížujú.
Starej by som vycistila zaludok
@loli27 Bohužiaľ. Netolerantné ženy bez mužov vytvárajú rádovo ďalšie netolerantné ženy ktoré tieto problémy stupňujú. V podstate za normálnych okolností by to mal vyriešiť tvoj muž. Ale pokiaľ jeho otec nemá celkovo autoritu v rodine tak to jeho matka akceptovať nebude a bude si robiť čo chce.
Zníž predbežné intenzitu návštev u svokry.
A k mužovi buď maximálne lojálna. Ak bude vedieť že si mu lojálna tak sa tá zastane sám od seba toľko koľko treba a zabezpečí ti svätý pokoj. Pokiaľ nie tak to čakať nemôžeš.
@loli27 nie odstrihnúť úplne, idete na to dobre. Svokra si už určite všimla, že ste výrazne uredukovali návštevy, kľudne jej povedzte aj prečo.
Ahoj, nie nie je to normálne ak ti nechce vrátiť dieta do rúk.A ani to,že sa ho stále dožaduje.. trosku sa jej to ,,vymklo z ruk" ak jej to povieš urazí sa a ty budeš zzla nevesta.Tu asi treba len obmedziť návštevy.
Ak nechces aby vam to pokazilo aj vztahy s muzom, prestan to takto prezivat. Toto nie je citlivost, ale si precitlivela (a nie, to dobrotu nerobi, ziaden extrem nie je dobry).
"Preto som si istá, že to nie je len o nejakých hormónoch, keď to vidia aj ostatní."
Neviem co vidia ostatni, ale ja tu teda vidim aj dost prispevkov ze to prehanas. Ale ved Tvoja vec. Pritakavas len na tie, co s Tebou sympatizuju. Pritom kazda minca ma vzdy strany, pribeh by mozno aj nabral ine obratky. Vela radosti s dcerkou a zelam Ti nech vies spravne rozoznat co je realne problem a co prehanacka (a to myslim v dobrom).
A ak chces hocico so svokrou riesit, plati to co vzdy: nech si svoju mamu riesi a skoriguje jej syn, Tvoj muz. Takze ak si to neviete vykomunikovat, nie "svokra je ta zla" ale muz menej schopny sa riadne zastat rodiny a poriesit pravidla.
@anonym_f7cf16 nerozumiem tomuto komentáru - vidia to aj ostatní clenovia rodiny, že to preháňa, ale ja si vymýšľam? Nerozumiem asi.
A reagujem na komentáre, ktoré rozumejú, lebo ľudia, ktorí sú na jej strane to asi nepochopili, mne nevadí, keď dcéru drží a podobne, mne ide o to jej privlastnovanie si a dominanciu, ona je taka povaha všeobecne, ja som k nej slušná a nie precitlivena, ak by som bola, tak tam nechodím vôbec, ja som vedela, aká bude už keď som bol tehotná a a mala svoje reči. Ale vďaka za pohľad na vec
Starej by som vycistila zaludok
@anonym_fa3053 Tak my sme jej slušne asertívne povedali, čo nám vadí, sme rodičia a je to normálne, že si staviame nejaké hranice. Ja to zasa nemám v povahe nakricat na staršieho človeka, hoci to nie je žiadna babička, ale je staršia.
@loli27 Bohužiaľ. Netolerantné ženy bez mužov vytvárajú rádovo ďalšie netolerantné ženy ktoré tieto problémy stupňujú. V podstate za normálnych okolností by to mal vyriešiť tvoj muž. Ale pokiaľ jeho otec nemá celkovo autoritu v rodine tak to jeho matka akceptovať nebude a bude si robiť čo chce.
Zníž predbežné intenzitu návštev u svokry.
A k mužovi buď maximálne lojálna. Ak bude vedieť že si mu lojálna tak sa tá zastane sám od seba toľko koľko treba a zabezpečí ti svätý pokoj. Pokiaľ nie tak to čakať nemôžeš.
@mirka6530 Áno, ja som to písala už aj vyššie, že ona je taká povaha, ja nie som na to zvyknutá, lebo my sme sa ženy ku sebe v rodine chovali ináč. Aj ony všetky mali problémy v rodine so svokrami, tak asi si to nesú ďalej, že aj ony sa potom nedobre chovajú k nevestám, keď si nezažili dobrý vzťah ku svokram
Ja z pozície svokry by som odstrihla kontakt s tebou, aj za cenu nekontaktu s vnúčaťom. Ďakujem Bohu za moju normálnu nevestu.
@anonym_97ab48 lebo všetky matky, ktoré nemajú pomoc od svokry, sú úplne bezradné a dávajú deti na adopciu, To čo sú za názory? Nech sa babka s dieťaťom poteší, pomazná, ale ka by nerešpektovala mňa, ako matku a plánovala, že sa k nej máme nasťahovať a ako ju bude vláčiť na krúžky, tak by som ju veľmi rýchlo upratala
@anonym_a91d09 no veď ju uprac 🤣 či to len hrdinka na koni a domka šúchame nôžkami?
Ja z pozície svokry by som odstrihla kontakt s tebou, aj za cenu nekontaktu s vnúčaťom. Ďakujem Bohu za moju normálnu nevestu.
@anonym_4e03aa Neviem, čo napísať na tento útok - hadam len že želám krásny vzťah 😉
@anonym_a91d09 no veď ju uprac 🤣 či to len hrdinka na koni a domka šúchame nôžkami?
@anonym_97ab48 Ja neviem - nečítali ste, čo som písala vyššie? Že sme sa rozprávali o tom niekoľko krát či ja alebo manžel?
@anonym_a91d09 ďakujem… ja verím, že sa to možno časom zlepší nechcem ju úplne odstrihnúť, ale treba sa zmeniť no
@loli27 ja len nechápem, prečo to nevyuzijes vo svoj prospech. Vlk bude sýty, koza celá. Daj svokre priestor, nech sa stará, evidentne sa o dieťa vie postarať a robí to rada. Nech si vnúča užije, daj jej ju niekedy na stráženie, ty máš možnosť si oddýchnuť, venovať sa sebe. Starostlivosť o dieťa je náročné, ju to prejde, keď si ju užije do sýta. Svokra asi potrebuje byť "dôležitá", tak jej dopraj ten pocit. Jednoducho takéto jej reči jedným uchom dnu, druhým von. Neprežívaj to. O dieťati aj tak rozhodujete vy rodičia, nie ona. Nech si hovorí, kam všade ju bude brať atď., nech vyberá krúžky. Ak s tým budete ok, tak ju tam zoberie, ak nie, tak nezoberie. Na návšteve, nech si ju užíva a nech sa s ňou mazna po svojom. To snáď nikomu neublíži. Ak dieťa plače, asertivne bez dlhého vysvetľovania dieťa zober do náručia, nekomentuj to, neútoč na ňu, ani neobhajuj seba. Keď si ju naklonis na svoju stranu, ona uspokoji svoju potrebu dominancie ( alebo ako to nazvať) a ukľudní sa časom, bude spokojná, že aj jej slovo má váhu. Keď s ňou budeš bojovať, nepomôže to ani tebe, ani dieťaťu, ani tvojmu vzťahu s manželom. A reálne, keď bude dieťa väčšie, ty budeš pracovať a mať xy povinností, budete radi za babku, ktorá má záujem postrážiť dieťa, odviesť ho na krúžok, či zabaviť ho. Keď bude mať tak 2-3 roky a bude v intenzívnom období vzdoru a ty jej ju necháš na 2 noci, som presvedčená, že babka bude odpočítavať minúty, kedy si pre ňu prídete a zoberiete domov a ona bude mať pokoj. 😂

@anonym_97ab48 to je tak trápna veta že až mi je smiešno.. sú aj rodičia kt si vedia so svojim dieťaťom poradiť bez toho aby ho museli niekomu vesat na krk.. my bývame od rodiny asi hodinku autom, za 5 rokov sme pomoc potrebovali presne 1x-ked som rodila.. od vtedy nič a to mám doma 2 deti, veľký dom, veľký dvor a 2 psov (verim že zodpovedných rodičov je viac)