icon

Afektovaná svokra a problémy v rodinných vzťahoch

loli27
25. nov 2025

Zdravím mamičky, nie je pre mňa typické písať na MK, ale už si neviem dať rady a potrebujem iný pohľad, názor alebo radu.
Jedná sa o moju svokru, kým sa nenarodilo naše dieťa, tak bolo všetko okej, ale odkedy je na svete, tak sa s ňou nedá vydržať.
Začalo to už v pôrodnici, kde mi začala hovoriť, kam všade ju bude brať a že je to JEJ (meno).
na zaciatku som to brala tak, že ok je to prvé vnúča, ale už mi to lezie hore krkom.
Keď prídeme na návštevu ani sa nestihnem nazdať a už mi ju berie z ruky položí ju na gauč a preafektovane sa s ňou mlazoní a keď jej poviem, že place a musí ísť k mame lebo sa jej ju nedarí utíšiť, tak sa tvári, že ma nepočuje.
Samozrejme že som jej dohovárala, najprv manžel a potom ja - jej argument je, že je to prvé vnúča a je to normálne.
Už teraz mi hovorí, čo bude a čo nebude malá robiť, kam bude chodiť, že sa k nej mame nasťahovať, lebo bude malú voziť na krúžky a podobné. Naposledy keď tu bola svokra a moja mama čiže druha babka, tak ju mala na rukách a ani jej nenapadlo ju dať po hodine napr. mojej mame… Keď ju mám na rukách ja alebo keď ju kŕmim stojí nado mnou a robí jej opičky a nevie si kvoli nej chúďatko ani odgrgnúť ani sa napapať (upozorňovala som ju, ale vždy na ďalšej návšteve robí to isté).
K tomu mi napr. do očí hovorí, že malá je viac po mne a za chrbtom hovori, že sa v nej vidí a naposledy sem naklusala na rodinnú oslavu s albumami, aby ukázala, ako sa mala na koho podoba, choré…. (Pritom to nikoho nezaujímalo a každý si chcel užiť pokec s ľuďmi a nie pozerať stare albumy.)

Keď ideme k ním na návštevu, tak noc predtým nemôžem spať, všimla som si, že mám kvoli tomu ako som vynervovaná menej mlieka, aj keď sa snažím byť nad vecou a začať s ňou odznova, ale vždy sa začne chovat ako jej druha matka a nahnevá ma to.
Hrozne mi záleží na tom, aby sme si vychádzali, aby to bolo normálne, aby som sa na tej návšteve citila dobre, ale už nevladzem z nej, neskutočne si užívam, že ju mesiac nevidím popravde a vidim, že ani mala sa pri nej tak neteší, lebo sa chová k nej ako zmyslov zbavená. AJ s mužom sa kvoli tomu viac hádame, on jej dohovorí, ale ona ho úplne ignoruje a už sa asi z jeho strany viac nedá robiť… Zažili ste niektorá podobnú situáciu? Čo ste robili?
PS Riešim to už teraz keď má len 4 mesiace maličké, lebo môj osobný názor je, že čím bude mala väčšia, môže tým začať trpieť…

Strana
z3
loli27
autor
26. nov 2025
@konikkon

@loli27 ja len nechápem, prečo to nevyuzijes vo svoj prospech. Vlk bude sýty, koza celá. Daj svokre priestor, nech sa stará, evidentne sa o dieťa vie postarať a robí to rada. Nech si vnúča užije, daj jej ju niekedy na stráženie, ty máš možnosť si oddýchnuť, venovať sa sebe. Starostlivosť o dieťa je náročné, ju to prejde, keď si ju užije do sýta. Svokra asi potrebuje byť "dôležitá", tak jej dopraj ten pocit. Jednoducho takéto jej reči jedným uchom dnu, druhým von. Neprežívaj to. O dieťati aj tak rozhodujete vy rodičia, nie ona. Nech si hovorí, kam všade ju bude brať atď., nech vyberá krúžky. Ak s tým budete ok, tak ju tam zoberie, ak nie, tak nezoberie. Na návšteve, nech si ju užíva a nech sa s ňou mazna po svojom. To snáď nikomu neublíži. Ak dieťa plače, asertivne bez dlhého vysvetľovania dieťa zober do náručia, nekomentuj to, neútoč na ňu, ani neobhajuj seba. Keď si ju naklonis na svoju stranu, ona uspokoji svoju potrebu dominancie ( alebo ako to nazvať) a ukľudní sa časom, bude spokojná, že aj jej slovo má váhu. Keď s ňou budeš bojovať, nepomôže to ani tebe, ani dieťaťu, ani tvojmu vzťahu s manželom. A reálne, keď bude dieťa väčšie, ty budeš pracovať a mať xy povinností, budete radi za babku, ktorá má záujem postrážiť dieťa, odviesť ho na krúžok, či zabaviť ho. Keď bude mať tak 2-3 roky a bude v intenzívnom období vzdoru a ty jej ju necháš na 2 noci, som presvedčená, že babka bude odpočítavať minúty, kedy si pre ňu prídete a zoberiete domov a ona bude mať pokoj. 😂

@konikkon Nad tým som tiež rozmýšľala, ale na to mame ešte dosť času, keďže mame v podstate bábätko. Ono možno veľa ľudí tu ani nepochopilo pointu. Viem, že sú matky, ktoré nedajú nikomu ani len babo chytiť, mne nevadí, že svokra si vezme malú do rúk alebo sa s ňou hra a pod. Mne ide o to, ako ste napísali, o tu dominanciu a pocit, že nám môže dirigovať - to mala robiť na svojich deťoch, babky sa majú tešiť z vnúčat a nie si z nich robiť svoje druhé deti, skratka si ich len užiť a rešpektovať rodičov. Ja napríklad nebudem malej rozkazovať, aké krúžky ma navštevovať, že musí ísť na lyže alebo na to a na to, to nechám na jej slobodnom rozhodnutí, čo ju bude baviť, ja som tiež tak bola vychovaná a myslím, že som mala super detstvo bez takejto premotivovanej babky. Ja chcem robiť rešpektujúcu a normálnu výchovu, chápete.
Tu sa babky ohradzaju lebo to absolútne nepochopili a prečítali si asi dohromady 5 viet. 🙈

anonym_1e3675
26. nov 2025
@loli27

@konikkon Nad tým som tiež rozmýšľala, ale na to mame ešte dosť času, keďže mame v podstate bábätko. Ono možno veľa ľudí tu ani nepochopilo pointu. Viem, že sú matky, ktoré nedajú nikomu ani len babo chytiť, mne nevadí, že svokra si vezme malú do rúk alebo sa s ňou hra a pod. Mne ide o to, ako ste napísali, o tu dominanciu a pocit, že nám môže dirigovať - to mala robiť na svojich deťoch, babky sa majú tešiť z vnúčat a nie si z nich robiť svoje druhé deti, skratka si ich len užiť a rešpektovať rodičov. Ja napríklad nebudem malej rozkazovať, aké krúžky ma navštevovať, že musí ísť na lyže alebo na to a na to, to nechám na jej slobodnom rozhodnutí, čo ju bude baviť, ja som tiež tak bola vychovaná a myslím, že som mala super detstvo bez takejto premotivovanej babky. Ja chcem robiť rešpektujúcu a normálnu výchovu, chápete.
Tu sa babky ohradzaju lebo to absolútne nepochopili a prečítali si asi dohromady 5 viet. 🙈

@loli27 vieš nehnevaj sa, ale z tvojho pôvodného opisu to vyzerá že babka jeleň hyped že má vnucatko. Robí veľké plány čo všetko to dieťa môže mať a zažiť ale... Nevyznieva to, že niekomu diktuje, že bude musieť. Proste len hovorí o možnostiach - možno v nesprávnom štýle ale más malé bábo - tak ju očividne neťahá po krúžkoch nie? Ja mám pocit že áno sú to hormóny - lebo robíš somára z komára, ktorý k vám do domu ešte ani nevletel.

konikkon
26. nov 2025
@loli27

@loli27 urob to tak, ako som napísala. Ja som presvedčená, že babku to prejde. Máte bábätko a časom sa veľa vecí naozaj zmení. Vôbec nerieš, aký krúžok babka teraz vyberie, že bude dieťa o 5 rokov navštevovať. Sú to len jej sny, utopia. Nechaj to plynúť, netreba to teraz nijako riešiť.

loli27
autor
26. nov 2025
@anonym_1e3675

@loli27 vieš nehnevaj sa, ale z tvojho pôvodného opisu to vyzerá že babka jeleň hyped že má vnucatko. Robí veľké plány čo všetko to dieťa môže mať a zažiť ale... Nevyznieva to, že niekomu diktuje, že bude musieť. Proste len hovorí o možnostiach - možno v nesprávnom štýle ale más malé bábo - tak ju očividne neťahá po krúžkoch nie? Ja mám pocit že áno sú to hormóny - lebo robíš somára z komára, ktorý k vám do domu ešte ani nevletel.

@anonym_1e3675 to s tymi krúžkami bol len jeden z mnohých ďalších príkladov, nechcela som to začať menovať, ale proste už teraz je to také, že chcem ísť s malou na cvicenie, na plávanie, s mužom na víkend niekam a všade by sa už teraz chce pridať, aj keď proste to tak nechceme a nikto ju ani nevolá. Ja si myslím, že návštevy sú úplne dostačujúce a nechcem ju mať za chrbtom aj na toalete 🙂

anonym_fe4ffd
26. nov 2025
@loli27

@anonym_1e3675 to s tymi krúžkami bol len jeden z mnohých ďalších príkladov, nechcela som to začať menovať, ale proste už teraz je to také, že chcem ísť s malou na cvicenie, na plávanie, s mužom na víkend niekam a všade by sa už teraz chce pridať, aj keď proste to tak nechceme a nikto ju ani nevolá. Ja si myslím, že návštevy sú úplne dostačujúce a nechcem ju mať za chrbtom aj na toalete 🙂

@loli27 Ty svokru proste neznášaš, cítiš sa zlé v jej spoločnosti a teraz ti prišlo vhod, že to môžeš hodiť na správanie sa k bábätku, lebo chceš mať od nej pokoj. Vyzerá to tak, že sa ti to darí a dosiahneš to, že svokra sa stiahne čo sa týka teba úplne a možno sa jej občas podarí vidieť aspoň syna a vnučku. Smutné.

anonym_73d117
26. nov 2025
@anonym_fe4ffd

@loli27 Ty svokru proste neznášaš, cítiš sa zlé v jej spoločnosti a teraz ti prišlo vhod, že to môžeš hodiť na správanie sa k bábätku, lebo chceš mať od nej pokoj. Vyzerá to tak, že sa ti to darí a dosiahneš to, že svokra sa stiahne čo sa týka teba úplne a možno sa jej občas podarí vidieť aspoň syna a vnučku. Smutné.

@anonym_fe4ffd prečo hneď ako žena kritizuje svokru ju musí nutne nenávidieť? mne toto na nenávisti nepride. proste sú to dvaja zodpovední ľudia (min matka) kt chcú byt prítomnými rodičmi a chcú vychovávať svoje dieťa (tak to ma predsa byt). ale áno sú aj ľudia kt nevadi že im ich dieťa vychováva mama/svokra

loli27
autor
26. nov 2025
@anonym_73d117

@anonym_fe4ffd prečo hneď ako žena kritizuje svokru ju musí nutne nenávidieť? mne toto na nenávisti nepride. proste sú to dvaja zodpovední ľudia (min matka) kt chcú byt prítomnými rodičmi a chcú vychovávať svoje dieťa (tak to ma predsa byt). ale áno sú aj ľudia kt nevadi že im ich dieťa vychováva mama/svokra

@anonym_73d117 asi takto by som to zhrnula 🙂 niektorým ľudom to proste nepáli a nepochopili to, nevadí 😉

anonym_73d117
26. nov 2025
@loli27

@anonym_73d117 asi takto by som to zhrnula 🙂 niektorým ľudom to proste nepáli a nepochopili to, nevadí 😉

@loli27 no je to celospoločensky problem u nás. ja som sa dokonca v práci stretla s tým že na mňa vedenie tlačilo že prečo chodím ja ako matka na očr že nech poprosím babky. u nás sa nenosí že si rodičia vychovavaju svoje deti 🙂

anonym_8bf752
26. nov 2025

Sorry prehanate obe. Tak ako svokra tak aj ty. Písala som ti ber to jedným uchom dnu a druhým von. Strašne to prežívaš. Že rozpráva 4mesacnej ako ju bude vodiť na krúžky? A ty kvôli tomu obmedzujes kontakt na 1x za mesiac lebo sa bojis že o 6 rokov (!!!) by ju mohla nútiť chodiť na nejaké krúžky?? Ani nevieš čo sa môže stať, o 6r už môže byť svokra zavretá doma kvôli zdravotným problémom. Vytváras veľké haló o tom čo rozpráva že by chcela ale vôbec to tak nemusí byť. Nemusí to ani tak myslieť ako hovorí. Aby sa už človek bal čokoľvek povedať a rozprávať bábätku lebo matka začne mať mindráky aby druhá babka nebola ukrátená. Nie je to tak že svokra sa angažuje viac ako tvoja mama a preto ti to nesedí??.. Či len neziarlis že sa možno zaujíma viac, plánuje viac atď...

loli27
autor
26. nov 2025
@anonym_8bf752

Sorry prehanate obe. Tak ako svokra tak aj ty. Písala som ti ber to jedným uchom dnu a druhým von. Strašne to prežívaš. Že rozpráva 4mesacnej ako ju bude vodiť na krúžky? A ty kvôli tomu obmedzujes kontakt na 1x za mesiac lebo sa bojis že o 6 rokov (!!!) by ju mohla nútiť chodiť na nejaké krúžky?? Ani nevieš čo sa môže stať, o 6r už môže byť svokra zavretá doma kvôli zdravotným problémom. Vytváras veľké haló o tom čo rozpráva že by chcela ale vôbec to tak nemusí byť. Nemusí to ani tak myslieť ako hovorí. Aby sa už človek bal čokoľvek povedať a rozprávať bábätku lebo matka začne mať mindráky aby druhá babka nebola ukrátená. Nie je to tak že svokra sa angažuje viac ako tvoja mama a preto ti to nesedí??.. Či len neziarlis že sa možno zaujíma viac, plánuje viac atď...

@anonym_8bf752 Ja neviem, žijeme v dobe, kde sa ľudia chytia jednej veci zo 100 a nevedia vykľučkovať. Vnímate Vy vôbec pointu toho, čo som písala. Tam nejde o krúžky, ale o jej správanie o to že nás ignoruje ako rodičov?
Niekedy nerozumiem tomu, čo niektorí ľudia dokážu zo seba vyprodukovať a o tom žiarlení ani nevravím. Nie nejde mi o to, aby sa jedna pretekala s druhou, kto ju kam vezme, ale moja mama mi nediktuje, čo budem s dieťaťom robiť a čo nerobiť a nešklbe mi ju z rúk a nenadskakuje nad ňou, keď sa kŕmi.

denithestrange1993
26. nov 2025

@loli27 hmm na tvojom mieste by som jej navstevy brala tak ze chvilu s nou posedim a znesiem tie jej excesy a po chvili odidem napr na nakup,s muzom na rande, pospat si, akoze ist nieco vybavit atd. Proste babka si pride na svoje za tych par hodin,ty si oddychnes,vsetci budu spokojni.

anonym_8bf752
27. nov 2025
@loli27

@anonym_8bf752 Ja neviem, žijeme v dobe, kde sa ľudia chytia jednej veci zo 100 a nevedia vykľučkovať. Vnímate Vy vôbec pointu toho, čo som písala. Tam nejde o krúžky, ale o jej správanie o to že nás ignoruje ako rodičov?
Niekedy nerozumiem tomu, čo niektorí ľudia dokážu zo seba vyprodukovať a o tom žiarlení ani nevravím. Nie nejde mi o to, aby sa jedna pretekala s druhou, kto ju kam vezme, ale moja mama mi nediktuje, čo budem s dieťaťom robiť a čo nerobiť a nešklbe mi ju z rúk a nenadskakuje nad ňou, keď sa kŕmi.

@loli27 Ale ja rozumiem že nejde len o krúžky. Ale aj iné veci rozpráva. To že niečo vysloví neznamena že to tak aj bude. Príde mi sebecké ísť tam kvôli nejakým rečiam len 1x do mesiaca a takto ju trestať. Neviem. Ste rodičia no a. Aby sa z vás teraz pokakala? 🤣 Všetci ľudia ktorí majú deti sú rodičia

mimikarol
27. nov 2025

Bože ideš tam raz do mesiaca a robíš takéto drahoty. Dieťa potrebuje mať vzťah aj s iným členmi rodiny. Samozrejme keď bude staršie. Mne sa tiež nepáčili niektoré praktiky mojich rodičov ale povedala som si ich dom, ich pravidlá. A dcéra má už 10 rokov a chodí tam rada. Tam môže byť na mobile koľko chce, môže si tam robiť čo chce, môže tam jesť čo chce. Nestarám sa a už roky im dávam voľnú ruku. Nech má spomienky aj na nich.
Inak ja mám 40, a moja starká mi stále niekedy povie "dcérka" a žijeme, nijako to nepoznačilo ani mňa ani moju mamu.
A keď ti svokra tak vadí, možno keby ju poznám vadí a mne, tak sa s ňou stretni 2x za pol roka a máš vystarané. Možno tvoja dcéra okopíruje tvoj vzťah k nej a nebude ju mať rada a nebude k nej chcieť chodiť

loli27
autor
27. nov 2025
@mimikarol

Bože ideš tam raz do mesiaca a robíš takéto drahoty. Dieťa potrebuje mať vzťah aj s iným členmi rodiny. Samozrejme keď bude staršie. Mne sa tiež nepáčili niektoré praktiky mojich rodičov ale povedala som si ich dom, ich pravidlá. A dcéra má už 10 rokov a chodí tam rada. Tam môže byť na mobile koľko chce, môže si tam robiť čo chce, môže tam jesť čo chce. Nestarám sa a už roky im dávam voľnú ruku. Nech má spomienky aj na nich.
Inak ja mám 40, a moja starká mi stále niekedy povie "dcérka" a žijeme, nijako to nepoznačilo ani mňa ani moju mamu.
A keď ti svokra tak vadí, možno keby ju poznám vadí a mne, tak sa s ňou stretni 2x za pol roka a máš vystarané. Možno tvoja dcéra okopíruje tvoj vzťah k nej a nebude ju mať rada a nebude k nej chcieť chodiť

@mimikarol Niektorí ľudia to pochopili tak, že ju nenavidim a potrebujem, aby ju nenávidela aj dcéra. Jasné, že nie. Len potrebujem nájsť cestu, ako by nás trochu rešpektovala. Doteraz sme tam chodili veľmi často ja neviem aj 1-2x do týždňa na celý deň, ale až teraz sme to viac zredukovali. Ale bavím sa s ňou slušne, keď chce pošlem jej fotku, nie som zákeráčka, ale proste mi je nepríjemná aká sa z nej stala preafektovaná babka teší sa každý, ale tešiť sa dá aj normálne a nie ako 5 ročne dieťa z lizanky od babky 🙈 Keby chcem tak sa na ňu vybodnem, neriešim ju vôbec a nenapíšem sem.
Ale ja si myslím, že v niečom nás musí rešpektovať, lebo to stále svokra a ja nevesta.

Strana
z3