Agresívny švagor
Ahojte baby, taká som vytocena. Volala mi sestra, že sa pohadala s manželom. V skratke išlo o to, že posledné týždne sa jej nevenuje, nepomáha jej s domácnostou a ich dvomi deťmi. On príde z práce a buď stále robí na počítači alebo sa hrá.O to nejde, skôr o tú hádku. Chcela sa o tom s ním porozprávať, poprosit ho aby okupal deti, on sedel pri počítači, hral hru a naschvál si dal do uší obidve slúchadlá a pustal si jednu hru za druhou. Tak ona zo zúfalstva chytila pohár vody, čo bol na stole a vyliala na podlahu aby si ju vsimol. Jej chlap sa naštval, čo si to vôbec dovolila (urobila to prvý krát) chytil pohar a hodil ho o zem, potom chytil ďalší a hodil ho o zem. Všade bolo sklo, aj na gauči. Kúsok skla sa jej zapichol do nohy, krvacalo jej to a on ešte na ňu, že to je jej chyba. Trochu jej to pomohol upratať, ona musela všetko pozbierať, povysavat, vyprašiť deky, ukludnit deti, ošetriť si nohu. On jej ešte povedal, že keď ju aj nabudúce napadne niečo vyliať, že on porozbija všetky taniere. Potom si pustil hru akoby nič. Ona celá roztrasena mi volala. Po každej hádke sa s ňou pár dní nebaví. Tiež jej nechce dať urobiť kartu k účtu, keď potrebuje peniaze musí si vypýtať. Keby sa mu niečo stalo, ona sa k peniazom nedostane. Ja si myslím, že on je tyran. Čo by ste jej poradili?
..a len na okraj - ranu? Ísť k lekárovi alebo na pohotovosť - nech existuje záznam. Čo nie je na papieri, doložené objektívne, to neexistuje. Na súde s fotkou z mobilu.. vysmejú ju. Policajný zápis alebo lekárska správa. Alebo minimálne svedkovia - zavolám niekomu z rodiny, nech príde, zastaví sa - uvidí, čo sa deje.
@junova Aj mne pride ako tyran. Jeho spravanie je total chore. Predpokladam ze je to jeden z tych chlapov co maju doma full servis....a kedze ho maju zabudli ze to stoji energiu a cas. A tak stracaju niektori schopnost (a ochotu) sa spolupodielat na domacnosti a zabudaju ze poriadok, navarene, deti okupane nie su samozrejmost. Ale nie o tom som chcela.
Urcite to nie je vhodne rodinne prostredie pre vychovu deti. Chlap si dokazuje svoju nadradenost a to je chore. Uz len ten ucet. Ako ..... preco preco preco sa zeny nechavaju zatiahnut do situacie kedy je jeden spolocny ucet a ony nemaju k nemu pristup? Preco? Tvoja sestra by si mala vytvorit vlastny ucet a ten by si mala prehlasit vsetky prispevky a pripadne prijmy ktore ma. To je zaklad. A agresora zacat riesit teraz. To bude len horsie. A casom sa dostane zrejme do situacie kedy jej dokope sebavedomie do gulicky a ona si uz nebude ista ci vobec vie poriadne umyt hrncek od caju. Terapia alebo rozvod. Moj nazor.
@mala_hobitka Ona má svoj účet, kde jej chodí rodičovský príspevok. Ale z toho musí poplatit škôlku, plienky, mlieko, deťom šetrenie, drobné nákupy potravín. A keď potrebuje napríklad na lieky, oblečenie, niečo do domácností, musí prosiť.
@mala_hobitka A má doma full servis.
Už počas trvania manželstva má právo na výživné pre manželku PRED rozvodom - to všetko by sa dočítala. A ak má bližšie do toho Centra právnej pomoci, nech sa ide poradiť. Link je v predošlých príspevkoch. Ochotne vysvetlia, poradia. Ak má príjem pod určitú hranicu (čo zrejme ano) tak bezplatne. Ak má vyšší príjem, potom prvá hodina právnej pomoci je za 4,5€, čo hravo zvládne (a na "nakopnutie" na začiatok, na zorientovanie to bohato stačí) a URČITE jej poradia, čo sa dá a ako postupovať. Nemôže si dovoliť byť "chuderka" bez informácií, musí sa o seba a o deti vedieť postarať!!
@junova niet za čo. Čakám, či niekto napíše, že štvem proti mužom, či navádzam na rozvod. To nie. Len som za, aby mala žena vždy informácie, jasne, aby sa mala o čo oprieť - ak jej muž, čo by jej mal byť oporou, je práve ten, čo do nej kope.
Niektoré tie beznádejné stavy žiaľ veľmi dobre poznám a tiež veľmi dobre viem, že zvesiť hlavu a plakať "prečo ja? Čím som to zavinila? Prečo to neprestane?" to nič nevyrieši.
Zachraňovať, čo sa zachrániť dá.. ak nie.... Ale vždy chrániť v prvom rade deti, tie sú v tom totálne nevinne a sú bezbranné. Pred hádkami, pred dlhodobým trápením, fyzickými útokmi. Všetko si nesú so sebou a možno im to potom v ďalšom živote bude pripadať ok - že sa budú snažiť a ich partner im hoc do hlavy hodí tanier: "Máš, čo si chcela!"
@junova práve preto sa k nej tak chová,lebo mu to umožňuje. Je presne takým typom, s ktorým môžu muži takto jednať. Robí všetko preto, aby bolo dobre, stará sa, obskakuje ho, ale dobre nie je a ani nebude. Keby urobila to, čo tu písali baby - na pohotovosť, na políciu, zavolať niekoho rodiny, zrejme by s takým ľahkým srdcom tie hry nehral Nevraviac o finančnom týraní. On si je istý, že ona neurobí NIČ. druhá žena by to s ním riešila už dávno, už dávno by mu tie slúchadlá vytrhla a šmarila von oblokom a dala jasne najavo, že ako manželka a matka má právo na polovicu ich príjmu, stará sa o ich deti, nie jej deti a ak sa mu nepáči, môže požiadať o rozvod, určia mu výživné na deti aj na ňu, čo nebude pri jeho príjmoch až také nezaujímavé a dovidenia. Nie že on sa jej vyhráža rozvodom. Som zvedavá, ako by mu padla sánka, keby mu podala tlačivo, keď sa jej bude nabudúce vyhrážať. Na čo jej je taký muž? Ju má iba ako slúžku, deti a domácnosť ho netankujú, spoločný život spoločné záujmy nemajú, o peniaze, ktoré jej patria musí žobrať....
Tlačivo na rozvod - len na okraj - oficiálne tlačivo neexistuje, žiadosť si spisuje podávateľ, alebo mu ju napíše (za úhradu) právnik. Nie je to tak ťažké, existujú vzory, čiže - môj názor - písať sám.
A na typické argumenty protistrany - NIE je pravda, že s rozvodom musí ten druhý súhlasiť - ak nesúhlasí, tak sa rozvod môže značne natiahnuť, ale v zásade žiaden sú nemôže nútiť nikoho zotrvať v manželstve, v ktorom byť nechce, bodka. Teda - nesúhlasiaci manžel/ka nemusí žiadne tlačivo tomu druhému podpísať alebo niečo také.
Po podaní návrhu na rozvod, ak má všetky náležitosti a je zaplatený správny poplatok, tak súd protistrane tlačivo doručí na vyjadrenie - zvyčajne má na to 10 dní, čiže minimálne vtedy sa o rozvode manžel dozvie a dozvie sa, čo návrh obsahuje a má právo sa vyjadriť. Žiaľ súdy sú tak zavalené, že po podaní návrhu sa niekedy aj pár mesiacov nič nedeje, súd pošle návrh na vyjadrenie často až potom a aj keď sa vyjadrí/nevyjadrí, tak sa znovu nič nedeje pár mesiacov. Možno maximálne v tom "medziobdobí" pošlú sociálku - tá zastupuje v spore deti a príde si zvyčajne prezrieť domácnosť a žiada o vyjadrenie oboch partnerov.
@duun Vôbec nemám pocit, že štveš proti mužom a navádzaš ju na rozvod. Ja som už veľa krát na MK písala, že nie som za to, aby sa manželia leteli rozvádzať pri prvých problémoch. Ale pri manipulátorovi, gamblerovi, žiarlivcovi, alkoholikovi, človeku, čo berie drogy - jednoznačne rozvod. Že sa môže zmeniť? Môže. nech sa páči, keď sa zmení, ukáže, že je iný, môže prísť, ale veééééľmi si rozmyslím, či s ním spolužitie obnovím. To by musel dostatočne dlhý čas ukázať, že to myslí vážne. A úprimne, tých zmenených spočítam na prstoch jednej ruky a ešte mi nejaké prsty aj zvýšia 😝 😝 😝 😝 😝 . Práve naopak, na SK väčšina nemá absolútne potuchy o svojich právach, často je im vtĺkané do hlavy,že musia robiť všetko preto, aby bol muž spokojný, zasekli sa niekde v 19. storočí a keď narazia na takéhoto somára.....len nechápem, prečo to nechajú zájsť takto ďaleko. ☹
prečo vyliala vodu na zem?prečo nie jemu na hlavu?.....lebo sa ho bojí,bojí sa ho požiadať o pomoc,bojí sa mu nenavariť /drahý,nestíham,robím všetko okolo domácnosti aj detí/,bojjí sa mu nenachystať čisté gate 😒 a také niečo "odvážne" ako prestrihnuť kabel od pc a strčiť mu deti do rúk,že otecko,choď s deťmi vonku a venuj sa im,tak toto by neurobila ani vo sne,že mám pravdu?....radím manželskú poradňu,ale vidím to na rozvod,teda ak ona naberie odvahu a neostane naveky slúžtičkou...nejaké knižky o asertivite jej podsuň
@junova rodičia nech si zopakujú čo si manželia sľubujú v manž. prísahe pri sobáši pred Bohom.....týranie?šikanu?nespoluprácu pri výchove detí?nezáujem o rodinu a partnera?......ok,takže rodičia 0 bodov,ostala si ty,ako máš možnosť pomôcť? vieš ju aj s deťmi zobrať k sebe na pár dní a naliať jej rozumu do hlavy? že toto nie je život aký si ona a deti zaslúžia? kludne ju objednaj do manž. poradne a postav ju pred hotovú vec,nech tam ide sama a jemu nič nehovorí,on nepôjde,nemá problém,je to superhrdina 😠

Baby, normálne som z toho aj ja rozklepana. Pisala som si s ňou na Fb. Že on tie poháre tak smaril o zem, že sklo je v dvoch izbách, tiež na gauči. Mala tam poskladané prádlo, všetko musela vyprašiť, lebo v ňom bolo sklo. Hodinu vysavala a on zatiaľ na počítači. Ani prepáč, ešte jej múdro povedal, máš, čo si chcela. Nabudúce rozbijem všetky riady a ty to upraces.