Aj vy sa cítite len ako prežívajúci robot?
Na mna to tak občas doľahne. Po škole som krátko pracovala, zo zdravotných dôvodov sme mali deti čo najskor, inak by sme ich už nemuseli mat. Mame dve malinké deti s 1,5r rozdielom.
Ženy aktuálne to na mna zas doľahlo. Zas mám pocit že som nič v živote nedokázala, nestihla som, nebolo kedy, sedím doma s detmi, raz jedno choré raz druhé, furt sa snažím o domácnosť postarat aby bolo navarene upratane ale pri takých deťoch to je ako liat vodu do potoka, úplne zbytočné. Všetky ženy naokolo mám pocit že vyzerajú ako modelky, ja sa snažím, aj sa každý deň malujem a pekne oblečiem, ale mám pocit že som kvôli deťom úplne ošpatnela. Váhu mám svoju pôvodnú, ale aj to telo celkovo, po dvoch pôrodoch môžem ist na plastiku kadečoho tak akurát…na čo momentalne z rodicaku samozrejme že nevychádza. Spolužiakov keď vidím na sociálnych sieťach ake majú zážitky a cestujú, fakt mi je do plaču práve. Iba prežívam, nežijem. Veď ani na to nie je priestor a energia…zmení sa to keď sa vrátim do prace? V akom veku deti ste si už vedeli aj uzit ten život?
s detmi to uz navzdy bude ine, ale nie je ziadna vyhra mat deti neskoro.
dokazala si vela, dala si zivot dvom ludskym bytostiam...
Mat detičky skôr ma výhody, budeš mat cca 40, deti veľké, prácu, peniaze, byvanie,auto a budeš si život užívať ešte lepšie😉
@angelinja tak práca ma bavila, mala som sa kam posunut, hlavne tam boli moje výsledky “hmatateľné”, teraz doma a za detmi behám cely deň a večer unavena nevidim žiadne výsledky…poriadok pominie do hodiny pri malých deťoch. jedlo sa zje do pár dni, chapes, mám pocit že sa točím v bludnom kruhu, stále robím a nikdy nevidiet výsledky.
rada by som aj so sebou nieco spravila viac, ale na to tiez najprv musím zarobit, z RD tazko…cítim sa ako zmoknutý pes.
Mat tvoje problemy.. Vies kolko ludi by s tebou menilo, nehovoriac o zenach, ktore nemozu mat deti alebo ZTP. Neruhaj sa a vaz si co mas. Zijes zivot, o ktorom ini mozu len snivat.
Tak sa vráť do práce.
Kolko mas rokov a ake stare su deti?
Mna skor mrzi ze hovoris: "rada by som aj so sebou nieco spravila viac, ale na to tiez najprv musím zarobit, z RD tazko…" - to akoze si odkazana len na rodicovsky prispevok a z neho tahas vsetko? Pan manzel a jeho praca nic? Nie su to vase spolocne peniaze, kym zena doma sedi a investuje cas do (spolocnych) deti a domacnosti?
A do toho take dni ako dnes, muž preč do ďalšieho týždňa a obidve deti jak keby ich z kože drali, raz vrešťalo za blbosti jedno, do toho druhé-jednej obdobie vzdoru asi začína, druha ho stále má, dnes to bolo fakt na palicu. Normálne som pred obedom už len sedela na koberci v tom hluku a plakala, že sa cítim ako troska. Keby môžem tak buchnem dverami a odídem a bolo by mi jedno či sedím v tichu na lavičke alebo sedím niekde v parku a pozerám do blba.
A možno tí spolužiaci, ktorí cestujú a majú zážitky si zas hovoria, že tá "Janka zo školy" má deti/dom/byt/manžela, aj ja by som chcel/a to X čo má tá "Janka zo školy"...
@colsami Mám 27, deti 3 a 1,5. Tak neviem si predstavit povedať mužovi že vieš čo, teraz mi daj peniaze lebo potrebujem ist na výplň kruhov pod očami, po sekciách chirurgicky upraviť previs na bruchu s diastazou, prsia po dojceniach tiež dopadli zle, vrásky už ani nerátam, kaderník, manikúra…beriem to tak že je to rozmar, a som vďačná že nás teraz živí prakticky sám, takze by mi to ani nedalo si na take veci pýtať od neho peniaze…raz sa dám aj po fyzickej stránke dokopy, len teraz musím skratka pockat lebo nie je na to priestor ani financie. Ale cítim sa zle.
Život je o pocitoch....nie o fotkách na sietach....moze byt clovek škaredý ale cítiť sa môže ze je krásny......
Tvoj dar boli deti a domácnosť.....na istú dobu.....každý máme občas sme v živote nič nedokázali.....alebo zmeškali vlak....treba byť spokojný s tým co clovek dosiahol ...pozret sa na cas straveny utopiou ako na nieco co malo svoj smysel a opodstatnenie.........raz budú deti pracovat a tvoriť hodnoty......priestor novému životu ma tiež svoju úlohu......ty sa staráš o dve bytosti....ešte chvíľu to potrvá a bude lepsie
Nie a niikdy som takyto pocit nemala. Mam rodinu dceru kamaratky svoje zaluby pracu ktora ma.bavi.
Nesledujem ludi na soc sietach zijem si svoj dokonaly zivlt vo svojej bubline a tak mi je fajn a to som si v zivote presla vselicim
A prečo s tým nerobíš nič už teraz autorka? Čo ti bráni sa vrátiť do práce a nebyť troska?
Ale veď mať rodinu a deti je podľa mňa najväčší úspech v živote, veď si niečo dokázala, dala si život dvom deťom, to nie je vôbec málo...čo sa týka sociálnych sietí, tie vôbec nesleduj, načo je to dobré, ja nemám instagram, lebo nemám to pre mňa žiadny význam... mám odpracovaných už takmer 30 rokov a necítim sa kvôli tomu inak/lepšie, smerodajné pre mňa je, že mám zdravú rodinu...
Ja som to mala podobne. Pomohlo mi vratit sa do prace. Ale vydrzala som do 3 rokov dietata, lebo jasle stoja majland. Vy mate hlavne dve za sebou velmi male deti,de facto zavisle stale na rodicovi,ze sa same dlho nezabavia,nenajedia apod. Pomoct neviem, len pochopit. Lubim svoje deti,ale proste materstvo je narocne a mna nebavilo robit roky zienku domacu...
@doriiis Starsia teraz nastúpila do skolky, každú chvíľu niečo donesie a všetci si to striedame. Keby nie som na rodicaku, tak naozaj by som v praci nebola viac ako 2-3dni za sebou a to by ma rovno vyrazili. Aktuálne bola v škôlke stvrtok a piatok, predtým cely tyzden nebola v škôlke, mladšia ešte kašle, ja sa necítim ešte tiež stopercent zdravá ale čo už. Som zvedavá či aspoň pondelok a utorok zvládne alebo zas príde s niečim a zas si to prestriedame.
@doriiis A druha vec, cena za jasle 650€…keby som neustale vypadávala na očr alebo pn, tak ani plat by nebol ale jasličky a skolku platit musíš aj keby tam sú jeden deň v mesiaci a nikoho nezaujíma že musíš na ne aj zarobit
A pán manžel je kde?
Prečo nezmení prácu,aby mohol byť viac doma a pomáhať?
Väčšinou problém všetkých vyhoretych matiek nie sú deti ale to,že majú manžela,ktorého nepožiadaju o pomoc alebo pán manžel je taký debil,že sa tvári,že sa nič nedá.
Budes mat 35 a zivot pred sebou, diastazu das zoperovat, deti velke mozete cestovat ziadne prikrmy plienky..... mas vsetko pred sebou ZENA.
Kluuuud. Ja mám 29, 3 deti (7,4,2) a jedno v bruchu..a hej niektoré dni sú na "slučku", keď sa začnú hádať a naťahovať a robím policajta 😂. Ale uvedom si, že aj keď tvoja práca na prvý pohľad nie je hmatatelna ani finančné ohodnotená, tak je to aj tak najzodpovednejšie povolanie aké môžeš mať. Vychovávaš, staráš sa o ďalšiu generáciu. O to, čo keď sa my pominieme po nás ostane. Vrásky budú len pribúdať.. treba sa tým trápiť? Asi to nemá cenu. To najmenšie detské obdobie čoskoro prejde a potom budeš už len s nostalgiou premýšľať nad tým aki zlatí boli, a ako zbytočne si sa sťažovala miesto užívania si života tu a teraz s nimi.
Jooj kruhy pod ocami, diastaza, prsia... Ja chapem ze mozno Ti to robi depky, ale fakt si myslim ze ked sa nahodis to az taka tragedia nebude. Vnima to clovek 100x viac ked sa ho to tyka, nez vsetci ostatni, co Ta mozno vidia... Ano, to co si vymenovala su (podla mna) zbytocne minute peniaze za chirurgicke zakroky... Ak sa das do pohody, nebudes mat komplexy z takychto veci.
A ak ma dieta 3 roky, tak chvilu odbijete choroby a bude dobre. Vydrz este rok a uz sa aj druhe dieta nachysta do skolky. Neries. Prezijete. Den po dni, a bude lepsie.
Každý má občas také dni. Nemôže deti niekto postrážiť? Aspoň na dve hodiny týždenne, ty si na vtedy naplánuj aktivitu, cvičenie, film bez prerušovania alebo si len tak v tichu poseď. Mať dve deti po sebe je zahul. Ale poviem ti otvorene keby sa dalo vymenila by som sa s tebou na týždeň, máš deti, asi dobrého muža, bývanie, čo tam po zážitkoch, budete chodiť keď decká podrastu. Telo si tiež dáš potom dokopy, stačí vydržať.
Tu sa Ti podpory nedostalo, ako 90% ludom co tu pisu... tu Ta kazdy podpori leda tak v rozvode 🤣
Ale ja Ta chapem, Ty mas sice mensi vekovy rozdiel medzi detmi a mensie deti, ale ja mam zas viac rokov cize sa citim este viac za zenitom.. ano teraz mas tazke obdobie, detom v tom veku este sibe ale ver mi, bude sa to zlepsovat, nezomrel Ti zivot, mas ho cely pred sebou. Ale viem o com hovoris, ja som napriklad pred detmi vystudovala umenie, a odkedy mam deti netvorim ze absolutne NIC… , mam pocit ze moja tvorivost zomrela ked sa mi narodili deti… a ked idem na insta a vidim spoluziakov ako vystavuju, posuvaju sa a ziju svoj sen, tiez mam pocit ze som sa niekde po skole zahrabala a materstvo ma uplne zmenilo … ale potom si uvedomim ze aj ten instagram je len take “pozlatko” .. a dam ruku do ohna ze moji spoluziaci mozno maju super “ karieru” ale urcite maju otazky z tej opacnej strany, ze im taha na 35 a nemaju mozno partnera, zazemie.. a deti. Proste kazdy ma inu cestu a my ludom do zivotov nevidime, iste je ze deti nie su nicomu prekazkou… prave naopak, cim su starsie tym su lepsi “partaci” a pre mna su aj motorom, byt lepsim clovekom, robit co ma bavi atd. atd. … podla mna mas chmurne myslienky lebo si prestimulovana, je toho na Teba vela..presne poznam ten pocit mat chut buchnut dvermi a zazit aspon hodinu ticha 🤷♀️ Drzim palce, urcite bude lepsie!
Mat tvoju možnosť mat deti skoro, skáčem 3m do výšky!
Ja som síce do 35 robila co som chcela - teda v rámci možností, musela som chodit do prace. Ale vedela som robiť spontanne rozhodnutia, cítiť sa svele a ist kedykoľvek kýmkoľvek. Raz sme sa smm dokonca dohodli, že ak nájdeme vhodný let po prílete z jednej dovolenky, ideme okamzite navždy dalsiu a fame takto okamžitú vypived 😁. Strasne nas - hlavne mna tam s...i. Zial, nič vhodné sme nenašli 😪.
Prvé dieťa sme mali po 4 rokoch vztahu, nech nie sme hrr. Mala som 36 pri prvom synovi. Deti sme obaja chceli.
No zhodli sme sa na tom obaja s mm, ze stretnutvsa tak krátko po 20tke spolu, mali by sme už veľké deti a boli dnes veru flexibilnejsi 🙂. Mame okolo 40tky, v podstate super vek. Mas silu, energiu, chuť žiť. No akextiez točím choroby dookola a jeseň, ci taky január- marec je fakt blby.
Ja som neriesila ale túžbu po kariére, soc siete nepozerám- načo sú mi vykety a dovolenky bezdetnych kamosov akebo tých s uz veľkými detmi? Respektíve, rada si ich vypočujem zdieľam ich nadšenie a radosť ale neporovnavam.
Mojim momentálny snom je ist s muzom na 3 dni bez deti niekam spolu a mat čas len pre seba. Ake to by som musela vedieť, že on deti je dokonale postarané a momentálne je to zial nereálne 🙂.
Neporovnavaj sa s druhými. Telo dáš do poriadku, mate deťúrence, dobehnem neskor zameškané! Véd co by si mala z kariéry a dovoleniek, pokial by ti popri tom ostala nenaplnena tuzba po detoch a oči pre plač? Rozhodli ste sa tak koli tvojmu zdraviu a je to takto ok, aj keď ozaj casto veľmi náročné. Ja som celkom spokojná ale tiez keď som chorý, nepredám blahoželám a nadšením. Vtedy si želám deň luxusu - zaliest do postele a späť, mat kľud a byt sama.
Neboj, čas letí, deti vyrastú, budeš mat 40-45 a veľké deti. Budeš môcť robiť čo chceš (skoro vsetko) a bude fajn.
Tvoj najvacsi problem su hlavne tie socialne siete … dokazala si dost, ale pozeras na obrazky, na ktorych Ti kazdy ukaze len to, co chce a 99% len to najpozitivnejsie … vsetci su happy, lubia sa a vzdy svieti slnko … frustrujes sama seba … vyplne kruhov atd Ti pomozu docasne … ty da doma pozeras do zrkadla bez filtrov a porovnavas to s niecim co existuje len vo virtualnej realite … uzivaj zivot s detmi a vypni IG budes stastnejsia
Ach jaj. Presne si toto obdobie pamätám a nevrátila by som ho za nič. Ešte mám niekde video kde obaja hodeni o zem a revu ako keby ich z koze drali. Bolo to nekonečno ale prešlo to. Tiež som bola zúfalá. Počkaj tak 5 rokov. Potom už budú len papulovat 😄. Máš výhodu lebo v 40ke budeš mladá, vládať a mat relatívne veľké deti. Aj ty budeš cestovať a užívať so zivot. Len musíš vydržať...
Po kazdej burke vyjde znova slnko.....
Ak ti mozem dat radu, neporovnavaj sa s ludmi na IG a ak ti prehliadanie prispevkov sposobuje uzkosti alebo vzbudzuje pocity menejcennosti, zvaz radikalne znizenie prezerania obsahu alebo si socialne siete zmaz. Je to rovnake ako s alkoholom, v primeranych davkach je to ok ale ked sa ti vymkne prisun spod kontroly, obvykle to ma potom rychly spad......socialne siete maju rovnaky efekt.
Z osobnej skusenosti ti mozem povedat, ze to co ludia postuju a aka je v skutocnosti realita su castokrat priepastne rozdiely. Ja vidim aj na znamych co postuju na IG a co mi rozpravaju ked sa stretneme na ulici a teda len malokto zvykne rozpravat naruzivo o tom co pred 5 minutami postol niekde na socialnej sieti. Castokrat sa skor zmienia o problemoch v praci alebo kadeco inom.
Poznam par pripadov kde ludia vesaju fotky z dovoleniek a vecere s kamaratmi / kamaratkami a mozno budes prekvapena ale velakrat je to skor ako vykrik do tmy. Kolko znamych sa mi zdoverilo ako si nevedia najst partnera alebo ako by chceli mat vlastne deticky a rodinu s niekym.
Ty "zavidis" ludom dovolenky a flamovanie, ini tebe zavidia zdrave deti a manzela ktory sa o Vas zodpovedne stara.
Možno sa fakt skús zamysliet nad tým, či by sa nedalo, aby si sa vrátila do práce, aspoň na skrátený úväzok. Cítim s tebou, vie to byť pekelné. Robíš veľmi záslužnú prácu, ale niekedy mám pocit, že na Slovensku sa na ženy podprahovo tlačí, aby boli s deťmi čo možno najdlhšie doma, len inak nie sú dobré matky.
Ono to tak ale nie je. Mne napríklad návrat do práce pomohol stať sa lepšou matkou. Myslím, že som si materstvo užívala viac, keď som mohla byť hrdá sama na seba, že dokážem aj iné veci ako prebaľovať a utierať soplíky.
Veľmi držím palce, aby si našla správne riešenie!
Tak si zajdi aspoň k tej kaderníčke občas, to zase nie je také drahé. A vrásky v 27? To hádam nie, veď to si ešte mladica. S malými deťmi je to náročné, ale neboj, vyrastú a bude lepšie.
@sss777 ja osobne som sa cítila horšie po nástupe do práce, celý deň preč od dieťaťa, ktoré za mnou v škôlke plakalo, po práci dobiehať domáce práce a oveľa menej času som mala na rodinu a na seba...bolo to najvyčerpávajúcejšie obdobie môjho života a cítila som sa ako mama úplne nanič...ale ja som mala časovo náročnú prácu, nestíhala som si dcéru ani zo škôlky vyberať, musela sa zapojiť celá rodina, aby mi pomohli a ustáli sme toto obdobie. Keby som mala ďalšie dieťa, tak by som sa tak nehrnula naspäť do práce, lebo čas strávený s dieťaťom nikto/nič nenahradí a doteraz mi je vlastne ľúto, že som nemohla byť toľko s dcérkou, koľko by si zaslúžila.

iba k tomu co potrebujes dokazat?tužis byt nieco ako ostrihonova?mat nejaku karieru?ja nie, ja chcem len aby sme obli zdravi, aj peniaze budu , vsetko bude len treba byt zdravi