icon

Ak by vám nepomohli, keď ste to potrebovali, pomáhali by ste?

11. jún 2021

Ahojte žienky.
Chcem sa opýtať tých zienok, ktoré boli na dieťa samé a nemali ste žiadnu pomoc :( na všetko aj po finančnej stránke. Keď sa narodila najmladšia dcérka mala som vtedy 14 r. syna a 17 r. dcéru, dcéra v 19-ich odišla k priatelovi a žiaľ prestala sa zaujímať ci niečo netreba pomôcť, vedela, že musím ísť do práce, ale s jej pomocou to bolo na bode mrazu, zaujímal ju iba jej život a frajer a ja a mladši súrodenci ju vôbec neinteresovali. Tak to je už 7 rokov, najmladšia dcérka už je samostatná, bude mať 9 rokov, konečne ako tak začínam mať aj viac času na seba, ale snáď asi nemám právo žiť aj ja kľudný život... Dcéra má dve deti, je na RD a stále iba ako jej musíme pomáhať, to isté aj jej manžel a pri tom, keď ja som mala malú dcérku, mala 2 roky oni o ňu ani nezakopli, nevzali ju na výlet, kupko, nikde a zrazu oni majú deti, tak babky musia pomáhať atď. Nechcem to tu všetko rozpisovať, bolo by to na dlho... Mate niektorá podobnú skúsenosť a ci ste mali energiu ešte popri práci a svojej domácnosti pomáhať s vnúčatámi, ja naozaj po tých skoro 10 rokoch som vyčerpaná a unavená, napiste mi prosím Vás názor, mňa to trápi, lebo vnúčatá mam rada, ale aj mňa potrebuje moja dcérka a chcem svoj voľný čas venovať jej.... Ďakujem za každý názor a odpoveď.

gelifil
13. jún 2021

@elementissa Ze "dobry vzor v rodine"...ty si prototyp dobreho vzoru😵

elementissa
13. jún 2021

@jana_eyre_2 to, ze manzel zomrel bolo spomenute az na tretej strane. Co samozrejme vyraznym sposobom meni moju situaciu a teda ta cast o nenechani sa zbuchat nahodnymi okoloiducimi na autorku neplati. No mat dalsie dieta s takmer 20 rocnym rozdielom je tiez nezodpovednost. Vsetci starneme, treba pozerat aj na to, co ak. Mnoho muzov umiera v 50tke, pred 50tkou... Ano, umrie aj dvadsiatnik.

Vies, to, co popisuje autorka je aj moj pribeh z detstva. Moja "sestra" je o 20 rokov starsia.Moja mama mala uz skoro 50, ked som sa nadodila a moj otec tiez kratko po tom zomrel. Nepoznala som ho. Ja to vnimam ako nezodpovednost mojej mamy. Ja som sa na svet nepytala a uz vobec som nechcela zit bez otca a s mamou na dochodku. Moja sestra sa o mna "starala", ked som bola mala, doteraz mi niekedy vytkne, ze ona mi za SVOJE PENIAZE kupovala oblecenie a listky... Ako prepac, ale chcela som to????? Ziadala som to??? Ja cely svoj zivot len pocuvam, ako sa o mna kto musel starat. Bola to iba a len kravina mojej matky, ja som nikoho neziadala o to, aby som sa mohla narodit. A nikoho som neziadala, aby mi nieco kupoval, ci ma niekam bral. Moja nevlastna sestra sa chvilu starala, brat vobec. No ked som bola vo veku autorkinej malej dcery, tak moja sestra uz mala dieta a odo mna VYZADOVALA, aby som jej ho strazila, chodila kocikovat, robila mu program atd. Ze jej mam oplatit, ze ona sa o mna starala, ked som bola ja mala.

Takze moj nazor na cele toto je, na zaklade mojej negativnej skusenosti z mojej rodiny, s ktorou sa nestretavam a vymazala som ju aj s pamati telefonu, ze kazdy je zodpovedny LEN za svoj zivot.

Ja som do svojich 16 rokov, kym som neodisla z domu iba pocuvala ponosy ostatnych, ako sa o mna oni chudaci museli starat. Ale ja som im pistol pri hlave nedrzala, aby ma splodili moji rodicia, aby ma matka donosila a aby si ma nechala. Ked nezvladas dieta a vies, ze nezvladas, daj ho na adopciu. Su tisicky parov, co tuzia po dietati a nikdy mu vycitat nebudu, ze sa onho MUSELI starat. Ja svoju bio rodinu povazujem za vysoko toxicku a autorkina je pravdepodobne taka tiez. Kazdy pomaha len preto, aby na oplatku mu pomohol niekto iny.

Ja pomaham rada, tym ktorym chcem a ak to tak citim. Od nikoho pomoc nevyzadujem. Ak sa sam niekto ponukne, ci by som nechcela toto a hento, ak je to nezistny clovek, neodmietnem. Ak je to niekto z mojej rodiny, tak odmietnem. Lebo viem, ze ocakavaju nieco odo mna. A na take falosne a pokrytecke vztahy nie som

Ale viem, ze tuto diskusiu budu citat aj ani ludia a teda moj prvotny prispevok aj ked v celej miere nepatri autorke, lebo ona za smrt manzela nemoze, patri tym, co nerozmyslaju a vyplakavaju. Kazdy ma taky zivot aky si zariadi a kazdy to ma tazke. Kazdy v niecom inom

elementissa
13. jún 2021

@maciatkolulu takze sa ti vztah rozpadol preto, ze iba tvoj muz bol zly a ty si na tom nemala ziadny podiel viny ??? Obet vlastneho osudu? Na fungovanie a rozpad vztahu su vzdy dvaja. Vzdy vzdy. Ak aj clovek upadne do zavoslosti pocas manzelstva, je tam spustac. Nieco sa zlomi, ten druhy ma byt tomu prvemu oporou.

Kazdy ma svoj zivot vo vlastnych rukach. A tak ako ty nechapes moj postoj k takymto polepenym rodinam, ja nechapem zasa ten tvoj- spravit si dieta s kazdym partnerom. Bridi sa mi to, lebo sama som z takej rodiny a je to otras

maciatkolulu
13. jún 2021

@elementissa prosím? Poleotane rodiny? To som mala ostať sama? Nemať muža? Nemať dieťa? Lebo môj ex si našiel inú? Mala som chodiť v čiernom a vyplakavat? Ja mam svoju "novú" šťastnú rodinu a krásneho syna. A dve dospelé dcéry, čo majú brata radi pomáhali mi radi, hrali sa s ním. Ze ty si zatrpknuta so zlou skúsenosťou, to neznamená, že je tak každý. A ani, jasne, ze som mala svoj podiel viny, ale ono keď jeden nechce, druhý sa môže roztrhať, vsakze🤪😉. Nakoniec fajn. Apropo medzi najmladším a najstaršou je 16 rokov a 13 druhá dcéra. A žiaden problém. Takže ono to ide. Fakt, ver mi

jana_eyre_2
13. jún 2021

@elementissa ťažko sa prežíva zatrpknutym ľuďom, to mi je ľúto...

makova333
13. jún 2021

Baby, @elementissa netreba riesit, je to nestastna osoba. Mala som taku kolegynu. Robila zle vsetkym naokolo, lebo nebola dieta, ktore bolo milovane. Mne jej bolo aj luto...

elementissa
13. jún 2021

@maciatkolulu to je fajn, ze sa mas dobre 🙂 ty sa na to pozeras z pohladu dospelej zeny, ktorej manzelstvo nevyslo a tak si nasla noveho muza a ma s nim nove dieta. Ja sa na to pozeram z pohladu toho "noveho" dietata. Vies, keby mne muz zomrie, tiez si najdem noveho. Nikomu nie je dobre samemu. Ale dieta by som uz nemala. Je to proti mojmu osobnemu presvedceniu. Ja som to zazila na vlastnej kozi, na mojej pokryteckej rodine,co mi nic nedala do zivota, vsetko som si musela sama vydriet, naucila som sa, ze rodina nie je nieco, na co sa clovek moze spolahnut, niekto kto ma nezistne rad, lebo moja rodina taka nebola. Su aj dobre vztahy v rodinach. Ako si kto spravi, tak ma. U vas doma asi neplati, ze pomoc je vyzadovana naspat a vyhadzovane na oci, ze "ty si teraz povinna mi pomoct, lebo ja som ta v detstve strazila". Nikto nema uzasny zivot. Niekto mal tazke detstvo, niekto mal tazku dospelost, niekto mal/ma tazku chorobu ci postihnute dieta. Kazdy ma nieco. Ale to, aky nas zivot bude vieme vo velkej miere ovplyvnit a je to nasa starost

chrumka120
13. jún 2021

@elementissa presne, ani ja by som si ďalšie dieťa už nerobila keby som si našla iného chlapa

maciatkolulu
13. jún 2021

@elementissa z pohľadu nového dieťaťa???? To nove dieťa si tu šťastné beha, ma otca, mamu, dve dospelé sestry, nerieši nič, je spokojne. Ma normálnu rodinu. Tiež sa ti môže stať, nie, že ti manžel umrie, ale, že sa to rozpadne manželstvo a myslím, že by sa ti nepočúval dobre, že si roztiahla nohy bez rozumu a porodila niekomu decko. Vsakze🤪, takže by som krotila svoje výlevy a skôr by som si zaplatila nejaké terapie, lebo ti to môže ublížiť a áno aj vo vzťahu k tvojmu dieťaťu. Držím palce.

jvasenka
13. jún 2021

Ved nie si jej otrok pre boha...mas pravo aj na svoj zivot a hlavne ked si si svoje deti vychovala..naco si dcera robila deti ked ich len hadze na krk k jednej ci druhej babke? Pomohla by som ak by potrebovala nsozaj nutne a nemohla by tam vziat deti a samozrejme aj keby mi to vyhovovalo...urcite by som neskakala ako ona piska🙂

nini1978
13. jún 2021

Ja ti rozumiem ako to myslíš.ze aj keď v 19 odišla a ty si mala dcéru,dá sa pochopiť,že ona si chcela užiť život vo dvojici a brala ako tvoju povinnosť starať sa o dieťa.
Akurát,že v tom aj pokračuje.uz nie je neskorá pubertacka,už je to dospelá žena,matka a predsa ti nepovie "mami,dnes si oddýchnuť,zoberiem sestru s mojimi deťmi na víkend". Tebe asi išlo o to...
Mojej naj kamošky svokra vždy verejne povedala "ja som babka áno.ale varovať budem vnúčatá len keď ja budem chcieť,nie vtedy,keď sa to bude odo mňa vyžadovať"( samozrejme,kvôli vyšetreniam a pod nemá problém). Aké nakoniec ma aj pravdu

elementissa
13. jún 2021

@maciatkolulu este raz, ak by sa mi aj rozpadlo manzelstvo, comu by som bola nalezite na vine, nie jak tuto vsetky rozvedene svatice, co oni nic, oni muzikantky, tak uz dalsie dieta nemam. Nikdy za ziadnych okolnosti. A ten novy muz by to bud prijal alebo by so mnou nebol. Nepohnes mojim nazorom, ako ja nepohnem tvojim. Lebo kazda mame diametralne odlisnu emocionalnu skusenost.

autor
13. jún 2021

@elementissa je mi ľúto, že sa o Teba mama nedokázala postarať, ale prečo tu urazas ženy, matky, ktoré sa o deti starajú a vychovávajú najlepšie ako vedia, a konkrétne ja niesom matka na dôchodku, a nemala som ani 50 rokov, keď sa mi narodilo dieťa a nemám ešte ani teraz.... Som vďačná za ňu ❤️ Je to môj partak a môj život...

@maciatkolulu aj medzi mojimi deťmi je taky rozdiel, prajem všetko dobré v zivote❤️ Ďakujem za pochopenie ❤️

maciatkolulu
13. jún 2021

@elementissa ale rozumieš tomu, že ja nikoho názor nemám vôbec záujem meniť. Moje deti sú šťastné a spokojne. Ja tiež. Ty si musela mať veľmi smutné a ťažké detstvo. Sú aj takí medzi nami, ale poväčšine sú aj pozliepane rodiny šťastné. A určite radšej rozvod, aj keď po rokoch, inteligentný rozvod a dohoda a byť inteligentní rodičia ako sa ksichti, že iba primárna rodina je normálna... No a ďalšie dieťa je každého vec. Ja som mala malého v 36 a je to oveľa lepšie ako prvé v 20tke.

autor
13. jún 2021

@nini1978 áno, takto som to myslela ❤️ ďakujem 😊

maciatkolulu
13. jún 2021

Neboj, vzťahy sa upravia, keď máš energiu, tak pomôž dcére a keď nie, kľudne jej to povedz. Dôležitá je teraz tvoja mala. Mňa tiež niekedy teda riadne nasrvu, ale pozerám sa na to, ôk, je to normálne, sú dospelé, majú svoj rozum, svoj život. A basta. Našťastie mňa sa syndróm prázdneho hniezda zatiaľ nedotkol 😂🙃👍co som rada. Užívam si malého, aj keď od iného muža a po 40tke už teraz😂😂😂😂

nini1978
13. jún 2021

@ladyvi ale nie sú všetci takí ako si bola ty.ja som brigádovala popri škole ok,peniaze boli moje.skola dokončená,pracovný pomer- automaticky moja mama povedala,že je samozrejme prispievať na domácnosť.normalne. a pritom sme mali peňazí,nebolo to vôbec nutné z finančnej stránky. Ale nutné,ako škola pre budúcnosť. Takže žiadna sebeckosť vo veku 15-25 nie je samozrejmá

alazala
13. jún 2021

Tvoje staršie deti neboli povinné pomáhať tebe s mladším dieťaťom. Mám podobný rozdiel medzi deťmi a nechcela som od nich žiadne "pomáhanie", v živote by ma nenapadlo im niečo vyčítať. Na druhej strane ty tiež nie si povinná im pomáhať s ich deťmi.

autor
13. jún 2021

@nini1978 syn mi takto prispieva na nájom, nechce ma nechať všetko ťahať samu, ale samozrejme aj ja mu kúpim co mu treba, ved je to môj syn a viem, že sa môžem na neho spoľahnúť a opačne.

nini1978
13. jún 2021

@elementissa to je niečo príšerné čo píšeš.hanbim sa za teba

nini1978
13. jún 2021

Normálna záležitosť,žiadne využívanie.neboj,sú tu aj ludia,čo to chápu 😉 a rozumejú aj tomu,ako to myslíš.

makova333
13. jún 2021

@maciatkolulu ona o sebe trvdi, ze vystudovala psychologiu

21oktober
13. jún 2021

ja ti plne rozumiem , mám dve staršie deti a potom mám mladšie deti . Obodve staršie deti sú už dospelé , študujú ale ozaj nikdy nebol problém s tým aby ich zobrali niekam na výlet , alebo vybrali zo školy , škôlky, postrážili a ani sa to nikdy u nás v rodine neriešilo ako niečo výnimočné . Deje sa to tak nejako prirodzene, jednoducho fungujeme ako rodina . Tiež nemám rada tieto liberálne srajdy že on / ona nemusí lebo je má svoj život a nie je animátorka ale matka tak tam by sa to patrilo lebo je to matka. Jednoducho kult decka za každých okolností .
Dcéra ti z môjho pohľadu mala pomôcť , len tu je ten problém že si urobila niekde chybu vo výchove alebo je jednoducho taká sebecká a neempatická . Ja na tvojom mieste sa jej na rovinu opýtam prečo si sestru nevezme niekedy k sebe a podľa tej odpvoede sa zariadila.

makova333
13. jún 2021

@21oktober no aj ked dve deti vychovavas rovnako, kazde moze byt ine. Vela je to o povahovych vlastnostiach, genetike, kamaratoch/kamaratkach. Nie vzdy sa to da ovplyvnit vychovou.

miadi
13. jún 2021

@elementissa teba dost poznačila tvoja skusenost ze si asi vysledok nezelaneho neplanovaneho tehotenstva vo vyzsom veku . Ze ti dali doma pocitit ze si nebola chcena ci lubena. Je to smutne. Ale to neznamena ze zeny ktore sa druhy x vydaju a maju planovane dalsie dieta s novym muzom hoci uz maju aj vacsie deti im daju rovnaku negativnu skusenost ako si mala ty. Casto krat su tie nove pozliepane rodiny stastnejsie ako tie klasicke co mozu mat hlboke fundamentalne problemy ktore neriesia. Casto aj ten cudzi chlap otčim je lepsi ako bio otec . Rodina je co si vytvoriš. Ci s jednym muzom ci s druhym ci sama vdova so svojimi ci adoptovanymi detmi. Alebo aj samotar s par blizkymi priatelmi. Ak je tam vzajomna laska puto. Respek a aj pomahanie si ., tak na nicom inom nezaleži a ludia su statni . Lebo miluju a su milovani. A Mozno tvoja sestra len chcela aby si mala vztah s jej detmi. Nie je vsetko o tom ze to mas robit na oplatku.

21oktober
13. jún 2021

@makova333 áno s tým ja súhlasím , vidím to sama na svojich deťoch . Nie všetko a dá ovplyvniť ale aby 19 ročné dievča nevidelo a nepočulo a zrazu keď je ona sama mama už vidí a počuje ale len tým jedným smerom naozaj skôr poukazuje na sebeckosť a neemaptickosť ako chybu vo výchove. A možno je tá chyba v tom že autorka nepožiadala o pomoc priamo 19 ročné dievča , lebo zas tie pre mňa naozaj že s..." má svoj život " . Jedno z mojich detí má 21 rokov a keď mu poviem prosím ťa vyzdvihni brata zo škôlky ,lebo ja to nestíham tak povie OK a ide . Počas celej prvej vlny , keď sme sa manželom doslovne zachraňovali našu firmu tak boli zavreté škôlky a školy , tak 21 ročný fungoval s nimi doma a druhé dospelé dieťa s nami fungovalo vo firme. Ako ja keď to tu čítam tak fakt som v úžase.

ladyvi
13. jún 2021

@nini1978 nikde som nepisala, ze je to samozrejme, ani ze vsetci mladi sa tak spravaju. Moja mama mi nikdy nic nepovedala, mohla. A urcite cakala, ze to spravim, ale mne to samej nenapadlo pre zahladenost do seba a svojich potrieb. Iba som poukazala na to, ze aj ked sa niekto sprava sebecky v istom obdobi (napriklad,ked sa chudobne dieta ako ja dostane k peniazom - lebo zacne zarabat a urve sa zrazu z retaze), ze to musi byt uz nafurt nejaky odlud a bezcitny clovek.

makova333
13. jún 2021

@21oktober suhlasim, tiez mi pride dievca trosku egocentricke

zaba21
13. jún 2021

@elementissa
Si dobrá KRAVA

letfenixa
13. jún 2021

Základom je komunikácia. Ty nečakaj, že dcéra niečo spraví sama od seba a na rovinu sa s ňou rozprávaj a ak potrebuješ pomoc, tak ju o ňu požiadaj. Predpokladám, že ona s tým problém nemá.