Aké je bývanie s bábätkom v jednoizbáku do 40 m2?
Ahojte,
chcela by som sa opytat ake su vase skusenosti byvania v malom s malym 🙂 Mame moznost ist byvat do jednoizbaku, ktory ma rozlohu cca 40 m2, pricom cakame babatko. Moja obava je, ze babatko sa bude budit na varenie, WC, sprchu....Manzel robi z domu a teda aj pre neho bude narocnejsie pracovat, ked bude babatko platkat. Casovo to vidim na maximalne rok.
Mate skusenosti s byvanim v takomto malom priestore? Ake ste to dali/nedali?
@mary32 dá sa to, s jedným je to ešte v pohode, aj tak bude stále s vami. Kamoška bývalá s dvomi deťmi a MM v 40m2 a on robil z domu, bývali tam skoro 5 rokov.
@mary32 podla mna zalezi aki ste ludia. moja babina mala 46metrovy 1 izbovy byt. lodgia oddelena chodba kupelna a kuchyna a cisto teorrticky si pri carovani viem predstavit byt v takom byte. my mame mensi 55metrov kvazi 3 izby a manzel robi z domu a desila ma predstava ako to bhde s babatkom ale kukam ze ludia take zvladaju bezne tak to snad dame aj my
@mary32 o dieťa by som starosti nemal, skôr o priateľa. Zober si, že robí z domu, takže celý deň budete zatvorení všetci traja v jednej miestnosti. On navyše bude musieť pracovať, pričom vedľa neho bude plakať dieťa... to je dosť ťažká skúška jeho psychiky, takže nech si dobre premyslí, či také niečo zvládne...
@mary32 vsetko zavisi od babatka. Su deticky kludne, ze ani nevies ze ich mas a potom take ze prerevu non stop den. My mame troizbovy a pri prvom si susedia kupovali stuple do usi aby mohli spat, ci ucit sa. Nikto z nas nevie ake babatko bude to tvoje😉 ak otecko pri praci komunikuje len pisomne tak kupite sluchadla tlmiace vonkajsi zvuk napr. Zhrniem to: s mojim prvym ditkom by to nebolo mozne absolutne, s druhym v pohode.
My sme zili v dome v podnajme,mali tam urobenu malinku kuchynku wc a jednu izbietku.to boli ako pivnicne priestrori majitelia byvali hore.nam 2vom to stacilo no uz pocas tehu sme sa rozhodovali ci ist do vecsieho ale rozhodli sme sa vratit svokre ta bola sama vo velkom 3izbovom byte.no a ked aj pribudali deti tak sme sa rozhodli pre dom.
Osobne vidim hlavny problem v tom, ze manzel robi z domu. Ale velmi to zalezi od toho, aku pracu robi a aky je typ cloveka. Ja tiez pracujem z domu, v mojej praci sa venujem roznym veciam a pri niektorych potrebujem vyslovene ticho a byt sama, inak sa neviem sustredit a moja efektivita znacne klesa. Mne napriklad velmi vadia okolite zvuky, som dost auditivny clovek. Myslim si, ze toto by si mala hlavne s manzelom prebrat, nech si je isty, ze to bude zvladat aj keby ste mali narocne babo, ktore bude casto plakat. Inak nema nahodou moznost pracovat obcas aj z kancelarie alebo pod.? (mne to praca umoznuje) Pripadne ak mu staci k praci iba pocitac, tak by mohol niekedy vybehnut aj do kaviarne a pracovat odtial (taky plan B ).
@opica_skorica aj my sme tak fungovali na 30, ked sa maly narodil a sme tu, nikomu to neuskodilo, teraz sme uz vo vacsom, ale tych 30 m2 malo svoje caro 😉
Pokial nema clovek inu moznost,tak si vazi aj 1 izbovy byt. Byvali sme dvaja v 1 izbovom,nemali sme inu moznost,ale poviem ti ja som tam isla zahynut,strasne sme trpeli obidvaja a to sme boli od rana do 17 v praci. Neviem si predstavit fungovat s muzom a dietatom dennodenne. Ale kamoska zila 15 rokov v 1 izbovom s muzom a dvomi detmi,prezili vsetci 😀
S malým bábätkom dočasne v pohode
@mary32 my sme byvali v 2 izbaku ale bola to novostavba,cize byt vo velkosti starsieho 1 izbaku (40m2) a myslim ze vela zalezi aj od rozdelenia bytu. Mali sme zvlast spalnu a zvlast kuchynu spojenu s obyvackou. Pokial teda idete do takto rozdeleneho bytu, ze napr mas zvlast kuchynu a zvlast spalnu, tak sa to da. Ak je to byt typu garsonka(vsetko v jednej miestnosti) tak asi skor nie. Zalezi fakt od toho rozdelenia. My mame predcasniatko, s cim sme ale na zaciatku pravdaze neratali. Postupne nam pribudali pomocky na cvicenie, puzzle sa zvacsovalo od toho ako mala rastla a zacala sa pohybovat po byte 😂 do toho sme mali v byte kocik. Spanie a oddychovanie sme riesili vzdy v spalni, nech mala pochopi ze tato miestnost sluzi na to a hranie a cvicenie sme riesili v dennej casti, cize v obyvacko-kuchyni. Tiez ked si chcel jeden z nas oddychnut tak sa zavrel do spalne a ten druhy bol s malou v obyvacke. Fungovali sme tak 17 mesiacov a potom sme sa rozhodli ist do vacsieho lebo uz sme sa nevedeli hybat co mala vsade nieco mala na zemi. Takze za mna ako docasne riesenie ano, ale fakt vam to bude casom male 😊 drzim palce
Dakujem krasne. Je to typ garsonky - vsetko v jednom. Preto vlastne som chcela pocut skusenosti inych.
My taktiež sme v podstate v jednoizbaku dočasne kým sa niečo nenájde väčšie 🙂
Máme kuchyňu s obývačkou a jednu veľkú izbu len veci pribúdajú a malo miesta ale na nejaký čas sa to dá alebo ak sa porieši viac úložného priestoru nevidím problém 🙂
my sme mali jednoizbak s priateľom dvaja 31m2 a mne teda z toho kompletne hrabalo, nehovoriac o nemožností uskladniť veci, hlavne cez zimu
Ja by som do toho nešla ak nemusíš. Ja sama žijem s priateľom v jednoizbovom byte kde máme samostatnú malú spálňu a kuchyňu spojenú s obývačkou a hoci tu žijeme len dvaja, pre mňa je už len pre nás dvoch toto málo. Chceli by sme tiež bábätko, ale ja v takto malom byte nechcem. Riešime preto hypotéku na 3i byt, predsa ide o budúcnosť a platiť podnájmy sa podľa mňa neoplatí, radšej si budem platiť vlastné. Aj keď je pravda čo píšu ostatné, je to aj o povahe a osobe, priateľ by si vedel predstaviť žiť v tomto malom byte aj s dietatom, ja nie...
My mame asi 50m mame sice 2 spalne ale z toho jedna je susiaren a satnik a druha je tak malicka ze je tam akurat postel a postielka cize tam sa iba spi. Vacsinu casu sa zdrzujeme v obyvacke spojenej s kuchynou. Tam ma maly aj svoj kutik kde sa hra a zatial v pohode. Viem si predstavit ze by sme mali vacsi byt ale zas nie za kazdu cenu. Urcite by sme sa koli tomu nechceli nejak velmi zadlzit. Ale urcite je rozdiel malicke dieta a velky skolak. Ten uz potrebuje svoj priestor a sukromie. Inak moja kamoska zije v garzonke uz 4 rok s dietatom ona muz a dieta a maju jednu izbu kde je vsetko plus kupelku. A vyhovuje im to takze zalezi aj od ludi. Mna by tam drblo.
My sme prežili v garzonke 5ti... Až keď som mala 5 rokov sme sa presťahovali do domu ( 1 swtsra o rok staršia a druhá babo). A žili sme uplne v pohode a prežili sme
V pohode sa to dá zvládnuť, bývali sme v ňom po svadbe a so synom cca 3,5 roka. Až keď sme začali stavať dom, išli sme k mojim rodičom, bývali vo väčšom RD kúsok od našej stavby. Doteraz spomíname na obdobie v 1i byte veľmi radi, nič nás nesuzovalo, žiadna hypo, venovali sme sa iba sebe. Radšej v jednoizbaku sami ako s rodičmi.
@mary32 ahoj 🙂 podla toho aky jednoizbak a kde. My čakáme bábätko, mame jednoizbak, ale nebudeme tam bývať. Mame vela susedov, hlučné prostredie, vsetko tam zateká, Opadava, Hroza! Ale kamoši bývali vbjednoizbaku, peknom, tichom a sťahovali sa, az ked sa im narodilo druhe. 🙂
@jackie_1992 je to 2 roky stará téma, myslím si, že toto medzičasom už vyriešili, či zostanú, či sa presťahujú 😉
Mám kolegyňu, ktorá takto žili (jednoizbák typu garzonka) Jej manžel dokonca robí na 3 zmeny, teda aj nočné. A dali to, dokonca s gráciou, myslím 🙂 Teraz čakajú druhé a riešia rodinný dom. Idú sa sťahovať ešte pred pôrodom. Teraz hovorí, že teraz s odstupom času nechápe ako to dali a že nie vždy (hlavne po nočnej) to bolo komfortné a že pri druhom sa už tak nechce obmedzovať.
@zuzanka.zuzu jaaaaj 😃😃😃😃 ja som si to nevšimla 😃😃😃😃 dik!
Bývalí sme s malou rok a pol v 1izb, ale 50m2, kuchyňa bola zvlášť, od obyvacky oddelená dlhšou chodbou. Keď som varila,mala som zatvorene dvere. Telku som v pohode pozerala aj keď mala spala, nebol problem
@jackie_1992 prestahovali sme sa ked mal maly 21mes. Nasli sme si domcek. 1iz bola dobra skúsenosť. Boli aj zle momenty aj dobre.
my bývame v 2i s 3 malými deťmi 3r 1,5r 6m (budeme sa sťahovať).. deti spia v obývačke prepojenej s kuchyňou a chodbou, po nociach umývam riady, upratujem, nebudia sa.. no dlhodobé bývanie v takých stiesnených priestoroch nie je ktoviečo.. budeš mať veľa vecí kvôli deťom (stolička na papkanie, stále rozložený sušiak, lebo veľa prania, kopy oblečenia, lebo veľa prania :D odrážadlá, kočík, krabica s plienkami, krabica s haraburdím, ktoré nemáš kde inde dať :D a dalo by sa ďalej vypisovať :D ) a potom ponorka :D teda aspoň ja nie som ale že vôbec bytový tvor, čiže sa cítim skľúčene s toľkými osobami na takom malom priestore :D
@mary32 som rada ze si napaisala ako ste dopadli 🙂 som Zvedava ako dopadneme my. Držte sa a nech sa vam dobre býva 🤗

@silvike jeeej, tolko optimizmu z tvojho prispevku. dakujem. 🍀