icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

malasandrika
15. júl 2024

@11bodka11 vieš čo a čo? Autorka nie je povinná sa starať o vnúčatá. Opakujem - nie je povinná. V dobe denných táborov, opatrovateliek, pracujúcich dôchodcov naozaj nikto zo starých rodičov nemá takúto povinnosť. Vždy je to len možnosť.
A drísty o dobách minulých si už nechajte. Mám 33, tiež som trávila celé leto u babiek, ale už boli na dôchodku.

anos18
15. júl 2024

@drahomirrra no ale aj dnes sú povolania, že sa ženy narobia ťažko fyzicky a idú do dôchodku 60+. A ja robím hlavou, mám prácu v strese, tiež to nie je žiadna výhra

sasa1310
15. júl 2024

@drahomirrra a čo som také nepríjemné napísala? Vekovo si sa sekla veľmi

siska53
15. júl 2024

Je to tvoja vec, nase babky pomahali, ale aj ked mam 49 aeste nie som babka, mam deti na zaciatku puberty 😅, tak si myslim, ze aspon par dni by bolo fajn pomoc scojim detom so strazenim vnucat, keby som dake uz mala. Je to velka pomoc. Tabory su strasne drahe, to je tak na tyzden pre 1 dieta a dalej co? Kazdy rodic uvita take nieco . Koniec koncov nas tiez strazili cez leto pracujuce babky na striedacku s rodicmi... Ale aj samy sme museli byt so sestrou alebo tabor...

pink_lady
15. júl 2024

kde vlastne vznikla ta predstava laskavých starych babiek s postriebrenymi vlasmi a s misou buchiet, pobehujucimi vnucatami okolo sukne pocas leta??? alebo letá u babičky na dedine?
vsak kedysi zeny rodili 20 rocne aj mladsie, teda ich mamky ked bolo treba strazit mali tak 45-50r - max 55 rokov...To uz nepracovali?

Chapem obe strany - na jednej strane tlak na pracu - aby zeny robili a ziadne ulavy pocas leta, na druhej chapem ze pracujuca zena si chce pocas dovolenky oddychnut a na tu dovolenku aj niekde realne ist...Ale ja razim teoriu, ze urobila som si deti, musim sa o ne postarat ja - mozno preto ze moji rodicia su 80+ a teda uz naozaj nemaju kapacitu na strazenie deti...A moja mama tiez furt hovorila, ze jej nikto deti nestrazil nikdy...
Aj to je dovod preco som sa zamestnala v skolstve aj ked skoly mam aj na ine /co by ma mozno aj viac bavilo - ale pokial su deti male, tak.../

lienka.7
15. júl 2024

@drahomirrra moje babky ani jedna neboli na dôchodku. Normalne si kvoli mne vzali dovolenku - po dohode s mamou samozrejme. Normalne sa dohodli. To až potom neskor, keď boli aj ostatne vnúčatá, už boli na dochodku. Ešte som sa na to naschval pytala mamy a sama mi potvrdila, že chceli ony same. Nenutila ich. To je proste v človeku, bud chceš pomôcť, alebo sa budeš vyhovárať (a vyhrážať sa, že som ti už dala predsa dost). Paradoxne, mojej mame by som mohla povedať, že VS skončila vďaka mne 🤣 lebo som sa vtedy ja starala o súrodencov keď bola cez víkendy v skole a pomáhala jej so školou (boli sme študentky v podstate naraz). No hneď zajtra jej to "otrieskam" o hlavu, že len vďaka MNE ma titul 🤣🤣🤣 presne ako spomenula autorka. No za mna ubohe 👎👎👎

som_realistka
15. júl 2024

Tie co tu tak vehementne utocite na autorku, že polovicu dovolenky ma byt s vnukmi a potom bude mať čas aj na frajera aj na kamarátky, ako by sa Vám páčilo, keby vam niekto chcel organizovať život v 60. A teda rozhodovať, kedy budete s partnerom a kedy s kamarátkami. Nenasla som prispevok, akým spôsobom požiadala dcéra autorku o letné stráženie, iba v prvom príspevku je veta, že povedala dcére že nie je ochotná minút svoju letnú dovolenku na vnukov, a nasledovali výčitky dcéry. Žiadna zmienka o tom, že by došlo k nejakému vyjednavaniu, iba výčitky, že iní pomáhajú. Milujem svoje deti, ale ak by prišli s tým, že hej mama , cez dovolenku mi budeš strážiť deti, a ja poviem, že si nechcem minút celú letnú dovolenku na vnucence a dostanem zdrba, tak milá dcérka uvidí dvere zvonka a veľmi dlho by trvalo, kým by som išla vyzdvihnúť deti zo škôlky. Dcéra sa mala spýtať, či je ochotná byť nejaký čas s deťmi, ona potrebuje niečo, má komunikovať. Jasne, celý rok ma servis, teraz to nejde tak ako si v hlave naplanovala, tak he zduta, to je cele.

janage
15. júl 2024

Môj postreh z nedávnej dovolenky. 2 babky 2 deti. Jedno dieťa štandard aj si pokreslilo, poskakalo, išlo sa prejsť, pohrali sa na ihrisku. Druhé čistá stíhačka F1, každý boží deň menší úraz. Koleno, lakeť...atď. Energie za 10, no úprimne tá babka bola rada, že idú domov.
Nie je dieťa ako dieťa. Jedno a dve je mega rozdiel. A tiež je rozdiel ako sa starý rodič cíti a či pracuje alebo je doma.
Môj názor, autorka robí dosť, a dcéra si prázdniny mala odkomunikovat dopredu a neratat automaticky s babkinou dovolenkou pre seba.
A mimochodom ja čoraz častejšie stretávam starých rodičov, ktorí proste s tými vnúčatami nestíhajú držať tempo a vnúčatá ich nerešpektujú,

lutam12
15. júl 2024

Milá autorka, ako prvé by som riešila že došlo k škaredej výmene názorov - toto si dcéra k matke nemôže dovoliť !!!!!!!!!! Rozumiem, že potrebuje pomoc. Ak sa staráte od vnúčatká aj inou formou - že si ich brávate počas školského roka/ venujete sa počas krúžkov a máte zamestnávateľom stanovenú dovolenku- máte nárok a právo si ju čerpať ako chcete!!! Nie ako dcéra povie - to kde sme. Moja mamka je učiteľka, ale nikdy som jej nedala deti na krk bez jej súhlasu - ak by som sa snažila škaredou výmenou názorov niečo dosiahnuť zavrela by mi dvere pred nosom!!!! To je neskutočné, čo dnešné mladé ženy chcú....Chápem aj dcéru - presne tie škôlkárske roky sú kritické - moje deti chodili cez prázdniny do iných MŠ, ktoré boli v meste otvorené cez prázdniny. A čerpali sme dovolenku tak aby sme s nimi boli cez prázdniny. Chápem aj mamičky, že nechcú škôlkarov dávať do iných zariadení - ale niekedy je to nutné. Mne osobne by vadilo, keby si po mne niekto vynucoval pomoc agresívnym spôsobom. Verím, že to u Vás dobre dopadne.

drahomirrra
15. júl 2024

@lienka.7 Nuz, evidentne su rodiny a rodiny. Mne je len celkom uzko z toho, ako je coraz viac tem, kde vlastne vnucatka babky doslova obtazuju. A kedze vela zien na koni je vekovo uz blizko k babkam, mnohe aj su, je to extremne vidno na reakciach. Dnes sa nosi individualizmus, proste sam, sam, vsetko sam. Babky su dnes moderne, frajeri, wellnessy, dovolenky, mani, pedi, liftingy, naplne ust, fitka. Este sprosto napisu, ze su tak znavene, ze po tyzdni s detmi potrebuju dalsi tyzden na regeneraciu. No pri tychto kydoch ma napada len stare, dobre: len aby sa neposrali.

suzzi_
Autor odpoveď zmazal
rorino
15. júl 2024

@sasa1310 áno,aké to by sa s ňou musela autorkina dcéra rozprávať....

11bodka11
15. júl 2024

@suzzi_ u nas je skolka tyzden. Ja som si mohla zobrat tyzden a muz dva. Toto by si ako riesila bez babiek?

lienka.7
15. júl 2024

@som_realistka ja som sa autorky pytala 2x, aby napisala ako presne k tomu došlo. Ani raz nenapisala, okrem toho, ze ma teda 12 dni dovolenky. Len stále si ide to svoje, ze koľko ona uz pomaha počas roka. A ostatne tu medzi tým z toho vyrobili, ze pomaly každý deň vyzdvihuje deti zo škôlky a venuje sa im poobede 🤦‍♀️ tak co nevdacna a neschopná dcéra otravuje este aj v lete, keď babka chce byť s kamarátkami a frajerom. Fakt by som rada vedela, kde je pravda, ale to sa samozrejme už nedozvieme.

atinkaa
15. júl 2024

@autorka ja myslim, ze ste sebecke do istej miery obe - neber v zlom. Myslim, ze je super, ze sa snazis strazit si svoje limity a ze vies povedat nie.

Dcera rovnako mysli skor na seba, kedze manipuluje, snazi sa to uhrat na tvoju povinnost, ktoru nie nemas, aj ked mile by to bolo a ju by to potesilo.

Dcera by mala respektovat tvoje limity a potrebu oddychnut si.

Za mna fajn, ze hladate kompromisy✌️Rozpravate sa, snad najdete riesenie.

Ja za seba ako nie babka by som deti brala, aj cudzie😂😁na strazenie, teda ja by som dcere vysla v ustrety, rovnako ako nasi robia maximum pre nas, ale to som ja a moje vztahy a kazdy ich ma inak. Kazdemu vyhovuje ine.

rorino
15. júl 2024

@kp7333 lenže babky už boli dôchodkyne😭😂😂

mirkam3
15. júl 2024

Ženy, vy čo sa tu pohorsujete, že “babka nemá čo uprednostňovať kamarátky - ved vnúčatá su rodina” - teraz ruku na srdce! Vy ste ako bezdetné tiež vždy uprednostnili rodinu, teda rodičov? Nestrávili ste nikdy radšej Silvester/Nový rok na chate s kamošmi, nez doma pred telkou s fotrovcami? Nechodili ste s partiou trebars v lete radšej do Chorvatska, miesto toho, aby ste plánovali nejakú dovolenku na Šírave s rodičmi? Lebo chcela by som vidieť tu, čo kamarátov odmietala a držala sa až kým neporodila maminej sukne!
A nepriestrelný argument, že s vnukmi nebude mat autorka kvôli svojej sebeckosti žiaden vzťah? Pre pána, však s nimi trávi cca 12-14 dni v mesiaci po večeroch vrátane 1 víkendu! S kým by už mali mat vzťah ak nie s ňou?
Nemám rada ľudí čo si len nárokujú a vystrkuju paprče. Tu ich človek vždy odhalí po 1.príspevku.

hylary
Odpoveď bola odstránená
suzzi_
Autor odpoveď zmazal
candii
15. júl 2024

Nie nie si povinná si míňať svoju dovolenku na vnúčence. Poniektoré komentáre nechápem. Ty si si svoje deti odchovala a zaslúžiš si aj svoj kľud a svoj program. Oni sú dvaja ľudia tak nech si to zariadia. Ja a muž sme na deti sami a nikdy nám ich svokra nezobrala na zmrzku, kupko a vôbec s nimi nebola celý deň sama. Nikdy. Maximálne príde na 2-3 hodky keď treba aj to len raz za čas. Deti sme chceli my s muzom a nespoliehame sa na rodinu aby im robila operku. Ja rodičov nemám. Máme len svokru, ktorá pracuje a tiež si chce oddýchnuť a rešpektujeme to.

zmrzlinka2021
15. júl 2024

Za mňa taký postreh...

Aj táto diskusia ukazuje silné rodové stereotypy, že žena je tu celý život pre ostatných, je zmyslom života je sebaobetovanie a spokojnosť iných a nech ju ani nenápadne chcieť si oddýchnuť, mať voľný čas podľa svojich predstáv.

rorino
15. júl 2024

@lenkalienka321 rodičia ocenia kratšiu dovolenku od vlastných detí?To vážne?Príde čas,kedy ich tie deti doma nebudú potrebovať,ba dokonca budú šťastné,keď rodičia "vypadnú".

rorino
15. júl 2024

@kuki13 no len toto asi schválne viaceré radšej prehliadli.A ešte to,že druhá starká je úplne odstavená.

drahomirrra
15. júl 2024

@zmrzlinka2021 Joj, to prrrr. Tu nikto po babke nechce, aby prevzala vychovu, alebo sa zodrala, alebo naplnala akekolvek stereotypy. Tu nechce po nej muz s pivom v ruke pred telkou, aby sa zodierala.
Dcera potrebuje evidentne pomoc. A to je trosku rozdiel, takze tvoj argument sa mina ucinku.

vler
15. júl 2024

@drahomirrra dcera uz pomoc dostava priebezne, pocas celeho roka, od pracujucej (a nie v kancli, ale v zdravotnictve) starsej zeny

aurora33
15. júl 2024

@hylary hej hej utešuj sa ďalej 🙂

karolinakr
15. júl 2024

kolko maju tie vnučata? u babky na dedine som sa aj nudila občas, za našich čias fungovali tabory 2-3 týždne, staršia sestra ma stražila..na tatka sa nedalo spolahnuť nespominam si, žeby mama robila nejake emergency akcie ,starší postražil, to znači, že každy mal svojich kamaratov a lietalo sa po vonku..

drahomirrra
15. júl 2024

@lienka.7 Vies aka bola moja svokra pohorsena (58r) ked jej muz raz povedal, ze vyberala len hrozienka z kolaca v kazdej dobe? Ked mala ich so svagrom, rypla ich na cele prazdniny k dedovi. Muz spominal, ze boli tyzdne v lete cez prazky, kedy proste za nimi ani po praci neprisla (byvali cca 10 min cesty od starkych). A teraz ked je sama babka, tak je upracovana a zrobena (robi riaditelku jednej firmy a je sama sebe panou). Takze vlastne win-win. V mladi nemusela, v stari nemusi. Vzdy argument, co jej dobre pasuje. Naposledy ze keby bola na dochodku, tak by rada pomohla. Potom sa jej naskytla moznost ist na ten po 40rokoch. Si mala vidiet ten ksicht, ked sa jej muz na to opytal. 😅😅😅😅 Ze tak tuzila po dochodku, ci teda ide 😅😅😅😅 Vysiel by jej vyse tisicky, ale kdeze, ona je v praci nenahraditelna. Ani z voza, ani na voz. Ja som sa len smiala, esteze na nu niesom v nicom odkazana. Raz som bola u lekara a maly chory, tak ze ho vezme. Maly mi doma povedal ze celeho pol dna sedel u babky v robote, a peciatkoval a kreslil. No taka je nenahraditelna, ze musela ist do prace aj s malym 😅😅😅

drahomirrra
15. júl 2024

@vler Ved pisala, ze nema ani 60! To je starsia zena??? Moj tatko ma cerstvych 60 a teda starsim by som ho nenazvala ani omylom.

sweetdreams1
15. júl 2024

Strážiť vnucata nie je povinnosť. Ani si na to míňať dovolenku. ALE fakt si nemôžes týždeň - dva zobrať a s tými deťmi pomôcť?