Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?
Mile damy,
s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.
@jana_eyre_2 pomaly v každej diskusii na tuto tému je milión "hrdinskych" príspevkov typu nerobila som si deti, aby sa mi o ne starali iní. Mimochodom, aj tu je niekoľko takých príspevkov. Ale ok, možno si si to iba "nevsimla". Stava sa. 🤷♀️
Kokos 14 strán urazok kvôli hlúposti. Každý má svoj pohľad na to a tiež iné možnosti,každá stará mama je iná a aj každá matka. Stačí len vzájomného rešpektu a pozorumenia a nie pozerať len na svoje potreby. To platí aj o starých matkach a tiež o matkach.
@drahomirrra ona dcére pomáha, ale cez dovolenku si proste chce oddýchnuť, čo je na tom nepochopiteľné?
Niektore by ste svoje matky “babky” aj zodrali z koze len aby vy ste si oddychli.
Matky roka naozaj 👏
@rorino Moji rodičia sa vždy tešia, že môžu stretnúť vnúčatá, sami nám volajú a navrhujú rôzne aktivity. Ktoré my občas aj odmietneme, lebo máme iný program. Ale tak, máme 3 malé deti a občas nám príde vhod, keď starkí vezmú tie dve staršie na výlet alebo prenocovacku. Malý, iba ročný si môže užiť maminu a ocina sám. A fakt nerozumiem, prečo je z toho niekomu do smiechu, že si až cvrkne😅. Každý má inú rodinnú situáciu a chcelo by to viac porozumenia medzi ľuďmi. Preto sú tieto rady na fórach veľmi rôznorodé, koľko ľudí, toľko scenárov.
Niektoré ste sa tu statočne vygrcali. Aby jeden dospelý človek už nemal právo počas svojej 12 dňovej dovolenky v lete robit čo si naplánuje. Aj keby s vnúčatami nestrávila ani jeden deň z tých 12 nerobí to z nej zlu babku. Pracujeme cely rok a dni dovolenky si niektorí chceme vychutnať podľa svojich predstav a nie podľa predstav niekoho iného. To že vám rodičia postrazia deti aj dva mesiace v kuse vám nedáva právo autorku urážať.
@zmrzlinka2021 ved ok nech travi. Mne len rozum neberie ze niekti je radsej s kamaratkami ako s vnucatami. To je cele.
@11bodka11 detom sa prisposobujeme polovicku svojho zivota. Hadam tu druhu uz na dochodku si clovek moze aj uzit.
Vnucatam sa maju prisposobit ich rodicia, nie babka ani dedko. Autorka pomaha kde sa da. To, ze sa chce zariadit podla seba je uplne v pohode.
Ked sa jej dcera nevie postarat o deti, tak ich nemala mat. V prvom rade maju byt rodicia a nie zamestnat celu familiu v lete 🙈
@11bodka11 ale malé vnúčence nie sú dospelé kamarátky, musíš mať oči všade, robíš im pestúnku, kamarátkam nie a ona si potrebuje a chce oddychnut
Napriklad mne svokra deti nestrazi. A je mi to uplne jedno, nejako to vykryjeme raz s muzom a mojimi rodicmi. Nejde mi o to ze to bez nej nezvladneme. Mna mrzi ten nezaujem o deti. Ze preco nemozu mat milujucu babku.
@11bodka11 ale autorka má záujem o jej vnúčence. Ty necitas jej príspevky, či čo?
@mclissa ja sa desim chvile ked deti vyrastu a odstahuju sa. Netesim sa na ziadne "uzivanie" . Pre mna je uzivanie byt s nimi. Ale tak kazdy to ma inak. Pre niekoho je byt s vlastnymi detmi strasna obeta. Teraz sme boli na dovolenke a ked som si predstavila ze o par rokov uz syn s nami nebude chciet chodit az ma uzkost chytila. Mna to ani nebude bavit bez nich niekam chodit.
@11bodka11 jasne jasne rovno dva mesiace. Ja som matka kto je viac
@lenkalienka321 tak skús prečítať ,čo písala autorka a snáď nájdeš porozumenie aj pre ňu.
@autor Podľa mňa pomáhas dcére dosť čo si písala že vyzdvihujes vnucikov zo škôlky chodis s nimi na kúpalisko na zmrzlinu a tráviš s nimi víkendy.Urcite si zaslúžis oddýchnuť si cez leto podľa vlastnej predstavy.
U nás babky nepomáhajú nič.Moja mama ešte pracuje a svokrovci sú na dôchodku no nezáujem.
Deti máme 14r a 5r, skôlka u nás funguje 3tyzdne,potom ja budem mať 2 týždne dovolenku,manžel bude mať 2 týždne dovolenku a 1 týždeň bude staršie dieťa doma s mladším.S manželom sa striedame pri deťoch,už roky nemáme spolu dovolenku a nikde nechodíme sami vo dvojici.Nestazujem sa len mi je ľúto že babky nemajú záujem.Ja som mala s mojou babkou krásny vzťah,rada na to spomínam.
@lenkasarka tak ani dovolenku si brat, ani babkam deti dat. Tak uz ich len doma same nechat asi 😀
@kacena2022 no vidis a co tie deti maju z tych prazdnin? Ze nikam ako rodina nemozete ist. Ani len na par dni.
@rorino samozrejme, ale ako si si iste všimla, v žiadnom mojom komentári autorku neodsudzujem, neoznacujem za sebecku a pod. Moja mama nemá účet na MK, práve sme spolu popíjali minerálku, tak som sa jej spýtala, čo by napísala autorke, ktorá si prosí skúsenosti iných babičiek. Niekedy je ťažké vedieť pozadie diskutujúcich, práve preto mám také pravidlo, nikoho v diskusiách neurazat. A celkovo sa to nepatrí.
@11bodka11 mňa by len zaujímalo, ako sa pri tom ich úžasnom HO dokážu starať doma ešte aj o male dieta - teraz mam na mysli skolkara 🤔 to sú cele dni zatvorené s nim doma? Raňajky, desiatu, obed, olovrant... to si dieta chystá akoze same? Nemajú náhodou pracovať a nie sa venovať dietatu? Ale ako som napisala, sú to proste super ženy, ktoré dajú jednoducho všetko 💪
@11bodka11 rob si so svojimi deťmi čo chceš ale neurážaj autorku. Daj svoje deti mame aj na pól roka tvoja vec, ale máj na pamäti že ľudia sme rôzni a niektorí to mame úplne inak ako ty.

@palicka pomáhať neznamená vychovať, to len tak na okraj.