icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

mclissa
15. júl 2024

@11bodka11 ale ved tie deti sa v skolke len hraju. Z coho ma oddychovat?

zmrzlinka2021
15. júl 2024

@11bodka11 sorry, ale chýba ti empatia. Na všetko sa pozeráš cez seba a svoje priority, vnímanie, záujmy, ale my ľudia sme rôzni a je to v poriadku. Neskatulkuj. Ak nerozumieš, je to ok, ale to neznamená, že tá druhá strana je horšia.

eclaire
15. júl 2024

Viete čo je vtipné... 11bodka11, je autorkou témy zo včera...posledné pekne prazdniny. Lienka.7 jej tam pekne nakladala, no v tejto téme si zrazu rozumeju ako najlepšie kamarátky 😅😅

11bodka11
15. júl 2024

@eclaire ty o com tocis?

11bodka11
15. júl 2024

@mclissa aby si chudence rano mohli aj pospat ako druhe prazdninujuce deti. Oddychovat. Nie len mat nonstop rezim.

sisa_s
15. júl 2024

@eclaire a este napisala:
"A viete co je najlepsie? Ked sa tu zeny stazuju ako im babky nechcu strazit deti a nezaujimaju sa tak ich tu kazdy zhejtuje ze to nie je ich povinnost, nato maju rodicov atd. Ale zrazu tu mi pisete ze ved k jednej babke, k druhej babke, k svagribej, krstnej. Celu rodinu zamestnat a deti pohadzovat po celej rodine. Ludia maju 2 tyzdne dovolenky a ja im mam deti napchat. Tí ludia chcu ist aj na dovolenku."

A zrazu tuto autorka, babka, nemoze ist na dovolenku 😀 ale pekne jej tam lienka naklada

11bodka11
15. júl 2024

@sisa_s nechapem vobec o com pisete

sisa_s
15. júl 2024

@11bodka11 ze si autorka tejto temy
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/posledny-rok-na-rodicovskej-ako-planovat-prazdniny/?scrollto=first

Alebo mas dvojicku, ktora sa prave vratila z dovolenky, ma deti rovnakeho pohlavia, veku, obetavu mamu a ignorantsku svokru, nema pracu, atd atd

zzuunnaa
15. júl 2024

@autorka neviem či tu ešte chodíš keďže je to 15 stranová diskusia a ani neviem aká veľká hádka to s dcérou bola ale mne pripominas moju svokru.. tiež je pracujúca, bývajú od nás 1,5 hodiny autom ale k nám prídu len keď je predĺžený víkend lebo inak sa im vraj neoplati chodiť. A keď ju muž poprosi, aby si vzala deň voľna a ostala s nami (aj keď nie je predĺžený víkend), tak ona nemôže, lebo xy dôvodov ako by skončil svet… ale potom ide na týždeň do kúpeľov, na 10 dni zahraničnej dovolenky, na niekoľko dňové výlety po SVK a podobne.. A vidím ako to muža štve. Nie si samozrejme povinná deti strážiť, od Teba to žiadať nik nemôže, ale ja by som aspoň skúsila návrhnut nejaký komprosis. Ok, máš 12 dni voľna, tak si už s partnerom, kamoškami týždeň a zvyšok vezmi vnúčatá. Bude aj vlk sýty aj ovca cela… Je to tvoja dcéra a asi nemá kde inde o pomoc žiadať 🤷🏽‍♀️

lenkasarka
15. júl 2024

@zzuunnaa ja si myslím že by mala dať rovno výpoveď v práci a sťažiť len vnúčatá, lebo takto sa to patrí. Kde vôbec beriete drzosť napísať autorke akoby mala tráviť svoju dovolenku. Týždeň takto a týždeň takto. To už aj Kristus sa tu žehná nad touto diskusiou

gaborka28
15. júl 2024

Normalne premyslam, ako my sa mozeme niekam vobec posunut v spolocnosti niekam ďalej zo stredoveku, keď z jednej informácie - pracujúca babka by chcela cast svojej dovolenky stráviť po svojom, pričom pocas roka sa venuje vnúčatám celkom intenzívne a keď povedala raz dcére nie, dcéra sa zdula - sa tu dokáže zvrtnúť na 14-str diskusiu, kde ženy, ktoré to proste majú inak, sú schopne chrlit jednu urážku za druhou a pomaly tu spôsobiť hon na čarodejnice, lebo autorka nie je podľa nich dostatočne obetava babka podľa nepísaných pravidiel. A ženy, ktoré si to proste vykrývajú prevazne samy, sú hlúpe a neempaticke chudery, ktoré nemajú vzťah k vlastnym deťom.

Takze mile moje, ja som bola dlhé roky na vykrývanie prázdnin sama. Ani jedno dieťa neslo do škôlky skor ako v 2,5 rokoch, prvý syn isiel ako 3,5 r. Ani jedno dieťa nechodilo do škôlky cez prázdniny, hoci škôlky boli otvorené, ale mala som “schizu”, že to bude pre ne zle a tak boli celé leto zo školky doma - rečou niektorých z vas teda neboli napchate cele leto v škôlke. Robila som nadčasy, keď sa dalo a bol s nimi napr manzel, len aby som mohla iné dni byt pri nich a cerpat nahradne volno. Robila som po nociach na homeoffice, aby som mohla byt s nimi. Opäť pre tie, ktoré majú problém s tým, ako sa len žena na homeoffice môže starať plnohodnotne o deti - nie, nedávame deťom do ruky tablet, nie, nesedime doma celé dni a nie, deti sa o seba nestarajú samy. Musime mat taku organizaciu dňa, aby sme to zvládli všetko. Čo treba, robime hneď, pomedzi to sa venujeme deťom a čo pocka, dorabame po nociach, keď deti spia a vy máte vyložene nohy pri telke. Pretože homeoffice nie je ulievaren a často by bolo jednoduchšie napchať deti babke, ako robiť na homeoffice.

Isteze, nie všade je mozne mat homeoffice a robiť nadčasy s čerpaním náhradného voľna a ja to úplne chápem (rovnako absolútne nezatracujem pomoc babiek a dedkov, veď aj mne strážili deti z času na čas), ale ak som dobre citala, v diskusii neodznelo, ako to ma autorkina dcéra. Len ze sa proste nastvala, lebo babka chce cast svojej dovolenky minut pre seba. Možno by stačilo len komunikovať dostatočne vcas a so snahou dohodnut sa, nie oznamit mame, kedy ju potrebuje…

Samozrejme, aj u nás ked bolo nevyhnutne, vďakabohu pomohla aj svokra, aj mama - ale hanba by ma fackovala, ak by som na drzaka prisla, že tento týždeň budes doma ty a tento ty, lebo mne to tak vyhovuje a ja to proste potrebujem... veď ty máš dovolenku, čo by si asi tak robila, isto by si sa inak doma nudila. Podotýkam, ani raz od narodenia deti som nečerpala OČR, ani pandemicku ani nijakú. Nerobím bezne na homeoffice, aj keď v kritických dňoch som mala stastie, že zamestnavatel mi vyšiel v ustrety a mohla som robiť z domu. ale tiež si to nepredstavujte ako hurvinek valku a len ženy, ktoré robia popri malkacoch na homeoffice vedia, čo to naozaj v realite znamena.

Tu vam ale mnohym unikla pointa diskusie - autorkina dcéra sa zdula, lebo autorka ma cast svojej dovolenky nejako naplánovanú inak, ako to chcela dcéra. A prepacte, ale prečo by do čerta ako pracujúca dospela žena dospelých deti nemohla mat? Prečo by mala stále pocitat s tým, že bude strazit vnúčatá, lebo dcéra to považuje za samozrejmost? Mnohé sa tu odvolávate na to, ake zle vzťahy to musia v rodine byt. Tak vas ubezpečujem, že dobre vzťahy sa nebudujú len na tom, že mama sa musí stále obetovať pre deti, potom pre vnúčatá. A chvalabohu ani kvalita babky sa nemeria tým, koľko zo svojej dovolenky v lete minie na vnúčatá. Ja sama mam už pred 40 a deti v puberte a milujem odmalička s nimi tráviť čas a trávime ho dosť aktivne. Ale zaroven dodam, že po dovolenke s nimi by som potrebovala dovolenku aj sama 😁 neviem si teda absolútne predstaviť, ze by som moju maminu, ktorá pracuje normalne na plny uvazok, postavila pred hotovú vec a spravila jej scénu, že mi pocas svojej dovolenky odmieta na tyzden strazit deti a potom ma ísť “svieža a oddýchnutá” naspat do roboty naťahovať sa so seniormi, ktorých opatruje. Fakt sa vam to zda byt ok?

Samozrejme, ja rozumiem, že mnohé pracujúce babky to majú inak a mnohé práve v tej pomoci sa citia byt viditeľne a naplnené. Ale prečo sakra urazat ženy, ktoré to proste majú inak a aj svoj život po vychovaní svojich deti začnú proste žiť aj samy pre seba?! Autorka sama písala, že sa o vnúčatá zaujima, trávi s nimi čas aktivne, pomaha dcére pocas roka, vyzdvihuje vnúčatá zo škôlky. Prečo tu musíme zachadzat do extrémov, že keď neskace, ako dcéra piska, je “babka roka”? A teda aby sme si to ujasnili, nehrám sa na ziadnu hrdinku, ako to celé zvladam a neviem, čo tu bolo popísané na margo mam, ktoré sa vo vsetkom neustále nespoliehajú na pracujúce babky. Je to extrémne narocne a som vďačná za obe babky (aj dedkov), ale to neznamená, že majú byt k dispozicii 24/7, lebo všetci sa z toho pos*rte, ja som pracujúca matka a nado mna niet. a babka sa ma obetovať vždy, keď si zmyslím, lebo čo len ona môže mat za osobný život, ked ma vnúčatá… celé to ma byt o kompromise a kompromis je o tom, že to vyhovuje obom stranám. Kde sme, aby boli ženy neustále konfrontované s tým, ako malo sa obetujú pre rodinu a ako nespĺňajú očakávania spolocnosti 🙈 aby ešte aj v 60tke sa museli ospravedlňovať za to, že chcú mat aj súkromný život - nedajboh priatela, ktorého tu niekto degeneroval na frajera, ktorého uprednostňuje pred vlastnou rodinou… 🙈

som_realistka
15. júl 2024

@11bodka11 však majú 25 dní jeden, 25 dní druhý, je aj s Padova škôlka, keď budu školáci sú tu tábory. Apropo, autorkina dcéra nepožiadal svokru, lebo a nou nemá dobry vzťah a nerozprávajú sa, ale ak bude takto reagovať na svoju mamu, možno nebude mať ani s mamou dobry vzťah a príde aj o vyzdvihovanie zo škôlky, vodenie na krúžky, stráženie do večera, a bravanie deti na víkendy na chatu. Takže ak autorka takto trávi väčšinu času z roka, tak asi chce trochu zmeny cez dovolenku.

zzuunnaa
15. júl 2024

@lenkasarka ja som jej len napísala svoj pohľad. Toto nie je o tom, ako ona bude tráviť dovolenku ale je tu stred dvoch záujmov. Ona potrebuje oddych, jej dcéra pomoc. Môj názor (o čom diskusia podľa mna je, že si autorka hlada názory iných ľudí nie len potvrdenie toho čo chce počuť), že by mali nájsť kompromis. Vztahy sú zložité a trvať na jednej strane (budem len na dovolenke) ublíži dcére a zase obetova sa ublíži babke… 🤷🏽‍♀️

lienka.7
15. júl 2024

@zzuunnaa iný názor je tu skratka zakázaný... mimo to, autorka už sama pise v uvodnom príspevku, v akej spolocnosti sa pohybuje, cize nie o com, aké názory chce pocut: "Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata."

lenkasarka
15. júl 2024

@zzuunnaa tým že nepostráži vnúčatá neublíži dcére. Mám 18 ročnú dcéru opatruje druhý rok dve deti. Deti majú babky dokonca jedna býva v tom istom dome,ale rodičia ju nezaťažujú. Babka pracuje ako lekarka a napriek tomu že konci na obed rodičia radšej zavolajú moju dcéru aby si babka oddýchla. A dcéra autorky to môže spraviť tak isto.

rozculena
15. júl 2024

@sweetdreams1 má 12 dní dovolenky

lienka.7
15. júl 2024

@gaborka28 samozrejme, každá žena má HO, každá žena môže robiť nadčasy a potom si akoze čerpá voľno... no fakt ti gratulujem k takej praci 👍 potom ale neviem, čím sa tu hrdis, ze si si všetko vykryvala sama, vsak si bola doma predsa. Ta tvoja uzasna "organizácia dna" znamená, že sa proste staráš o dieta a co neurobíš cez deň, dorabas proste v noci. Nic viac nič menej. A este tu machrujes, aká si super, ze si to ty vieš zariadiť 👌 a jasne, taka co robí vo fabrike niekde na zmeny povie šéfovi, ze ona si teraz bude každý deň hodku v rámci smeny nadčasovavat a potom si to teda povybera, a bude s deťmi doma, ze? Juj, ty lietadlo 🤦‍♀️

1111sandra1111
15. júl 2024

@11bodka11 autorka tuto si nevsimaj, s nou sa nebavi ani rodina podla jej prispevkov🙄
je vidiet, ze ty si jedna z tych, co sa ma kazdy priposrat, lebo si sa rozhodla mat deti.
v zivote mi nenapadlo od rodicov ziadat, aby si zobrali dovolenku kvoli mojej dcere. a to sa starali.
a necitaj len konce prispevkov. autorka pise, ze pomaha a venuje sa detom, brava ich hocikedy a ty napises, ze je ako tvoja svokra POMOC NULA bodov.

uprimne, tvojej svokre sa ani necudujem.

1111sandra1111
15. júl 2024

@zzuunnaa nemozes to porovnavat so svojou svokrou, ona jej pomaha priebezne dost, preco by mala este obetovat dovolenku?

zzuunnaa
15. júl 2024

@1111sandra1111 asi som nemala písať o svojej svokre lebo sa to zle pochopilo.. čo som chcela povedať, že vidím, že môjho muža takýto prístup trapi. Môj muž podľa mna ani nevyčíta mame že “nepride” ale skôr, že má pocit že mu na ňom a na vnucatach nezáleží… A ja nepoznam ani dcéru autorky ani aký vzťah majú atd ale kľudne to môže dcéra citát tak, že “mama mi nechce pomôcť = mame na mne nezáleží”.. podvedomie má svoje cesty. A preto by mali nájsť kompromis, lebo keď si budú obe trvať na svojom, niekto zostane zranený. U nás keď aj svokra príde na naše pozvanie, pre muža to neznamená nič.. ale isto by stačilo, kebyže sama niekedy zavola, že zoberiem si 1 deň voľna a prídem k vám… je to to iste ale predsta iné 🙂

1111sandra1111
15. júl 2024

@11bodka11 uz sme si raz popisali v inej diskusii za skolky, ako velmi odsudzujes matky, co odchadzaju od deti do prace skor- a predstav si! aj vdaka tomu som si budovala karieru, ze som nebola 6 rokov doma a aj preto som mala urcite postavenie ( nie HO) a mohla som si pracovny cas prispsobit a nemusela som citovo vydierat rodicov, aby mi strazili deti, zarobene urcite peniaze a ano potom aj tie dve dovolenky rocne!

som_realistka
15. júl 2024

@zzuunnaa autorka píše, že počas školského roka často vyzdvihuje deti, vodí ich na krúžky, bývajú u nej do večera, kým si ich rodičia nevezmu domov, berie na zmrzlinu aj na kúpalisko, a na víkendy na chatu bez rodičov. Skôr to vyzerá, že dcéra si zvykla a akosi berie za samozrejmosť, že matka opatruje, a po zabudla, že pracuje, a keď niečo chce tak musí komunikovať a nie tlačiť do kúta.

1111sandra1111
15. júl 2024

@zzuunnaa rozumiem, ale autorka tieto drobne veci pre nich robi stale, venuje sa im. to, ze si povie, ako chce travit dovolenku, je jej pravo. nemoze sa na nu dcera urazat, ked povie nie a autorka podla mna nemusi hladat kompromis. lebo to, co pises, ze by bolo oekne od tvojej svokry, je pre autorku bezne.

zzuunnaa
15. júl 2024

@1111sandra1111 môže byt, ja som necitala celých 15 strán takze neviem úplne ako to je ale možno by aj stačilo aby to inak medzi sebou komunikovali 🤷🏽‍♀️ ktovie

mamutka
15. júl 2024

Bolo by zaujímavé vidieť, čo by zdutá dcéra povedala, keby autorka prestala počas roka lietať ako asistent na špagáte. Žiadne vyzdvihovanie deti, žiadne stráženie, zmrzliny, kúpaliska, žiadne chaty cez víkend. To je viac než dosť, keď jedna rodina ma takúto pomoc počas celého roka. Čo sú ti rodičia už nadobro priblblí? To si nevedia vážiť, že na víkend posunu deti babke a majú kľud? Ešte treba na nu stekať že si v lete nemôže užiť voľno? My sme s mužom na deti sami a vieme to stíhať, zato vidím veľa starých rodičov, väčšinou žien, čo sa unavene každý den motajú po deti. Ešte treba deťom aj navariť, odviezť ich ma krúžky, vychovávať, lebo sú ako odtrhnuté z reťaze, lebo ved teraz ma stráži len babka…. Vidím ich dost okolo seba a sú unavene! Takže každá matka ktorá takto bežne cez rok ma za ritou babku ako poskoka by mala byt vďačná a nie odut sa, že babka chce aj kúsok vlastného života!

jana_eyre_2
16. júl 2024

@11bodka11 tak ak ťa baví byť so svojimi deťmi, prečo ich potom chces dávať babke? 😏

vrculka1
Autor odpoveď zmazal
evaachesa
16. júl 2024

@zzuunnaa môžeš mi prosím vysvetliť z akého dôvodu by MALA babka míňať svoju dovolenku na vnúčatá? Čo tvojho muža má čo štvať ako jeho mama trávi svoju zaslúženú dovolenku keďže je ešte pracujúca osoba? Keby jemu povie napr sestra že si ujom môjho dieťaťa, chceme aby si si vybral týždeň dovolenky a bol s neterkou, veď máš dosť dní dovolenky a sme predsa rodina. Úplne v pohode, každý rok obetuje týždeň dovolenky na neter?
Mne toto rozum neberie ako sa vôbec opovažujete toto od svojich rodičov požadovať! Oni si svoje deti vychovali a teraz majú mať zaslúžený oddych (aj keď ešte stále pracujú) a nie pokračovať vo výchove a strážení detí!
Ak vám príde normálne automaticky babke vydelovat dovolenku na vnukov a kázať jej kedy má ísť na dovolenku s mužom alebo kamarátmi do kúpeľov, tak si tie kúpele vybavte radšej vy!

11bodka11
16. júl 2024

@jana_eyre_2 zeby na vykrytie prazdnin?

11bodka11
16. júl 2024

@1111sandra1111 moji rodicia sa ponukaju sami, nemusim ich ziadat nastastie. A moja svokra nestrazi deti ani svojim dceram, taka je to uzasna babka