Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?
Mile damy,
s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.
Naše obe babky sú na dôchodku. Jedna sa celý deň motká v záhradke a druhá je aj s dedkom na liečení. A keďže som rozvedená, máme vlastne ešte jednu babku, tiež dôchodkyňu a tá je aj s dedkom celé leto na chate. Mám stredoškoláčku a škôlkara. Ani by mi nenapadlo kritizovať naše babky za to, že sa mi cez prázdniny nestarajú o deti. Som naopak šťastná, že sú ako sedemdesiatničky natoľko zdravé a čiperné, že si môžu užívať dôchodok podľa svojich predstáv. Autorka verím ti, že si po náročnom roku v práci potrebuješ oddýchnuť, čo pri malých deťoch naozaj nie je možné. Ja by som ti to nevyčítala.
@autorka a ty sa skus zamyslieť nad tým, že dcera potrebuje pomoc teraz v lete, keď musí byť v práci a nie cez víkend keď je doma. Detto kúpalisko a zmrzlina poobede. To asi môže ísť s nimi aj ona sama. Inak koľko majú rokov? Lebo teda moje by som s mamou nepustila na kúpalisko same v žiadnom prípade.
Týždeň by ta asi zabilo, keby si jej deti postrazila, ze? A vieš čo, je to iba o pohľade na celú situáciu a tvojej ochote, resp.v tomto prípade tvojej neochote. Ok, nepomoz keď nechceš.
ešte otázka, čo babka z druhej strany? otec detí tiež takto vydiera svoju mamu? či?
@lienka.7 ak mam byt uprimna, dcera by potrebovala pomoc 7 dni v tyzdni 365 dni v roku, pretoze synov nezvlada. Ked som ju z vlastnej skusenosti upozornovala, ze mat deti s malym vekovym rozdielom je velmi narocne, smiala sa, ze to len ja som mala zly manazment casu. Cielene otehotnela po roku, vnuci maju teraz 3 a pol a 4 a pol. Su naozaj velmi neposedni, vzdy su v pohybe. Byvame v jednom meste, aj pocas skolskeho roka ich hocikedy vyberam zo skolky a idu ku mne, alebo ich nosievam na kruzky a zat pre nich pride az vecer pred ich spankom. Dcera je vzdy vdacna, ze som s nimi. Vlastne skor, doteraz vzdy bola. Tento jej dnesny vybuch ma preto velmi prekvapil a priznavam, ze sa ma aj dotkol.
Dcera nema problem ani ked ich vezmem na zmrzku, ani na kupko. Som vyborny plavec, obaja vnuci navyse chodia plavat, maju sukromneho trenera. Starsi vnuk uz slusne plave sam. Chodim s nimi vsak vzdy len s niekym, bud s partnerom, alebo s kamaratkou, aby sme ich ustriehli.
Mate pravdu, tyzden s nimi by ma nezabil, ale urcite by som po tom tyzdni s nimi potrebovala tyzdnovu dovolenku, ktoru zial nemam. Skutocne sa necitim na to ich tyzden strazit, robit medzi nimi sudcu, generala, sasa, opatrovatelku.
@lienka.7 dcéra si tiež môže čerpať dovolenku, aj OČR, aj otec detí si môže vyčerpať OČR a tiež má dovolenku, nikde nie je napísané, že musia byť na dovolenke spolu.
@som_realistka dcera nema so svojou svokrou dobry vztah, nestretavaju sa
Ja si minam dovolenku na krsniatka,ale pretoze chcem a nie musim. Nie je tvoja povinnost robit to a mala by to pochopit aj dcera. Ale potom nemozes cakat od nej,ze bude tebe pomahat. Tiez nie je povinnostou deti pomahat rodicom. Je to ludska slusnot a vdaka,ale nie povinnost. Deti si nerobis na to,aby si od nich v starobe cakala pomoc.
Ja Ta chapem aj to, ze kedze pracujes v zdravotnictve, tak dovolenku skutocne potrebujes na SVOJ oddych a reset
@autorka som chlap,ale som na tvojej strane👍.
Mozno je toho na dceru vela,pocasie o nicom.
Ludom prepina aj z inych,daleko mensich podnetov.Nase deti su uz dospele,ale tiez mam niekedy pocit,ze je toho vela😂.
Drzim sa hesla,ze rodic je povinny sa starat o deti do 65 rokov😉.Emocie treba dat bokom a v klude situaciu prebrat.Je skoda pokazit vas vztah.
Kazdy vnima poziadavku na rodica inac.
Utoky zien si nevsimaj...My zijeme v zahranici a deti boli este relativne male,ked sme sem prisli.
Ziadny dedko,babka,len ja a manzelka.
Kludne dcere povedz,ze sa chces v zdravy dozit dôchodku.Drzim ti palce,najst riesenie a prajem peknu dovolenku.My ideme od zajtra🤗.
ja to vidim tak...babka nie je povinna opartovat.opatrit si maju rodicia.moja mama opatri sem tam.lubi ich,uvari,vypestuje,venuje sa im ked chce.ale neocakavam nic. sama ma toho dost.
Autorka,
som dospela dcera dvoch detí 4 a 1 rocneho. Nežijeme na sk a mama ma ťažkú prácu na smeny. Niekedy keď im dajú zavodnu dovolenku, tak si oddichne aj rada strávi čas s vnucatami. Zriedka ju poprosím o pomoc, teda celkom 2x koli sťahovaniu to bolo. Tiez mali dlhšiu celoživotnú dovolenku. Prišla a chodila s detmi von aj pomohla vybaviť krabice. Ale po dvoch dňoch mala dosť. Povedala ze v praci sa narobí ale nie je tska unavena ako z deti. A to maly nerobi zlobu, poslúcha a veeeela rozprava a chcevsa s nou hrať. Ona potom rafsrj robila inú robotu. Napriek tomu ze ich ma rada, je to pre ňu náročné. My s mizom sme od zaciatku vedeli, že deti chceme my a my sa o ne postaráme, teda nebudeme zaťažovať babku ani dedka. Aj jed už budú na dôchodku.
Mame opqtrovatelku, teda tu sa to vola denná matka. Ma max 4 deti a keby bolo treba tak by boli u nej alebo by sme hľadali dlhodobú opatrvatelku na leto.
Ja som názoru, že deti nemáme na to aby nás potom opatrovali a prestali žiť. Dúfam, že budem ôk aj s muzom a deti stastne v zivote. Vzdy ich rada uvidím aj im dám. Ake nevychovavam ich s cieľom urobiť si z nich opatrovatelov.
Ja považujem od tvojej dcery za neber a bez rešpektu, ze od teba vyžaduje automaticky letnú dovolenku pre ich deti. Venuješ sa kolko vies a to je ok. A k tej starostlivosti o tých už starých rodičov v dnešnej dobe, hm... Aj tie dospelé deti musia chodit so práce a starostlivosť o starého, často chorého človeka casto vyžaduje celodenné pritomnu osobu. Z opatrovatelskeho sa vyžiť beda. Pokial samy maju ešte menšie deti, niet šance ostat doma s rodičom. A nechať ho u seba doma samého s rôznymi dg je nebezpečné.
Takže kto do akej miery vie a chce pomôcť, je to ok. Ale naďalej pracujúcej babke do egoistiek, hm. By som dceru pri slove egoista postavila pred zrkadlo.
A nie je problem v tom, že tvoj manzel strazi “jeho” vnukov a “tvojich” nie, takze mate v podstate dvojaký meter? Moji rodičia majú podobný zivotny styl, síce sú na dochodku, ale ešte pracujú. Tiež tam nie je ochota zobrať si deti na tyzden počas prazdnin, tak som im zaplatila zberne skolky a tabory, ale najmä tie tabory sú masaker. Človek dá za dve deti 400 eur a minule leto sa nám stalo už aj take, že jedno dieťa kvôli chorobe bolo v tábore 1 deň a druhé ziaden a 400 eur vyhodených v kosi. Ak by som bola na tvojom mieste, tak ponúknem 2-3 dni, to je zvládnuteľné a rovnako pre nich veľká pomoc. Píšeš, že mladší syn ma 3,5, to znamená, že dcéra nastúpila nedavno do prace a asi nielen, že nemá toľko dovolenky, ale brat si toľko týždňov OCR tiež nemusi byt akceptovateľné zo strany zamestnávateľa, takze pomoc by ocenila. Tým, že zakladas tuto tému, tak asi tiež hladas ospravedlnenie svojho konania, lebo asi vieš, že ma možno dcéra v niečom pravdu
@tramtada31 nemam manzela, som vdova. Moj partner ma vnukov uz velkych, samostatnych. Nerozumiem, aky dvojaky meter mate na mysli. Moj partner prave naopak, castokrat strazi mojich vnukov so mnou, ja som jeho vnukov nikdy nestrazila, su to velki chlapci, nestoja o nejaku nahradnu babicku, chcu byt s dedom sami.
Nehladam ziadne ospravedlnenie svojho konania, nemam sa za co ospravedlnovat. Nemam problem priznat, ze dvaja chlapci v takom veku su na mna jednoducho vela a to som povedala aj dcere. Dcera je o polovicu mladsia ako ja a sama by s nimi oboma tyzden nevydrzala, dovolenky vzdy vyberaju podla toho, kolko hodin su v hoteli k dispozicii animatori. Chcela som si precitat, ako to robia ine pracujuce babky, uprimne sa priznam, ze som prekvapena, akeho lyncu je hodna skoro 60 rocna pracujuca zena, ktora si chce v lete oddychnut a nie byt cele dni v napati, aby sa vnukom nieco nestalo.
@autorka za mna nie je stary rodic povinny sa starat o deti svojich deti. Ty si uz svoje deti vychovala. Mame 2 male deti, nemyslime si obaja s manzelom, ze stari rodicia sa nam musia starat o deti. Je to vec dohody. Ked chcu, deti tam idu. Nie ze oni musia. My sme chceli mat nase deti, je nasou pivinnostou sa o ne postarrat
Mňa strašne vždy "baví" keď sa niektoré matky idú rozliat z toho aké to je s deťmi ťažké, ako.si pri nich nevedia oddychnut a musia byť furt v strehu.. vždy tvrdia že s deťmi by potrebovali pomôcť aby mohli vypnúť..
ale ak má ísť o babku, tak tej psou povinnosťou by malo byť oddýchnuť si pri vnukoch, tie by už mali byť nastavené na to že mať doma deti je super oddych, lebo statusom babka získava nejakú super schopnosť zvládať každý exes nerviciek a hádok deti.. je to fakt zaujímavá paralela.. 🤔
Moja svokra mne deti berie na tri noci za celé leto, nie že by nechcela aj viac ale keďže si uvedomujem, že je to dôchodkyňa so zdr.problemami a má u seba stále vnukov od dcer z ktorých je právom unavená, nebudem jej dávať deti na neviem aký dlhý čas keď to nepotrebujem.. (inak sú s ňou keď sme prítomni aj my)
deti som mala ja s mojím mužom a od ich malička som nastavená na to že sa o nich staráme primárne my dvaja.. a tak to máme dodnes, jednoducho hľadáme také cesty aby sme sa spoliehali len sami na seba a babka je pre deti spestrenie, tak ako.su pre babku spestrenie života oni..
Nechcem sa nikoho dotknúť, ale myslím že matky malých detí na ktoré treba dávať pozor by si mali uvedomiť že dávať pozor na deti neunavuje len ich ale môže aj babky..
Keďže autorka pomáha dcére s deťmi celý rok, tak ma snáď právo si oddýchnuť podľa svojho uváženia ak má len 12dni dovolenky počas prázdnin..
Si skvelá žena, a užívaj dovolenku podľa vlastného uváženia, máš na ňu nárok.
Takýto príspevok tu bol aj minulý rok. Zase na rozdúchanie vášni? Veď si vnukov zober aspoň na víkend..nech si oddýchnu aj ich rodičia.
Ako uz tu bolo spominane, aj my vyuzivame casto opatrovatelku,zijeme daleko od starych rodicov, ale aj ked boli kedysi na blizku, snazili sme sa ich minimalne zatazovat a tiez sme vtedy vyuzivali profi opatrovatelku. Neviem, kde dcera zije,ale u nas napriklad jedna sukromna skolka ponuka sluzby pocas letnyxh prazdnin, je mozne tam dieta dat len na den, dva a netreba ani potvrdenie z prace. Mrzi ma, ze dcera vybuchla, ale asi to fakt bude tym teplom. Autorka si uzasna babka a ako pracujuci clovek mas narok na oddych podla vlastnych predstav.
Je to tvoja vec ale z môjho pohľadu a ako to u nás ti napíšem,, jedna babka skoro ako ty a k tomu aj generál deti ju pozdravia len na ulici ani sa k nej nepýtajú a ani tam vlastne nechodíme už, k druhej utekajú keby mohli aj samé ani sa ma nepýtajú, síce sú obe dôchodkyne ale tie vzťahy sú rozdielne,, jedna im nechýba a za druhú až plaču
@jana_eyre_2 aj ja sa na tom bavím neviem co je z deťmi ťažké a ani by ma nenapadlo slovo oddýchnuť si od nich,, mňa to s nimi baví dokážem sa s nimi zabaviť aj výlety s nimi atď, nikdy som ich neodlozila
Mať takú babku pre moje deti ako si ty skačem od radosti a ešte za to všetko čo pre nich robiš počas roka, by som ti dovolenku pri mori zaplatila zo svojho!!
A pre vás ženy…tu pekne vidno, kto ste na autorku útočili, kto ma pomoc od starých rodicov a spolieha sa na nich. Pre vás nerobí dosť?? Vidno že ste si nezažili situáciu, keď nemá kto prizrieť deti a nie ste zvyknuté spoľahnúť sa sami na seba! Ja fakt žasnem nad niektorými komentármi. Mne mamina zomrela. Svokra býva ďaleko a keď príde, občas si zoberie deti na 1 deň a večer ma dosť. Mladá žena. 50 ročná. Nepracuje. Jednoducho ma priateľa a ma sa dobre. Nemusí. A napriek tomu, nikdy som jej nič nevyčítala, je to jej život a keď nechce tráviť s vnúčatami čas nemusí. Jej problém. Ja som matka a ja s manželom si mame zabezpečiť leto, vyberanie deti zo škôlky a krúžky. Mám rozdiel medzi deťmi 2 roky. Idem mat prvaka. Pracujem z domu, mám HO, manžel je IT. Mame dosť malo času, makáme, ale stále chodíme s deťmi na výlety, venujeme sa im a možme si dovoliť aj to more. Lebo makáme! Nespoliehame sa na nikoho! A teraz si poviete veď pracuješ z domu netreba ti pomoc … ja len odpoviem skúste si to pracovať z domu. Popri deťoch. Ale človek keď vie, že nemá pomoc takmer od nikoho, vie si zariadiť všetko. Všetko sa dá. A nie ešte pýtať BABKU, aby si míňala svoju dovolenku na to, aby prizerala moje deti. Popravde by som sa cítila dosť kokotno…Zjavne si nevážia čo pre nich všetko robis. Vozenie na krúžky? Vyzdvihovanie zo školy? Wtf? A ešte to niečo vyčíta? Ja som to nezažila preto sa mi to zdá byt nonsens. Možno by si aj vážili, keby zažili situáciu, že im nemá kto pomôcť. Ale najradšej si narobiť deti a potom fňukať! Neznášam take matky takých otcov…načo si potom tie deti robili???
Sorry za výlev, ale ja som sa rozčúlila aj za teba a z tých komentárov ešte viac..
@lenka_2611 👏👏👏😉
Všetko je to o prioritách,ak nechceš tak nestráž.Ja by som to rozdelila aj aj.
@lenka_2611 ty maz možnosť HO,nie každý ho má!
@lily14 Možnosť HO mám len od decembra. Si myslíš že dovtedy nam cez leto strážil deti kto?? Vykrivali sme dovolenkami, ktoré sme si počas roka šetrili práve na to leto! A keď už mám tu skvelú možnosť HO, ty si myslíš, že je to jednoduché? Čo nestihnem cez deň dorábam v noci. Vieš si predstaviť svoju prácu robiť popri deťoch? Či si už sestrička, predavačka, lekárka…to je jedno. Proste nevieš! Treba ich navariť, prizerať im, vkuse niečo chcú. To nie je len tak. Sami páči ako si niektorí myslia, že mat HO = nerobiť nič. Ale ty si určite jedna z tých, ktorá ma pomoc aj z jednej ak z druhej strany a nevie si poradiť s manželom sama ;) sorry
autorka - mam deti do roka, medzi mojimi je 360 dni. Vo veku 3,5 a 4,5 roka to uz boli relativne partaci. Ako zdravotna sestra, odkazana so svojou dovolenkou na lekara - tipujem pracu v ambulancii. Tam sa naozaj namakas 🤦♀️ Pises ze deckam robis bezne po obede program - takze spravit program na tyzden nemoze byt problem. Tu to spomenute kupalisko, tam zoo, ci hrad. Deti v tomto veku su na vylety idealne - este nepindaju ako pubertaci a ak ich das na nejake ihrisko - vies si pri nich v pohode vypit kafe.
tu ide o to, ze s dcerou nekomunikujes - ak jej pomahas takto s detmi, ako si dopisala v komentoch, ze po ne cez skolsky rok ides do skolky a pride zat az vecer - logicky dcera ocakava ze si deti vezmes aj v lete. A ked realne zistila ze nie, tak je nasrata a vytocena.
Mozno je problem v tom, ze si dcere pomahala cez ten skolsky rok "zbytocne" - kedy to realne nepotrebovala. Neviem si predstavit dvoch rodicov s takto malymi detmi, kde si nezosuladia vyber zo skolky - iste, nie vzdy to ide, ale tam mas ty ako babka pomahat fakt iba vynimocne. Bezny zivot by mali rodicia so svojimi detmi davat.
zapaja sa zat vlastne o starostlivost o deti?
a skolky inak byvaju zatvorene max mesiac - cize to sa v pohode rodicmi vykryt este da, az skolaci su zahul. Ale ak rodicia chcu stravit dovolenku aj spolu ako rodina - tak to im bez pomoci niekoho dalsieho proste nevyjde, ak nie su ucitelia, realne aspon ten tyzden pomoci od teba potrebuju.
a aby sa na mna nepustila vlna hejtu ze som napisala ze ty si iba sestra v ambulancii - moja mama je sestrou v nepretzitej prevadzke a ak bolo potrebne, kedze ja na rozdiel od tvojej dcery som osamely rodic, po nocnej bola s detmi, ak sa nedalo inak. Ja by som bez pomoci mojich rodicov s detmi skoncila pod mostom a deti v decaku co by mi ich zobrali, taku som mala vaznu situaciu. Preto mi tu tvoju pohodlnost nebyt s vnukmi cez dovolenku hlava neberie 🤷🏼♀️ na druhu stranu, mam znamu - vlastne deti pcha svokre bezne cez skolsky rok, pride si k nej po ne okolo 18:30, pricom uz o 15:00 je doma z roboty. Vikendy - stazuje sa, ak raz mesacne nemozu deti nahodou spat u svokry - vacsinou si po deti pride v nedelu naobed. Samozrejme vidi si deti aj skor - ale to sedi u svokry na dvore a fajci - ak jej decko potrebuje napriklad podat uterak, vola babku, nie mamu, ktora je tam tiez. Ale toto je uz extrem a ak by sa az takto tvoja dcera spravala, asi by si to napisala hned so uvodneho prispevku.
Ja nerozumiem, ze nase babky a mamy nas vychovali bez telefonov, pampersiek, internetu, bez vecnych OCRiek a hundrania a vyrastli z nas normalni ludia pouzitelni do zivota. Autorka svojim detom dala co mohla, nie je povinna sa starat o vnucata. Viem co je to robit v zdravotnictve, zasluzi si oddych a nie dalsiu letnu robotu. Existuju denne tabory, opatrovatelky ci spominana OCRka, moznosti je dnes vela.
@lenka_2611 ja mám tiež HO viem čo to je práca keď zaspia,ja len keď nstatujem.nie každý má HO

tu sa zas stretli matky roka.....