icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

mclissa
16. júl 2024

@lucia245 fuuuuha. Takze ty sa o matku v starobe postaras iba ak ti ona postrazi deti?
Smutne.

katika85
16. júl 2024

@bosorkabb preco hned kazdy riesi ze treba program na cele leto…🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️nechapem a sa cudujem potom ked moje dieta je doma kedze nebudem obtazovat 75rocnu svokru a invalidnu mamu a do prace zial musim chodit a mozem cerpat v juny 5 dni a v aguste tak isto 5 dni dovolenkya na ihrisku ani noha. lebo kazdy po dovolenach a neviem akym aktivitach nedaj boh aby dieta bolo doma cez prazdniny

lapersefona
16. júl 2024

Ja ta uplne chapem väčšina ludi tu si neuvedomuje aka vycerpavajuca je praca zdravotnej sestry.

katika85
16. júl 2024

ak dietatu zabezpecim kruzok tak ani vo sne by ma nenapadlo riesit to s mamou fakt ani nahodou. preto chodi na kruzky v skole plus jeden hned po skole kam chodi sama dcera a jeden kruhok vykryva otec dietata. a ano musik konstatovat ze v skolke sme mali super trend babky chodili po deti (vnucata)o 15:30 a ja matka dobehla o 16:50 a zazerali na mna beznejsie vydam babky s vnucatami po skole ako ich matky

kate_cs
16. júl 2024

Obe babky mojich deti pracujú a áno, míňajú si svoju dovolenku, priepustky aby nám pomohli keď je to potrebné. Nemusím ich o to prosiť, ponúknu sa samé. Keď bol syn chory, tak nám pomohli, že sme sa po dňoch prestriedali aj s mužom, aby nemusel ísť nikto dlhodobo na OČR.
Som vďačná za babky, pre ktoré je pomoc rodine normálna a nie na obtiaž.

lapersefona
16. júl 2024

@traktor pekne si to vystihla tato generácia je egoisticka iba ja a moje záujmy a deti to bude este horsie

katika85
16. júl 2024

@kate_cs jedna vec je aby ste rodicia neprisli o prijem babka sa ponukne byt s vnukom a druha vec ak obaja rodicia maju xy zaujmov aktivit a babka chodi do skolky po deti s ma ich do 20tej dost casto!! preco babka v case ked ona bola v praci ma vnucata do vecera u seba kto su OBAJA RODICIA? aha mamka na masazi a ocko asi na pive?

kikulienkadd
16. júl 2024

Bože,vďaka za moju mamu a svokru! Nikdy som ich nadmerne nezaťažovala starostlivosťou o deti,ale rady sa postarajú o moje deti aj o svoje ostatné vnúčatá.
@autorka keď si presvedčená, že by týždeň starostlivosti o vnúčatá bolo vystúpenie mimo tvoju komfortnú zónu, určite ťa nikto nedonúti to urobiť. Ale tvoja dcéra si o tom tiež môže myslieť svoje. A časom aj deti...

lucia245
16. júl 2024

@mclissa ja budem mať vtedy predsa toľko rokov, čo autorka teraz, takže predsa nebudem míňať svoju dovolenku, aby som pomohla niekomu blízkemu, kto to potrebuje 🙂

lucia245
16. júl 2024

@matullienka a ty si si to aj prečítala s porozumením? Škoda slov🤷

matullienka
16. júl 2024

@lucia245 a ty si si prečítala to čo píše autorka? Áno prečítala som si tvoj príspevok dobre a podmieňovať si pomoc rodičovi v starobe opatrovanim deti cez prázdniny je smutné

11bodka11
16. júl 2024

@zazka666 nie nepamatas si dobre. U nas je skolka tyzden si predstav. A kedze je len jedna ziadna zberna neexistuje. Niektore by ste aj na cele leto strcili deti do skolok. Oni nemaju pravo na prazdniny?

lucia245
16. júl 2024

@matullienka tak nevieš čítať s porozumením 😂

mclissa
16. júl 2024

@lucia245 a tvoja mama ti urobila este nieco zle? Okrem toho, ze ti nebeha okolo deti.
Lebo len cumim co si vypotila.

zzuunnaa
16. júl 2024

@mamutka je smutne, že deti sú takto dlho s babkou (nemyslím len tento prípad ale všeobecne), len otázka je prečo? Ak rodičia si idu po práci na kávičku, zacvičiť či na manikuru tak áno, majú byt s deťmi. Ale ak majú takú prácu, že musia byt napr do 17tej, bývajú vo väčšim meste atd tak asi skôr ani nevedia k tej babke prísť… Ja ako dieťa som bola u dedka vždy do 18tej. Vyzdvihol má zo škôlky a čakala som kým prišla po mna mama. Cez prázdniny som bola u nich od rana. A neprišlo to nikomu divne… Verím, že babka vie povedať nie, nedá sa mi, nemôžem, nevladzem atd a mladi by to mali rešpektovať. Ja sa napríklad snažím nájsť iné možnosti a keď už všetko vyčerpáme oslovíme moju mamu o pomoc. Ale naši mi napríklad už minule hovorili, ako oni budú malú brat zo škôlky a ako budú variť obed aby som mohla z prace prísť k ním na obed a že keď budem mat toho veľa, že mala môže u nich aj prespať atd a to má mala len 2 roky a už takto plánujú 😀

11bodka11
16. júl 2024

@bibi33 nezavidim tvojim detom. Cele leto v skolke a taboroch. Ani rano pospat si nemozu

matullienka
16. júl 2024

@11bodka11 a babka nemá nárok na oddych? Dcéra s rodinnou si môže ísť na 2 týždne oddýchnuť do Turecka ale babke má stačiť týždeň na oddych? Ona nemá právo vsi oddýchnuť? Tak nech sa dcéra s mužom vystrieda na dovolenke a môžu deti spať mesiac do kedy chcú ráno.

lucia245
16. júl 2024

@mclissa nahlasujem🙂

nika_23
16. júl 2024

@culienka nie,nečítala som tých 18 strán to je fakt.

matullienka
16. júl 2024

@lucia245 kto nevie čítať s porozumením, ty sa nauč čítať po sebe čo si napísala. Určite z toho vyplýva, že sa k matku s láskou postaras, že? Za to, že si mama dovolila ti povedať, že ti nebude behať okolo detí tak váš vzťah ostal na bode mrazu, asi vedela prečo ti to hovorí

nika_23
16. júl 2024

@jana_eyre_2 ona nebola ucitelka,len toľko k tomu.

lucia245
16. júl 2024

@matullienka nahlasujem🙂

matullienka
16. júl 2024

@lucia245 nahlasuj čo chceš, sa ti ťažko číta keď ti niekto napíše pravdu. A čo nahlasujes? Niekto ťa uráža?

mamutka
16. júl 2024

@zzuunnaa autorka opísala dosť podrobne, ako si dcéra myslela že bude mať po roku dve deti, lebo sa samé prehrajú, ale potom jej došlo, že to je šialene a utekala od deti do roboty hned. Maličké deti s opatrovateľkou a keď nie ta, tak vesat na krk babkam. Nemám rada také ženy co využívajú okolie. My sme s mužom sami na deti v meste a teraz sama nechápem ako sme doteraz boli schopní všetko vždy poriešiť. Aj moji rodičia sa núkajú že pomôžu, ale majú svoj vek a unavia sa. Viem že mamka od piatej ráno stojí pri sporáku, ked máme deti doniesť na tri dni. No koniec, ja si ich nechcem ustvat, oni by sa pre deti rozdali a potom nevládzu. Tak ich len výnimočne na max tri dni tam dáme, inak chodíme rodičov pozerať spolu.
Ja už som toľkokrát videla zneužívanie starých ľudí, že mi je z toho zle! Oni nepovedia nie. Oni to nevedia, je to taká generácia. Pre deti si potom príde ocko, mamka na obrovskom aute, keď sú nakŕmene, vyblaznene, a že by to nestíhali z prace? Figu. Keď som si ja vedela vybaviť aby som stíhala deti, tak to vedia aj tie dámy, ktoré myslím, minimálne si vedia popoludní dorobit na HO. Co myslíš, kedy stíhajú kadernícky, manikúru, kozmeticky a pod fakt dôležité veci? Keď sú deti u babky.
Aby sme sa pochopili, mne sa veľmi páči, keď ma rodina pekne vzťahy a deti sa tešia, že popoludnie strávia u starkých a ti sa na deti tešia, lebo ved cez deň už stihli aj záhradku, aj nákup, aj relax, aj vyvencit psíka, aj noviny previtat…. Ale tu je reč o pracujúcej žene, ktorá bez ohľadu na to že svoje už vychovala musí stále po práci riešiť male deti. Nie po peknom dni na dôchodku, ale po práci

culienka
16. júl 2024

@lucia245 čo na toto povedať, aspoň že ťa varovala, ale bolo to dosť kruté od nej.🙂

nika_23
16. júl 2024

Prečítala som si diskusiu podrobnejšie,autorka si ozaj zaslúži dovolenku cez leto bez vnukov.Hanba by ma fackovala keby mi mama toľko pomáhala s deťmi cez bežný rok popri práci.Volat jej aby mi strážila deti lebo idem na manikúru,masáž,chcem byť s mužom sama?To fakt????

lorraine90
Autor odpoveď zmazal
nataliaba
16. júl 2024

@drahomirrra noo len také babky nech sa nečuduju keď skončia v domove dôchodcov.

tamta
16. júl 2024

@lucia245 to je strašne smutné, co si napísala. Ak sa tvoja mama o teba s láskou starala, kym si bola dieťa a ty sa na nu na oplatku v starobe vyprdnes, lebo ti nepomohla s tvojimi deťmi.. Fakt sa nehanbis ani trochu?
Vie tvoj rodinne založený manzel, koho ma doma? Bože zeny.. Je mi z Vas fakt smutno..

bibi33
Autor odpoveď zmazal