Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?
Mile damy,
s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.
@alenka58 Prepáč, nepochopila som prečo by to malo byť smiešne, asi je fakt veľmi teplo 🙂. Určite sa s rodičmi nestretávam tak často ako keď boli drobci/škôlkari. My sme veľmi súdržná rodina, môžem sa kedykoľvek bez obáv obrátiť na rodičov, sestru, súrodencov mojich rodičov a dokonca až na bratrancov a sesternice.
@11bodka11 vies, ked si si planovala deti, tak ste sa mozno zamyslali aj nad tym, ako to budete riesit nie? Letne prazdniny nie su predsa novinka od minuleho roka.... a robit si deti s tym, ze vsak nejako bude :( akoze jasne pokial stari rodicia mozu a chcu je super, ale treba mat aj plan B. Je niekedy HO mozem a niekedy nie, zavisi od toho, co a ako. A napriklad cez Covid som mala casto aj neplatene volno... a ked nemozem tak platim detsky tabor, ako pise @subartic
Vzdy moznosti chcu, len sa musi chciet. lenze mnohi mladi ludia chcu dnes vsetko a hned. Tiez je to len obdobie, deti vyrastu velmi rychlo.
A mimochodom, nezijem na Slovensku, takze OCR neexistuje. Skolka je v lete zatvorena 2 mesiace a jasle mesiac a casto nie naraz, takze potrebujem vykryt aj to. A detske tabory su slusna palka.
@cookie29 my vykrývame momentálne tri deti , a áno sú aj tábory ktoré ma stáli toto leto rovné dve tisícky . Pre 14,5 a 11 ročné dievča. 6 ročný chodí do škôlky a keď bude zavretá budem s ním doma. Muža zaťažovať nechcem zatiaľ nastúpil do novej práce a pripravoval sa na skúšky na VŠ, od septembra študuje . Ja síce nie som v TPP , podnikám ale musím sa obracať tiež , termíny ma nepustia a k niektorým vysokodborným prácam zamestnancov nepustím. Deti mi zoberie aj sestra a potom ja jej .
@andreadca my to máme v rodine rovnako, moja mamina bude mať za chvíľu 80 a keby som jej zavolala, že potrebujem pomôcť, tak neváha, sadne na vlak a valí do Prahy... ale ja to od nej už nežiadam, pomohli nám dosť, keď sme boli zobáci. Len to proste beriem tak, že nie všade to tak funguje, nie každý starý rodič má čas a záujem a nie každý, kto ho aj má, ho chce celý venovať vnúčatám...
@11bodka11 presne tam kde @cookie29... vieš niektoré života schopné ženy zvládajú všetko keďže musia, nie je čas na výhovorky, musíme sa zariadiť, takže nadčasy, víkendy, noci nadrábam, HO, tábory atď... všetko sa dá keď sa chce...
@11bodka11 no mat dieta to nie je len si vrznut a byt nadseny nad // na teste... nehovoriac o tom, ze zivot je nevyspytatelny a poznam mnoho parov, kde bohuzial rodicia uz nie su... prave preto treba zabezpecit, co sa da. Ale verim Ti, ze mnohe pary na to nemyslia a potom je tu milion prispevkov typu kedy cinkne rodicak/materska, ako co najlepsie obabrat stat a podobne.
@tiezjedna a povedzme si aj to, ze nasi rodicia nezili v takom strese...mali istu pracu, odrobili isli domov, byty na pridel prip mladomanzelske pozicky. My? Vacsina je permanentne v strese ci nepride o pracu, hypoteka na krku. Myslim ze psychicka unava je horsia ako ta fyzicka...mozno aj preto im bolo trochu jednoduchsie venovat cas vnucatam. Hrat sa s detmi, postarat sa...fajn...ale to vypatie kvoli zodpovednosti za drobcov je unavna. Moja mama robila do 54 a prve vnuca mala v 46, ja budem robit do 64 a prve vnuca v nedohladne. Nech mi nikto nehovori ze 10r nie je rozdiel.
Dámy, už ste sa tu vystriedali asi všetky "mamičky". A stále dookola to isté, len si dokazujete, ktorá ste aká "naj" mama-dcéra. Že Vám nie je trápne, či klávesnica znesie.
z tvojich odpovedi citit ze nemas ani snahu jej pomoct....ze si ju vychovala sama je pekne ale ona za to nemoze...urcite sa da urobit nejaky kompromis ale ty kazdy hned zamietnes...a ides si svoje...kto chce hlada cestu ako a kto nie hlada vyhovorky tak mi to pride....prepac...a vies co ja by som si ako babka neuzila tu dovolenku s kamoskami ked viem ako je na tom dcera s detmi ...ale to som.ja
@skorpionik30 dcéra tiež môže zrušiť 2 týždňovú dovolenku v Turecku a čerpať ju s mužom na striedačku a nebude mať problém vykryť prázdniny
Tak napr. moj pracujuci sef si vzdy zoberie cez prazdniny minimalne na tyzden svoje vnucky, vacsinou ich niekam beru na dovolenku. Aj kolegynka pracujuca, co ma vnucky, vzdy ich berie ku sebe na prazdniny, na vylety a tak cez leto. Ta aj viac ako tyzden na nich minie dovolenku 🙂
Ahoj vieš čo nie som babka aj keď už by som pomalí vek na to mala .No ja keď som mala deti malé mne nepomohla ani mama ani svokra ani otec ani svokor a zaobísť sme sa .Svokra zomrela svokor je od nás 400km a moja mama 100km ale jej by som deti nedla .
Nie si sebecká a uplne ta chápem ,viem ,že určite miluješ svoje vnúčatá ale dcéra by si mala uvedomiť, ze už máš určitý vek ,už si si svoje deti vychovala ,chodíš do prace co je dosť fyzicky náročné u zdravotnej sestry, chceš mať aj ty čas pre seba .Ja by som to riešila ako ty ,pozri sa dcéra moja keď ste boli malý tak som vás sama vychovala nik mi nepomohol ,ty nehovor ,ze druhým pomáhajú s deťmi ty nepoznas situáciu v rodinách, každá strana má dve mince .Takže keď budete chcieť a budem mat voľno pomôžem keď budem mať dovolenku chcem si oddýchnuť bez deti .Už človek keď ma aj svoj vek tak už to decke mrncanie,pístanie človeku ide na nervy .Viem to aj ja na sebe čím som staršia. Keď kamoške varujem malú bude mať 4 r tak už som rada ,že pre ňu mama za hodinu príde a ja budem mat svoj pokoj .Upne ta chápem a vôbec ale vôbec ta neodcudzujem. A tie co ta hejtuju rada by som vedela o par rokov ako tu budú naierkat ako majú varovať vnúčatá a majú stoho depku😂😂 len ešte sú mladé a nevedia pochopiť co to je keď človek ma svoj vek .A môžete ma všetky aj zožrať 😛
@skorpionik30 a to jej akože nepomáha dosť celý rok počas týždňa a cez víkendy? Táto babka očividne nema nárok na posrate dva týždne voľna za celý rok, podľa niektorých.
@skorpionik30 ty si čítala všetko?či len čo ti vyhovovalo...
@skorpionik30 precitaj si poriadne jej komenty pomaly a aj 2x.
@llaurita asi maju ine podmienky aj potreby, mozno ich nestrazia pravidelne kazdy tyzden. Mozno si mozu cerpat dovolenku kedy chcu.
@rorino tak su to kolegovia, cize az take podrobnosti netusim. Ale pocas roka si ich tiez beru, viem ze ta jedna kolegynka si hlavne kvoli vnuckam berie dovolenku. Aj ked teraz uz zacala chodit aj s muzom, predtym bol pracovne vytazeny a na dovolenky s nou nechodil. Teraz idu na tyzden aj s muzom s vnuckami do Medera. A zase druha kolegyna ta si napr. teraz cerpala 2 tyzdne dovolenky na vnucika, lebo si zlomil nohu, tak bola s nim.
Poradím ti. Nabudúci rok si zaplať dovolenku a odcestuj na dva týždne. Vybavené...

Nahodou som dnes na toto natrafila, hodi sa to sem.