icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

autor
18. júl 2024

@drahomirrra verim teda, ze vramci toho kontrolingu ste si pracu sestry aj vyskusali.
O moj vztah k dcere a vnucatam nemusite mat najmensie obavy, dcera je aktivnou clenkou tohto portalu, mala tu par diskusii, ako sa nezblaznit pri dvoch malych neposednych detoch a pracovne vytazenom manzelovi. Podsuvat link na tuto diskusiu jej nebudem (?), verim ze sa k nej dostane sama a otvoria sa jej oci a nebude brat ako samozrejme, ze ma kazdy vikend v mesiaci volny, v lete kazdy druhy a ze pocas tyzdna som s vnucatami viac ja ako oni ako rodicia. A nabuduce nebude na mna neprimerane a bezdovodne kricat, len preto, ze chcem to iste, co ona- pokojnu dovolenku.

jarmilaj
18. júl 2024

Autorka aleže ste to tu rozprúdili, za dva dni 30strán🤭. Poďme spať, dobrú noc😉

karolinakr
18. júl 2024

mali by obnovit tabory ako za komunistov, dva a pol tyždna, nestali majland, dali sa utiahnut, vždy velke dobrodružstvo, bolo tu super a nie dnes na 4 dni od 8.00- 16.00 za 300eur kokos, čo tam jedia zlatymi lyžičkami? ked obed stoji 8eur x 4 = 32 plus prispevok na animatora, čo tam može stáť 300

natalka13
18. júl 2024

@karolinakr a kto by mal tie tabory platit?
To co rodic za komousov zaplatil nebolo zdaleka tolko co ten tabor stal.

som_realistka
18. júl 2024

Autorka, ja by som sa neriadila dcerinym rozpisom, ale od septembra by som jej dala svoj, a obmedzila víkendy s vnúčatami, ak dcéra nerobí na smeny a nerobí cez víkend ani ona, ani otec deti, tak by som deti brala na jeden víkend v mesiaci. Možno, ak sa unormálni tak na dva. Tu nejde o to ci babka pomáha alebo nie, ale babka je viac vyťažená svojou prácou a vnukmi ako mama deti, a predsa len má o pár rokov viac. A že si túto diskusiu dcéra prečíta? No a? Co spraví? Prestane volať babku? Tak prestane, ak je pravda iba polovica toho čo napísala autorka o svojej dcére, tak nevydrží ani dva mesiace, lebo nájsť spoľahlivú opatrovateľku je dnes náročné, a ak si nejaké extra požiadavky, tak ešte náročnejšie. A ku komentárom, že si teraz babka dupla a chce dovolenku pre seba, kazdy mame nejakú svoju hranicu.

matullienka
18. júl 2024

@som_realistka a ak je dcéra autorky príjemná ako tu pani kontrolórka tak ani tú opatrovateľku nenájde. Každá ju radšej pošle tam kde ani slnko nesvieti

mclissa
19. júl 2024

Autorka dcera ma dva vikendy volno to je luxus. My sme v zahranici a okrem kamaratov tu nemame nikoho. Ano sem tam vezmu syna, ale otravovat bezdetnych, pracujucich ludi mi pride drze a nechcem ich otravovat. Ma tu krstnu mamu a otca. Nemaju deti a pracuju. Ano maju dva dni volno v tyzdni ale syn je v skolke. A taktiez hodit im syna na dva dni ked maju konecne volno mi pride sebecke. Aj ked viem, ze by radi s nim zostali. Syn chodi vsade s nami. Ideme na veceru, berieme syna, ideme na pivo berieme syna. Idem na nechty syn ide so mnou, idem ku dr. syn so mnou, k zubarovi, vybavovacky syn so mnou, dovolenka syn s nami. A mohla by som do nekonecna pokracovat. Bez syna som iba 1.5h ked idem cvicit, aj to si musim prisposobit cas manzelovi aby s nim bol. Ten pracuje 12h denne, dva dni volno v tyzdni kedy je so synom a ja v praci. A este som bez syna v praci. Kedy si konecne “oddychnem”. Cesta do prace autom, 30 minut je moja oaza pokoja a “moj” cas. Kazdy den vstavam o 5, domov chodim o 16. Manzel zavezie syna, ja ho vezmem. Sichta mi konci o 20 kedy zavriem v izbe dvere na izbe a syn ide spat. Syn chodi 3x v tyzdni do skolky od 1.5roku. 2 dni je s manzelom, vikendy so mnou. Tri roky by ma doma piclo, potrebovala som moj cas kt. mam v praci. Posledy rocnik na VS som ukoncovala a mala som uz syna. Zaverecnu pracu som pisala po nociach so synom na prse. Nestazujeme si, len ti pisem ako to mozu mat aj ine rodiny. My sme vedeli do coho ideme, ked sme chceli dieta. O druhom ani pocut. Srdce by aj chcelo, ale v tomto poslucham rozum. Aspon dovtedy dokedy syn nebude samostatnejsi.
A ano poznam vela ludi ktory sa prestahovali zo zahranicia, lebo chyba rodina. Ale chyba z vychcanosti, aby babky mohli behat okolo ich deti.
Cize tvoja dcera ma az az kludu a luxus ked jej beries deti. Nema sa za co zduvat. A ty si dovolenky planuj podla seba a nie jej.

u2jana
19. júl 2024

Panecku, keby ma mama takto menovite prepierala na fore, kde vie, ze chodim, tak by som ju uz nikdy o nic nepoprosila 🤦🏻‍♀️
chapem, ze autorka bola nahnevana, a ze si chcela potvrdit, ze ma na to pravdu (ktora je vzdy relativna), ale aby tu menovala dcerinho manzela, brata, aby ju tu vykresila, ako neschopacku a zlu matku, to je uz dost cez ciaru..
V kazdom pripade, autorka si ulavila, zeny sa tu mali o com par dni hadat, tak asi uloha splnena…

ivetz
19. júl 2024

@u2jana Neviem, ako Ty, ale ja vôbec nemám pocit, že by vykreslila svoju dcéru ako neschopnú... Podľa mňa opäť vecne a racionálne opísala svoju dcéru, ako ženu, ktorú materstvo celkom nenapĺňa... No a čo? jej dcéra nie je prvá ani posledná. Pointa spočíva v tom, že hoci dcéra o tom, že materstvo nie jej doménou vie, nedokáže sa s tým zrovnať a potrebuje na kompenzáciu svojej frustrácie matku... O môjho syna sa tiež nestarali starí rodičia a mňa tiež nenapĺňali kašičky, plienky... v 16 mesiacoch išiel do jaslí - no a? zariadila som sa - sama s manželom, pretože to bolo naše dieťa! Vždy! sme sa spoliehali sami na seba - či sa to týkalo výchovy dieťaťa, financií... Ono je jedno pravdivé heslo "keby sa staral každý sám o seba, o všetkých by bolo postarané".

sidicek
19. júl 2024

@sono2 tak syn ju aspoň nezneuziva a nebliaka po nej

zazrak1991
19. júl 2024

Naši si mojich chlapcov zoberú na týždeň v auguste . Majú v júli aj v auguste po 2 týždne dovolenky , v júli už boli na dovolenke a v auguste budú mať týždeň vnúčatá a druhý týždeň budú mať pre seba . Neberiem to ako ich povinnosť ale som rada že tam môžu ísť decká na prázdniny aj keď len raz ročne. Trochu ma mrzí že si ich nezoberú aspoň na víkend občas ,ale vyčítať im to nebudem ....najviac ma vie zamrziet že s mužom nemáme na seba skoro vôbec čas keďže má 2 roboty a keď ich poprosím že by sme si chceli spraviť víkend pre seba tak mi povedia že oni mňa a sestru tiež nikdy neodlozili na víkend aby si užili bez detí ....ale no čo už 🤷‍♀️ niesu povinní takže s tým nič nenarobím. A v podstate to aj chápem ,svoje deti odchovali tak im teraz tiež nebudem na krky vešať moje deti stále 😁 ja by som si ani nedovolila sa s nimi o tomto hádať ,sú to naše deti a naša povinnosť a poslanie sa o ne starať , nie ich .

11bodka11
19. júl 2024

Je zvlastne ze vsetky co tu pisete nikdy neodkladate deti nikomu. Pritom realita naokolo je uplne ina. To ludia co chodia na plesy, zabavy, svadby, oslavy... Kde maju deti? A teda malo tych ludi nie je. Jasne ze ich maju u starych rodicov vsetci. Ale tu podla niektorych tie co daju deti obcas rodicom su neschopne. To je taka bublina na MK. U nas v skole je 16 deti a kazde jedno z nich je cast prazdnin u starkych. Vsetci sa pozname

u2jana
19. júl 2024

@ivetz vecne, racionalne, hlavne s menami 🤦🏻‍♀️
… ale niekto tu dceru vychoval, ked to autorke vadi, mala uz davno nastavit hranice a povedat jej to do oci. Myslim, ze tam viazne komunikacia.

jana_eyre_2
19. júl 2024

@11bodka11 si ako moja kolegyňa, totálne si prekrútila celú diskusiu, ideš si svoje a ešte sa budeš tvárit urazená 😅 aku dávku sebareflexie by si potrebovala k tomu, aby si si pozorne prečítala diskusiu a zistila by si že to čo si napísala na margo tejto diskusie je totálna hlúposť?

11bodka11
19. júl 2024

@jana_eyre_2 kazda tu pise: my s muzom sme nikdy nedali deti starym rodicom, vieme sa postarat sami a bla bla. Nepoznam v okoli cloveka ktoreho deti nechodia k starym rodicom. Realita je uplne ina ako modry konik, nastastie....

som_realistka
19. júl 2024

@matullienka ved toto, rodina znesie viac 😄😄😄😄

jana_eyre_2
19. júl 2024

@11bodka11 jasné 😏 dávka sebareflexie sa kúpiť nedá, čo už..

Predstav si že ja dávam starým rodičom detí veľmi málo, pretože svojich nemám (mama zomrela keď som mala 20 a deti prišli o 8r neskôr, otec ich síce zažil, ale bol ležiak čo ani poriadne nevedel ako sa volali)
Svokor zomrel keď boli maličké, svokra je rada že si občas oddýchne od vnukov od dcer.. 😉 na oslavy nechodíme, na svadby už tobôž nie, fungujeme s deťmi od ich mala, lebo to tak jednoducho máme.. aj prázdniny plánujeme s predstihom pol roka, lebo vieme že prídu a vieme aké máme možnosti.. nikdy som nepovedala o žiadnej žene čo dáva deti babke že je neschopná a v diskusii bolo takýchto vyjadrení veľmi málo.. lenže to je to - niektoré ženy si nedokážu priznať že pomoc od rodiny využívajú príliš a neuvedomujú si to.. že aj starí rodičia majú právo na oddych od deti..

to koho ty máš v okolí je tvoje okolie, lenže na Slovensku žije cca 5milionov ľudí a tí majú všelijaké osudy, životy a situácie.. zhodnotiť tuto diskusiu na základe tvojich známych mi príde smiešne prepáč..

11bodka11
19. júl 2024

@jana_eyre_2 mojich znamych? Ja pisem o ludoch vseobecne. Nielen o mojich znamych. Ved to vidim ze ludia bezne niekam chodia aj bez deti.

jana_eyre_2
19. júl 2024

@11bodka11 takže už aj tvoje vlastné príspevky prekrucas? Oook.. toto nemá cenu 🤣

(Inak áno, chodím niekam aj bez deti, keď sú doma samé alebo sú s mužom, nie sú u babky.. na rande čo sme boli spolu za 12r rodičovstva viem spočítať na jednej ruke.. tri krát boli u babky a dva krát v škole)

11bodka11
19. júl 2024

@jana_eyre_2 co prekrucam? Ved tp clovek vidi vsade. U znamych aj cudzich ludi. Kazdy niekam chodi. A deti ma kde? Same doma? To len tu urobia neschopacku z kazdej co da deti obcas k rodicom. Pritom to prodpieva najma tym detom budovat si vztah aj so starymi rodicmi. Deti potrebuju aj inych ludi okolo seba, nielen rodicov.

mclissa
19. júl 2024

@11bodka11 na plesy nechodime, na zabavu tiez nie, a na diskoteke som bola naposledy ako bezdetna. Robime si program tak aby sme syna vzali s nami. Lebo ho nikde “neodkladame”. A ked sme sa dlhsie zdrzali vonku na opekacke v lete s kamaratmi, syn spal v kocari. Ano matka roka som ked necha polrocneho spat na plazi o 3 v noci 🤷‍♀️

11bodka11
19. júl 2024

@mclissa presne o tomto pisem. Zeny z MK nechodia nikam. Len kto su potom tí ludia na tych koncertoch, plesoch, svadbach, zabavach? 😂😂 Asi nejaki vymyslení 😂

11bodka11
19. júl 2024

@mclissa a presne o takychto si myslim svoje. Co decka o pol 3 nechaju spat kade tade v kociku. Urcite je im lepsie doma v postielke s milujucou starkou. Ale tak jasne, kedze na vas stari rodicia kaslu tak sa tvarite ze vy pomoc nepotrebujete.

mclissa
19. júl 2024

@11bodka11 ja nehovorim, ze nechodime nikam. Chodime tak aby sme syna mohli vziat zo sebou. To je rozdiel.

raszuz
19. júl 2024

Všetky, ktoré píšu, že @autorka je sebecká by sa mali zamyslieť. Ona svoje deti už vychovala a má právo si so svojou dovolenkou nakladať ako uzná za vhodné. Už dávno sú preč časy, keď išli naše babky do dôchodku v 50 a cez prázdniny strážili vnúčence. Dnešná doba je iná, ľudia pracujú aj vo vyššom veku a majú právo si oddýchnuť, tak ako každý iný. Čo majú robiť matky samoživiteľky, ktoré nemajú nikoho, alebo aj tie, ktoré už nemajú rodičov, alebo majú takých, o ktorých sa musia starať. Tie budú komu nakladať, že nie je ochotný sa im postarať o deti???
A neverím, že zase autorka dcére nepomáha ... a osočovať ju, že je "babka roka" mi príde aj od dcéry aj od vás, čo sa tu do nej navážate celkom cez čiaru. A môzete si ma aj kľudne zhejtovať 🙂.

mclissa
19. júl 2024

@11bodka11 nie nekaslu na nas. Ale su 1500km daleko 😉a aj keby su pri nas, nebudem do nich hucat aby si prisposobovali ich program aby som im mohla strcit syna.
A synovi nic nechyba a ani mu nikdy nic nechybalo. Mozes si mysliet svoje.

tranquillo
19. júl 2024

@dzejny656 presne tak. Akoby som čítala o svojom detstve. A boli sme tam niekedy aj celé 2 mesiace. Mňa tiež veľmi mrzí, že moje deti to takto nemajú a už ani mať nebudú. Je mi ľúto, že babky si ich ani "nevypýtajú" samy od seba, hoci sú už obidve na dôchodku a deti tam vlastne na prázdniny ani nechodia. Chápem, že babky sú iné ako kedysi, a majú svoje aktivity, išli do dôchodku v neskoršom veku atď, ale aj tak. A čím budú deti staršie, tým tam budú chcieť menej chodiť.

tamitamitami
19. júl 2024

@11bodka11 Je ale rozdiel dať dieťa postrážiť starým rodičom 1-2 krát mesačne na pár hodín a je rozdiel chcieť aby sa o dieťa starali na pravidelnej báze (pomaly viac ako rodičia).

Človek by si mal robiť toľko detí o koľko sa je schopný postarať (či už časovo alebo finančne). Nie spoliehať sa na všetkých okolo.

Pomoc od rodiny je super ale netreba to brať ako samozrejmosť a už vôbec nie ako povinnosť.

som_realistka
19. júl 2024

Dámy, normálne tu prebiehajú súboje, a autorka pritom len chcela vedieť ako to je inde. Niektorým babky pomáhajú viac, lebo majú priestor, lebo chcú pomocť mladým, samozrejme väčšina starých rodičov svoje vnúčatá miluje. )To neznamená, že rodičia sú neschopní. Niektorým menej. Ak by sme zobrali iba polovicu tvrdení autorky za pravdu (len pre porovnanie) tak 6 popoludní v mesiaci a 1 až 2 víkendy v mesiaci má vnúčikov, podľa opisu živých chlapcov. Možno polovica žien na MK môže o takejto pomoci iba snívať. Ale ona má 60 a TPP. Kedy si má užiť aspoň trochu kľudu s partnerom a priateľkami? v 75? Keď vnuci zmaturujú? A keď tu už možno tie jej priateľky nebudú? A veľmi sa mi páčila minule téma, keď sa jedna žena sťažovala, že sa rozhodla nemať deti, lebo sa na to necíti a rodina ju za to kritizuje. Toľko porozumenia, že ona musí vedieť či je to pre ňu správne, a nie všetky ženy chcú mať deti, len zopár komentárov bolo na hrane. A tu, div sa svet, autorka nechce byť babka čo chodí do práce a ako druhý džob má starostlivosť o vnukov, bez voľna celý rok, tak ju tu pomaly upália ako čarodejnicu, lebo čo si to dovoľuje.

cookie29
19. júl 2024

@11bodka11 kde nie je vola nie je cesta... moji rodicia maju tiez moje deti radi a super si rozumeju, ale to je v podstate plus...
a ako sa pripravit na prazdniny, joj keby bolo len 9 tyzdnov bolo by fajn 😉

Ale princip je rovnaky, informovat sa, ake su moznosti, najst tabory, opatrovatelku, zmenit/prisposobit pracu. Niekto pracuje na skrateny uvazok, iny si vezme, pracu kde ma viac volna, moznost HO a pod aspon na obdobie, ked su deti male. Iny zase maka, aby mal viac penazi a mohol platit babysitter a podobne. Niekde si vypomahaju kamaratky vzajomne, tento tyzden su deti u mna buduci u Teba...

Uvedom si, ze nie kazdy ma starych rodicov pobliz, zdravych ci dokonca zivych. A ako funguju take rodiny podla Teba???
Ty si ako u nas z dediny, kde je kazdy s kazdym rodina a nejako sa to prestrieda. Ale uz len vo vacsich mestach to tak nefunguje! A ludia co ziju dalej od rodiny uz vobec nie.

A este k tej Tvojej poznamke, ze autorka sa nestara o vnucence "prirodzene" ale je to nasilu, nuz je rozdiel starat sa z lasky a musiet preberat na seba zodpovednost, ktora by mala byt na rodicoch! Tu nejde o to, ze si zajdem na ples a pod, tu ide o starstlivost 3krat tyzdenne.

A ano aj ja si obcas niekde zajdem, minule sme boli s kamoskou v restike, deti strazil (vsetky) jej manzel. Predtym s inou kamoskou a deti strazil jej najstarsi (>18) a dostal za to zaplatene. Vcera bolo dieta u susedky, lebo ja som musela s mladsim do nemocnice. Postarala sa on a ko o vlastne. A ked potrebuje ona, tak sa zase postaram ja.