icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

tranquillo
19. júl 2024

@fantaghiro21 presne, píšeš mi z duše. Pri mojich rodičoch mám pocit, že už zabudli, ako veľmi im pomáhali ich rodičia - naši starí rodičia, že sme tam ako deti koľkokrát boli celé leto, žiadny špeciálny program, žili sme tým, čím žili oni - ráno sme vstávali keď kohút kikiríkal, išli sme s dedkom nakŕmiť zvieratá, medzitým nám babka pripravila raňajky, potom do záhrady, oni robili, my, kým sme boli menší sme si kopkali, alebo sme sa tam premotali, starší sme už pomáhali, babke sme pomáhali navariť obed, upiecť koláč- pri nej som sa naučila robiť s kysnutým cestom - umývali sme uhorky na dvore v štyroch vodách, strihali sme cesnak alebo sme z neho plietli vence, zúčastňovali sme sa zaváracích orgií, kúpali sme sa na jazere a večer sme piekli zemiaky v pahrebe. Vždy som zo strany starých rodičov cítila lásku a radosť, že sme tam a nikdy som nemala pocit, že by sme boli na obtiaž. Je mi ľúto, že moje deti toto nikdy nezažijú, žiaľ...

katka700
19. júl 2024

@11bodka11 panenka Mária skakava ty máš tuším doma stovku vešteckych gulí alebo super špiónsky systém kde sleduješ každú jednu domácnosť na svete 😂Predstav si že ľudia žijú inak ako ty, tvoji známi a tých čo občas stretneš vidíš tak promile z ich života a zvyšných 99,99 percent si domyslis. Nie je každý tak neschopný jak ty že im musia deti vychovávať starí rodičia.

11bodka11
19. júl 2024

@katka700 mne nikto deti nevychovava. Moji rodicia este pracuju a ja som este doma. Ale stretavame sa takmer denne pretoze chceme. Nie z povinnosti ako niektore babky 😊

11bodka11
19. júl 2024

@cookie29 no a to je to smutne.. Ze vam ich musia strazit susedy a kamaratky. Presne o tom pisem. Aj u nas v dedine mala jedna vysokoskolacka plagat ze bude strazit deti cez prazdninyn zodpovedna sikovna baba, kazdy ju pozna. Studuje pedagogiku. Vies kolko ludi jej dalo strazit deti? Nikto. Nikto to nepotreboval, kazdemu postrazili stari rodicia. Ani len ta skolka nebola 2 t otvorena lebo druhy tyzden uz nebol zaujem.

ivetz
19. júl 2024

@11bodka11 Asi sa zoznámime... Na plesy sme nechodili a nechodíme, na rodinné oslavy, svadby... chodil s nami alebo sme nešli a prispôsobili sme sa okolnostiam. Všetky dovolenky sme trávili spolu. Ja neviem v akej spoločnosti sa pohybuješ, ale vieš si predstaviť situáciu, keď tí starí rodičia nie sú, sú vzdialení alebo sú a už jednoducho nevládzu? A predstav si, aj toto sú životné situácie. A v minulý rok sme boli po takmer 20 rokoch s mužom na dovolenke sami. To je čo? A predstav si, náš vzťah je lepší ako pred 25 rokmi, keď sme sa spoznali. A nepotrebovali sme pre seba žiadne voľné víkendy a na to, aby sme utužovali manželský život sme nepotrebovali, aby nám niekde strážil dieťa. BTW - vôbec nečakám, že to pochopíš...

la_dolce_vita
19. júl 2024

@11bodka11 prezradis aspon okres, v ktorom zijes?

lenkasarka
19. júl 2024

@11bodka11 pochop jednu vec a to je ta,že nám je úplne jedno či ty svoje deti dáš rodičom na dva mesiace alebo na pól roka je to len tvoja vec a vec tvojich rodičov. Táto tema je o autorke a jej 14 dňoch dovolenky s ktorou si môže naložiť ako ona uzná za vhodne. Chce byt s deťmi bude,nechce byt s deťmi nebude je to jej vec jej dovolenka a teba je po tom vieš čo. To ako si ju tu počastovala niečo vypovedá o tebe nie o nej. Ty tu ideš stále svoje ako škrecok v guli ani do lava ani do práva vždy len rovno. Keď chcela moja mama dcéru a dcéra chcela tak šla k nej ale nikdy nikto mamu nenútil byt s dcerou,ako núti dcéra autorky. Keď jej volala druha babka aby prišla a dcéra chcel tak šla. Nikdy som nevolala že vezmite mi dieťa lebo má z nej porazí. Pochopíš to už,alebo ešte stále nie?

11bodka11
19. júl 2024

@la_dolce_vita no to teda urcite nie.

la_dolce_vita
19. júl 2024

@lenkasarka obavam sa, ze nepochopi, pretoze tak to ma ona a cela ich obec, takze tak to ma byt, tak je to spravne. Amen... 🙂

11bodka11
19. júl 2024

@ivetz ale tato babka(autorka) zije a je ciperna. Nehovorim o starych rodicoch ktori zomreli. Tí uz samozrejme nepostrazia.

la_dolce_vita
19. júl 2024

@11bodka11 oki, respektujem, ze je to tajomstvo, kde byvas 🙂

lenkasarka
19. júl 2024

@11bodka11 aj keby mala 70 bola čiperna a tancovala balet ešte raz. Môže si svoj život zariadiť ako ona uzná za vhodne a nie je jej povinnosťou starať sa o vnúčatá. O deti sa postarala a to bolo jej povinnosťou.

ivik4
19. júl 2024

@lenkasarka neder si prsty, Takito ludia to pochopit schvalne nechcu, naco

11bodka11
19. júl 2024

@lenkasarka ano presne. Nie je to jej povinnost. Babky by mali byt s vnucatami nie z povinnosti. To mas uplnu pravdu. Mali by byt s nimi z vlastnej vole a s radostou.

lenkasarka
19. júl 2024

@ivik4 máš pravdu,len je pre mna nemysliteľné že budem zaťažovať všetkých dookola,len preto že si neviem poradiť s deckom resp. S deťmi. Niektorí by na rodičoch aj orali. A budeme sa tu oháňať bludami ako to bolo niekedy pred 50 rokmi.

ivetz
19. júl 2024

@11bodka11 Naozaj som nečakala, že pochopíš - odpovedala som Ti na: "kazda tu pise: my s muzom sme nikdy nedali deti starym rodicom, vieme sa postarat sami a bla bla. Nepoznam v okoli cloveka ktoreho deti nechodia k starym rodicom. Realita je uplne ina ako modry konik, nastastie." A čo sa týka tvojho "ale tato babka(autorka) zije a je ciperna. Nehovorim o starych rodicoch ktori zomreli. Tí uz samozrejme nepostrazia.", tak asi si nečítala všetky jej odpovede - k nej vnuci chodia, dokonca takmer každý deň ich vodí na krúžky, bráva si ich na víkendy. Máš pocit, že ešte stále sa im nevenuje? (neodpovedaj prosím, to bola iba "básnická otázka"). Veľa prispievateliek tu nostalgicky spomína na časy dávno minulé, keď veľmi veľa žien vo veku autorky bola na dôchodku. Autorka je pracujúca žena a má právo tráviť svoju dovolenku, ako uzná za vhodné. Jediné, čo jej dcéru ctí je fakt, že si sama uvedomuje, že jej správanie nie je celkom OK - pretože sa veľmi bojí, aby sa to nedozvedel jej brat, na mienke ktorého jej veľmi záleží.

11bodka11
19. júl 2024

@la_dolce_vita nie je to tajomstvo. Nechapem preco by som cudzim ludom na mk mala pisat moje bydlisko. By mi sibat muselo. A naco by ti to bolo?

aurora33
Odpoveď bola odstránená
11bodka11
19. júl 2024

@ivetz venuje sa im cez rok dost. A podla jej slov ju to velmi obtazuje

11bodka11
19. júl 2024

@aurora33 aj ty

la_dolce_vita
19. júl 2024

@11bodka11 cisto len zvedavost, nic v zlom.. ale respektujem.

lenkasarka
19. júl 2024

@11bodka11 a kto urcil,že to tak má byt ? Ty? Vola autorky je užiť si dovolenku tak ako si naplánovala tak už tu prestaň písať tie bludy svoje čo by mala alebo nemala robiť.

11bodka11
19. júl 2024

@lenkasarka ja nikoho nezatazujrmem. K nasim chodim spolu s detmi. S maminou a segrou si spravime kavu a deti behaju po zahrade a my kecame. A ja pestujem sestrinho maleho. Dost sa ho cely den navlaci na rukach, tak som rada ked ju trochu odbremenim. Viem ake to bolo super ked este deti nechodili a vkuse ich nadrapovat cely den, ked ich niekto iny popestoval.

11bodka11
19. júl 2024

@lenkasarka ved nech si robi co chce. Ale nam tu nadavate zato ze nase deti travia cas s babkami. Ze sme neschopne

ivetz
19. júl 2024

@11bodka11 Už sa nestrápňuj! Ty si fakt jednoduchá...

matullienka
19. júl 2024

@11bodka11 a nemali by byť s deťmi z vlastnej vôle aj ich rodičia? Či rodičia majú právo strkať deti Jlkade take len aby mali pokoj? Potom na čo si ich robili keď ich evidentne obťažujú ako dcéru autorky? Prečo by si dcéra mala s mužom užívať 2 týždne v rezorte v Turecku a babka má stráviť svoju dovolenku opatrovanim vnúčat? Ty si naozaj tak mimo alebo to len hráš?

lenkasarka
19. júl 2024

@11bodka11 ja ti nenadavam ty si počastovala autorku hneď na začiatku a pritom si vedela hole nič o jej živote,ale dovolila si si čo si si dovolila a od toho sa potom odvíjala konverzácia. A aj tak si nepochopila a furt píšeš a nejakej vôli a radosti starých rodičov. Keď bola radosť a vola rodičov narobiť si deti tak nech je vola a radost sa o nich starať a nepcham ich tam kde je už iný program. A keď stále nechápeš tak to vzdávam lebo sa spravas ako mulica. Netvrdím že ňou si,ale že sa tu takto spravas.

lenkasarka
19. júl 2024

@11bodka11 bože ja ti nepíšem že ty zaťažuješ tu je ina tema tu je tema o autorke a ju zaťažuje dcéra. Normálne Kristus sa tu žehná nad tým čo ty tu píšeš. Tema nie je o tebe a tvojej rodine. Veď ti 3x píšem že je v poriadku ako to máte vy ale nediktuj autorke čo by mala robit ako správna babka. Ja na jej mieste nebudem robiť ani to a nie to ešte míňať si dovolenku na deti na ktoré rodičia nemajú nervy

11bodka11
19. júl 2024

@lenkasarka ostatne tu nadavaju tym, ktorym deti strazia babky. Kazdy druhy komentar tu je o tom ake su zeny neschopne, ked im obcas babka postrazi

jajka257
19. júl 2024

@11bodka11 čítam tvoje príspevky. Nuž, zrejme by ti prospel život vo veľkom meste a hlavne, keď jedni starí rodičia už nežijú, druhí boli pracovne aktívni, keď sa dcéra narodila. Neuveríš, všetky prázdniny som si vykryla. A vieš ako? Vzdala som sa kariéry,doktorandskeho štúdia. To dobieham teraz, keď je to už puberta.
Ty bez pomoci všetkých okolo teba by si sa asi zrútila.