icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

11bodka11
19. júl 2024

@matullienka ja som s mojimi detmi dost. Ani do prace som sa nevratila po rd lebo by som nevykryla prazdniny. Zato som tu uz 100x dostala nalozene aka som leniva, ako vyciciavam stat ked beriem 6m podporu. Cize ani tak dobre ani tak. Tu napisete ze si to maju zariadit rodicia. Tak sme si to s muzom zariadili ze ja som doma l. Ale zhejtovali ma uz ze vyciciavam system a robit sa mi nechce. Takze ani tak, ani tak.

matullienka
19. júl 2024

@11bodka11 je to každého vec ako si to zariadi. Ale nemôže očakávať od druhého, že celý život sa mu bude niekto prispôsobovať. Rodičia chcú ísť 2 týždne na dovolenku nech idú ale nech doprajú dovolenku aj babke a nie nie je dovolenka starať sa o 2 malé neposedné deti.

malasandrika
19. júl 2024

@11bodka11 a keď nastúpiš do práce, ako to budeš riešiť?

11bodka11
19. júl 2024

@malasandrika to teda netusim. S muzom sme sa o tom bavili a stale nam tam ostavaju 3 tyzdne co nebudene kde dat malu kedze skolka byva len tyzden. A 10 rocny syn bude musiet byt sam doma. 2 - 3 letá to nejako budeme musiet polepit, potom uz mamina pojde do dochodku. Svokra je neochotna aj ked je doma. Cize netusim.

11bodka11
19. júl 2024

@matullienka ale mna autorka netrapi. Jej dcera je ocividne leniva a chce sa deti zbavit. Ale nie vsetky ktorym deti beru babky su lenive. Moja mamina si ich pyta na prazdniny ked bude mat dovolenku. Hovorim jej naco ved som doma. A ona ze no a co nechces si oddychnut od nich?

matullienka
19. júl 2024

@11bodka11 ale ty je téma o autorke a jej dcére. Nie o tebe. Možno vo svojom okolí si stredobodom pozornosti všetkých naokolo no tu si každému ukradnutá. Tu nikoho nezaujíma ako ti pomáhajú rodičia a či si alebo nie si neschopná

11bodka11
19. júl 2024

@matullienka nie. Tu ste odsudili hned vsetky zeny ktore maju obcas deti u babky. Ake su neschopne. Potom preco sa tu na MK zakladaju temy ze nevesta mi nechce dat deti, nechce ich s nami pustit na dovolenku, dava ich len svojej mame... Babky sa pomaly biju o vnucence.

zuzuliatko18
19. júl 2024

Autorka, chcela si vediet, ako to maju ini: nastastie zijeme v BA, takze skolku mame cele leto, ja si beriem par dnj volno, nech mame.pekne zazitky s drobcom. Cez rok sa bud striedame s muzom, svokru a mojho ocina sme volali par krat, ked maly kvoli soplikom nemohol do skolky, ale nebol vazne chory a my sme mali pracovne povinnosti, ktore sa nedali vybavit na homeoffice.
Horsie bude, ked drobec zacne chodit do skoly, nasi sa uz ponukli, ze nejaky cas postrazia, dovtedy bude uz aj mamina na dochodku. Takisto svokrovci ponukli par dni, ale beriem do uvahy ich vek (cca 70) a zdravotne podmienky, takze ich berieme Len ako velmi prilezitostnu pomoc.
Ja rada spominam, ked sme ako deti chodievali k starym rodicom, lenze moje babky a dedkovia v tom case boli 50+ , na dochodku. A starostlivost o Nas zahrnala ich kazdodenny zivot s par prvkami navyse (chovali zvieratka, chodili sme s nimi na rolu, na datelinu, za vcelami, obcas na jazero alebo ihrisko). Bolo to super, ale je mi jasne, ze 15-20 rokov rozdiel vo veku starych rodicov je velka zmena a ma to vplyv. A Nik z nich uz nechova domace zvierata , to maju psa, macku a sliepky. Takze moj syn nebude mat rovnake spomienky ako my. Ale tak ma s nimi ine zazitky starych rodicov ma velmi rad.

aurora33
19. júl 2024

@11bodka11 a ty odsudzuješ autorku a ostatné ženy len preto, lebo si chcú užiť svoju dovolenku tak ako chcú oni.

tamitamitami
19. júl 2024

@11bodka11 Nikto tu neodsudzuje ženy ktoré si chcú OBČAS oddýchnuť a deti im strážia starý rodičia. To je úplne normálna vec ak sú vzťahy v rodine ok.
Riešia sa tu matky (otcovia) ktorý si spravili deti a teraz by ich najradšej každý voľný moment hodili na krk starým rodičom lebo nevládzu a podobné výhovorky. Ak je starý rodič s dieťaťom pomaly viac ako jeho rodičia tak je niečo veľmi zle. Alebo také ktoré nechápu že aj starý rodičia majú vlastný život a majú právo povedať nie.

cookie29
19. júl 2024

@11bodka11 ty brdo ziram, od zaciatku tu vykladas, akych mas uzasnych rodicov a keby ich nebolo ako vykryjes prazdniny atd, ze Ti pride sestra atd... a zrazu vyklopis, ze Ty vlastne nepracujes? a ze eventualne k tym rodicom chodis s detmi a teda si tam aj Ty?

11bodka11
19. júl 2024

@cookie29 ved byvaju vedla nas. Ale ked som pred RD chodila do prace normalne mi syna strazili v lete 2 tyzdne. Kde som pisala ze mi pride sestra? Ved ta byva u nasich a ma babatko. Co trepes

11bodka11
19. júl 2024

@tamitamitami tak ja som v zivote deti nasim nedala aby som si oddychla. Mna deti neobtazuju. Brali mi syna na vykrytie prazdnin, alebo ked mame vybavovacky, lekara atd. Nie aby som si oddychla

zazka666
19. júl 2024

@11bodka11 akože a to načo riešiš, ešte kladies švagrinej , že je leniva, keď si doma!???? To strácajú akékoľvek tvoje názory tu na MK zmysel.

aurora33
19. júl 2024

@11bodka11 ja chodím do prace a v živote som našim nedala deti na dva tyzdne. My si to s manželom vieme zariadiť že nemusíme obťažovať starých rodičov. Aj keď by boli ochotní a schopní, ale jednoducho podla mňa je dva tyzdne veľa. Tak teraz čo? Som lepšia ako ty? Lepšia matka? Alebo horšia?

cookie29
19. júl 2024

@11bodka11
"ze mi pride sestra? Ved ta byva u nasich a ma babatko. " tak prepac, to belo Tebe ale tvojej kamoske, z Bratislavy... na 30 strankach prispevkov som si dovolila malicku nepresnost...
a ked sestra ma babatko, tak Ti deti postrazi nie, kedze predpokladam, ze je na MD/RD 😉

Inak zopar Tvojich hlasok:
(mama) A ked 2 dni neprideme uz nam pise ci zijeme ci neprideme.
(rodicia) ved byvaju vedla nas.

… u nas je skolka tyzden. Ja som si mohla zobrat tyzden a muz dva. Toto by si ako riesila bez babiek?
… Keby v robote poviem ze okrem dovolenky idem na, 2 tyzdne na ocr tak ma kopnu do zadku. A kolegyne uz neprehovoria somnou.
… Mne svokra deti nestrazi. A je mi to uplne jedno, nejako to vykryjeme raz s muzom a mojimi rodicmi.
… Ja nemat nasich tak v zivote nemame spolocnu dovolenku.
… Aj vypoved som dala v praci aby sme si vedeli vykryt leto. Mohla som nastupit a deti pohadzat celej rodine.

11bodka11
19. júl 2024

@cookie29 ved pred rd som pracovala. Co je na tom divne? Vtedy sme riesili vykrytie prazdnin.A naco mam deti davat sestre ked som doma?

11bodka11
19. júl 2024

@aurora33 jasne ze si lepsia matka. Ako inak. Vy ste tu idealne. Dat deti babke ma 2t je hotovy horor 😀 Kedze by ste sa im museli doprosovat. Moji ich pytaji aj sami.

cookie29
19. júl 2024

@la_dolce_vita tipujem niekde pri Zlatych Moravciach, alebo niekde pri Nitre

la_dolce_vita
19. júl 2024

@cookie29 ja zasa vychod

ivik4
19. júl 2024

Tu sa uplne odbocilo od temy ze niektore zenske nevedia prekusnut ze jedna babka MA PLNE PRAVO si ist na dovolenku kam a s kym chce bez toho aby ju nazyvali sebeckou !!!
Obzvlast ked beha okolo dcerinych deti cez sk. Rok az az

aurora33
19. júl 2024

@11bodka11 chapes že to je úplne jedno že si tvoji rodičia pýtajú tvoje deti? Pointa je, že túto autorka si môže so svojim voľnom robiť čo len chce. A tvoji rodičia, ani ty, ani kolegyne tvojej mamy s tým nemaju absolútne nič. A autorka nie je o nič horšia babka ako tvoja mama len preto, že chce aj iný program ako starat sa o vnucata. Pochopila si to?

tamitamitami
19. júl 2024

@11bodka11 My o voze a ty o koze 😅.
To že vy máte nastavené fungovanie takto je ok. Je ok že starý rodičia občas strážia deti keď rodičia potrebujú. Je ok si v rodine pomôcť.
ALE je tak isto ok ak starý rodič povie že sa mu to momentálne nehodí a chce svoj čas využiť inak.

Starať sa majú proste o deti rodičia....nie starý rodičia (samozrejme je super keď pomôžu ale z dobrej vôle a vtedy keď na to majú priestor).

Proste pracujúca babka má právo užiť si svoju dovolenku bez vnúčat.

romanovic
19. júl 2024

@11bodka11 ad kto nema pracu s HO? Opatrovatelka.Ved dieta je vazna vec, cize to ma byt vsetko premyslene: najprv studium, aby bol dobry job, potom byvanie a nakoniec dieta. Predsa ani dieta si nejdes robit bez byvania. To je proste cely balik, ktory ma byt riadeny.

jarmilaj
Odpoveď bola odstránená
11bodka11
19. júl 2024

@romanovic mam aj vzdelanie(VS), aj statnicu z jazyka, aj byvanie. Aj pracu na TPP som mala pred prvym dietatom.

nelili1978
21. júl 2024

@11bodka11 pani pisala, že ich berie na kupko a znrzku.....ja si nemyslím, že keď ma 12 dní dovolenky, má jej ju niekto organizovať.

30katrusa40
21. júl 2024

Mne sa páči ako dnešné babky , ktoré keď mali deti malé ich páchali na prázdniny k starkym stále, chceli zrazu voľno a chcú žiť a mať čas pre seba. Ja to vidím aj u nás keď mama pracovala aj teraz keď je na dôchodku , skrátka sme si museli zariadiť , keď postrážiť Max 2-3 hodinky aj to potrebujeme tak možno raz za pol roka.

malasandrika
21. júl 2024

@30katrusa40 za mňa úprimne, mám 33, ako babka sa vidím na dovolenkách, na ktoré som svoj produktívny vek makala, nesedela som doma na reťazových materských, pn, očr. Ja si už teraz viem zariadiť čas s dieťaťom, ja neviem ste tak neschopné seriózne?!

aurora33
21. júl 2024

@30katrusa40 a prečo by si dnešné babky nemohli užiť voľno a čas len pre seba? Ja im fandím. Zaslúžia si to. Ak su matky také neschopné nemali si robiť deti.