icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

autor
15. júl 2024

@lienka.7 Pristup vasej matky je tabulkovo dany a predpisany nejakym zakonom? Je to nieco, co musi robit kazda zena, len preto, ze to robi vasa matka? Kazda zrela zena, ktora ma vnucata musi svoj zivot prisposobovat len vnucatam? Nie. Vasej matke vyhovuje tocit sa len okolo vnucat, ja mam aj ine aktivity. Polovicu svojho zivota som obetovala detom, svoj cas, peniaze, vsetko. Stacilo. Chcem zit a uzivat si zivot podla svojich predstav, nie podla predstav svojej dcery. Podla vas uz zena v takom veku nema pravo na vlastny zivot, uz musi zit len tak, aby bola vzdy po ruke vnucatam. To je vas nazor, ja mam iny. Dcere pocas roka dost pomaham, pretoze chcem. Nemam s nou vsak zdielany kalendar, neviem, kedy ma masera, kozmetiku, ani kedy so zatom maju chut na dlhu suloz, takze sa logicky neviem vopred ponuknut. Dcera napise, ja
odpisem, ak mozem, vnukov zo skolky vyzdvihnem. Chodievame s partnerom do tanecnej skoly, chodievam aj k svojej mame, chodievam plavat. Strasne, ze si takmer 60 rocna zena dovoli mat svoje aktivity a necaka len na cinknutie smsky, ze ma byt s vnukmi. Dcera o tomto vsetkom vie, vsetko som jej povedala. Ma zial rovnaky nazor ako vy- nemam narok zit zivot svojich predstav, musim byt vzdy k dispozicii vnukom. Velmi smutne. Mimochodom, vasa matka pracuje v akej sfere, ze ma tolko dovolenky? Bezne pracujuci clovek na TPP ma tolko dovolenky za 2 roky.

lukbe
15. júl 2024

Podľa mňa, vôbec nemusíš svoje správanie vysvetľovať a ospravedlňovať sa. Ak môžeš, pomôžeš, ostatné je tvoja vec aj tvoj život. Máš naňho právo.

11bodka11
15. júl 2024

Po precitani tohto som este ovela viac vdacnejsia za moju maminu ❤️

mamickalisticka
15. júl 2024

Moja svokra, vždy keď má voľno/dovolenku si pýta staršieho syna k nim. Dvojičky ešte na noc nemala, ale postráži aj tie. Moji rodičia tak isto, cez dovolenku si ho pýtajú. Keby si ho nepýtajú, logicky im ich nestrkam.

katika85
15. júl 2024

@slatinka27 este doplnim ze denne tabory sa daju preplatit u zamestnavatela (tzv.”dankove poukazky)

michaela329
15. júl 2024

Sebecká je dcéra, nie je povinnosťou babky si míňať pracovné voľno na jej deti. Tiež mám pracujúcich rodičov a nikto z nás súrodencov ich neberie ako babysitting zadarmo🤦

kp7333
15. júl 2024

@autorka a ty si ako vykryvala prazdniny svojich deti? pises, ze si na ne bola sama, predpokladam, ze ti v praci nedali 2 mesiace volna a tvoje deti neboli cele prazdniny v tabore. Pochybujem, ze si to dala bez pomoci starych rodicov.

sidicek
15. júl 2024

O vnúčatá sa staráš nadstandardne počas roka a absolútne si nerob výčitky, že tých pár dní dovolenky v lete si dovolíš stráviť inak ako službou dcére. Okolo vnúčat sa často točia ženy, co samé nemajú žiadne koníčky ci priateľov a deti im vypĺňajú čas.

lenvam
15. júl 2024

Moja mama je nezamestnaná a svokra na dôchodku. Ja si beriem dovolenku 3tyzdne muž 2 tyzdne OCR aby sme vykryli zavretú škôlku a nikoho nezatazovali aj keď čas maju. Plne ta chápem, nemaj výčitky. Niesi povinná aj keby si bola na dôchodku. Tak isto potrebuješ mat aj ty oddych.

amadea3
15. júl 2024

Moja mamina je tiez zdravotna sestra. Letnu dovolenku si organizuje tak, ze tyzden ma u seba vnucata a zvysok casu dovolenkuje bez nich. Obom nam to takto vyhovuje. Pracujuca babka nie je babka dochodkyna s neobmedzenym casom...a teda aj ona si potrebuje oddychnut. Zavesit jej na krk akcnych skolkarov? Ved to je ako ist zo sichty do sichty, potrebovala by dalsiu dovolenku, aby si oddychla po tej prvej :D Podla mna nie si sebecka, oddych potrebujes. Mozno by ste sa vedeli dohodnut na nejakom kompromise- napr. cast dovolenky s detmi a cast bez, pripadne nieco ako "denny tabor", pokial zijete blizko seba v dojazdovej vzdialenosti.

anna_anicka83
15. júl 2024

@11bodka11 Aj ja som vďačná za svoju maminu, ale nie preto, že obskakuje mňa a moje deti každý deň. Som vďačná za jej výchovu, čas, ktorý nám obetovala. A až pri vlastných deťoch som pochopila, aké ťažké to mala. Som jej vďačná za to akého zo mňa spravila človeka, naučila ma úcte a rešpektu a že viem, že v úplne najhorších problémoch by ma nenechala na "holičkách". A práve preto po rokoch, čo obetovala nám deťom, potom sestre, čo ostala sama s deťmi, potom rodičom jej chcem konečne dopriať, to čo si ona nikdy nedopriala. Proste sa vždy obetovala. Jasné, že z lásky, ale zabudla pri tom sama na seba. A presne bola v takej kríze, keď deti veľké, vnúčatá veľké, ďalšie ďaleko. A čo si životom? Keď celý život iba toto bol jej zmysel. Takže jej teraz kupujeme výlety. Berieme ju s nami na dovolenky, ale nie preto, aby nám varila a obskakovala celý deň detí, ale aby mala konečne zážitky, oddýchla si. Staráme sa o ňu. A prajem jej ešte kopu dní v zdraví a kopec nových zážitkov. Má 9 vnúčat, pomôže ak môže, ale nikto z nás jej deti neočakáva automaticky prázdniny, alebo že priskočí na zapísknitutie. A tým, že sme jej nechali priestor aj samu sa seba konečne, začala aj skúšať nové veci a už vidím, že niekedy nemôže, lebo to a to. A pravdu? Najšťastnejšia som za to, že jej je dobre a nesedí doma frustrovaná, lebo 2 dní nevidela vnúčatá. A svoje vnúčatá miluje, oni milujú ju, aj keď napr. tie moje ma ďaleko od seba. Vie to s nimi, ale to neznamená, že jej ich automaticky bez dohody a stále budeme dávať a automaticky čakať pomoc, pretože budeme jej a hlavne sebe nahovárať, že toto je jej životné poslanie.

aurora33
15. júl 2024

@11bodka11 aj ja som vďačná za svoju maminu. A najmä za to ako ma vychovala. Na samostatnú dospelú ženu, ktorá je schopná sa postarať o svoje deti sama s mužom a nemusím sa spoliehať na iných.

slatinka27
15. júl 2024

Inak viac razy som postrehla, že tú ženy písali, že obetovali život a peniaze svojim deťom a majú právo na svoj život. Chcem len podotknúť, že veľmi zle to znie. Nehovorte to. Mňa od malička mama používala ako odpadkový kôš na svoje negatívne emócie a nemalé problémy v manželstve. Využívala má do chvíle, keď otec pred rokom zomrel. Vo chvíli keď ma nepotrebovala, mi presne vyčtla, že mi obetovala celý svoj život. Hádam to bolo to, že som nemohla nikdy dostať trojku, lebo ma mňa kričala tak, že som sa chúlila do klbka v kupeľni, alebo ma večer pustila von a ďalšie ráno mi vynadala, že som kurva. Jeden deň mi hovorí, že ako je rada, že som celý deň vydržala čakať pri mŕtvom otcovi na obhliadajúceho lekára lebo ona by to nedala a nedokázala ísť naňho ani len pozrieť a druhý deň mi do očí povie, že som proti nej nula. Toto vidím za "obetovala som deťom celý život" ja. Ženy nepoužívajte túto vetu, prosím. Fakt to neznie dobre.

cafelatte
15. júl 2024

Vnucata by mali tráviť co najviac času ako sa len dá so starými rodičmi. Nerozumiem tomu prečo niektorí starí rodicia nemajú potrebu byť so svojimi vnucatami a uprednostnia kamaratky, ved vnucata sú rodina. V dnesnej dobe už babkam stačí poslať foto na mess.ze vnúča žije a dovidenia. To je pekný zaujem.
V tomto prípade by som volila kompromis, zober vnukov aspoň na par noci a ostatnú dovolenku venuj kamoskam a frajerovi.
Riešiš len dcéru, ale vôbec nemyslíš na tie deti, že aj oni chcú byť na prázdniny u babky.

strongi
15. júl 2024

@autorka máš plné právo na dovolenku, správanie tvojej dcéry je neprijateľné. To už kde sme, že pracujúca žena pred dôchodkom si nemôže oddýchnuť podľa svojho uváženia. Mňa by len veľmi zaujímalo, ako teraz tie, čo vyčítajú , že babka sa nechce starať, čo ani nie je jej povinnosť, sa budú trhať o starostlivosť svojich vnukov, keď budú oni pracujúce pred dôchodkom. Trocha empatie by nezaškodilo. Autorke prajem príjemnú dovolenku bez výčitiek.

rivini
15. júl 2024

Sebecka je tvoja dcera…kludne jej to daj precitat..mam jedno dieta, tiez v skolkarskom veku. Som rada, ak travi cas so starymi rodicmi, no fakt by mi nenapadlo, suplovat nimi strazenie deti. Na to mam platenu babysitterku. Rodicia si vychovali svoje deti, maju uplny narok na vlastny pokoj a to, kolko casu chcu travit s vnucatami mozu po dohode s ich rodicmi tiez rozhodnut sami. Ak sa dcera nezvlada starat o deti, mala si ich pocet premysliet a otazku opatery polozit predtym, ako ich priviedla na svet. Otravovat s tymto pracuju mamu je za mna cez ciaru…

evaachesa
15. júl 2024

Tak pardon ale aby niekto očakával že babka si bude automaticky brať dovolenku kvôli vnúčatám, tak to je už riadne cez. Veď autorka sama píše že sa stará, ponúkne sa keď niečo treba, vezme ich zo škôlky, na zmrzlinu...to je až dosť. Netreba si mýliť babku s matkou!
A som si istá, že všetky čo obhajujete autoerkinu dcéru, máte rovnaký servis od vašej mamy/babky, že? 🤷
Keď budem mať 60, budem tak akurát rada že idem onedlho do dôchodku a určite nie s vidinou stráženia vnúčat ale ak mi to zdravie dovolí, tak budem veľa cestovať, užívať si a oddychovať. Každý nech si vychová vlastné deti a s vnúčatami má potom pekný blízky vzťah, ale odtiaľ potiaľ. 🤷

ibatanecnica
15. júl 2024

@11bodka11 chidence vsetky dcery nie? Len starych rodicov nikto nepolutuje lebo babky musia.......

zuzanapjat
15. júl 2024

@slatinka27 je mi veľmi ľúto, čo si zažila. Moja mamka nám obetovala celý život, mala by právo to takto aj povedať, lebo je to proste pravda. Viem, že s tvojou skúsenosťou ti to rezonuje inak, ale je to vyslovene len o tom, že máš zlú skúsenosť s tou svojou.

zuzanapjat
15. júl 2024

@slatinka27 napríklad ja a manžel tiež teraz obetujeme dosť pre svoje deti, robíme pre nich maximum a to hlavne preto, lebo chceme aby boli životaschopní a samostatní a my s manželom potom budeme ak Boh alebo vesmír či osud dá... cestovať a užívať si život.

ibatanecnica
15. júl 2024

@lienka.7 zaujimave ze to ze.ona svoje drti vychovala to uz je zabudnute? Dcera sa jej manotocit chrbtom lebo neskace okolo vnucat pretoze lracuje? Smutna doba ze takto bybste niektore vydierali svojich rodicov
To ze.vas vychovali je zabudnute. Je mi zle z takych deti. Sebeckych

cookie29
15. júl 2024

@cafelatte citala si prispevky? Autorka pise viackrat, ze pre ne pravidelne chodi do skolky, aj teraz chodi s nimi na kupko, na zmrzlinu, na vylet atd... cize s nimi travi cas. Ale akosi zabudame, ze ak sa babka nepostara sama o seba, neoddychne si atd, tak mozno nebude vladat potom...

11bodka11
15. júl 2024

@anna_anicka83 tak napriklad pre mna je predstava ze budem na dochodku opustena bez vnucat hotova nocna mora. Dufam ze mi budu chciet davat vnucata co najviac.

zuzanapjat
15. júl 2024

@11bodka11 za predpokladu že tie vnúčatá budeš mať vychované :D ja mám napríklad riadnu trpezlivosť, ale čo vidím niektoré deti aké sú náročné a nezvládnuteľné, tak radšej by som sa škriabala bosá na Gerlach, ako s nimi trávila víkend a nieto ešte o 20 rokov :D

ibatanecnica
15. júl 2024

@11bodka11 ale autorka este pracuje

princess59
15. júl 2024

Za mňa je to ok, moji rodičia sú tiež pracujúci a s malou mi pomáhajú po vzájomnej dohode, ale je to stráženie v týždni poobede keď mám pracovné povinnosti. Neraz sa stalo že mi povedali že sa im nedá lebo majú svoj program a ja to úplne rešpektujem. Obaja majú svoje životy, svojich partnerov a svoje koníčky. Ja som im veľmi vďačná že keď môžu pomôžu ale ani vo sne by ma nenapadlo to brať ako samozrejmosť.

slatinka27
15. júl 2024

@zuzanapjat Je iné ak to povieš ty o svojej mame, lebo to tak cítiš. Ale keď to povie matka o svojich deťoch, už to tak pekne neznie. Príde mi to ako výčitka. Ja som na deti prevažne sama, keď sú choré alebo majú prázdniny a veľmi rada by som si niekedy oddýchla alebo zašla ku kaderníčke, na masáž alebo s manželom na rande. No menšia je ešte taký neposed, že ju nenechám strážiť niekomu cudziemu. So svojou matkou už v kontakte nie som, svokra sa stará o manžela, takže tam ich nechceme moc nechávať a sú ďaleko. Viem, že to musím len vydržať. A počítam aj a tým, že kým dorastie druhá, prvá nám príde už s vnúčatami a zasa oddych mať nebudeme. Je to jednoducho kolotoč a príde mi to normálne. 🙂

mikadooo
15. júl 2024

Dcéra si neuvedomuje čo má. Ani moja sestra si neuvedomovala, pyskovala svokre, až svokra sa nasrala a stopla svoje "služby". A potom skrotla aj sestra. Treba si nastaviť hranice a trvať na nich. Dcére povedz, že ťa nezaujíma ako to majú u susedov, že sa proste zlej materi narodila, tak nech sa s tým už konečne zmieri. Ja to hovorím svojim deckám už od narodenia, keď prídu s niečim ako to nie je fér, lebo u susedovcov je voda studenšia a cukríky sladšie. A hotovo. Mám tri deti a o dedka sa treba tiež postarať, babku už nemajú, druhá babka s dedkom ďaleko, dieťa na prázdniny vezmú max jedno max na dva týždne a potom si vypočujeme čo všetko sme ho ako zle naučili a ako ho to oni preučili. Kúšeme do jazyka obe strany, predýchame leto, povieme pánboh zaplať a život ide ďalej.

nikaeli
15. júl 2024

Autorka mne ešte unikla jedna vec - mamička pracuje? lebo keď čítam, ako jej pomáhaš počas týždňa a cez víkendy, tak jej naozaj závidím.. ja idem na masáž iba keď má manžel priestor a viem, že bude s deťmi. Ja neviem, asi budem ja tá divná, že mi ani nenapadne volať kvôli tomu mamku. Keby manžel nemohol, nešla by som a ostala by som s deťmi. Mám deti preto, že ich chcem a nikdy som nefňukala, že už nevládzem a že som z nich tak unavená, že ich musím odložiť k babke 🤷🏻‍♀️ a to si užijem v práci s deťmi až až.. urobila si chybu dávno predtým, keď si zastávala polovicu jej 'roboty'. Je od nej sebecké nechať ti dve malé deti počas týždňa do večera, keď vie, že si unavená z práce. Sú to jej deti, jej povinnosť starať sa o ne spolu s ich otcom.

culienka
15. júl 2024

Milá autorka s vnucatami dcére pomáhas, venuješ sa im, bohužiaľ cez prazdniny jej nemôžeš toľko pomôcť lebo pracuješ a aj ty si potrebuješ oddýchnuť. Iné by bolo keby si bola oddýchnuta dôchodkyňa to.by mohla byť dcéra sklamaná 🙂. Chápem aj dcéru ze toho má dosť ale mala by byť vďačná koľko jej pomahas cez rok a uvedomiť si ze su aj babky co prstom nepohnu aj keby mohli. Toto treba dcére povedať pripadne jej povedať ze ked bude hnusná na teba tak jej pomáhať nemusíš vôbec.