icon

Ako by som mohla pomôcť tete?

lucia3030
14. apr 2018

Prajem pekný slnečný deň

Ako začať Teta býva na dedine a našla si Priateľa . Po čase prehovorila svoju Mamu aby ho nahlásila na TP to bolo v roku 2006 sa mi marí . No po čase sa z neho vykľul povaľač, Manipulátor atď atď . Jej Mama zomrela no súrodenci súhlasili že ten dom bude jej . On nerobí vôbec a ani neplánuje sa riadne zamestnať jemu stačí len 60 euro čo zarobí na aktivačných . A musí ho živiť on. Skúšala ho už vyhodiť , no neúspešne vyhráža sa jej že kto jej bude robiť drevo (tým myslí že kto jej napíli tých pár dosiek aby mala na varenie atď ) .Napísala som aj Na právne fóra a som bola zvedavá že prečo vtedy sa dalo ho zapísať na TP bez LV a teraz keď ho chce odhlásiť z TP tak nemôže lebo mi bolo vysvetlené že v roku 2007 vyšiel nový zákon že od tohto roku na odhlásenie niekoho z Trvalého pobytu treba LV. Teta je zúfalá z neho nevie ako ďalej má postupovať psychicky ju týra provokuje ju obmedzuje ju na osobnej slobode že keď chce niekde ísť tak musí aj on ísť lebo inak ju nepustí .On sa predtým vyslovil známym a aj včera jej to povedal že on ju nemá rád že je s ňou len preto lebo chce bývať v tom dome teda že aby mal strechu nad hlavou . No ona sama už nevie ako by si pomohla že ako by ho odtiaľ mohla vyhodiť nakoľko nemá peniaze aby si dala do poriadku papiere a tak získala LV a tým pádom ho mohla odhlásiť z TP. Dokonca kvôli nemu lebo ju vyprovokoval tak bola na polícii lebo on ju udal za to že ho s nožom porezala a tak to skončilo dohovorom a stým že na 10 dní mali obaja zákaz priblížiť sa k tomu domu ,ona zákaz rešpektovala a on nie a teda nakoniec aj on potom išiel stiahnuť oznámenie . Tak ak by ste mi vedeli poradiť tak Vám budem vďačná

aska181
14. apr 2018

a kto má list vlastníctva od nehnuteľnosti? Resp. kto je momentálne na liste vlastníctva zapísaný ako vlastník nehnuteľnosti? Samozrejme, že sa dá zrušiť trvalý pobyt, ale musí to urobiť osoba, ktorá je napísaná ako vlastník na liste vlastníctva....

sense
14. apr 2018

Tp sa da zrusit, a moze ho zrusit osoba kt dom pravne vlastni

lucia3030
autor
14. apr 2018

Ako som uviedla k domu LV neexistuje a vlastník je ona no nemá to na papieri a na to aby mohla si vybaviť LV bohužiaľ nemá peniaze

beky1813
14. apr 2018

Ako moze existovat dom bez listu vlastnictva? Tak jej pozicaj peniaze

lucia3030
autor
14. apr 2018

No ono je to takto že Nebohý jej Otec to kúpil od svojho brata ale v katastri nie su záznamy pretože domček je postavený na pozemku ktorý nebol odkúpený

veronikastrickova
14. apr 2018

@lucia3030 nestoji to tolke peniaze aby ste jej na to nemohli pozicat. A dom musi byt ne njekoho prepisany, nemoze byt na niekoho kto zomrel

lucia3030
autor
14. apr 2018

a kolko to tak može stát @veronikastrickova ? Lebo Moja mama má s tým skúsenosti sťahovali sme sa kúpili sme dom a bola tam pristavená veranda a nebolo to na papieroch tak mama to musela dať zamerať , a ked nám to vypracovali tak za to zaplatila okolo 500 eur lebo vymeriavali aj pozemok . A čo sa týka Tety tak keď jej zomrela Mama bolo dedičské konanie ale súrodenci sa osobne nezúčastnili , a nejaká pani im telefonovala ,a vyslovili sa sa že sa domu zriekajú v prospech sestry.Len škoda že Teta nemá to rozhodnutie z dedičského konania , ani nevie ako sa tá pani volá len že to bolo v Bratislave .

janinah
14. apr 2018

Teta by si to mala dať do poriadku,vyzerá to,že ani to zrieknutie sa zo strany súrodencov nie je ok,je to len ústne a na papieri nič?hocikedy si niekto na ten dom môže robiť nárok napr. dieťa súrodenca,ak by ten zomrel a napokon ani teta nemusí ostať v dome,ak jej chceš pomôcť,tak zaplať právnika,nech sa to porieši

deti95060810
14. apr 2018

papiere z dedičského konania musia existovať...
ja by som išla na obecný úrad a opýtala sa kompetentných ako to v skutočnosti je....či toho darebáka môžem, alebo nemôžem vykopnúť....

lucia3030
autor
14. apr 2018

@deti95060810 ´ďakujem Vám za radu konečne v pohode rada vďaka ktorej sa potom človek môže posunúť ďalej A ostatným ktorý radili chcem napísať toto že asi som sa nevyjadrila jasne keby že mám na to aby som Tete požičala tak to urobím dávno a nečakám kým ma na to vyzvú 🙂

aska181
14. apr 2018

@lucia3030 V prvom rade nech sa ide poradit na obecny urad. Tam nech jej poradia akym spobom sa dostane k listu vlastnícctva a hlavne nech ide aj na kataster, možno bude treba iba dodať nejaké dokumenty a kolok 60€, ale musí to zistiť na katastri a to zrušenie TP na obecnom úrade. Toto sú vecí, ktoré ju aj tak raz počkajú, nech si to dá do kopy radšej teraz...

sense
14. apr 2018

Papier z dedicskeho musi byt a ustna dohoda o zrieknuti nie je nic,moja svokra by vedela vypravat teraz to riesia,kedze chceli pozemok vysporiadat tak jedna sestina vysporiadana nebola pisomne len ustne a dotycna umrela aj jej dcera a ostal len vnuk kt ziafa vyplatenie pozemku a podla v pravnika je. Vprave lebo na katastri je ako majitel podielovy urcena jeho babka a ked si mysleli ze to vyriesia 500e mali.smolu.lebo.mlady ziada 2tis co si vyratal podla ceny pozemku v meste a nie na dedine al ze nepreda...tym padom sa ani s domom.moc hybat neda lebo.malokto by aj kupil dom bez vysporiadaneho pozemku. Kvoli listu vlastnictva treba obehat aj kataster....lebo niekto dom vlastni....

alex49
14. apr 2018

súrodenci sa musia zrieknuť domu písomne a nie po telefóne, ak sa nemohli zúčastniť dedičského, tak mali spísať splnomocnenie. Z dedičského musí byť nejaký papier, či to odložili, lebo sa nezúčastnili všetci, alebo sa rozhodlo v prospech tety. To nie je len tak, povieme si a tak to bude.

cacianka
14. apr 2018

Cez sud alebo komoru notarov zistit kto riesil dedicstvo.na obecnom urade zistit cislo pozemku a potom cez katasterportal pozret meno majitela LV a vsetky udaje.oslovit surodencov ci nieco nevedia blizsie alebo spolocne ho vyhodit.zacnite drobnostami ale cim skor.hned.aby neboli vecsie problemy

akynka
14. apr 2018

Kedze je dom cierna stavba cudujem sa ze tam niekto moze mat trvaly pobyt :-/
No ak teta nema siknych bratov/kamaratov tak sa ho veru nezbavi..jedine s jeho suhlasom ze by si chcel zmenit tp on sam.

oli18
15. apr 2018

@lucia3030 Podľa toho, čo píšeš, si šikovné dievča, máš internet, tak vlastníka domu si môžeš overiť aj ty sama od svojho počítača. Otvor si www.katasterportal.sk a vyhľadaj vlastníka buď podľa "mena" tety /alebo jej rodičov/, alebo podľa "stavby", kde zadáš to väčšie číslo domu, ktoré sa volá popisné. Tiež sa mi nezdá, aby nebola nehnuteľnosť po smrti vlastníkov vysporiadaná. Len teta nemá v papieroch poriadok.

ukulela
15. apr 2018

@akynka cierna stavba byt nemusi, len ak ju dedo predal ujkovi a prachy dal na ruku a potom sa to uz neriesilo papierovo, tak problem je na svete. svagor takto po rokoch riesil starkin dom - pozemok napisany stale na predchadzajucich majitelov. skratka kupili a nedotiahli do konca.
@lucia3030 ak to ozaj nie je cierna stavba (ked tam je TP, tak asi ani byt nemoze) tak na katastri musia povedat, komu aspon podla papierov patri. rovnako musia niekde byt papiere od notara ..... zacnite na obecnom, informujte sa kvoli tomu TP, ze kto ho moze zrusit. ak je dom na niekoho z rodiny (mozno na kazdeho z tetinych surodencov, alebo ja netusim koho) a mate kontakt, tak TP moze urgentne zrusit on a potom pomaly rieste vlastnictvo. lebo kym to nemate doriesene, aj teta moze prist o strechu nad hlavou.

montemotherone
15. apr 2018

@lucia3030 vieš čo? Bez ohľadu na toho vagabunda nech si to dá teta dokopy lebo ona očividne nemá žiaden doklad o tom, že je to jej. Aby neskončila na ulici. Je to riadny chaos. Teta je mentálne zaostalá? Dedičské konanie... Nejaká pani o ktorej nevie ako sa volá... 🙄 Nech ide na kataster a tam sa poradí, ako zistiť momentálneho vlastníka nehnuteľnosti. Pochybujem, že obec jej s tým pomôže. Ona nepotrebuje list vlastníctva, max výpis z neho. A vôbec, ak tam priateľa mohla zapísať, už vtedy sa musela preukázať tým že nehnuteľnosť vlastní

zibi
15. apr 2018

@lucia3030 tu mas dobre linky..podla zadania adresy je tam mapa,by si mohla skusit zistit cislo parcely..a podllinku kataster portal vlastnika
http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/ako-najst-v...

zibi
15. apr 2018
savi1981
15. apr 2018

Nech teta zavola policajtov a ti ho odtial vykazu.

ukulela
15. apr 2018

@savi1981 ked tam ma TP a teta nema navyse list vlastnictva, policajti sa jej nanajvys vysmeju ....

lucia3030
autor
16. apr 2018

presne tak @savi1981 no to som slúšala pozrieť ten kataster ale nemohla som to nájsť skúsim tielinky popozerať dakujem no už jej poradili na úrade že musí si to vymerat ale to jej poradila sekretárka starostu nie starosta ale tak jej aj povedala že informovať sa ohladne toho papiera z dedičstva že sa má obrátiť na okr súd . A inak Babka keď zomrela tak tým pádom by nemal byť ten súhlas s trvalim pobitom neplatný ? To ma len tak napadlo

ejanjelik
16. apr 2018

Babka musela podpisat suhlas, ze tam moze mat tp. Potrebujete osvedcenie o dedicstve. Podla bydliskaa zosnulej sa obratte na prislusny sud, nakolko notari spadaju pod sudy. Toto vsetko by mala vybavovat tvoja teta, lebo ak ju babka nevydedila je opravneny dedic. Ked budete mat osvedcenie odtial sa odrazite. Inak osvedcenie sa posiela vsetkym dedicom. Ak je na osvedceni uvedene, ze sa surodenci zriekaju svojho podielu v prospech tety pojdete s nim na kataster a poziadate o prepis. Mozno ho budete musiet overit to by mal spravit notar. To co hovoris o vymeriavani asi myslis geometricky plan. Toto asi preto, ze ak neni vysporiadany pozemok vymeruas si a dohodnes sa s vlastnikmi pozemku. Ale v prvom rade vy som riesila lv k domu nakolko vzdy je potrebny suhlas vlastnika na tp

marce63
16. apr 2018

Otvor si www.katasterportal.sk, zadaj si lokalitu a popisné číslo, vyhľadá ti majiteľa/ majiteľov/ nehnuteľnosti, potom si daj vytvotiť zostavu, po načítaní zostavy ti zobrazí list vlastníctva danej nehnuteľnosti. Ihneď budeš vedieť, kto je napísaný ako vlastník.
Ak tam figuruje stále ešte babka, tak si vybav to osvedčenie o dedičstve, ako ti radí @ejanjelik.
Ak na osvedčení o dedičstve bude figurovať teta, treba zažiadať o vklad na katastri, to si môžeš napísať na počítači a vytlačiť. Poplatok v bežnom konaní je 60-€.
Teraz pozemok nerieš, keď teta nemá peniaze, to môže vyriešiť keď bude mať na to financie. Priorita je vybaviť List vlastníctva. Ak budeš potrebovať poradiť, napíš mi IP.

patricia_bb
18. júl 2019

Ahoj, mne dosť pomohol tento článok, tiež som riešila problém. https://stylovebyvanie.sk/ako-kde-a-za-kolko-vy...
Snáď pomôže, aj iným.

Pekný deň,

Paťa.