Ako by ste reagovali v takejto situácii?
Predstavte si ze zijete 2000km od domova, mate 11m dieta a ste v tretom trimestri tehotenstva. Svoju rodinu vidite zriedka, ste unavena tehotna zena s problemamy s chrbticou a pracovne vytazenym manzelom. Mate? 🙂
A teraz k veci. Rodicia (55r) sa mi ponukli ze mi pridu pomoct s domacnostou a malym, kedze to zacina byt velmi tazke s tak malym dietatom a druhym pod srdcom. Velmi rada som ich pomoc prijala, mama tu bola 6 tyzdnov a super som si ddychla a nacerpala energiu na porod, tesila sa z maleho bez fyzickeho vycerpania, podrzala ma psychicky atd. O dva tydne pride na vymenu na mesiac otec, tesim sa, mame rovnaky nazor na deti vychovu atd, a ked nie tak respektuju moj postoj k detom. Venuju sa malemu hraju sa chodia von, popritom aj v domacnosti pomozu.
Na preklenutie dvojtydnovej medzery medzi tym co mama odite a otec pride mi manzel ponukol ze zavola jeho mamu. Ma 70. rokov a sama by som od nej uz tolko neziadala, predsa len ma svoj vek, je slabsia, maleho ledva unesie, ani neviem ci by chcela. Mame rozdielne nazory na deti, nesuhlasim s tym ze by mal byt maly cely den zavrety v boxe, nechat ho vyplakavat,, neviem si predstavit ze by za nim ale cely den behala kedze na to uz nema fyzicke predpoklady. Necham jej ho na 15 min len si skocit do sprchy, a ked sa vratim, maly reve v boxe a ona robi nieco "dolezitejsie". Jednoducho mame ine priority, pre mna je to stastne dieta, pohodova mama a potom skvela cista domacnost. Pre nu je to naopak.
Jednoduchsie pre mna je teda byt radsej sama ako mat ju tu na dva tydne na "kvazi" pomoc, mat svoje sukromie a robit si veci podla seba. Nechcem zranit manzela aby si nemyslel ze jeho mama u nas nemoze byt. Nebyt tehotna, unavena a naladova, tak mi neprekaza. Ale teraz si chcem pospat a hrat sa s malym a kaslat na poriadok. Nie byt v strese z vecnych komentov a podpichovaciek, a dieta odlozene nabok ako zvieratko.
Ako by ste to vy vyriesili? Povedali na rovinu svoje pocity? Ze takyto cudzi element vam momentalne nevyhovuje?
@lubina ano ja si to plne uvedomujem, aj svokra si uvedomuje, len manzelikovi to akosi nedocvakava a mysli si chudak ze jeho mamu tu nechcem, ze jej nic nedovolim. Pritom od nej nechcem len to co sama nevie dat. Ach jo budeme to musiet nejako prekusnut. Ja som rada u nej, aj ked dojde na obed atd je zaujimava scitana zena ale nie ako vypomoc k babatku
Ja by som to lopatisticky vysvetlila muzovi. Hlavne z toho pohladu ze ma svoj vek a za dietatom by nestihala. Ak ti vadi, ohradka a nakoniec pride - zrusila by som ohradku.
@koala7 tak to uz len prezit a manzelovi povedat, ze ju uvitas, na jeden dva dni, ale potom, ze si chces napr. este pochysta veci pre dalsie babatko a potom uz pride tvoj otec a ze chces by aj na to priparvea...nieco vymysliet....nastastie moj mm videl, ze mi jeho mama nepomaha a tak na to ani netlacil....on vidi tie rozdiely tiez, co a ako nam, hlavne mne pomahaju moji rodicia a ti jeho....ale ako pisem, on nastastie vidi ten rozdiel, oni sa radsej idu niekam bicyklovat, alebo do parku, ako nam pomoct...drzim palce nech to zvladnes kym pride tvoj otec
Úprimne: : tehotenstvo nie je choroba, da sa popri tom zvládnuť uplne všetko, aj malé dieťa , nemusíš predsa každý den luxovať a vyvarat parene buchty, jednoduchý obed máš za pol hodinu 😉 malé ma 11 mesiacov, to spi este určite 2-krát za den, vtedy vyloz nohy a oddychuj, načo zatazovat celu rodinu?! Ja mam 3 deti a štvrte vyzerá tak na ceste a ani by ma nenapadlo niekoho volať na výpomoc. Ja som ich chcela aj "urobila" tak sa starám ako najlepšie viem a to je chlap mimo domu 😉 ked sa chce ide všetko ...
@tinach Úprimne - tvoj koment vôbec nebol k téme, slúžil iba na to, aby si dala najavo, ako to ty zvládaš oveľa lepšie než autorka a ona zaťažuje celú rodinu...nevieš nič o jej situácii, nevieš nič o jej veku, či zdravotnom stave. Jasné, že zvládnuť sa to dá - ja sa nehádam. Ak však má so svojou rodinou taký vzťah, že ochotne a z vlastnej iniciatívy prídu a chcú jej byť nablízku, stráviť s ňou čas a zároveň trochu pomôcť, tak to určite nie je zaťažovanie rodiny.
Úprimne - dve z mojich tehotností boli veľmi náročné, zvracala som tak veľa, že som zakaždým najprv veľa schudla a až potom pribrala - dvakrát som rodila s takou istou váhou, akú som mala pri počatí. Nemala som žiadnu pomoc, manžel tiež často mimo domu, počas tretieho tehotenstva bol dokonca mesiac v nemocnici. Bývali sme na štvrtom poschodí v dome kde sa často kazil výťah. Áno, to najnutnejšie som zvládla - neboli sme hladní ani špinaví, chodila som s detičkami von aj napriek kazivému výťahu, ale určite by som bola rada aby mi napríklad niekto pomohol ťahať nákupy na štvrté poschodie, vynášať kočík, alebo malému bicyklík...a nemyslím si, že by som sa mala kvôli tomu považovať za rozmaznanú, či neschopnú.
@koala7 Podla mna by si to mala zahrat do autu takym sposobom, ze povies manzelovi: " Pomoc? Od tvojej mamy? To nemozem predsa chciet, ved vies, ze ona na take veci nie je. Urcite by nebola nadsena, keby sme ju nutili prist pomahat. Predsa moji rodicia su ovela aktivnejsii, co sa pomoci s detmi tyka. Ale kludne nech tvoja mama pride pozriet maleho, ked tu este otec nebude".
Predsa len je to jeho mama. Ja mam svokru americanku a ta sice nepooze tiez nic, ale zato je VZDY na mojej strane a stale huci do muza, ze mi ma platit za upratovacku, za babysitterku, aby mi daval priestor ist von nacerpat energiu....Ona je taka dobova svokra, len ona je intelektualka- ona by radsej detom knihy citala, ako keby s nimi mala ist na ihrisko... Napriek rozdielnemu zivotnemu stylu si s nou vychadzam skvelo.
@tinach Bohuzial sa mylis.... Ja mam rada poriadok, ale chcem travit aj cas s detmi, ale aj pracujem. Neviem, si predstavit, ze by som toto vsetko mala zvladat . Nieco z tychto veci by pokrivkavalo... bud domacnost, alebo moja profesia, alebo moj cas straveny s detmi.
Clovek ma svoje priority........ja som si vybrala deti a profesiu...domacnost mi riadi pani upratovacka. Ludia, co vsetko zvladaju si len myslia, ze to skvele zvladaju.
@zuzitko74 Presne do bodky som mala take iste 2 porody....ja som bola stihlejsia po porode, ako pred pocatim 😀 to bolo fakt o hubu! Viem si ta zivo predstavit.....lebo som to zazila aj ja...(mna chceli pripojit na umelu stravu)
@tinach nikoho nezatazujem, nasi sem chodia skoro silu z vlastnej iniciativy a radi, jediny koho by ro zatazovalo je svokra a prave preto ju ani nechcem. Pre niekoho je priorita rodina a pre niekoho zahradka.
ano som stastna ze mam takych rodicov, viem. Zvladam sama najnutnejsie, ale ked vidim kolko casu dnu aj vonku malemu mama venuje a robia veci ktore ja fyzicky nemozem, ako rychlo s nou maly napreduje, tak nevidim dovod preco nie. Naco sa sama trapit v cudzej krajine a dvihat 12kg dieta po schodoch sa vlacit a cakat kym sa mi odlepi placenta alebo rupne chrbtica? Ak by som nemala mamu, platim si dievca na vypomoc, ale nastastie sa malemu moze dostat plna pozornost a laska
@koala7 musim napisat aj ja....tiez som zastavala nazor,ze tehotenstvo nie je choroba a ze sa lahucko da stihnut a zvladnut vsetko
ano,pri bezproblemovom ANO 😉
prev tehu bolo ukazkove...a naozaj som do posledneho dna behala,lietala,okna umyvala,prenasala kadeco..v zahradke sa "hrala"..
teraz som tehotna 2x....a asi uz od prveho dna otehotnenia je mi zle...skratka,od zaciatku je vsetko zle a komplikouje sa...a to mam este 3r.sikovneho a zvedaveho chlapceka....manzel pomaha...ale niekedy,aj ked sa snazim naozaj rozumne riesit starostlivost o domacnost a setrit cas,nezvladam to podla predstav...o chvilu bude skolka,mozno sa nieco trosku zjednodusi...
ale chcela som ti vlastne napisat,ak mas rodicov,kt.ti pomoct chcu a mozu-nechaj si pomoct a uzivaj si ich pomoc
ja uz nemam okrem manzela nikoho a naozaj je to niekedy tazke a este to len bude,ked dojde druhy drobec...
nejde vzdy vsetko podla predstav a nie kazda z nas ma rovnaky zivot a problemy...preto ten isty problem u jednej,kt.ho zvlada s nadhladom a pohode moze byt u druhej katastrofa,lebo ma okrem toho jedneho problemu este milion dalsich,o kt.nerozprava 😒
takze urcite manzelovi pekne (mozno aj lopatisticky) povedz,ze by ti bolo prijemnejsie terajsi cas travit s blizkym clovekom a svokra vam pomoze napr.pri kocikovani neskor,atd.
drzim palce a zelam bezproblemovy porod a vela zdravicka obom 😉
@eeffka moji rodicia sa venuju dietatu a mne, ked sa muz vrati z prace zalezu do svojej izby ani ich pomaly nevidi, aby sme nemali pocit ze nas "OBTAZUJU"
svokra si kazdy den o 16.00 vypita prvy pohar vina, o siestej druhy a cely vecer s nou musim pozerat telku, inac som "nespolocenska"
nehovorim o tom ze nasi sa s muzom skoro nebavia lebo po anglicky nevedia, zatial co svokra do mna hudie od rana do vecera
@terezka1947 dakujem, ja len k tomu kocikovaniu, to je nieco co ona nerobi, ona sa s detmi dlhsie ako pol hod nehra, v zivote nekocikovala (to nas je jej tretie vnuca), proste ja nerouzumiem aku pomoc chce manzel od nez ziadat, ked ona to nerobi, nechce, nevie, a ja sa jej prosit a ukazovat jej ako sa co robi teraz nechcem, radsej mam klud
@digysa presne ako pises, kazda svokra je ina, a kazda mi mala robit to co am rada, nie to co od nej manzel chce lebo to odkukal od nasich. viem ze jeho mama bude skvela so starsimi detmi, ze ich vezme do muzea a mozu u nej kedykolvek prespat, s tym nie je ziaden problem, mame rozdielne nazory len na malicke deti
@koala7 tak vies,manzel ti chce dobre a ako muz casto mozno ani nechape,co by si potrebovala prave teraz...chce aby pomohla aj jeho mama,mozno sa citi blbo,ze tvoji rodicia musia prist az z takej vzdialensti
ale urcite pochopi vela veci pri uprimnom a pokojnom rozhovore...
Dakujem za nazory, temu sme s manzelom uzavreli tym ze som mu vysvetlila ze tolko prace od jeho 70r mamy nemozeme ziadat, ze viem ze by to pre nas urobila ak by sme ju poprosili, ale bolo by to pre nu privela a pre mna privela vysvetlovania, kompromisov a nepohody, lebo ako sam vidi ona uz tolko nezvlada s detmi, takze by sme k nej mali byt zhovievavejsi a necakat rovnake od obidvoch stran, ze pre nu je lepsie straveny cas navsteva a kavaa chvilu sa pohrat s malym, to uplne staci aby bola stastna. mam pocit ze ho vzdy bude trochu skriet ze ona je ina. ze ja od nej nechcem "pomoc", pokusim sa do buducna vymysliet nieco kde by sa mohla aj ona viac realizovat, a co by ju aj bavilo. ale az ked budem zase v top forme ;) caute!

@koala7 ale to je uz v nich, oni su iny k dospelym detom, nie ako nasi rodicia...moja mama ked prisla zo SLovenska doniesla kopec veci...a my ked sme byvavali u svokrovcov na vikend, tak sme si este u nich aj nakup robili, aby sme mali co vecer v nedelu doma jest 😀 . Su proste ini, moja svokra je mila, ale nepomohla mi nikdy s nicim a tiez ma to viac zamestnavalo, ked prisli, nestihla som urobit vlastne vobec nic a este sa starat aj o nich 😀 , ale zasa na druhej strane som rada, ze sa nam do nicoho nestaraja, lebo ked tu niekedy citam o svokrach, ake su a ako do vsetkeho zasahuju, tak v tomto je moja svokra ozajstny poklad 😀