Ako by ste reagovali?

1manka1
30. mar 2014

Ahojte dievcata. Nie som tu nova, len teraz som sa zaregistrovala, rada vas citam uz dlhsie. Chcem sa vas opytat, ako by ste reagovali vy.. Idem vsak od zaciatku. Moja svokra byva s nami na spolocnom dvore a o mojho syna nikdy nejavila velky zaujem. Ked prisla, tak to bolo raz za tyzden, alebo ked sme sa stretli, tak malemu povedala len nejake 2 hlupe vety a isla si po svojom. Darceky len na narodky a vianoce (asi z povinnost). Ziadny jogurt, nic. Ked aj obcas prisla, tak s prazdnymi rukami. Maly za nou nikdy velmi nechcel ist, niekedy az utekal pred nou. A tu je moj problem, asi pred dvoma tyzdnami, ked si ho po dlhej dobe prisla zobrat, maly pred nou usiel, tak ho zacala lakat na cukriky. Potom samozrejme uz za nou siel. A robi to vlastne do teraz. Vzdy, ked pride za nim, donesie cukriky, lebo vie, ze by inak nesiel. Strasne ma to stve, lebo doteraz, zaujem ziadny, sladkost ziadna, nic. Podotykam, ze my dve sme si nikdy nepadli do oka a castokrat , ked sme sa stretli na dvore ma ani neodzdravila. Len povedala malemu ahoj a na moj pozdrav nereagovala. Nechapem ju, co tym sleduje, ze zrazu sami zaujem a same sladkosti. Dnes poobede som s malym bola von a vratili sme sa o 19.00. Bola na dvore, samozrejme ma neodzdravila a maly ten hned utekal za nou (to tie cukriky). Hned ho tahala hore. Prisla som pre neho o 20.00 hod a videla som na stole pohar vody so slamkou. Spytala som sa jej, preco mu dala pit, ked vie, ze sa mi moze v noci pocikat (je uplne odplienkovyny uz asi mesiac). Ze vraj co mala robit, ked si pytal vodu aj kolacik. Tak on este k tomu jedol aj kolacik na veceru, vypil pohar vody pred spanim. Nerozumiem tomuto je odrazu velkemu zaujmu a nechapem, preco mu dala po 3 hodinovej prechadzke so mnou, ked uz musel byt hladny kolac a nie riadne jedlo, ked mi ho uz hned vzala pri brane. A ten pohar vody, to bol bonus. Podotykam, ze maly inac cez den vypije asi 1,5l. vody, len pred spanim mu uz nedavam. Ona je velmi zvlastna, medzi nami je taka studena vojna. Odzdravi ma malokedy ale na oko sa so mnou akoze bavi. Maly ma 2 roky a len teraz si spomenula, stve ma to. Ako by ste reagovali?

anatalia77
30. mar 2014

@1manka1 pravdu? Nijak.

sono2
30. mar 2014

Ahoj, tak, muselo sa to niekde začať nie? Prečo je takáto. Bez vetra sa ani lístok nepohne.

lucka011
30. mar 2014

@1manka1 neviem... zvlastne.
A mozno si uvedomila, ze chce byt sucastou vasej rodiny, ze predsalen o nieco prichadza.. nie sme tu naveky..
Skus jej dat sancu. Samozrejme ale aby ta respektovala a respektovala sposoby vychovy tvojho dietata.
Aj ked vy dve spolu nevychadzate, ale pre maleho mat stareho rodica je myslim si len radost do plusu.
A mozno raz to bude vyhoda aj pre teba.. 😉

sissy27
30. mar 2014

@1manka1 neprenášaj svoje zlé vzťahy so svokrou medzi ňu a malého... tam by som začala... možno len nevedela, čo s malým dieťaťom, ktoré nerozpráva, nosí plienky, ledva chodí, skrátka nie každý vie ako sa zabaviť s takým drobcom... teraz je väčší, zrejme vie nejak povedať čo chce a podobne, je to s ním ľahšie... dala mu koláč a pohár vody - a ty z toho robíš aféru, ako keby mu dala frťana a jed na krysy... pociká sa v noci? no to sa ešte párkrát stane, takže jeden krát navyše snáď nie je taká tragédia... kľudne si mohla pri tej bráne povedať, že ideš dať malému večeru a potom jej ho na hodinku prinesieš, nehovor, že sa všetko udialo tak bleskovo že si nestihla ani ústa otvoriť...
je medzi vami studená vojna, ale ona je tá zvláštna? veď presne toto môže povedať ona o tebe 😉 skrátka ste si nesadli, to je celé, stáva sa... ale nestavaj sa medzi ňu a malého... moja mama mala tiež dosť komplikovaný vzťah so svojou mamou - mojou babkou - napriek tomu nestála medzi nami a ja som jej za to vďačná, pretože som mala tú najlepšiu babku na svete... a tiež robila veci, z ktorých moju mamu išlo rozdrapiť, ale prežila to 😉 a ja tiež, dokonca pri plnom fyzickom aj duševnom zdraví 😀

sunshineka
30. mar 2014

2 rocne dieta vypije 1,5l vody? Nevidim nic zle,ze mu dala kolac a vodu.sorry,ale niektore ste brutalne vztahovacne za vsetko.po prechadzke bol urcite smadny.bud rada,ze svokra prejavila zaujem o vnuca a ked takto reagujes,tak vidim,ze aj koli tvojej povahe sa nebavite.zamysli sa aj nad sebou.nemusia z vas byt kamosky,ale akceptovat sa musite.vychovala ti muza a neubudlo z neho,tak jej nevycitaj jeden kolac a netob rozbroje.hadam si nemyslis,ze to urobila naschval

0silvia0
30. mar 2014

@1manka1 nadhľad, nadhľad, nadhľad, keď vidíš svokru, zhlboka dýchaj, nauč sa s ňou komunikovať na slušnej úrovni, riešiť koláčik a vodu je hlúposť. Ako píše @sissy27 kľudne si mohla svokru upozorniť na to, že dieťa nie je najedené, že si neželáš aby mu dávala cukríky a vodu pred spaním atď. Deti babky potrebujú, aj ty raz pôjdeš do práce a budeš potrebovať malého občas postrážiť. Teš sa, že má babka snahu nájsť si cestu k vnukovi. Slušne koriguj, čo sa ti nepáči (cukríky), ale hlavne nerob z komára somára. A ten koláč s vodou je obrovská blbosť, sorry... hádam ho chudáka nenechá smädného, zas by bola zlá babka v tvojich očiach...

lyzzy
30. mar 2014

ja neviem ci som naozaj z inej planety ale mna naucili taku jednu skvelu vec:

Ked mam s niekym problem,ked mam problem s tym co,ako,kedy,kde a preco robi tak jednoducho zdvihnem zadok,idem za nim,otvorim usta a opytam sa.Pytam sa,pocuvam,odpovedam....jednoducho KOMUNIKUJEM S TYM DOTYCNYM!!!!!

misaelka
30. mar 2014

uplne suhlasim @0silvia0 a ani z cukrikov by som nerobila dramu. ruku na srdce kto z nas nespomina na to, ako bolo u starkych super. a super bolo preto, lebo popustili tam kde rodicia nedovolili- aj co sa stravy tyka 🙂 a urcite aj nasi rodicia boli z toho obcas na prasky 🙂 ved na co ine sa starki viac hodia nez rozmaznavat deti? a k autorke: asi nemas rada svokru a mozno ani ona teba. niekde to povod ma, mne je tazko povedat kde. minimalne by som vztahy nevyhrocovala mozno pride druhe a budes potrebovat povarovat a svokra uz nepride. nepouzivaj dieta ako zbran voci svokre a nebud vztahovacna, urcite mu nechce zle.

monciky
30. mar 2014

@1manka1
a ty by si sietatu nedala po troch hodinach vonku uz pit? to by si ho nechala smadneho do rana? ze mu dala kolac, no dobre, to by mi trosku vadilo, ale to s tou vodou je blbost.....

lyzzy
30. mar 2014

a este dokoncim myslienku....a tym ze by sme KOMUNIKOVALI by sme mozno (asi,urcite) prisli na to ze co sa vlastne teraz deje.
Ja neviem,ci uz mne sibe ale taketo veci ako sa tu riesia....ja som mlada a chapem ze internet je pre niektorych zazrak ale riesit TOTO tu,....omg.....vsak idem a poviem....Mila mama,teta alebo ako uz len chces.....a KOMUNIKUJEM.

petrikam
30. mar 2014

Ťažko sa vyjadriť k tvojmu vzťahu so svokrou, nevidíme, čo presne sa medzi vami stalo. Keď si jednoducho nesadnú povahy, musia sa už asi len naučiť akceptovať jedna druhú. Skôr by som chcela k tej vode - pravdupovediac by som po 3-hodinovej prechádzke urobila to isté, teda by som sa mu tiež dala napiť, ja by som asi nedala dieťa spať smädné, len aby sa nepocikal. Radšej by som to riešila tými podložkami, ktoré sa dávajú pod plachtu a majú zabrániť, aby moč prešiel na matrac - tie isté podložky, ktoré sme používali napr. v pôrodnici. Je to super vec, my sme to tiež chvíľu používali, kým sa malá ešte niekedy v noci pocikávala.
S tým koláčikom je to druhá vec. Tiež sa niekedy hnevám na to, keď moje malé niekto napcháva sladkosťami pred obedom alebo večerou, ale babky sú už raz také. Sú presvedčené, že ich výchovné metódy boli tie najlepšie, tak ako my sme presvedčené, že sú najlepšie tie naše metódy 🙂 . Takže jasné, že si treba stanoviť svoje pravidlá, ale niekedy už asi aj treba nad tým prižmúriť oko 😉 . Na tvojom mieste by som ešte chvíľu počkala, ako sa svokra bude správať ďalej vo vzťahu k malému a k tebe - teda či bude akceptovať, keď jej povieš, že toto by si chcela takto a tamto by si nechcela, aby robila. Časom uvidíš, či bude tvoje výchovné metódy akceptovať, alebo si bude robiť po svojom a tebe napriek.

jajus28
30. mar 2014

@1manka1 🙂 niekedy zasnem, mat vase problemi a prezidentov plat 🙂, komunikacia, komunikacia a kompromisiiii....

katkalubkova
30. mar 2014

Ahoj. Podla mna si jej mohla povedat, ze vodu mu pred spanim uz nedavas, aby sa nepocikal ( pravdepodobne o tom nevedela ), ked pred tym s nim byvala sporadicky. Ak k nej malo chodi, mozno aj jemu bolo vzacne, ze u babky dostal nieco ine ako doma. Poznam to, lebo synovi je tiez vzacnejsie jest u niekoho ineho ako doma. Pri tej vode si jej mohla spomenut, ze si mala pre neho nachystnu veceru a sladkosti uz na vecer nejedava. Riesila by som to, ale v klude, nic s tym zle ( podla mna ) nemyslela.
Tazko radit, riesime tu jednu situaciu, vy mate asi iny vztah so svokrou, nepozname ju, do toho vidis ty, preto si sa asi dnes pozastavila nad jej spravanim.
Hladneho ho nechat, je blbost a kolac na veceru, nie je ziadna katastrofa. Ja som sa tiez pozastavovala casto nad podobnymi vecami ( myslim ako stravy ), uz to nerobim.

anatalia77
30. mar 2014

@lyzzy 😀 ty si fakt mimon!
So svokrou sa zasadne nekomunikuje,svokra je nepriatel cislo 1.
Ak by sa zacali rozpravat,tak by sa mohli pohadat!!!

darzneba
30. mar 2014

@1manka1 cukriky by ma stvali tiez, ale uznajte, ze napece kolacik a chce dat vnukovy, nic hrozneho. Keby to bola Vasa mama, asi by Vam to az tak nevadilo. No napit sa po prechadzke, mi tiez nepride ako horor, skor ako potreba.

lyzzy
30. mar 2014

@anatalia77 .... 😀
Ale to ja...bezcitna ci necitliva ci ako ma tu dnes jedna maminka nazvala nikdy nepochopim.Ja sa hadam rada....pri hadke sa vela veci dozvies o tom cloveku a aj o sebe samom. 😀

darzneba
30. mar 2014

a tiez si myslim, mam 3 deti, ze ten kolac ako vecera, tiez nie je hriech 1. stupna. tak mal kolac na veceru

lyzzy
30. mar 2014

@anatalia77 ...a este dodam...mam pocit ze vacsina zienok tu ma len jedneho jedineho nepriatela....SEBA SAMYCH!!!!Ale to je o tom pristupe k zivotu a o tom co som pisala.....tak ako sa vidis sama,tak ta vidia aj ostatni.

anina63
30. mar 2014

@sunshineka a ostatné žienky,plne s vami súhlasím,Som tiež svokra, neviem čítať myšlienky a vnúčatku možno tiež dam čo sa jeho mamke nepáči.Niekedy to tiež povie tak,že ma to pichne,ale robím sa že som prepočula a snažím sa odviesť pozornosť od danej situácie akoby sa nič nestalo.Je tu veľa tém svokra versus nevesta,ale ešte som nepostrehla na fore,aby to bolo opačne.Snažila som sa k svojej svokre pocelý čas čo sme žili spolu správať slušne a korektne,lebo som si predstavila aké by to bolo keby sa k mojej mame správala nevesta tak,ako by som si nepriala. A majte stále na pamäti,že čas uteká veľmi rýchlo a onedlho budete tiež na mieste svokry a nebude sa vám všetko páčiť.Som rada,že ste sa zastali svokry.Aj ked je ťažké posúdiť,možno má pravdu aj nevesta,ale všetko je o komunikácii.Ako môže byť dobre vo svete,ked si nevieme vychádzať s najbližšími.

darzneba
30. mar 2014

@anina63 som 12 rokov vydata, mam 3 deti. Svokra spravila kadecoho, ked mamka moja vyvarala v lucke kuracie masko na prirodno, moja svokra dala rocnej hranolky s kecupm. Stali sa tam vselijake veci, dala im skazene jedlo, plesnive, ale nejdem to tu rozpytvavat. Ide oto, ze ona nie je zlomyselna, a tak sa snazim korigovat jej nedostatky ( nevedomosti) ale mam znamu, co priam naschval vyhladava momenty, kedy moze nieco vytknut svokre, vadi ked stoji s malym v prievane, hladala stale dovod, aby mohla byt nespokojna. treba vediet, kedy je uz clovek zaujaty a ak to nejde inak, naozaj sa zamysliet, co ak by to cudzia zena,- nevesta robila mojej mamke. Velmi pekne napisane....

sisaha
30. mar 2014

@1manka1 a ako by si reagovala keby presne toto iste spravila tvoja mama? Tiez by si dala otazku na forum? chcela by som riesit take problemy ako ty: voda a kolac...

anina63
30. mar 2014

@darzneba práve o to ide-nerobiť nikomu to,čo nechceme aby sa robilo nám a určite sa nám bude žiť ľahšie 🙂 Všetkým nevestám prajem dobré svokry ,aj ked tu ani tak nejde o ne,ale hlavne dobrých a milujúcich manželov a spokojné detičky lebo to je základ.

zita19
30. mar 2014

Ako mala babka vediet, ze jej vnuk nepije pred spanim, ked s nou nehovoris? Ako mala babka vediet, ze jej nevesta si nezela aby ho krmila kolacikmi vecer ked s nou nehovoris?
Nechcem sa babky zastavat, ale pripada mi, ze cez dieta si riesis zle vztahy so svokrou. Vyvadzala by si takto a vypisovala na MK keby to spravila tvoja mama? Nie, lebo asi mama by vedela, ze si to nezelas a ak by tvoje zelania uspesne odignorovala, tak je to tvoja mama jej by sa to lahsie"prepieklo".
Najprv oznam svokre svoje pravidla. Ak ich akceptuje fajn, ake nie zamysli sa, ze ci ide o zivotohrozujuce porusenie alebo "prkotinu" nad ktoruo sa prenesies. Potom prestan riesit vasu studenu vojnu cez tvoje vlastne dieta, ktore k stastnemu detstvu potrebuje aj babku. A nakoniec dieta ma aj otca, takze ak ty so svokrou vedies zakopovu vojnu, nech vase spory pomaha riesit aj tvoj muz a jej syn. Ak teda to teda nie su zabomysie vojny a on uz davno pochopil, ze je skoda plytvat energiou na riesenie takych nepodstatnosti.

sissy27
30. mar 2014

@anina63 ja musím povedať, že mám skvelú svokru 🙂 aj keď má svoje muchy, nesúhlasím úplne so všetkým čo robí, ale je skvelá, mám ju úprimne rada a vážim si ju 😉

nycanka
30. mar 2014

Odstahuj sa, a mas pokoj...

anina63
30. mar 2014

@sissy27 🙂 🙂 🙂 tak to má byť,ja mám tiež svoje muchy,ale snažím sa ich udržať na uzde 😀 je to žena môjho syna a načo si znepríjemnovať život niekedy doslova hovadinami.Hlavne aby sa oni mali radi a nehádali sa kvôli tomu,že tvoja mama poveda,urobila čo sa práve mne nepáči.Prajem autorke témy ,aby sa tolerovali,rozprávali a vychádzali si navzájom,život bude oveľa krajší a pokojnejší

1manka1
autor
30. mar 2014

Ked idem s malym von, vzdy ma so sebou flasu s vodou. Davam ju aj jej, ked sa teraz s nim niekde vyberie. Vie, ze pred spanim mu nema davat pit, vie aj to, ze nikdy smadny nie je. Svokre sme vzdy medzi recou spomenuli, co a ako. Jej reakcia bola, ,ze sak ona si nejako poradi. Nie som si vedoma toho, ze som jej nejako ublizila. Ked mal rok, mal maly hnacku a zvracal. videla ho dokonca zvracat na dvore a na druhy den mu nukala slivky. Pekne sme jej povedali, nech mu nedava, ked vie, ako mu je. Ked sa maly narodil, davali sme jej ho dost casto. Ked plakal, spytala sa ho , ci mu zase "robime zle". Alebo sa mu prihovarala predo mnou a mm takto "mama s otcom hovno vedia". Sorry za vyraz, len citujem. Vzdy sme sa s mm tvarili, ze nepocujeme, aby neboli spory. Ale bohuzial, takto to donekonecna ist nemohlo. Posledna kvapka bola, ked sme ju, ked mal maly asi 3 mesiace poprosili, ci ho na chvilu postrazi. suhlasila a tak sme jej ho doniesli. Privitala ho so slovami:"Najradsej by ta odlozili, vsak"? Od vtedy ju neziadame na obcasne (asi 1 krat za tyzden) postrazenie. Ona tiez chodila coraz menej. Ked potom niekedy prisla, tak len na 10 minut. Bez zaklopania. Nikdy sme jej nic nevycitali a to bola asi chyba. Vzdy sme sa s mm snazili, aby neboli spory.

darzneba
30. mar 2014

@1manka1 z tohoto mam pocit, ze ona asi tazko znasa, ze jej syn ma uz inu ,,dolezitu zenu,, v zivote ako je ona, mozno chce dat najavo, ze je ajtak najmudrejsia ona, ale zavana mi z toho aj to, ze ako Vas netoleruje ona, mozno naozaj hladate dovody, tie dovody su, ale ste natolko zaujata, ze neviete uplne rozoznat to nutne, co treba vytknut

1manka1
autor
30. mar 2014

Ten kolac z vodou, by som ani neriesila, keby sme ju o vsetkom neinformovali, co sa tyka jej vnuka. Kolkokrat, ked bol maly chory a nemohla som ist koli tomu do obchodu, nikdy sa neprisla spytat, ci nam nieco netreba. Nakupit isiel mm, ked prisiel z prace. Ja ked som sla do odchodu a videla ma, dala si mnou castokrat kupit cigarety. vzdy som jej ich doniesla. Myslim si, ze ona nema nejak blizko k vnukovi, koli mne, hoci neviem celkom presne preco. Niekedy ma dobru naladu, a niekedy sa ani neodzdravi. Nikdy neviem, ako sa zachova. Ked sme sa s mm spoznali, snazila som sa byt vzdy mila.

1manka1
autor
30. mar 2014

@zita19 nikdy som mu babku neodopierala. Casto mi prislo luto, ze nie je s nou, ale nikto jej maleho nebude nukat, ked ma taketo poznamkya. Moja mama toto nerobi.