icon

Ako by ste riešili zlú finančnú situáciu brata?

naty5510
16. aug 2019

V mojej prvej diskusii ma niektoré rozniesli na kopytách za brata, ale nikto mi nedal návrhy ako to poriešiť a keďže aj mňa to vie škrieť zaujímalo by ma akoby ste to riešili vy? Rada si vypočujem nestranné názory lebo sa o tom nemám s kým porozprávať.
Aby som sem dala kontext, bratovi platím hypotéku 250eur, jeho byt je ale písaný na mňa už teraz teda. On si pobral nejaké pôžičky z nebankoviek. Platím im aj 150 eur na rehabilitácie pre jeho syna, ktorý je na vozíčku. Brat zarobí okolo 700eur, ostatné do rodiny donesie jeho žena, dokopy je to asi 1000eur, problém sú tie nebankovky, lebo tam zahučí mesačne 550eur, takže žijú zo zvyšku v podstate.
Také že nechaj ho sám nech sa stará nepomáha, rok som nebola s nimi v kontakte a len čo skoro prišli o byt. Majú tri malé deti, s najmenším je mama ešte na materskej. Naši rodičia už nežijú, rodičia jeho manželky pomôžu, ale sami veľa nemajú.
Iná rodina teda na pomoc nie je, jeho manželka sa nemá ako zamestnať, lebo aj keď jej skončí materská bude sa treba starať o syna, jeho stav je menenný, dá sa v podstate len udržiavať aby nebol úplný ležiak.

Strana
z5
maciatkolulu
18. aug 2019

@janaochi 👍

papywest
18. aug 2019

@naty5510 nečítala som komentáre nemala som čas... Podľa mňa by mal tvoj brat riešenie v bankrote. Nech vyhľadá centrum právnej pomoci tam mu to všetko pekne vysvetlia a spíšu žiadosť 😉 Moja svokra ho robila tento rok a podľa mňa to by bolo preňho super riešenie zbavil by sa dlhov a ľahšie by vyžili, ak by nemusel už splácať tie nebankovky a pod.

janage
18. aug 2019

@mogaa no neviem mne preplacala poistovna ako sprievodu len 5 eur denne ostatne som musela doplatit. Teda trojtyzdnovy pobyt nas vysiel cca 500e. Bolo to sice tri roky dozadu a ine kupele ale nemyslim, ze ten prispevok by bol prudko vyssi.

mogaa
19. aug 2019

@janage záleží naozaj od kúpelov, ale pre deti s DMO alebo pohybovými problémami sú Kováčová TOP. Málokde sú fyzioterapeuti čo vedia s takýmito deťmi cvičiť, lebo tam naozaj chodia aj deti čo nevedia spolupracovať, nevedia chodiť...Ale ano dopláca sa aj tam dosť, tiež cca 400-500eur ale je to určite hodnotnejšie ako nejaké centrum kde nie sú výsledky....Vedia cvičiť v centrách ako Renona, Adeli, napr.v Pomocníčkovi je taká mladá po škole - tá cvičiť nevie, niečo sa naučila ale ak nemá človek dostatočnú prax a hlavne školenia na rôzne rehabilitačné metódy - tak to výsledky nemá.....Známa mi hovorila že mali fyzioterapeuta pri dieťati (hypotónia)a pri cvičení mu zlomil nechtiac nohu....

akab
19. aug 2019

@mogaa ale veru aj v Kovacovej robia popri škole mladé baby. Boli sme tam viacere rodiny velmi sklamane. Boli sme teraz v júli.

mogaa
19. aug 2019

@akab a v Maríne? My tam teda nechodíme na detské ale n apavilón kde sú dospelý, tam teda na B 2 super. A bola tam teda aj kočka čo chodila na VŠ fyzioterapiu ale všetky tie metódy Bobáth,Kabáth, Brunkowej metóda.....vedela z nich cvičiť....Rovnako si na B2chválili aj tie ostatné, ale je pravda že cca pred 2rokmi sme sa dostali na B1 a išli sme k jednej čo nám odporučili že je výborná...ale my sme u nej neboli spokojný, lebo mame dávala skôr relaxačné polohy ako cvičenie.....To sme tam stretli tä "našu " z B2 tá mi ešte hovorí nech jej poviem aby dala aspom 10minut cvičenie a zvyšnú dobu tie relaxačné polohy, ale nedala🙂Tak potom sme sa s tou našou dohodli že nabudúce keď prídeme máme jej zavolať a zoberie si nás aj keď budeme ubytovaný na B1🙂ale ja som vtedy bola porovnať cvičenie v Detvane a to teda 100a1....tam boli vyslovene kočky po škole a cvičili také tie základné cviky v lahu len nohy, ruky,panva.....My potrebujeme cvičiť na stabilitu a to vedia teda vie málokto....ale že sú dobré aj tie 2 fyzioterapeutky kde sa chodí cvičiť ambulantne🙂Ono cezleto sú aj dovolenky tak to možno vykrývajú aj tými čo študujú VŠ fyzioterapia dialkovo, lebo aj cez leto majú plno

mogaa
19. aug 2019

@akab tedav tom Detvane boli klasický fyzioterapeuti bez VŠ, len so strednou a tam sa tie konkrétne metódy neučia - to až na VŠ....Ale čo viem tak v Maríne robia aj školenia a kurzy na tie jednotlivé metódy, lebo keď sme tam boli pred tými 2rokmi tak jednu sobotu tam mali jedno z tých školení a to tam museli byť všetci fyzioterapeuti

michaella94
19. aug 2019

@naty5510 neviem ci by to tak mohlo fungovat ale skusim poradit...chodte do banke a skuste refinancovat uver na byt a navysit ho o tych 10 000€ co ide nebankovke...nebankovky maju zbytocne vysoke uroky....skusit ten uver na byt potom dat na viac rokov ak sa da a nech ti na uver prispieva brat aspon 50€ mesacne kedze ty ho ,,zbavis,, tej pozicky z nebankovky....na jasle je prispevok 280€ eur ak sa matka zamestna a specialne skoly netusim ale nie su nahodou statne? Nejaky sposob musi byt su matky ktore chodia do prace a maju deticky na vozickoch....

elaela23
20. aug 2019

Ja mam dojem,ze on je uuuuuplne hnilo,co da mu nechve ribit a radsej si napoziciava kade tade a nesplaca,len aby nemusel nic robit.a tusim sa zo svagrinou nasiel, ked je urazena ze si si dala prepisat byt na seba, ked ho solacas.to si dobre urobila,levo aj o to by este nebankovkami mohli prist.a ty o peniaze.urcite si vezme dalsiu.na kupelku,auto,zdvihK maju vsetko narok z poistvne,len treba okolo toho kopec vybavovania.a myslim,ze aj keby nemaju chore dieta bola by u nich rovnaka situacia,akurat teraz maju aj vyhovorku(nemoze ist na brigadu,musi pomoct zene.) Viem co to je starast sa o tasko choreho cloveka,mali sme tak tata,je to fakt drina a este aj poxka diagnoz.ale keby tvoj brat len trochu chcel,mohol by ist hoc kam.ale sama si pisala,ze je flakac.a teba ma pekne zmanipulovanu.vie ze mas a das.

eva8
20. aug 2019

@elaela23 príspevok na bezbariérovú úpravu bytu nedostane len vtedy, keď je byt v osobnom vlastníctve? To si treba zistiť
@naty5510 píšem IP

kikulienka94
20. aug 2019

Čo sa týka toho osobného bakrotu, neviem či je to najlepšie riešenie pre tvojho brata nakoľko tí ľudia už potom nemôžu mať žiadny majetok - čiže by bol potom problem s prepisom bytu na neho a na jeho ženu.
Možno by bolo lepšie riešenie navýšiť si hypotéku o tých 10 tisic, splatiť ich nebankovkám, ktoré majú oveľa horší úrok ako hypo., a následne nech ti brat prispieva časť sumy na hypotéku, nakoľko TY splácaš JEHO dlhy?
ďalšíe riešenie je, nech si jednoducho nájde 1. Lepšíu prácu alebo 2. ďalšiu prácu.
najhoršie na tom je že ty vlastne hypo nemôžeš prestať splácať, lebo tým budeš škodná ty ale aj oni.
Treba im jednoducho urobiť nejaký plán prispievania na bývanie, splácania dlhov atď, lebo takto je to z ich strany obyčajné zdieranie.

nadaphotography
20. aug 2019

@kikulienka94 odkial je informacia, ze ludia po osobnom bankrote nemozu mat ziadny majetok?

papywest
20. aug 2019
nadaphotography
20. aug 2019

@papywest kde konkretne sa pise ze po osobnom bankrote nebude moct vlastnit ziadny majetok? ja som take nic nenasla

enusamt
20. aug 2019

@janaochi odkedy maju gynekologovia povinnost ovladat temu o prispevkoch pre telesne postihnutych? 😂

papywest
20. aug 2019

@nadaphotography preto som to sem dala.... Po troch rokoch si môže už znova vziať hypotéku pôžičku aj vlastniť majetok... Svokra si ho robila pred rokom a ešte ma 2 skúšobné roky potom môže mať aj majetok aj vziať pôžičku /hypotéku hocičo.

river_song
20. aug 2019

Prvú diskusiu som necitala ale mas môj obdiv, je veľmi pekné od teba ze bratovi pomahas. Neviem preco a ako sa do takej slamastiky s nebankovkami dostal, predpokladam ze sa poučil, ale viem ze z tohoto sa nekluckuje ľahko... Každopádne možno by som mu navrhla nech si skúsi porobiť nejaké kurzy remeselnícke, ak je sikovny..., popri praci na smeny môže robiť veci na zákazku, zvarat, .... Popripade ponukat sluzby "hodinového manzela" - rozne drobné opravy a montáže v domacnostiach.. tam by si vedel prist k celkom slušným peniazom.l, akurat teda by to išlo na ukor casu pre rodinu, ale tak vo financnej tiesni asi takéto veci bohužiaľ pôjdu bokom, zaťať zuby a nejakú dobu vydržať...

fialka1318
20. aug 2019

Chlap sa ma v prvom rade postarat o rodinu ktoru si narobil ..je za nu zodpovedny tak isto ako jeho zena , nie ty aby si sa do konca zivota o nich starala..robot a brigad je kopec ..kto chce najde si..tak isto ona ako jeho zena moze denne robit 4-6 hodin v obchode..nevidim problem v tom ze ked sa manzel dostavi domov z prace preco by ona do prace nemohla ist..vyhovoriek si clovek najde vzdy milion ale najst riesenie sa mu uz nechce ked maju teba a platis za nich dost vydavkov..takze len tak dalej zarabaj na druhych aby im sa dobre zilo :-O a ked ty budes mat vlastnu rodinu a nebudes mat co do ust on ti nepomoze vobec ..je otec a ona matka nech sa staraju...nikto im nestal pri hlave s pistolou a nehovoril im aby brali pozicky a robili si dlhy..oni samy sa tak rozhodli a vidno ze im to nevadi,kedze ziadne riesenie nehladaju..kazdy je strojcom svojho zivota a aj stastia..a stavim sa ze na tych par hodin co by bola ona v praci by jej niekto sa o deti z vas postaral..namiesto penazi jej ponukni nech ide ona do prace a ze ty a jej rodicia sa vystriedate pri pomoci o deti..hlavne nech ide robit lebo dlhy si narobila ona s muzom..

fialka1318
20. aug 2019

@naty5510 a este v obchode sa da dohodnut na smenach robim v nom tak viem,vzdy je nejake riesenie ..a nemusi konkretne robit v obchode brigad a prac na skrateny uvazok je kopec len treba chciet si najst a volu zaplatit si dlhy ktore som si narobil ..aby moje deti nemuseli tie dlhy platit za mna..

simca06022011
20. aug 2019

No ja to vidím tak, ze by som sa s ním dohodla, že kým sa splatia nebankovky, tak im pomôžem, spísala zmluvu riadnu a potom by mi všetko vracal tiež v splátkach už v takej výške aby im vyšla z ich príjmu aj hypotéka. Vieš to je fajn že dom je na teba, ale môže prísť obdobie keď budeš vedieť financie lepšie využiť a predsa, kde.mas záruku že keď sa z tohto vyhrabu, nezačne robiť brať dlhy znovu. Asi nie je dostatočne finančné gramotny, lebo 550 eur nebankovke je dosť teda...

janaochi
20. aug 2019

@enusamt odkedy to patrí k všeobecnému rozhľadu v zdravotníckych povolaniach, aspoň v základoch určite.

laguna28
20. aug 2019

@naty5510 skúste sa poradiť s nejakým finančným poradcom či sa nedajú tie nebankovky zlúčiť a aby splácali len jednu pôžičku na dlhšie a po menej.

Strana
z5