Ako byť asertívny voči svokrovcom bez konfliktu?
…a ja som teľa, ktoré sa vždy prispôsobovalo, nikdy nehovorilo nikomu nie a nič neznášam viac ako konflikt. Neviem, ako z toho von a ako byť asertívnejšia. Je tu niekto kto bol ako ja a naučil sa aj cez ten diskomfort a to, že na to nemá povahu papuľovať, odmietať a kritizovať ak to bolo na mieste? Ako ste to dosiahli? Prišlo to prirodzene časom?
Svokrovci dávajú deťom jesť rôzne veci ktoré si neželám aby jedli (a vedia to), sami sa k nám pozývajú hoci si to neželám bez nejakej debaty/plánu vopred, k novorodencovi si nedali automaticky rúško hoci sme sa na tom vopred dohodli, atď. Myslím, že sa už aj spoliehajú na to, že im aj tak nič nepoviem. Z dlhodobého hľadiska to však takto nemôže fungovať. Dusím to v sebe a škodím si tak.
Manžel je flegmatický, to je separátny problém. Chcem v prvom rade riešiť seba a svoju neschopnosť komunikovať svokrovcom nesúhlas, sklamanie, hnev.
Ďakujem.
@katikm To nie sú TVOJE deti, ale vaše deti...Musíš ich hrozne nenávidieť, čo je fakt choré🙈
@katikm - papuľovať, odmietať a kritizovať - zle sa na to pozeras. Ide skor o to, ze chranis seba aj deti. Nemaj strach, ze ta budu mat menej radi, alebo budu ohovarat, alebo skaredo zazerat. Je to ich problem. Ty ako rodic rozhodujes. Da sa ohradit aj slusnou formou. Musis si byt sebou ista, ze to co hovoris je tvoje rozhodnutie a za tym stojis. Skus si nejake frazy nacvicit pred zrkadlom. Na nete je vela informacii, skus pohladat.
Ja napriklad by som s ruskom problem nemala a ani bozkavat tak male babatko-vnucatko by som si nedovolila.
Si v ťažkej situácii, ale zvládneš to. Skús sa nato pozrieť cez deti - oni sa ešte brániť nevedia, preto to za ne musíš spraviť ty. Mne to aspoň pomohlo a začala som sa postupne ozývať. Teraz mi je už naozaj úplne jedno, či sa niekto urazí a ak áno, čí sa aj odrazí.
Vzťah je založený na vzájomnom rešpekte. Pokiaľ ma niekto nerešpektuje, nemám záujem sa s nim stretávať.
A k tým užívateľkam, ktoré tu riešia ruska a prižmúrenie oči nad nevhodnými potravinami:
1)neviete citat s porozumením, autorka sa vás nepýta na vás názor
2) absolútne neviete, aké rizika to pre deti prináša. Ak by ste vedeli, nikdy by ste takúto hlúposť nenapísali.
@petulda333 neviem, ja som to tak neriešila, ale keď to autorke vadí, tak to majú rešpektovať.
@pribinak novorodenec potrebuje hlavne mamu a to mu stačí. Na ostatné veci má ešte pár mesiacov čas.
@veronicka1901 rozkaz 🤣🤣🤣🤣
@pribinak 🙄
Tiež som sa neraz mlčky prizerala na to ako ma nerešpektujú. Avšak raz to bolo tak cez - svokra udrela syna po ruke, na rodinnej oslave, na to som vybuchla tak, že svokra plakala. Odvtedy si extrémne dávala pozor. Teraz jej občas treba pripomenúť, že niektoré reči voči mojim synom sú fest nevhodné ale to je okamžitá asertívna jednovetová výhrada, na ktorú zvyčajne nedostanem už odpoveď 🙂.
Z môjho príbehu si vezmi dve veci 1. Buď strpíš všetko až vybuchneš a až potom sa naučíš komunikovať alebo 2. Naučíš sa komunikovať. Nekomunikuj výčitkou skôr povedz svoje pocity. 🙃
Nezamkni si decko do bublinky
Autorka, ja som síce komunikovala, slušne vysvetľovala, miliónkrát hovorila, no aj tak nebola rešpektovaná. Vždy pri návšteve istej osoby som bola ako na ihlách, proste som nevedela byť rázna, keď som nebola rešpektovaná. Paradoxne sa to nakoniec vyriešilo tak, že malý (pár mesiacov neskôr) je taká osobnosť, že ním nepohne, ak on nechce, aj keby sa na hlavu postavila a ušami odrážala. 😅
Väčšinou tieto témy nekomentujem, ale je to presne ako píšu napr. @denkabemommy @mmmt a iné, raz príde situácia, ktorá prekročí všetky medze, až sa raz opustíš a tým momentom už nebudeš ticho. A možno ťa budú ohovárať, neznášať atď. ale aspoň budeš mať pokoj. Nedaj sa. 🙂
@katikm nepozerala by som sa na to ako na konflikt. Sú to hranice. Ty ich nastavujes pre dobro svojich detí, nie preto že by si sa s niekým išla hádať. Učíš to neskôr aj deti. Zastať si seba. Slušne, jasne a dôrazne. Budeš to mať ťažké, keď už zistili, že si nestojíš za svojím. Potom to vyznieva, že len tak rozprávaš, aby si si vynucovala pozornosť a ani Ti nezáleží na tom. Ak manželovi zálezí na Tebe, tak by Ťa mal podporiť. Keď to aj on má na háku a v podstate nie je na Tvojej strane, tak by mi vadilo, že mi nie je oporou a pocítil by to aj partnerský vzťah.
@katikm my sme mali mať dieťa narodené na Vianoce, ale sa mu nechce. Ale už počas tehotenstva som nastavila pravidlá, že žiadne návštevy počas šestonedelia. Je jedno či svokrovcov alebo moji rodičia. Nerobím rozdiely. Je chrípkové obdobie, čierny kašeľ, občas aj covid sa vyskytne v rodine, mama a otec učitelia, takže sa stretávajú so stovkami ľudí za deň. A to malé bábo z nich aj tak mať nič nebude. Dovolím I'm pokocikovat, vtedy ho aj uvidia, ale vnútri naňho dýchať z 20 cm som povedala rázne nie. Ja nikam chodiť nebudem a manžel bude na HO a do obchodu si dá rúško. Pediatricka má vyhradené hodiny pre novorodencov a 10 minút predtým už nikoho neberie, lebo tam má vyhradený čas na dezinfekciu čakárne a ordinácie. Treba ísť rázne za svojím a opakovať. Alebo obmedziť kontakt lebo možno len tak pochopia, ako veľmi ti na tom čo hovoríš záleží.
@katikm mala si ale napisat ze mas tak male deti.. jasne ze slaminu nedavať ročnemu a to ani nie som mama a viem to.
Je obdobue chorob. Ja to ruško chapem. To babo moze lahko ochorieť.
@katikm zopakuj im to dopredu ešte pred tým než stihnú danú vec spraviť. Ked vieš aký sú tak predvídaj. Majú prísť rozdaj rúška hneď vo dverách, majú ročne dieťa na rukách a nejaké jedlo v dosahu rovno povedz ze mu to nemajú dávať.
Nachystaj si tie vety ešte pred návštevou - “prosím vas pri bábätku majte rúško a nebozkavajte ho”
“prosím vas nekŕmte dieťa dospeláckym jedlom, tu je banán, detské chrumky to mu môžete dať”
Ak to úplne naschval porušia vezmi deti a chod preč, kľudne aj do vedľajšej izby. Alebo von, ak ste na návšteve vezmi ich domov.
Akoze ja som tiez flegmaticka, pri dieťati som veľa veci vôbec neriešila, nedezinfikovala všetko o 106, ale tvoje požiadavky mi prídu absolútne logické. Ja som v 600nedeli nechcela ziadne návštevy, tiez ma mali za šibnutu ale bolo mi to srdečne jedno.
Nemyslím si ze novorodenec nutne potrebuje budovať chripkovu imunitu hneď prvý týždeň života ani kolovať ako balíček po všetkých naručiach tetičiek, strýčkov, 4 ročných bratrancov a byt oňuchavaný niekoho čoklom.
Tak isto ročne dieťa nepotrebuje ani slaninu ani cukor, proste nie, nebude to ochutnávať. Sú to tvoje deti, nie niekoho experimentálne hračky
@katikm ináč uvedom si, ze povedať nie nemusí automaticky znamenať ze papulujes, kritizuješ a odvravas, skratka iba hovoris nie.
Sú ľudia ktorý proste prekračujú hranice a potrebujú počuť to nie opakovane a ráznejšie. Neslušní sú oni, nie ty, ale oni s tým začali prví. Im to zrejme ani nedochádza, proste sú takí a robia to všade a všetkým. Ver tomu ze tento typ ľudí je na ráznejší odpor proste zvyknutí, lebo s nimi sa inak nedá.
Ak sa potrebuješ naučiť byt asertívna trénuj to nie. Bez vysvetľovania prečo nie, bez ospravedlňovania a hlavne bez samonasierania.
Ja by som sa teraz nevyjadrovala k rúšku, ale tak celkovo, že ťa nerešpektuju. Ano, maju ta za male decko, oni vedia najlepsie vsetko. U mna "pomohlo" len ked som fakt uz vyletela, narobila cirkus, tak sa dotycni na chvilku zalakli... ale svagrina mi raz povedala taku fajn vetu, ze musim nejako prijat, ze otecko robi veci okolo deti inak ako mamicka... a to iste plati aj pre inych ludi okolo dietata. Nikto nie sme rovnaki, nemame rovnake peiority, postoje a nazory. Ty mas obranny postoj mamy, oni maju taky ten babickovsky postoj, daju mozno sladene napoje, sladkosti, moc slane jedla ... to dieta to fakt za ten jeden raz nezabije... treba si priorizovat, ci stoji za to robit cirkus. Ak by ku mne chodili kazdy deuhy den, uz by to asi stalo za to
Moji pribuzni dieta nebozkavali nastastie, ked boli chori zavolali, ze nepridu. Toto bolo ok.
Ale mna vie vytocit ked babka( inak super zena) povie: ,, naaaaa, na som,dala chalanom do roky lentilky, ked nechceli byt v koci a sedeli,,kym nezjedli....,,
Alebo ,, ved jej daj nieco ine uz,jest, to ma.len zeleninu....ved jej daj do mliela marina keksy.....,,
Nooooo
Z mojich skúseností sa neoplatí byť ticho, len to využívajú. Zlá budeš vždy, keď to majú v hlave. Ani keby si im všetko na zemi zniesla nebudeš dobrá lebo ich postoj nie je v poriadku. Oni ťa nerešpektujú, lebo si nevážia vzťah s tebou ani na ňom nepracujú. Takže buď v kľude asertivna...nemáš čo pokaziť, lebo vzťah s tebou z ich strany nie je zdravy.
@katikm drzim ti palce. zacni si presadzovat svoje, potrva to ale chod do toho. prides mi ako rozumna zenska. ide o princip, si matka, ako povies tak to maju respektovat.
a btw tiez by mi vadilo ked by mi niekto bez dovolenia ( dovolenie by nedostal aj tak) bozkaval dieta a to ma tri roky!! cize tehotenske hormony davno nemam. ked mal maly herpes alebo chorobu, tak nikto z tych bozkavania chtivych neprisiel pomoct z nicim. takze ked poviem na nieco nie , plati to.
Pytali sme sa na tie pusy a doktorka skoro vyletela z koze. Bakterie herpesy a rozne pliagy. Ze od 1.5 roka si dieta buduje imunitu. Dovtedy max nachyta choroby. Matka ktorej dieta nelezalo na infuziach s kyslikom si to nepredstavi. Respektovanie je zaklad vsetkeho vsade. Nech si kazdy ohrozuje svoje zdravie, nie zdravie nasho dietatka.

@koniarova nemyslim si, ze je rusko cez. Ja som to tiez chcela, ked sa k 10 dnovemu novorodencovi dorutila delegacia, ktora uprostred pandemie cestovala cez pol Slovenska vlakom plnym chrchlajucich ludi, bez ruska na ustach. Teraz je tiez sezona vsetkeho mozneho. Autorka nechce tahat sople babatku 30x za noc len kvoli tomu, ze sa niekto musi nevyhnutne prist pozriet.
Okrem ineho, ja mam fotku z 80tych rokov ako ma drzi brat v perinke po prichode z porodnice a ma na ustach satku. Takze nic nove.
Autorka len chcela vediet ako sa ozvat, ked sa jej nieco nepaci. Pravidla nech si da kazdy ako uzna za vhodne.