Ako byť budhista popri rodine?
Pozrela sim si pribeh Budhu a dost som sa v jeho filozofii nasla.Som vychovavana ako krestanka ale ideologicky mi je blizsi Budhizmus.Len kde zacat.Je tu niekto ,kto sa tomu venuje? budhizmus nehlada Boha ale vychodisko z utrpenia,co hlasa po smrti?
@zoro9836 ano,verim ze prave Budhizmus to je.
Pravda je relativna, vo filozofickom vyklade tohto slova, a tu patri aj otazka viery/neviery, je pravda relativna.
@zoro9836 suhlasim,pre teba je to nieco ine ,ako pre mna.Prajem ti pekny den.
A preco riesis rodinu?Vypisujete snad nejaky dotaznik na rodinnych stretnutiach?Jedine co by si mala riesit je najst si partnera,ktory ma pre tvoju vieru pochopenie a ostatnym netreba nic vysvetlovat.
ved budhizmus je nabozenstvo, viera tiez v boha...a ako mas? na slovensku tahsie, nemame na to priestory...ale tak citaj, alebo navstiv podobne priestory, aj popri rodine ludia praktizuju vieru, este som sa nestretla s takou otazkou...
@elizabet173 O to vobec nejde,skor ci mozem byt budhista a zaroven mat rodinu,tusim som kdesi cital ze budhisti mozu byt len mnisi.Oni az dokazu byt osvieteni,a neviem ci Budhizmus nepodporuje zivot po smrti.A uvital by som,keby niekto napisal aj skusenost,ako mu tato filozofia pomohla.
Kedze mi tato teoria z vsetkych nabozenstiev pride najrozumnejsia a hlavne sa v nej nespomina ziaden Boh .
@viestta To si skor mylis s hinduzizmom,odkial mohlo vznilnut.Budhizmus sa nezaobera otazkou Boha ale otazkou utrpenia a vychodiska von z utrpenia.Zaroven je velmi empaticke k utrpeniu inych.
@maminkadeticiek No ci sa da zosuladit.Aj sam Budha ked dospel k osvieteniu,opustil rodinu.Tak neviem ci sa to da aj popri rodine.
samozrejme, ze "mozes" byt budhista, prvy odkaz z googlu: Ide o jedno z najrozšírenejších svetových nábožensko-filozofických hnutí, ktoré vyznáva 300 – 500 miliónov ľudí, hlavne v Číne, Bhutáne, Japonsku, Kambodži, Laose, Mongolsku, Mjanmarsku, na Srí Lanke, v Kórei, Thajsku, Tibete a Vietname.
Asi o tom nabozenstve moc nevies, ked si myslis, ze to mozu byt len mnisi 🙂
Moze byt, podrobnosti neviem
@jabadabadu No Karle ved to ze to nieje myslienk dna,ale rokov.V skratke krestanstvo ma pre mna vela zadrhlov a polopravd ako aj podobne viery,zidovska,moslimska a pod.Ale myslienka budhizmu je nadcasova.Mozno je to skor psychologicky smer ,preto.
Nasiel si nejake dobre knizky k buddhizmu? Tiez ma to zaujalo. V knihkupectve sa mi zapacila jedna knizka, Velka panda a maly drak, aj som si ju musela kupit. Krasne myslienky su tam. Chcela by som sa pozriet hlbsie na buddhizmus, len je tolko kniziek, ze clovek nevie vybrat. Ze vraj lama ole ma dobre a asi bude aj dalajlama mat.
Dnes je zla doba a hladam nieco co mi da nejaky zmysel, navod, pomocne lano
@sisaka a kde zoro spomina krestanstvo?
to ny nebola tema o nabozenstvach kde by bezdovodne neutocili na krestanov😉
Buď láskavá ku všetkému živému, neubližuj, nebuď závistivá a želaj každému šťastie. A máš budhistické minimum, to sa dá dodržať vždy a všade.
môžeš veriť aj v špagetovú príšeru, pokial nikomu neubližuješ, ver si čomu chceš
Trochu ti nerozumiem.
1. Najprv pises v zenskom rode, potom muzskom...
2. Pises, ze je to pre teba myslienka niekolkych rokov. Teda sa o budhizmus zaujimas uz niekolko rokov? Alebo si zhliadol/la film a "cvaklo" ti nieco v hlave a teraz pises na fore?
3. Budhizmus ako taky praktizuju miliony ludi v Azii, samozrejme aj s rodinami. Je to ich viera/filozof. smer, ktory nemoze byt ovplyvneny tym, ci ma clovek rodinu, alebo nie. Ale ak sa pytas, ci mozes byt budhistickym mnichom a mat rodinu, tak nie. Precitaj si najprv pravidla, ktore musia mnisi dodrziavat, je ich celkom dost.