icon

Ako časovo zvládate život?

26. mar 2022

Ahojte,

Nejdem sa sťažovať, prišla som si po radu.
Som mladá, žijem s partnerom, deti zatiaľ nemáme. Mám psychicky veľmi náročnú prácu, domov prídem unavená o 16tej. Svoju prácu milujem, baví ma a teším sa do nej, avšak ako hovorím, je to na hlavu zaberák.
Poznáte to, v dománosti je stále čo robiť, aj poobede po robote - upratať, skočiť do obchodu, niečo rýchle navariť, vyprať, skladať oblečenie atď. Avšak ani neviem, poriadne sa nezastavím a zrazu o 19tej si po celom dni ľahám na gauč úplne zničená a nevládzem sa ani pohnúť.
Ešte k tomu bývame v byte 140 m2, dve kúpelne atď, a len povysávať a pozmývať trvá 2 hod. Nehovorím, že to robím každý deň, ale 1-2 krát do týždňa určite, keďže máme psa.
Cez víkend varím aj 3 hodiny, hlbšie upratujem, prípadne idem pozrieť rodičov (ktorým sem tam pomôžem na záhrade, prípadne niečo ťažké preniesť, keďže majú svoje roky. Tak či onak, takú návštevu nepovažujem za oddych).
Nemám čas ani energiu poriadne vybehnúť s kamarátkami von. Nemám čas na záľuby, cvičenie. Partner mi pomáha, navarí, dá prať atď. Ale aj tak mám pocit, že nemám čas na nič a že som “zdretá”.
Keď idem na nechty alebo kozmetiku, mám výčitky svedomia, že ten čas som mohla využiť efektívnejšie. A to chodím 1-2x do mesiaca na 1 hodinu.
Rodičia sa ma pýtajú, ako je možné, že som unavená, že som predsa mladá. Čo stále upratujem, keď nemám deti atď. Mňa tieto otázky nehorázne vytáčajú.
Povedzte mi, čo robím zle? Alebo sa na celú situáciu len zle pozerám? Mám zlý time-management?
Ako zvládate život vy?

evabb35
26. mar 2022

A nerobíš nič zle, jednoducho pri psychicky náročnej práci je to takto.

luccija
26. mar 2022

@hederamonstera pamätáš, keď sme si nedávno písali o tom aké je ťažké mať dieťa, všetko stihat a pod?bola si presvedčená, že všetko bude výborne🙂
Držím palce začiatok je zlý a potom si zvykneš🙂

luccija
26. mar 2022

Autorka asi si to robíš sama.Urcite netreba nakupovať, skladať prádlo, žehliť denne a variť cez víkend 3 hodiny
Buď Ta energiou ničí práca, že Ťa fyzicky a psychicky unavi, lebo nie je reálne, aby mladého človeka bez dieťaťa, ktorý nemá milión ďalších povinnosti okolo dieťaťa, tak vyčerpá bežny deň.A pracovná doba Ti končí o dobrom čase
Možno treba pretať ten stereotyp ísť po práci sa prezliecť a ísť si von zašportovať...
Keď budeš doma budeš všade vždy vidieť nedostatky čo upratať, poliať kvety a pod ...
Spiš dostatocne, nie si anemicka, máš v poriadku štítnu žľazu?na vysávanie a umyvanie používam roboticky vysávač.Raz budeš banovat, že si si ten čas neužila pri deťoch sa ten čas ešte viac zrýchli povinnosti pribudne a večer lahnes a ani nebudeš mať pocit, že si spala a už zase ten istý kolotoč.
Na takúto únavu je najlepší fyzický pohyb a zmena.

hederamonstera
26. mar 2022

@luccija pamatam, ale ja sa nestazujem, ja som to cakala😂 aj manzela pripravila na to, ze ked nebudem vyspata, budem zla🙈😁

1gabriela13
26. mar 2022

Veď počkaj až prídu deti...

dankanka
26. mar 2022

Dvaja vo velkom priestore..udrziavat ho cisty he zabijak casu..asi by som niektore izby zatvorila a nepouzivala, nepustala tam psa...ved sa potrebujete len umyt, vyspat, najest..asi ani dve kupelne by mi nebolo treba..sama si to robis

1medvedik1
26. mar 2022

@maj98 súhlasím 😄

juliasb
26. mar 2022

No ak o 19tej už padas na gauc a môžeš o 19tej uz oddychovať, tak to je najmega luxus aký nema podla mňa 95% z nás tu.
Ja o 19tej po celom ťažkom dni (vstávame 5-6) idem uspať deti. Rýchlo dám variť, dám prať, skladám prádlo,upratujem. Stíham aj 25 minút cvičiť. A 21.30 si unavená ľaham na gauč, nech si aspoň na pol hodinu oddýchnem. A to sa mi ešte zdá, že sa mám luxusne dobre, odkedy moje deti zaspavajú o 19tej

littlefiona
27. mar 2022

Ahoj, presne toto som aj ja určitý čas zažívala a súviselo to najmä s psychicky náročnou prácou a do toho ešte prísny a perfekcionistický šéf, bolo to o držku. Domov som chodila vyflusnutá, niekedy som mala problém zo seba dostať jednu súvislú vetu, čo mi mozog po práci doslova vypínal. Maximálne preťaženie a do toho domácnosť, partner, zvieratá, čas na zábavu a seba takmer žiadny nebol. Jedného dňa som vstala a uvedomila som si, že takto žiť nechcem, že toto nie je život. Kariérne to bolo super, moje okolie bolo na mňa pyšné, výplata bola super, len nebol čas kde a kedy tie peniaze minúť. Dala som výpoveď, začala podnikať a ešte si na pol uväzku našla ďalšiu prácu a poviem ti, že nič lepšie som nemohla urobiť. Nechcem sa predsa raz zobudiť stará a zistiť, že všetky tie dôležité veci mi v živote prekĺzli pomedzi prsty. Život je vždy, ale vždy otázkou priorít.

jana_eyre_2
27. mar 2022

Keď si v práci do 16tej, čo treba doma upratovať? Ja často upratujem a mám pocit že to nikdy nekončí, ale mám tri deti, muž je na homeoffice, deti často choré, stále je niekto doma, veľa nestíham, plus máme záhradu, atď.. keby sme neboli doma, nemáme tu neporiadok, teda max prach a chlpy zo psa..

Na tvojom mieste by som si dala limit, po práci Max pol hodina na upratovanie, cez víkend by som rozhodne nevarila 3h(osobne si neviem predstaviť toľko času stráviť v kuchyni a to varím denne pre 5tich ľudí) , Max niečo jednoduché a rýchle a vypadla by som na celý deň niekam mimo.. ak máš náročnú prácu, treba to predsa vyrovnať s psychickým oddychom.. ja si viem najlepšie oddychnut mimo domu na výlete, celé víkendy sa snažíme tráviť niekde inde ako doma, aktívne, pokiaľ nie je nikto chorý, tak nás doma zväčša nenajdete..

Proste by si si mala určiť inak priority, upratovaniu, vareniu venovať menej času, a vybrať si viac času na oddych.. a keď máte financie, tak si aj zaplať pani na upratovanie, veď keď veľa pracuješ, nie je na tom nič divné ak by toto čo nestíhaš urobil niekto za teba..

tamichloe
27. mar 2022

Ahoj ,nato že nemáš deti ,máš toho až až.....nečítam čo baby píšu....ale keď si tak extrémne unavená daj si skontrolovať štítnu žľazu.....a spomal.....aj ja som kedysi umývala aj 3x do týždňa.....kaslem na to.....mám robotický vysávač....psa ....umyvam v sobotu celý dom,máme aj podkrovie,pomáha mi aj manžel každý druhý týždeň .......v týždni utrem len keď vidím fľaky ....a Hugo vysáva denne....

jankasyrka
27. mar 2022

@maj98 presne, akonáhle som mala deti zistila som ako veľa casu som mala pred nimi a co som snim robila 🙂 je to o tom ako si to človek nastaví nato co je naozaj pre nas dolezite si človek vždy vie a dokáže vyclenit cas

adka2345
27. mar 2022

Ahoj, a kde pracujes ? Nemas velmi narocnu pracu ? Ja ked som nemala este malu, tak som pracovala ako IT analyticka, cele dni za PC, narocne terminy, proste stale nieco. Chodila som domov ako zbyti pes 😕 a vobec som nemala radost zo zivota. Potom sa s malou moj zivot zmenil a nakoniec teraz ked ma mala 9 mesiacov tak pracujem v reklamnej agenture, len tak z domu par hodin a ked to porovnam tak mam menej penazi, ale som ovela stastnejsia ... Studovala som IT a robim daco ine ... 😎

Mgr. Adriana Uherova
Webadminka: https://slovenskekasina.sk/

avalora
27. mar 2022

Po praci si musim upratat v hlave, lebo je psych. narocna, takze chapem autorku. Ja som mobil, pc, nevnimala ako zataz. Zistla som, ze je a obrovska.
Nastavila som si na mobile pocitanie Digital balance.
Mala som pocit, ze nic nestiham, ale mobil som nabijala denne. V posteli hodina vecer tiez po googli, eshopy...
Praca +2 deti, pes, domacnost, mobil nabijam raz za 4dni a zijem uz len v realite.
Mal to tak niekto? Vobec mi to nechyba, hodinka dve cez vikend, precitat si Vas... 🙂
Vobec som nemala pocit, ze mi ten cas na soc sietach aj nieco dal, len pretiekol cas a realny zivot sa zdal len ako otravna povinnost. Je to o pristupe. Citit, ze co robim, preco robim. Co mi ten pocit neda, snazim sa ukoncit...a nic sa nedeje. Co treba, si ma vzdy nejak najde aj samo.

kvetinka75
27. mar 2022

A naco vam je take velke byvanie? A ked uz ho mate musi byt vsetko tip top? Ved pouzivajte ina 1 kupelku. A lreco varis 3 hldiny. Su aj jednoduchsie jedla.

ivca82
27. mar 2022

Najdi si cas a zajdi aj k lekarovi. Nie u kazdeho, kto je unaveny a bez energie, je to len o tom, ze si nevie rozdelit cas.

baskustek
27. mar 2022

Tiež som mala takéto zmýšlanie, keď som ešte nemala dieťa, len som bývala s vtedy ešte s priateľom a po práci som bola neskutočne unavená, nevládala som sa pohnúť z gauča. A teraz? Dieťa + práca, je to ešte náročnejšie. Už som si na ten mód únavy jednoducho zvykla, som v jednom kolotoči a vidím svetlo na konci tunela letnú dovolenku, keď úplne vypnem. Veľmi mi uľahčil prácu robotický vysávač, ktorý aj zmýva a rozmýšľam aj nad robotickým mopom na okná. Cez týždeň nejako moc neupratujem ani nevarím, neperiem, taký deň na upratovanie mám sobotu.

jane1987
27. mar 2022

Ako baby pisu, pokial nemas deti, mas cas na vsetko. Ste mladi, vyuzivajte cas efektivnejsie- pre Vasu psychiku. Vypadnite von, na koncert, s priatelmi, na vylet, do kina, na pivo....akoze vazne. Tak isto mam tazku pracu, hlavne psychicky ale pokial sme nemali syna, tak sme behali po vyletoch ci uz na svk alebo v zahranici, vybehli do mesta a tak. A ano, teraz rovno pisem, nemam cas na nic a teraz ma to len ser*e 🙂

jekaterinabs
27. mar 2022

Začni žiť minimalistickým životným štýlom. Minimalizmus je aplikovateľný na všetky oblasti života. Aj tu na MK je skvelá a inšpiratívna skupina.

elementissa
27. mar 2022

O 16tej si už doma. Kopa ľudí o 17:30 iba konci a čaká ich ešte hodinová cesta domov. Alebo končia o 18tej a hodina domov. A vysvetli mi, čo sa dá upratovať na prázdnom byte, v ktorom žijú dvaja ľudia, čo sú celý deň v práci. Nie si tak trošku troll? 3 hodiny varíš? Otvor si restiku, aspoň na tom zarobíš, keď už 3 hodiny stojíš pri sporáku. 2 hodiny vysávať a umývať dlážky, to si neviem celkom dobre predstaviť, ale ok, tak každý to máme nejako 🤣🤣 mne sa 2x denne automaticky zapne Roomba a keď je treba, ešte ju zapnem aj 3x okolo obeda, z dlážky by si sa u nás najedla a to som metlu alebo mop nedržala v ruke roky. 1-2x týždenne pustím Braavu, tá mi dlážky umyje. Také caviky robiť okolo bytu, kam chodíš len prespávať, no ja ti neviem. Domácnosť si treba zariadiť tak, aby si nemala zbytočné lapače prachu, ak sa ti veľmi práši, tak zvlhčovač vzduchu. Alebo si najmi upratovačku, keďže máš taký veľký byt. Ja ale nechápem túto posadnutosť upratovať celé dni. Veď ten byt/dom je na život, to nie je múzeum 🤷

stannkal
27. mar 2022

Pre mne to znie tak ze je problem v tej praci, ked uz z prace prides unavena. Ono ked clovek pracuje hlavou, musi cely den analyzovat, hladat riesenia... to sa tazko da robit 8h denne. Su ludia, ktori to zvladaju, maju vela energie a dobre manazuju stres, no mozno ty taka nie si, kazdy inak zvlada zataz. Ja som to mala podobne, uz pred rokmi som kvoli tomu skratila uvazok na 6h denne a to bola pre mna obrovska zmena k lepsiemu. Pokial mas dobre platenu robotu tak aj z mensieho uvazku dobre vyzijes. Skus nad tym porozmyslat.

elementissa
27. mar 2022

@baskustek robota na okná odporúčam 😊👍👍👍 máme Teslu a je to perfektná vec, akurát včera mi pozmyval a nalestil všetky okná. Ale rozmýšľam nad výkonnejším modelom, napríklad Hobot, včera som videla za 248€ Hobota, úplne za facku 🙂 už sa teším ako si kúpim novú hračičku 🤣

igiana
27. mar 2022

Chodievajte spolu na velky nakup, aby si nemusela kazdy den behat do obchodu (zhruba si naplanuj jedalnicek), cerstvy chlieb a pecivo davaj do mraziaku a postupne vyberaj, var na 2 dni, vecere mozu byt obcas aj suche, vysavaj robotickym vysavacom cez tyzden (povysava aj bez tvojej pritomnosti), cez vikend nech povysava manzel a ty iba pozmyvaj. Umyvadlo umy kym si umyvas zuby, vanu staci raz za tyzden prebehnut. Pradlo mozete skladat spolocne pri nejakom filme vecer. Staci raz za tyzden ked sa ti nazbiera.

baskustek
27. mar 2022

@elementissa áno, po včerajšom 3-hodinovom umývaní okien ručne a následne dnešnom boľavom chrbáte tiež rozmýšľam nad takouto hračkou ☺️

biibiana
27. mar 2022

Necitala som vsetko..neviem aku mas pracu a teda neviem posudit. Ale vychadza mi z toho, ze mozno to s tou pracou naozaj prehanas. Ver mi, kazda praca vycerpava. Mala som niekolko zamestnani a vzdy som prisla domov vycerpana jak kon.. Teraz mam 3 deti. Dost narocne obdobie kedze som ich porodila vsetky v priebehu 5rokov. Jedno dieta ma dg. Nie je to lahke... Vela krat si hovorim a to naozaj niekolko krat do tyzdna ( sa lutujem 😀 ), ze nestiham zit a hrozne ma to zoziera! Verim, ze ked deti podrastu bude to lepsie. Ja neodpadnem na gauc o 19tej to by bol luxus 😀 Ja o 22hoh este doumyvam podlahu a nalozim umyvacku.. dam sprchu a idem spat..Milujem tie deti a nemenila by som, ale chyba mi aj cas pre seba ako cloveka. Nie babke ich nemozem dat, nemam to stastie. Ked som chodila do prace a bola som bezdetna..tiez som nic nestihala..zili sme uz s terajsim manzelom spolu v domacnosti..a nestihala som tiez nic 😀 Ako pisu zeny.. je to o urceni priorit. Najdi si riesenie na to ako byt stastna a chod si za tym. Vzdy je riesenie.. Neviem si predstavit co upratuju a peru zeny ktore nemaju deti. Nemyslim to v zlom, ale naozaj si to viem porovnat a je to sakra rozdiel.. Bezne parujem vecer aj 70 kusov ponoziek 😀 To mame s drahym celovecerny program 😀 Takze hlavu hore, vyklasli sa na domacnost a najdi si aspon 3 dni do tyzdna v rovnakom case nejaku cinnost..postupne to pojde uvidis..

tetaandulkova
27. mar 2022

Poznám to, ja som pred RD pracovala, mala som nepravidelnú zmennosť, ranné, poobedné, niekedy mi vyšlo aj 6 dní po sebe a len 1 deň voľna. Na ranné zmeny vstávať o 4tej ráno. Na poobedných prísť o 11 večer domov. Doma sa starať o veľký dom, upratať, v lete nevieš či robiť skôr dnu či vonku sa starať o záhradu, sadiť, zavárať, zberať, kosiť, drevo na zimu chystať, štiepať, no nikdy nekončiaci kolotoč. Na striedačku s mužom. Za pochodu si doma aj doteraz vždy niečo prerábame, čiže vždy je čo upratovať. Koľkokrát som už mala nervy, že veľa času trávim v robote a doma toľko roboty čo ma čaká, že by to chcelo viac voľna trošku 🙂 Teraz som na RD a stíham paradoxne toho viac lebo som doma s malou. Žijem si prakticky bez stresu, nenaháňa ma čas. Vždy si viem zorganizovať ten čas tak, aby som bola aj s dcérkou, aj mala navarené, upratané, aj sa s ňou pohrala, teraz mi začína loziť kade tade tak je to pre mňa lepšie, chvalabohu sa vie aj sama pohrať ani o nej neviem niekedy. Takže ja som opak žien, ktoré ti píšu že ešte len na materskej nebudeš stíhať 😀 Ale unavená padám do postele tak či tak, celý deň sa nezastavím 🙂

lusyyy36
27. mar 2022

A teraz si predstav, ze prídeš domov o 18-18:30 po fyzicky narocnej práci, kde celý deň si na nohách, q doma ta čaká dieťa, domácnosť a ešte aj tomu zvieraťu je potrebné dať aspoň jesť....a ešte robíš aj víkendy a sviatky...
Ako prísť domov o 16 tej, nemat dieťa, je úplný luxus,nechápem čo toľko vývaras a upratujes keď ste dvaja

deinela
27. mar 2022

Robíš si to sama. Keby sme my mali zdroje živiť také luxusné bývanie a ešte aj psa (čo tiež považujem za luxusný výdavok v dnešnej hypotekovej dobe) tak nejaké upratovanie by bolo to posledné čo by sme riešili. Vymeň náklady a čas na psa (vychádzky a upratovanie) za kamarátov a upratovačku, ktorá by ti raz za mesiac za prijateľnú cenu umyla všetko, asi aj okná...

luccija
27. mar 2022

@tetaandulkova ak by mala dieťa nebude v pekný slnečný deň upratovať, ale idú von.Prehodili by sa jej priorit a zvolila by v iných veciach.Ja som mala tento pocit, keď som ako bezdetná po rokoch práce na smeny a veľa volna zrazu začala robili na klasické 8 a prišla domov o 17 deň v cudu najesť sa, oddýchnuť a zase spat, lebo ráno vstávať nikdy som nebola frustrovanejsia.

jankak055
27. mar 2022

Co furt upratujes??? Pridu deti potom budes este len vidiet ten bordel 😂 Zacni si viac uzivat zivot a urci si priority.