icon

Ako často a akou formou sa hrajú vaše maminy s vašími deťmi?

matula211
31. júl 2013

Dievčatá, potrebovala by som poradiť...sme mladá rodinka, s jedným dieťaťom, dvojročný chlapec...Rada by som dávala svojho syna aj do opatery svojej mamy, ale vidím v tom menší problém...Máme rozdielne názory na výchovu malého...nakoľko ale bývame s mamou dosť často, bývame len kúštik od seba, tak mi nejde zariadiť, aby sa vídali menej často...Keď sme spolu, tak by sa s ním len chcela hrať a hrať...on ju vodí kade tade, aj do kríkov ruže, no jej nič nevadí, veď sa chce hrať, veď to je len dieťa...ja si svoje dieťa chcem vychovať trošku inak...a to tak, aby sa vedel sám hrať...viem, že nemá súrodenca, nemá ani nejaké veľké možnosti byť stále s deťmi (dávam ho dva razy do týždňa do jasličiek kvôli kolektívu), chodievame často k sestre, ktorá má tiež malé deti, aby sa spolu pohrali...no jej sa to vidí stále málo...dáva mi najavo, že s ním mám chodiť doobeda aspoň na dve-tri hodiny von, poobede to isté...chodievame von každý deň, chodievame na záhradu, tam má kopec hračiek, šmýkačku, bazén...no všetko, čo majú deti radi...ale chodievam s ním len poobede von, doobeda jednoducho potrebujem navariť, oprať, ožehliť, nákupy...no každá mamina asi vie, o čom hovorím...keď sme aj na záhrade a malý sa sám pekne hrá s autom, moja mama to stále komentuje...a kde je brm...kde sa schovalo...a podaj babke, aj babka urobí brm...a ja pritom chcem, aby ho nechala napokoji, nech sa hrá aj pekne sám...on potom vidí jej totálnu pozornosť, tak ju zneužíva...Ja už ozaj neviem, ako jej vysvetliť moje princípy, veľa krát sme sa pohádali kvôli tomu...Ja jednoducho len chcem,aby si ho menej všímala...veľa krát som to zdôraznila a vždy zostala urazená...Neviem, či to je tým, ale potom keď mu niečo nedovolím, tak vreští jak pavián, robí mi scény, či vonku, či doma...a ja ho nechcem vychovávať v tomto smere...Ak treba, dám mu aj po riti, keď už ozaj neposlúcha...ale vtedy ona na mňa pozerá, ako keby som ho bičovala...že veď preboha je to len dieťa, veď čo ho bijem...a ozaj vám hovorím, dám mu po riti, keď už sa ozaj nevie vpratať do kože...Som preboha krkavčia matka? v tomto spočíva moja otázka...ja už si niekedy pri nej pripadám ako najhoršia a najprísnejšia matka na svete...ktorá nechce svoje dieťa zobrať von, ktorá svoje dieťa vôbec nemá rada len preto, že mu dá po riti...dievčatá, prosím poraďte mi...

Strana
z2
ava11
31. júl 2013

Moja mamina sa drobcovi venuje tiez na 120% , travime spolu kazdy druhy vikend a cez leto viac-je ucitelka. S malym sa hra, uci ho, citaju, kreslia, bicykluju atd. On ju absolutne zboznuje. Ani na sekundu mi nenapadlo na mamu ziarlit, hoci pri mne je ovela horsi a umrncanejsi ako pri nej. Jasne, ze mu viac dovoli a aj sa mu venuje intenzivnejsie, lebo ked ho ma, nemusi robit nic ine. Ja som ho mame davala dokonca aj na noc od styroch mesiacov. Viem, ze sa na mamu mozem vo vsetkom spolahnut a to, ze mu obcas da jest to, co sa mne az tak nepaci, alebo mu dovoli to, co ja doma bezne nie, mi fakt tlak nedvihne. Som jej vdacna za lasku a starostlivost a taketo detaily beriem ako dan za oddych 🙂 Aj dnes si nasi maleho beru na chalupu na par dni a ja mam volno pre seba 🙂 Takze moj nazor, pokial mama s tvojim synom nerobi nic, co by bolo absolutne proti tvojmu presvedceniu a zasadam, nechaj to tak a tes sa, ze ma maly dalsiu osobu, ktora ho miluje a venuje mu svoj cas.

lauricka
31. júl 2013

vychovavaj ho ako citis, ze chces, ak Ti na tom zalezi, ano, detom treba nechat priestor sa hrat aj same, to je pre ne dobre. Ale neznamena to, ze, ak je s nim jeho babicka, sa nemoze s nim hrat. Ak je s nou a ona je ochotna sa s nim hrat, nechaj ju. Je to pre neho obohatenim a je pre neho dolezite, aby si budoval vztahy aj so starymi rodicmi. Neboj sa, neverim, ze Ti ho nejako velmi pokazi. On postupne zisti u koho co moze ocakavat. Je velmi malicky. Daj priestor aj jeho babicke.

jadodka
31. júl 2013

prepáč ale ja si skôr myslím že ty si trošku divná, veď nechaj to chlapča objavovať svet a že máš takú maminu ako píšeš, by jej mnohé nohy ruky bozkávali!!!!! to ako si písala že na záhrade má kopec hračiek čo majú deti radi a on sa hrá sám... veď zlanár kamošky s deťmi a urobte si posedenie nech nieje stále SÁM s tebou alebo klakni do piesku k nemu a hraj sa s ním aj ty, nevychovávaj s neho samotára... lebo budeš o chvíľu tu písať že aký on je utiahnutý, ako sa s nikým nevie hrať a bude to TVOJA vina

ivkake
31. júl 2013

ved bud rada moja dcerka ked si zmysli u babky ze chce o 10 vecer palacinky tak svokra hned vstane a urobí jej 4 ci 5 palaciniek u mna by nepochodila ale ja stale vravím babky su nato aby vnucata rozmaznávali a my aby sme ich vychovávali 😀

hori
31. júl 2013

@matula 211 ja ta uplne chapem... ja nieco podobne zazivam nastastie iba dvakrat za rok - ked prideme ku svokrovi, ten mojim detom dovoli vsetko - oni mu vytahuju veci zo skrine a rozhadzuju, ved dedko nebude kricat... dedko ale samozrejme potom ocakava, ze to upracem JA (on je totiz na voziku) - to ma vie riadne napalit, lebo koniec-koncov ma moje deti maju za debila... to len ako priklad, podobnych by som vedela pisat za roman...
nastastie sa deti vedia rozlicnym vychovam prisposobit - ked ich krmi manzel, tak viac papuluju ako jedia - toto nelubim, tamto nie, iba zemiaciky chcem... ked uz to je neunosne a nastupim krmit ja, zrazu je vsetko v poriadku, pekne sa sedi a papa sa bez odvravania... lebo mama je prisna, s nou sa neoplati bojovat... 🙂

lucka011
31. júl 2013

Joj, čo by som ja dala za to, keby sa moja mamina mohla toľko venovať mojej dcérke ako tá tvoja. Aj keď bývame blízko seba,mamina chodí ešte do roboty, takže 60-ročnej žene nemôžem zavesiť na krk 2-ročné dieťa hneď po príchode z roboty a cez víkend jej chcem zase dopriať kľud. Mužova mamina je zase 150km ďaleko a takisto aj keď sme tam donedávna bývali, nemohla som jej ju nechať,lebo má zdravotné problémy... Takže som s ňou každý deň väčšinou sama a tiež nemám toľko času na ňu. Váž si čo máš, nerieš, že mamina dovoluje to, čo ty dovoliť nechceš, ani či zje niečo iné čo by si mu ty nedala, mamina tu nebude večne a to dieťa sa naučí, že ty máš iné pravidlá ako babka a iné spôsoby. Až keď budeš na dieťa/ deti sama, potom pochopíš akú prtislužbu tebe aj tvojmu synčekovi mamina robila... 😉

dejnas
31. júl 2013

pochopila by som, keby ťa hnevalo, že tvoja mama ťa nerešpektuje v zásadných výchovných veciach, že malému všetko dovolí, že ho napcháva sladkosťami alebo nevhodným jedlom.... ale že sa s ním chce hrať??? že sa mu venuje? to je také zlé? 😕
a vôbec nechápem niektoré rady, aby si obmedzila kvôli tomu kontakt s mamou a tým pádom kontakt dieťaťa s babkou, ktorá vlastne nič nevhodné nerobí 😒 "len" si ho "priveľmi" všíma
ja som bola veeeľmi dlho jedináčik, odkázaná vždy sama na seba, rodičia sa so mnou tiež nehrali, zahrala som sa sama... o to šťastnejšia som bola, ak sa našiel niekto, kto bol ochotný mi venovať čas a chvíľku sa so mnou pohrať 😉
a ešte jedno: myslím, že to či sa dieťa "vie zabaviť samo" súvisí s jeho povahou, nie s rozmaznávaním

sante81
31. júl 2013

vymenim tvoju mamu za moju svokru 🙂

euka210
31. júl 2013

chapem Ta 🙂 aj ked je to jeho babka a tie niektore zvyknu vsetko povolovat, nemozu sa predsa aj ony spravat ako deti. Podla mna to nie je dobre, aj pri starom rodicovi ma platit odtial-potial. Potom to ocakava aj od teba a ty sa s nim musis trapit ako pises a natahovat lebo trucuje a na druhej strane podla mna neskor nebude respektovat starych rodicov. Si uvedomujem, ze moja svokra s ktorou byvame je "normalna"...aj sa pohra, povenuje, ale aj pokrici ked maly robi co nema. Svokor je uz sice horsie, ale vecsinou respektuje ze ja som matka a ja rohodujem o malom.
Po zadku aj ja dam, to je v pohode...hoci moja mama si mysli ine...ale ona je daleko 🙂
Podla mna chce nerealne veci...3hx2 za den len vonku sa neda byt s dietatom, doobedu aj ja mam problem, hoci sa snazim na tu hodinku aby pobehal po dvore. Ale to aj povesam, aj ideme do zahrady na zeleninu, aj sa pohra. Ale ma problem sa pohrat casto sam. Pri pieskovisku musim pri nom sediet a dnu sa hra ked treba ist spat ale ked potrebujem varit, tak bude mraucat a hrat ani za svet. Myslim ze kolektivu ma na svoj vek postacujuco. Aj ja na svojom pozorujem poslednu dobu, ze chce ist k detom, ale tu na dedine je to tazsie. Ked ideme na navstevu, tak snazime tak, aby mali mensie deti a ideme najme kvoli nemu 🙂
Asi mama dobieha, co zameskala pri vlastnych, len si neuvedomuje, ze viac skodi ako pomaha. Velmi nechapem, ze ked je to rozumna zena, ze nepochopi Tvoje narozy a zelania, ktore su uplne logicke.
Inak mne sa tiez velmi nepaci ako moja mama pristupuje k malemu...je ucitelka a to aj vidiet 🙂...take nasilne ucenie co sa mi nepaci, ale nechodime tam casto lebo sme daleko. Svokra to robi uplne prirodzene, nenasilne. Moja miesto hrania ho uci.
Rozmyslam, rozmyslam a ja by som asi nedavala pravidelne mame dieta, ked mi odtial pride a bude vystrajat lebo tam mohol vsetko, ked tam nebude mat hranice. A pokial on bude u nej a nie ona bude zavadzat svoje vychovne u vas, tak to by mohol pochopit...u babky mozem vsetko ale doma nie. Vyskusaj a uvidis, ked sa ti nebude pacit vysledok, tak vysvstlis jej to, co sice ona asi nepochopi, ze to potom obmedzis ci zrusis.

babul83
31. júl 2013

Nečítala som všetky komenty, ale ja sa riadim týmto "RODIČIA sú nato, aby vychovávali, STARÍ RODIČIA, aby rozmaznávali". Nebojuj, bude to ešte horšie. Malý si skôr, či neskôr uvedomí, čo si môže dovoliť u teba a čo u babky. Chce to len čas. Buď rada, že máš takú skvelú mamu, ktorá sa mu chce venovať.

matkamirko
31. júl 2013

co by som ja dala za to 🙂 Jednu babku uz nema, a druha ma este sama male dieta, tak toho casu na moje uz vela nezostava 🙂 Vaz si to a nevycitaj.. radsej dakuj 🙂

sammy
31. júl 2013

Tiez nevidim problem v tvojej mame, tak je chvilku s vnukom, tak sa mu venuje, ved na to su babky. Moje deti tiez radi chodia k nasim, lebo sa im nonstop venuju, ked su tam.
A kto ako chodi von, tak je to tvoja vec. Ja mam 3 deti a chodime von 2-3x denne v lete, aj na ukor bordelu doma 😀

karolina04
31. júl 2013

nechcem mi tu tvoju maminu požičať? bola by som rada keby sa pohrala aj s mojim synom , a teraz važne poviem len važ si taku maminu -babičku 😵

lenka.s
31. júl 2013

zavidim, u nas ani jedna babicka nema tolko casu na deticky a ja by som obcas taak ocenila, keby sa drobcom niekto povenoval ... pohrat sam sa moze, ked bude vacsi, ale 2-rocnemu nech sa babina venuje, kym ju to bavi, on to este potrebuje 😉

jaja34581
31. júl 2013

Podľa mňa žiaden extrém nie je dobrý. Poznám podobný prípad a dnes je decko egocentrické, rozmaznané a diktuje všetkým okolo seba . A to len pre to lebo bolo neustále stredobod pozornosti .Neustále chválené, pozornosť len na ňom a nebolo mu umožnené chvíľku byť samé so sebou.Tak sa to ani nenaučilo. Ale Tvoj chlapček je maličký on tú pozornosť potrebuje, ale koriguj to Ty.
Ale neboj, keď si to ustrážiš, máš výbornú mamu a s Tvojim veľmi rozumným názorom na výchovu, s ktorým do bodky súhlasím sa Ti podarí z neho vychovať slušného chlapca.Viem o čom hovorím.....Dnešná doba je kultom dieťaťa.V mnohých prípadoch je rodič až to druhé a tak to aj v niektorých rodinách vyzerá. Pekný deň

canama
31. júl 2013

ja si tiez myslim ze je super ked sa ti maly dokaze sam pohrat a nesuhlasim s tym aby dieta ktore sa same hra a je spokojne bolo "vyrusovane" zasahmi rodica. ked dieta bude chciet tvoju pritomnost alebo ucast na hre urcite ti to da najavo. a tiez rozhodne nesuhlasim z nazorom ze domace prace mas robit ked dieta spi. viem o com hovorim lebo moje dieta sa same veru nepohra a veruze taham nocne velmi casto. ale vedie to k totalnemu vycerpaniu. lenze neda sa inak, kedze partner chodi casto pracovne mimo a ja som na vsetko sama. ale zase ked pride, tak sa malej venuje nadstandardne a ja si zase viac veci porobim okolo domacnosti, alebo vypadnem trosku von sa vyventilovat, bez dietata. 🙂 a teda uz vobec nechapem kde sa vzat len blby nazor ze dieta musi by cele doobeda aj poobedie vonku. budte vonku tak casto, ako vam to obom vyhovuje. bodka. a k babke> myslim ze tym ze s dietatkom travi len zlomok casu z toho co ty, tak ho nijak vazne vychovne neovplyvni. a na tej bitke by som zapracovala. zastavam nazor a aj vlastnu skusenost z detstva ze to nicomu nepomoze....mozno len ten chvilkovy efekt pre rodica ze vypusti agresiu....ale to radsej rozbi tanier, alebo tresni dverami.

evickapooh
31. júl 2013

asi ta ostatne baby nepochopili...to iste... robila moja mama.... to mi tiez vadilo ano chcela som tiez aby sa pohrala aj sama...ale moja mama to proste nedovolila ked sme boli u nej tak vsetko nechala tak... ked varila ale umyvala riad aj to nechala tak a venovala sa malej........aj jej vsetko dovolila ked bola mala moja Noemi u nej cely den ,tak cely dom bol hore nohami.... mega neporiadok vsade vsetky jej saty vytahane zo skrine....proste co mala chcela to jej dovolila nevadilo jej ked potom 2 dni musela upratovat po nej...ale ked som malaj zakazala aby doma u nas vytahovala saty zo skrine ktore boli pekne poskladane tak mi odvetila ze aj babka to dovoli ...idem k nej byvat...a bola som hned zla ked som jej nedovolila nieco tak hned mi vyhodila na oci ze babka je lepsia lebo u nej moze robit vsetko ...ze ide radsej byvat k nej...no proste nemala som ziadny respekt...teraz uz ma 7 a pol ...uz z toho vyrastla uz tak nerada chodi k babke.,lebo babka sa hra vzdy len detinske hry s Leou -mojou mensiou dcerou-ale s nou sa uz nehra tolko ako s Noemi.!!.lebo strasia je jej milacik....ale to je uzina tema...hm neviem ti poradit ja som bola aj u psychologa ktory sa vyjadril ze dcerka jej rozmaznana ze preto place,ale reve! hned lebo to jej zbran,vie ze s placom vsetko dosiahn e a nato ju naucila moja mama, povedal aj ze mame byt konzekvntny ..prisnejsi k nej...mame ju aj trestat ked nieco vyvedie..to vsetko napisal na papier ..moja mama to si to precitala a povedala ze on pozna moje dieta alebo my?takz\e navteve psychologa bola zbytocna...len sa to potrvdilo co som vedela ...ja by som poradila ze pockaj....zatial to neries...a neznervoznuj sa nadtym... ja som to pekne postupne vysvetlila mojej vacsej ze si ty preto dovoli babka aby si robila u nej neporiadok lebo je na dochodku a nema co robit tak moze upratovat cely den po tebe...mozno blba vyhovorka ale akceptovala ...ked mi vyvadzala v obchode ze preco jej nekupim nejaku sladkost ...co babka vzdy kupi ...tak som povedala ze ano to kupi babka ja kupim nejaku inu sladkost ...lebo napr. co kupuje babka ten je drahy a ja nemam toko penazi ako ona...nejak musis mu vsetko tak vyvetlit aby si v jeho ociach nebola moc prisna alebo zla matka....uvidis casomto pekne pochopi ze co sa da u babky to ssa neda doma...hm...aj ja som jej to pekne casom vysvetlila ze ona byva s nami patri k nam a tu proste musi posluchat.,musi akceptovat domaci poriadopk resp. domaci rezim...p. s. skus babke vysvetlit aby sa nevmiesala do vychovy lebo tym robi zle tebe a ani pre dieta to nie je dobre...popros ju aby akceptovala tvoj nazor...napr. ked ste spolu a ty mu nieco nedovolis tak nech ani ona neprotireci tebe...radsej nech si zahryzne do jazyka a suhlasi s tebou .to trvalo roky kym to pochopila moja mama...teraz uz prisla na to ze moje deti nie su jej deti z\e ona je "len"-babka..prajem ti pevne nervy...vel;a trpezlivosti a ked budes uplne bezradna tak zajdi za psychologom a porozpravaj sa s nim ako ja ved nic na tom nie je... vsetko dobre ahoj

cta
31. júl 2013

Poviem Ti priklad z mojej susedy. Má dvojročného syna. Tiež nechcela aby mali bol babkou rozmaznavany tak sa dohodli však ma zahradu susedia tam sú tak čo. Ona vystrči syna von a nechá ho SAMEHO bez dozoru vonku. Chlapec chodi po zahrade mrnčí pretože sa nemá s kím hrať. Tak chodí za mojim otcom a vkuse sa pýta čo robi čo je toto čo tamto atd. 😀 no zlatý. Môj otec je veľmi trpezlivý a keď už nemá na neho náladu jednoducho zaleze dnu. Ale na malom je už vidieť, že chlapec je bez matkinej pozornosti. Sem tam sedí ako butačik len pozera až človeku stisne srdce. Potom keď matka si konečne nájde na syna čas a ide sa s ním akože hrať okamžite malý chití záchvat a ak otec vide on uteka za nim lebo on je lepší kamarát. V kuse je na otcovi zavesení a ide všade za nim. Suseda dokonca obvinila otca, že schválne syna nenechá napokoji. No úžasne.
Takže na tvojom mieste by som to tak neriešila. Najdite kompromis aj s mamou 😉

ivuska6
31. júl 2013

no ja si myslim ze dieta by sa nemalo samo hrat treba snim komunikovat tak ako tvoja mama oto viac bude vediet rozvija si svoju pamat komunikaciou ale zase je dobre ked sa vie aj sam sem tam pohrat najme vtedy ked potrebujes si ty porobit nieco ked ste sami ja som napr pri dcere nespravila nic jednoducho samu som ju nemohla nechat hrat lebo aj na lampe by bola zachvilu bola ako 100 certov syn ten sa krasne prehral stihla som si porobit vsetko prinom a ked som mala cas hrali sme sa spolu citali sme kreslili a moj sa strasne lubil hrat s dedkom nedal nanho dopustit vselico ho naucil tak tam rad chodil az pokial dedko nedostal prihdu dedko je docela v dobrom stave ale uz je to tam narusene a nechce sa snim hrat uz aj maly povedal ze to nieje ten dedko co byval tak som mu vysvetlila ze je chory a ze on sa snim hrat nebude pochopil to a uz sa ani tak nepyta za nim ako predtym radsej by som bola keby sa snim tak zahra ako predtym a babka ta sa nehra s detmi vobec tak si to vaz ze ich mas este a ze ma byt skym maly

demartka
31. júl 2013

Ja som na tri deti v podstate sama-manžel v práci do večera a starých rodičov nemáme schopných ku hre a ani nie sú blízko.Ale neviem si predstaviť,ako sa má dvojročné dieťa samo niekoľko hodín denne hrať.Môže mať hračiek koľko iné deti nemajú,ale musí sa naučiť s nimi hrať...Ja keď niečo robím,robia to spolu so mnou-prinesieme zeleninu,umyjeme,pokrájam,dáme do hrca a pod.Vysávanie,umývanie dlážky a všetko ostatné-deti môžu asistovať pri všetkom-necítia sa odstrčené,nevyvádzajú tak,aby som musela upratovať hodiny a čo je dôležité-rozprávame sa,rozprávame sa,rozprávame sa-cvičí sa reč,výslovnosť,slovná zásoba,pamäť,dieťa sa učí,ako fungujú veci....a najlepšie je,že si to vyskúša.Mne to pripadá tak,že si dieťa nemám všímať...zdá sa mi to čudné,väčšina mamičiek asi ocení takúto babku....

janelinka
31. júl 2013

Tvoja mama sa chová tak ako každá dobrá babka 🙂 my bývame tiež blízko mojich rodičov a tiež mi niekedy lezie na nervy ako a čo robia s malou ale tak to býva-generačné názory,no som rada že mi malú vezmú postrážia keď treba a nemusím ju brať zo sebou a ja mám čas trošku aj na seba 😉 buď rada,že sa mu venuje 🙂

blumka
31. júl 2013

mama vychovava, babka rozmaznava...bud rada ze mas taku mamu, co sa malemu venuje 😉 a neboj sa toho ze sa nebude vediet hrat sam, on do toho veku urcite raz pride a osamostatni sa a bude viac preferovat deti ako dospelych 😉 praveze ak sa mu budete teraz venovat maximalne tak sa skor osamostatni.

fialkaa
31. júl 2013

si trochu upata. pristup tvojej mamy je ok. ja by som sa neobavala, ze sa nebude vediet sam zahrat. podla mna uz pochopil stereotypy - ked som s mamou, casto sa hram sam, pretoze mama ma aj ine povinnosti, ked som s babkou, mam partaka. ja som vdacna za kazdu minutu, ktoru sa niekto venuje mojim detom. vazim si to o to viac, ze mame starych rodicov daleko. mam to tak, ze moja mama stravi cca raz za dva tyzdne, niekedy raz za mesiac jeden den u nas, ja tam chodim asi raz za dva mesiace na tyzden aj s detmi. velmi ocenujem, ked niekto iny nauci mojho syna nieco nove. moja mama ho uci napr. najma pesnicky, vela si spolu spievaju. maly ma od 2 rokov perfektny repertoar. nemas sancu vychovavat svojho syna podla toho, ako si si to nalinkovala, vzdy tam budu nejake faktory, ktore ti do toho budu vstupovat. treba z nich vytazit maximum.

kolinia
31. júl 2013

Suhlasim s tebou! U nas sa babky sice moc nestaraju, no ako si povedala, mala ma okolo moc ludi a vzdy za kazdu cenu sa jej kady musi venovat, co ona potom zneuziva a ked som s nou sama, tak nemozem nic urobit, len sa vkuse venovat malej, sorry baby, ale VY ostatne mate divne nazory, ved potom tie decka vonku tak aj vyzeraju, vsetko si dovolia! Kedy ma zena varit, upratovat, prat????? V noci, ked dieta spi??? Ved to som po celom dni KO a upracte velky poschodovy dom, kt. je kazdu chvilu hore nohami!

Strana
z2