icon

Ako čeliť kontrolujúcej osobe v rodine?

Dnes o 09:17

Ahojte, neviem, či sa jedna o kontrolujucu alebo uz taku narcisticki manipulativnu. Kazdopadne mam v okoli cloveka, bohuzial z rodiny, blizkeho, ktory je tymto velmi neprijemny. Vlastne kazdeho sa pyta 100x ci nieco nehce urobit nieco inak ako robi, pyta sa stale preco robi to co robi, dava nu stale navrhy, aby nieco co robi, robil inak - priklady: preco drzis tu lyzicku takto, nechces sediet radsej tu, to takto ty skladas veci a podobne. Kazdopadne je to stale a na vsetko. Realne sa pri tej osobe clovek citi ako nesvojpravny. Ked mu to po dlhsom case poviete, ze je to neprijemne, ze vam to pride ze si o sebe mysli ze je dokonaly, najlepsi, najuzasnejsi a len on vie co je spravne. Ze nerespektuje druhych, ako veci robia druhi. Tak vam ta osoba odpovie vzdy rovnako frazu, ako chce dobre, mysli to len dobre a podobne. Čo s takym clovekom? Mne to pride fakt choroba uz a je mi fakt neprijemne. Uz ked ma prist, dva dni mam nervy, kolko otazok a poznamok si zasa vypocujem aj s detmi. Robi ti všetkym.

natalusiiik
Dnes o 09:19

nastav zrkadlo a zacni tej osobe robit to iste

anonym_22ffc1
Dnes o 09:21

Zrušiť kontakt

anonym_295a0d
Dnes o 09:22

Robí to moja svokra, vo veľkom. Nastavila som zrkadlo, po čase som na to už nemala energiu. Len čo sa v tom začala vyžívať ešte viac. Jediné čo rokmi zabralo bolo prerušiť kontakt. Respektíve ho obmedziť na úplne minimum. Takýto ľudia sa mi neskutočne protivia a mám na nich averziu.

anonym_8c611a
Dnes o 09:25

@anonym_autor ignor a postoj mam tvoje dristy na haku.
- Preco lyzicku drzis takto? Lebo mozem, lebo som sa tak rozhodla.
- Preco takto skladas pradlo? Lebo.
- Nejdes si sem sadnut? Nie, nejdem.

autor
Dnes o 09:25
@natalusiiik

nastav zrkadlo a zacni tej osobe robit to iste

@natalusiiik ano, to by som velmi rada, len je mi to neprirodzene a nedokazem to robit tak sustavne a stale ako ta osoba

autor
Dnes o 09:26
@anonym_295a0d

Robí to moja svokra, vo veľkom. Nastavila som zrkadlo, po čase som na to už nemala energiu. Len čo sa v tom začala vyžívať ešte viac. Jediné čo rokmi zabralo bolo prerušiť kontakt. Respektíve ho obmedziť na úplne minimum. Takýto ľudia sa mi neskutočne protivia a mám na nich averziu.

@anonym_295a0d ja mam presne to iste, uplne sa mi ta osoba protivi az na grc mi je z nej

autor
Dnes o 09:27
@anonym_8c611a

@anonym_autor ignor a postoj mam tvoje dristy na haku.
- Preco lyzicku drzis takto? Lebo mozem, lebo som sa tak rozhodla.
- Preco takto skladas pradlo? Lebo.
- Nejdes si sem sadnut? Nie, nejdem.

@anonym_8c611a len toto je najhorsie, toto som skusala a ona ta osoba ked som takto odpovedala, ze lebo a podobne sa zacala smiat normalne, ze som tak odpovedala

anonym_295a0d
Dnes o 09:27
@anonym_autor

@anonym_295a0d ja mam presne to iste, uplne sa mi ta osoba protivi az na grc mi je z nej

@anonym_autor Nemám inú radu, skrátka s ňou netráviť čas a mať jej ponosy hlboko v zadku.

natalusiiik
Dnes o 09:28
@anonym_autor

@natalusiiik ano, to by som velmi rada, len je mi to neprirodzene a nedokazem to robit tak sustavne a stale ako ta osoba

@anonym_autor tak potom ozaj len obmedzit alebo prepusit kontakt.. mna by vycerpavalo travit cas s takou osobou a urcite by som to stopla

autor
@anonym_295a0d

@anonym_autor Nemám inú radu, skrátka s ňou netráviť čas a mať jej ponosy hlboko v zadku.

@anonym_295a0d ano, snazim sa travit cas minimum, hovorim si, cim menej času s nou som, tym menej ma moze sekirovat …. Len sa neda uplne

anonym_8c611a
@anonym_autor

@anonym_8c611a len toto je najhorsie, toto som skusala a ona ta osoba ked som takto odpovedala, ze lebo a podobne sa zacala smiat normalne, ze som tak odpovedala

@anonym_autor nech sa smeje, co je na tom? Ked mozes, odid do inej izby a nech pije nervy niekomu inemu.
Neber na nu ohlad.

0silvia0
Dnes o 09:32

@anonym_autor skus sa od toho odosobnit a ked je u vas, zabavaj sa na tom, aka je trapna. Len sa jemne usmievaj a mysli si svoje.

anonym_295a0d
Dnes o 09:36
@anonym_autor

@anonym_295a0d ano, snazim sa travit cas minimum, hovorim si, cim menej času s nou som, tym menej ma moze sekirovat …. Len sa neda uplne

@anonym_autor U mňa niekedy pomohlo, keď som ju prerušila uprostred vety, alebo sa uprostred jej monológu zdvihla a išla inde. Ale nič to nevyrieši natrvalo.

biba_18
Dnes o 09:46

@anonym_autor no tak nech sa smeje - a proste to neurob ...

danica2711
Dnes o 09:49

čo s takým človekom? Nekompromisne poslať do r.ti a je pokoj

anonym_3c4a51
Dnes o 09:56

Ta osobe si k tebe dovoli len tolko, kolko jej dovolis ty. Takze ak ti pije krv, treba sa razne ohradit. Preco drzis takto lyzicu? Lebo mi to takto vyhovuje, mas s tym nejaky problem? Preco skladas pradlo takto? Lebo takto som sa to naucila a mne to vyhovuje. Mas s tym nejaky problem? Lebo ja nie a budem to robit takto ci sa ti to paci laebo nie. Nie, nepresadnem si, mne je tu dobre, preco by som si mala presadnut? (a stat si za svojim, nech sa smeje kolko chce)

anonym_72c902
Dnes o 09:59

@anonym_autor najprv skusit rovnaku medicinu... nasledne odkomunikovat, aby s tym prestal... a ak nezaberie... prerusit kontakt

anonym_4d64cf
Dnes o 10:11
@anonym_autor

@anonym_autor Na preco odpovedz "lebo".. a na ine - ty to robis takto, ja takto. A ignorovat.

anonym_b1c857
Dnes o 10:11

@anonym_autor Takmer v každej rodine sú "Vegety,,. Pomáha na ne riadiť sa starým osvedčeným "jedným uchom dnu, druhým von,,

autor
Dnes o 10:18
@anonym_b1c857

@anonym_autor Takmer v každej rodine sú "Vegety,,. Pomáha na ne riadiť sa starým osvedčeným "jedným uchom dnu, druhým von,,

@anonym_b1c857 len horsie ze to robi aj mojim detom ta osoba, 6 rocnehi dietata sa stale pytat, prečo robi, čo robi a ako

anonym_b1c857
Dnes o 10:26
@anonym_autor

@anonym_b1c857 len horsie ze to robi aj mojim detom ta osoba, 6 rocnehi dietata sa stale pytat, prečo robi, čo robi a ako

@anonym_autor To je už trochu problém, najmä ak sa snažíš vychovať ich tak,aby sa naučili samé rozhodovať.Zaroven, človek, ak sa jedna o člena rodiny, nemôže deťom radiť,aby si dotyčnú osobu nevšímali.Jedna z možností je zminimalizovat stretnutia detí s danou osobou.Deti sa postupne naučia slušne sa obhájiť, keď budú staršie.

autor
Dnes o 10:28
@anonym_b1c857

@anonym_autor To je už trochu problém, najmä ak sa snažíš vychovať ich tak,aby sa naučili samé rozhodovať.Zaroven, človek, ak sa jedna o člena rodiny, nemôže deťom radiť,aby si dotyčnú osobu nevšímali.Jedna z možností je zminimalizovat stretnutia detí s danou osobou.Deti sa postupne naučia slušne sa obhájiť, keď budú staršie.

@anonym_b1c857 ano, to sa snažim aspoň minimalizovat, lebo vidim uz aj na dietati, ze ked nieco robi, tak sa na vsetko pyta, moze to tak byt, je to dobre, ze uz sa citi neiste, ked niečo urobi samo

januska12323
Dnes o 11:16

Tipujem, že je to svokra/babka. Obmedziť kontakt, na blbé otázky odpovedať stále rovnako - lebo mi to tak vyhovuje, nevolať ju na návštevu a ak pôjdete vy k nej slušne oznámiť, že ak neprestane každého kibicovať odchádzate a naozaj to spraviť. Deckám by som povedala, že babka je už staršia a nevie čo rozpráva najlepšie keby to aj počula.

anonym_ca493c
Dnes o 13:02

@anonym_autor technika "seda skala"

domkakvet
Dnes o 14:25

@anonym_autor najlepsie prerusit kontakt, ak to nejde tak len odpovedat: Ja to robim takto! Netreba mi hovorit ako to mam robit, mne to takto vyhovuje! Alebo poslat rovno k psychiatrovi.

bielasovicka
Dnes o 14:43

Ach, tie svokry 😄

letfenixa
Dnes o 17:08

Moja mama he taký dirigent, ja mám 2 fázy, buď jej hovorím: áno mamička, máš pravdu a robím si po svojom, alebo zurim a pohadam sa s ňou.

autor
Dnes o 19:43
@januska12323

Tipujem, že je to svokra/babka. Obmedziť kontakt, na blbé otázky odpovedať stále rovnako - lebo mi to tak vyhovuje, nevolať ju na návštevu a ak pôjdete vy k nej slušne oznámiť, že ak neprestane každého kibicovať odchádzate a naozaj to spraviť. Deckám by som povedala, že babka je už staršia a nevie čo rozpráva najlepšie keby to aj počula.

@januska12323 ona ma take otazky a druha vec je, ze normalne zacne ze nie urob to takto, takto to je lepsie alebo dietatu ja nieco dam a ona predo mnou to zmeni a zacne urobime to takto, to je lepsie

autor
Dnes o 19:44
@letfenixa

Moja mama he taký dirigent, ja mám 2 fázy, buď jej hovorím: áno mamička, máš pravdu a robím si po svojom, alebo zurim a pohadam sa s ňou.

@letfenixa no ja mam tiez ako keby fazy, ze sa snazim po dobrom, ale ked vidim, ze nepomaha, skor este horsie tak uz to nedavam s nervami, lebo uz sa citim realne nesvojpravna

letfenixa
Dnes o 23:18
@anonym_autor

@letfenixa no ja mam tiez ako keby fazy, ze sa snazim po dobrom, ale ked vidim, ze nepomaha, skor este horsie tak uz to nedavam s nervami, lebo uz sa citim realne nesvojpravna

@anonym_autor ja sa po dobrom nesnažím vôbec. Buď som ironicka alebo zuriva.