Ako čeliť nátlaku rodiny ohľadom detí?
Ahojte. Som trochu už zúfalá. Mám 29 rokov, muž má 32. Rozhodli sme sa už keď sme spolu začali randiť na výške, že nebudeme mať deti. Nemáme radi deti, máme svojho psa, ktorý nám stačí a nie sme proste ochotní obetovať svoj komfort pre dieťa. Moji rodičia aj jeho rodičia sa už odkedy sme spolu boli asi 3 roky pýtali, kedy plánujeme deti. Za posledné roky je to už neskutočný nátlak a vždy keď sme im vysvetlili, že deti nechceme, tak nám buď dali prednášku o tom, že prečo máme mať deti, alebo to ukončili tým, že to príde, keď budeme starší.
No a teraz prichádza moja otázka. Na Vianoce som našich odbila tým, že sa snažíme, ale zatiaľ nič. (Nemala som proste náladu sa o tom baviť, myslela som, že dajú pokoj). Teraz ma mama bombarduje s rôznymi klinikami, pretože očividne máme problém otehotnieť a ja už neviem ako z toho von. Jedna lož sa otočila na pol roka šikany. Mám chuť im povedať, že zistili, že som neplodná. Myslíte, že je to z mojej strany zákerné alebo kruté?
@anonym_autor bolo to z tvojej strany hlúpe (že sa snažíte) Povedať im že si neplodná je uplna chujovina. Akurát ťa budú ľutovať a navrhovať riešenia. Normálne im povedz ako sa veci majú, nastavte si hranice a dôsledky. Napríklad, ak začnú tému kedy budú deti, tak vtedy odchádzate od nich. Hocičo čo vám príde rozumné. Takto len problém zahrabávaš pod koberec. To je taký problém byť úprimný a stáť si za svojim? Detinské správanie na to, že máš skoro 30.
@anonym_2d2e40 musíš pochopiť, že my im to hovoríme už 5 rokov, že nechceme deti. Ja svoju rodinu milujem a chcem mať kľud. Proste keby si dokola riešila toto na takmer každom rodinnom stretnutí, tak tiež robíš zúfalé riešenia.
Urcite by som rodicom netvrdila ze som neplodna ked to nie je pravda. Je normalne ze sa to pytaju, asi kazdy by chcel mat vnucata, proste sa na to tesili, nemyslia to v zlom. A je mozne aj to, ze si to jeden z vas rozmysli, neboli by ste ani prvi ani posledni.
Na tvojom mieste teraz len dokola opakujem, ze deti nechcete a ze sa o tom viac rozpravat nebudete. A teda povedat pravdu, ze si klamala lebo si chcela mat pokoj.
@anonym_autor uz si velke dievca , povedz ze si si neplodnost vymyslela a deti nechces..pri kazdej odpovedz rovnako - nechcem deti.
@anonym_2d2e40 musíš pochopiť, že my im to hovoríme už 5 rokov, že nechceme deti. Ja svoju rodinu milujem a chcem mať kľud. Proste keby si dokola riešila toto na takmer každom rodinnom stretnutí, tak tiež robíš zúfalé riešenia.
@anonym_autor nie, mali sme rodinný problém, ktorý sa tiahol roky. Nastavili sa hranice a keď ich rodič nerešpektoval, tak sa prerušila komunikácia. Nikdy sa nevymýšlali trápne výhovorky. Naozaj ťa v tomto ľutovať nebudem. Čakáš rešpekt ale to, čo si urobila má od rešpektu ďaleko. A to čo zvažuješ už úplne. Ak chcem od niekoho rešpekt, tak začínam od seba.
@anonym_autor Blbé že si klamala, chápem že Vianoce, každý citlivejší a možno ti bolo vtedy po matkinom citovom vydieraní blbé šplechnúť jej do tváre že sa vnúčat nedočká... Asi povedať len pravdu že nechceš a ak bude chcieť poučovať, povedz jej že to je tvoj život, tvoje rozhodnutie a nechceš sa o tom baviť.
Urcite by som rodicom netvrdila ze som neplodna ked to nie je pravda. Je normalne ze sa to pytaju, asi kazdy by chcel mat vnucata, proste sa na to tesili, nemyslia to v zlom. A je mozne aj to, ze si to jeden z vas rozmysli, neboli by ste ani prvi ani posledni.
Na tvojom mieste teraz len dokola opakujem, ze deti nechcete a ze sa o tom viac rozpravat nebudete. A teda povedat pravdu, ze si klamala lebo si chcela mat pokoj.
@anonym_8bd358 Je to ťažké pre obe strany, proste tá staršia generácia vnúčatá čaká automaticky a nevie pochopiť že proste doba je iná, že dnes veľa ľudí detí nechce či z globálnych dôvodov aká je situácia vo svete, či z dôvodu že proste je to náročné a uvedomujú si, že možno by neboli najlepšími rodičmi. Proste je to prvá generácia čo nerodí detí bezhlavo lebo sa patrí aj keby potom ich neznášali, ale rozmýšľajú aj nad možnosťou deti nemať a staršia generácia to pochopiť nevie.
@anonym_autor neklam, načo? Znova zopakuj, že deti nechcete a odmietaš sa o tom ďalej baviť. Ak nevedia rešpektovať vaše rozhodnutie nemusia sa s vami stretávať.
Su starsi, rozumnejsi. Snazia sa vam naznacit, ze teraz sice nemate chut na deti. Aleze ta chut mozno pride v 40tke, 45tke, ale potom to uz nebude mozne ....
@anonym_autor urobila si chybu, nemala si klamat. Treba razantne dat najavo, ze tato otazka je u vas uzatvorena a vy proste deti nechcete. Ak by mi povedali, ze to pride, ked budem starsia, povedala by som, ze ok, tak potom vam dam vediet. Ak nevyjdes s pravdou von, bude ta bombardovat. Chapem ich tyzbu po vnucatach, ale toto je naozaj cez ciaru, nemozu vas nutit. Darmo sa vidia, ako pomahaju a beru si ich na prazdniny, ale kazdodenna starostlivost je vzdy na rodicoch, preto by mali respektovat vase rozhodnutie.
@anonym_autor urobila si chybu, nemala si klamat. Treba razantne dat najavo, ze tato otazka je u vas uzatvorena a vy proste deti nechcete. Ak by mi povedali, ze to pride, ked budem starsia, povedala by som, ze ok, tak potom vam dam vediet. Ak nevyjdes s pravdou von, bude ta bombardovat. Chapem ich tyzbu po vnucatach, ale toto je naozaj cez ciaru, nemozu vas nutit. Darmo sa vidia, ako pomahaju a beru si ich na prazdniny, ale kazdodenna starostlivost je vzdy na rodicoch, preto by mali respektovat vase rozhodnutie.
@lindusss2016 ďakujem za komentáre, áno bol to na Vianoce úplne zúfalý pokus o to mať aspoň jedny sviatky pokoj. Nič iné mi neostáva iba ísť s pravdou von a uvidíme ako to celé dopadne
Normalne by som im teraz povedala, ze si klamala preto, lebo ti nedaju pokoj, a dorazne im vysvetlila, ze je to tvoj zivot a neprajes si, aby sa starali do toho, ako ho chces prezit. Ak nepochopia, ich problem.
Len aby si na 40tku neriesila take kliniky…. Alebo ta muz vymeni za zenu ktora mu dieta porodi☝🏼Nezahravaj sa so slovami ze sa snazite a nic lebo moze sa ti to nepekne vypomstit
nehovor že vy ste sa s mužom dohodli. ty si sa rozhodla - a u teba to môže byť o pár rokov trvalé. on môže svoje rozhodnutie kedykoľvek zmeniť - tak na toto by som sa na tvojom mieste nespoliehala ...
čo sa týka mamy - povedz že si klamala lebo si chcela mať kľud...
len trvať na tom , že obaja ste sa zhodli a máte úplne rovnaký názor : deti nechceme, necítime sa byť rodičmi, chceme mať svoj život ako si ho predstavujeme my dvaja a nie niekto iný, aj keby mama otec, brat švagriná či susedov koňa brat. slušne ale rázne povedať, aj to že už nechcete o tejto téme nikdy hovoriť a prosíte a dokonca žiadate aby ju nevyťahovali. aj keby ste mali zvážiť obmedzenie kontaktov pre nerešpektovanie. ale potom to aj dodržať. položiť telefón, na návšteve sa zdvihnúť a odísť.
Možno sa váš postoj niekedy zmení, možno sa prebudí biologický budík, ale to je max hudba budúcnosti a poriešite to až keby to nastalo. len nikomu nedávajte nádej, že moooožno, lebo aj tak neprestanú. slušne, jednotne s mužom ale tvrdo si stojte za svojím, že vám nikto nebude diktovať ako máte žiť.
jednoducho to uzavri ze deti nechcete a ze si neprajes sa k tomu vracat, ver ze neplodnost to nezlepsi, na mna takto roky tlacili kym som v sebe nasla dost sil povedat ze deti mat nemozem, ja skutocne nemozem, a zlomilo ich to viac ako ked si mysleli ze "len" nechcem co som im roky tvrdila lebo to bolo pre mna lahsie
@anonym_autor nelepila by som to dalsim klamstvom, lebo s tym potom pride tema adopcie, nahradneho materstva, sarlatanov a podobne.
Normalne natvrdo by som im este raz povedala, ze deti nechceme a je to posledne vyjadrenie k tejto teme, pokial s tym znova zacnu, tak sa zdvihnut a ist domov alebo teda im oznamit, ze cas navstevy vyprsal.
Povedz im ze deti nechcete a dalej to nerozoberaj. Ak budu rypat dalej, ignoruj. Urcite neklam, to nie je dobry napad a napokon sa este otoci proti tebe. Ale zase pochop aj ich ze to myslia dobre, zalezi im na tebe len to proste nevedia pochopit pretoze uprimne treba priznat ze je to dost nestandardne a nie su na to zvyknuti.
@anonym_autor Nie ste svojprávny ? Poviete že nie nechceme a hotovo. A potom keď si rozmyslíte a budete už moc starí , tak budete plakať, ale bude Vaše rozhodnutie
@anonym_autor bože 🤦🤦 obidvaja dospelí 30tníci. Načo si vlastne klamala, to bolo také detinské od teba. Normálne si treba stáť za svojím. A keď vás to rýpanie od rodičov tak veľmi obťažuje tak im povedzte že keď nedajú pokoj tak sa nebudete kontaktovať 🤷 možno pochopia a keď nie tak majú smolu. To nútenie do detí z ich strany je tiež odveci.
Snáď vám to rozhodnutie ostane obidvom po celý život..aby sa nestalo že manžel neskôr zmení názor a bude bábätko.. ale s inou ..
Povedz prsvdu. Ze vase rozhodnutie deti nemat stale plati. A ze vas to ozaj otravuje tieto nepochopene otazky.
@lindusss2016 ďakujem za komentáre, áno bol to na Vianoce úplne zúfalý pokus o to mať aspoň jedny sviatky pokoj. Nič iné mi neostáva iba ísť s pravdou von a uvidíme ako to celé dopadne
@anonym_autor drzim ti palce. Ale naozaj by som od dospelych ludi cakala, ze to pochopia a zmieria sa s tym. Ak aj nahodou by bola nejaka prudka reakcia, radim ti, daj im cas sa s tym vysporiadat.
@anonym_autor tak by som teraz povedala, ze dakujes za doporucenia ale uz sa nesnazite ani ste sa nesnazili ze si jej to povedala len nech da pokoj. A ze aj kazda dalsia debata bude o tom nech da pokoj, ze deti nchcete. A ked povie ze to pride tak jej povedz ze ok, ked to pride tak to pride, zatial neprislo.
@anonym_autor povedz im, ze tuto otazku nechces riesit.
Nam tak svagor povedal, nech sa to uz nepytame po istom case, lebo oni chceli deti, ale akosi sa nedarilo a po 10r ani nemaju a je to pre nich citliva tema, hlavne pre svagrinu.
@anonym_autor bože 🤦🤦 obidvaja dospelí 30tníci. Načo si vlastne klamala, to bolo také detinské od teba. Normálne si treba stáť za svojím. A keď vás to rýpanie od rodičov tak veľmi obťažuje tak im povedzte že keď nedajú pokoj tak sa nebudete kontaktovať 🤷 možno pochopia a keď nie tak majú smolu. To nútenie do detí z ich strany je tiež odveci.
Snáď vám to rozhodnutie ostane obidvom po celý život..aby sa nestalo že manžel neskôr zmení názor a bude bábätko.. ale s inou ..
@anonym_719a61 Čo čakať od takych dvoch ked obaja su ešte mentalne deti…. Takym detom ani netreba asi ozaj
@anonym_autor Ste nesvojpravni a tomu zodpoveda to, ako s vami ludia komunikuju.
@anonym_autor Ved jej pobedz na rovinu ze davas prednost psovi pred dietatom.Dufam ze si to ale nerozmyslis v 40. A rodicom neklam ,lebo vidis ze si uz neplodna a bola to len mala loz . Tak radsej s pravdou vzdy von.Oni sa zmieria ze namiesto vnuka budu varovat psa, neboj.
Mami, sorry, klamala som ti o tom snazeni, lebo som chcela mat aspon na sviatky pokoj. Deti nechceme, ako som ti uz xy krat povedala a nebavi ma stale otvarat tuto temu..
Len aby si na 40tku neriesila take kliniky…. Alebo ta muz vymeni za zenu ktora mu dieta porodi☝🏼Nezahravaj sa so slovami ze sa snazite a nic lebo moze sa ti to nepekne vypomstit
@anonym_a8ffe6 nie nebudem chciet ani v 40 deti, ani môj muž ma za nikoho nevymení. Obaja sme si v tomto rozhodnutí na 100% istí. Takže zbytočné polemizovať
nehovor že vy ste sa s mužom dohodli. ty si sa rozhodla - a u teba to môže byť o pár rokov trvalé. on môže svoje rozhodnutie kedykoľvek zmeniť - tak na toto by som sa na tvojom mieste nespoliehala ...
čo sa týka mamy - povedz že si klamala lebo si chcela mať kľud...
@biba_18 my sme sa rozhodli.

@anonym_autor bolo to z tvojej strany hlúpe (že sa snažíte) Povedať im že si neplodná je uplna chujovina. Akurát ťa budú ľutovať a navrhovať riešenia. Normálne im povedz ako sa veci majú, nastavte si hranice a dôsledky. Napríklad, ak začnú tému kedy budú deti, tak vtedy odchádzate od nich. Hocičo čo vám príde rozumné. Takto len problém zahrabávaš pod koberec. To je taký problém byť úprimný a stáť si za svojim? Detinské správanie na to, že máš skoro 30.