Ako čeliť nátlaku rodiny ohľadom detí?
Ahojte. Som trochu už zúfalá. Mám 29 rokov, muž má 32. Rozhodli sme sa už keď sme spolu začali randiť na výške, že nebudeme mať deti. Nemáme radi deti, máme svojho psa, ktorý nám stačí a nie sme proste ochotní obetovať svoj komfort pre dieťa. Moji rodičia aj jeho rodičia sa už odkedy sme spolu boli asi 3 roky pýtali, kedy plánujeme deti. Za posledné roky je to už neskutočný nátlak a vždy keď sme im vysvetlili, že deti nechceme, tak nám buď dali prednášku o tom, že prečo máme mať deti, alebo to ukončili tým, že to príde, keď budeme starší.
No a teraz prichádza moja otázka. Na Vianoce som našich odbila tým, že sa snažíme, ale zatiaľ nič. (Nemala som proste náladu sa o tom baviť, myslela som, že dajú pokoj). Teraz ma mama bombarduje s rôznymi klinikami, pretože očividne máme problém otehotnieť a ja už neviem ako z toho von. Jedna lož sa otočila na pol roka šikany. Mám chuť im povedať, že zistili, že som neplodná. Myslíte, že je to z mojej strany zákerné alebo kruté?
@anonym_autor ako som písala - u neho to nemusí byť vôbec konečne rozhodnutie, len na to ťa upozorňujem ...
@biba_18 je to jeho konečné rozhodnutie, preto sme manželia, pretože sme tak obaja rozhodnutí. Ja svojho manžela poznám najlepšie. Viem aké má názory a postoj k deťom.
Ďakujem za komentáre, beriem si vaše rady k srdcu.
Zároveň komentáre typu - vy budete po 40 plakať - presne toto mám už xy rokov od rodičov, preto som bola zúfala a zaklamala som, neviem či to znamená, že som nesvojprávna ja aj môj muž, ale dobre.
Rodit deti len preto, aby rodicia mali vnucata, je absurdne. Dospeli ludia neziju na to, aby plnili sny svojich rodicov. Kazdy je zodpovedny za svoj vlastny zivot a svoje stastie, nie za cudzie ocakavania.
Rodit deti len preto, aby rodicia mali vnucata, je absurdne. Dospeli ludia neziju na to, aby plnili sny svojich rodicov. Kazdy je zodpovedny za svoj vlastny zivot a svoje stastie, nie za cudzie ocakavania.
@darmasiswa ďakujem
Autorka, uplne ta chapem. Tiez som neznasala reci typu - ved ty zmenis nazor, ked budes starsia. V podstate tym hovoria, ze ste dostatocne nepoznas samu seba. Mne by vobec nebolo luto ani im povedat, ze som neplodna, ak by s tym neprestali, ale ja si nerada vymyslam, ak to nie je uplne nevyhnutne. Treba povedat, ze tak si sa rozhodla a ze ak znova do teba zacnu hucat ohladom deti, tak odchadzas a nebudes ich navstevovat tak casto, lebo ti to neustale dobiedzanie lezie na nervy. Normalne, na rovinu, nekompromisne. A tiez to treba dodrzat. Oni sa s tym casom zmieria. Ja som vedela,ze deti nechcem od cca 22-23 rokov. Tiez som sa toho napocuvala... Mam 38, moj nazor sa vekom nezmenil, svoje rozhodnutie nelutujem. Akurat rodina uz pochopila, ze netaram do vetra.
Ďakujem za komentáre, beriem si vaše rady k srdcu.
Zároveň komentáre typu - vy budete po 40 plakať - presne toto mám už xy rokov od rodičov, preto som bola zúfala a zaklamala som, neviem či to znamená, že som nesvojprávna ja aj môj muž, ale dobre.
@anonym_autor Ahoj autorka, ked ste tak skalopevne rozhodnutí, tak si komentare typu,ze raz zaplacete nevsimaj. Vy viete ako to mate a silene nazory ignoruj. Kludne mozete byt stastní aj bez deti, su take pary, nebudete prví ani poslední. Avsak rodine si klamat nemala. Chapem, ze uz to musi byt pre teba (vas) ciste zufalstvo, ked ti to obuchavaju o hlavu 5 rokov. Tu jedine povedat pravdu, ze si to povedala, aby si konecne mala pokoj a ze im posledny krat hovoris ako ste sa rozhodli. Kludne im povedz,ze nech vas akceptuju tak ako to mate, alebo obmedzite kontakt v pripade,ze to neprestane. Je to vyhradne vas zivot a nikto vam nebude do neho kecat, co mate a co nemate v nom mat/nemat, robit/nerobit atd.
Drzim palec a vela stastia🙂
@anonym_autor ako som písala - u neho to nemusí byť vôbec konečne rozhodnutie, len na to ťa upozorňujem ...
@biba_18 no veď už tu bola minule téma od jednej baby, že čo má robiť, že sa cíti sklamaná lebo jej partner zmenil názor a asi sa rozhodol chcieť deti a že ona nevie ako sa má vlastne zachovať voči ich vzťahu.. človek vekom a časom proste môže zmeniť názor na čokoľvek aj keď sa teraz bude búchať do prs že teraz je rozhodnutý. A hlavne muži majú oveľa viac času ako ženy takže keď sa rozhodne aj v 50tke že chce potomka, tak ho kľudne môže mať
@biba_18 no veď už tu bola minule téma od jednej baby, že čo má robiť, že sa cíti sklamaná lebo jej partner zmenil názor a asi sa rozhodol chcieť deti a že ona nevie ako sa má vlastne zachovať voči ich vzťahu.. človek vekom a časom proste môže zmeniť názor na čokoľvek aj keď sa teraz bude búchať do prs že teraz je rozhodnutý. A hlavne muži majú oveľa viac času ako ženy takže keď sa rozhodne aj v 50tke že chce potomka, tak ho kľudne môže mať
@anonym_719a61 casty pripad. Aj ked v 30tke su presvedceni, ze nikdy nezmenia nazor. Zial v tomto zeny tahaju za kratsi koniec.
@anonym_719a61 veď presne na toto ju upozorňujem. ona svojho manžela najlepšie pozná. a raz možno bude najviac prekvapená ... nevravím že sa to stane - ale prečo by nemohlo? 😒
neplodná? to radšej ani náhodou. stále by som si hovorila svoju verziu - pravdu. Ono to vážne môže prísť neskôr.
@anonym_autor a co bude keď niekedy zostaneš tehotná? Antikoncepcia môže zlyhať kedykoľvek.
je to kazdeho osobna vec ci chce alebo nechce deti, a ci zmeni postoj alebo nie, nikoho do toho nic nie je, bodka
@anonym_a8ffe6 nie nebudem chciet ani v 40 deti, ani môj muž ma za nikoho nevymení. Obaja sme si v tomto rozhodnutí na 100% istí. Takže zbytočné polemizovať
@anonym_autor To nikdy nemôžeš vedieť. Pred 10 rokmi som nenávidela deti, nechcela som a potom prišiel zlom a hneď som chcela
@biba_18 je to jeho konečné rozhodnutie, preto sme manželia, pretože sme tak obaja rozhodnutí. Ja svojho manžela poznám najlepšie. Viem aké má názory a postoj k deťom.
@anonym_autor Má za sebou vasektómiu? Ak nie, tak ešte nie je istý. Ty sterilizáciu? Ak nie, hocičo sa môže stať
@anonym_autor cize ste si zo psa.urobili dieta.. poznam par takých párov.. všetky sa po case rozišli lebo sa.zacali nudiť.. a poznam aj take ze v 40 zrazu zmenili nazor a uz bolo neskoro.. kaša sa neje za horúca, nikdy nehovor nikdy.. raz si spomenieš na túto diskusiu len ci už nebude neskoro.. takých múdrych ako ste vy uz bolo habadej... a teraz plaču do vankúša ale zbytocne, mali sa spamätať skor
zbytocne si zacala klamat s tym, ze skusate a nedari sa lebo takto ti zas v dobrej viere zacnu ponukat rozne liecena a kraviny. Normalne na rovinu povedz - dohodli sme sa, ze nechceme deti a od posledneho oznamenia sa na tom nic nezmenilo. Ak zacnu riesit preco by ste mali tak povedz, ze ich rozhodnutie bolo ich a ty mas vlastne. A ked dalsi krat zacnu znova tak len treba povedat "nechcem sa o tom bavit a nechcem o tom pocuvat. Bodka, ziaden priestor na debatu." Nic viac a nic menej. Si dospela zena co ma vlastny nazor tak preco sa trapis a bojis atakov zo strany rodiny. Nemusis svoj nazor ani obhajovat. Ak kazdeho umlcis uz na samom zaciatku tak ti daju pokoj. Nie ty tu este vymyslal drbnute vyhovorky cim si este len nakydas do vlastnych papuc.
Urcite by som rodicom netvrdila ze som neplodna ked to nie je pravda. Je normalne ze sa to pytaju, asi kazdy by chcel mat vnucata, proste sa na to tesili, nemyslia to v zlom. A je mozne aj to, ze si to jeden z vas rozmysli, neboli by ste ani prvi ani posledni.
Na tvojom mieste teraz len dokola opakujem, ze deti nechcete a ze sa o tom viac rozpravat nebudete. A teda povedat pravdu, ze si klamala lebo si chcela mat pokoj.
@anonym_8bd358 ..že nemyslia to v zlom..áno, len sa ako dementi neustále vypytuju a otravujú. Nepochopím takýchto pribrzdenych najmä ak ide o takú súkromnú, až intimnu tému, ako sú deti.
@anonym_autor cize ste si zo psa.urobili dieta.. poznam par takých párov.. všetky sa po case rozišli lebo sa.zacali nudiť.. a poznam aj take ze v 40 zrazu zmenili nazor a uz bolo neskoro.. kaša sa neje za horúca, nikdy nehovor nikdy.. raz si spomenieš na túto diskusiu len ci už nebude neskoro.. takých múdrych ako ste vy uz bolo habadej... a teraz plaču do vankúša ale zbytocne, mali sa spamätať skor
@hylary to je super robiť si deti lebo sa nudím, tak primitívni nie sme 🙂
@anonym_autor a co bude keď niekedy zostaneš tehotná? Antikoncepcia môže zlyhať kedykoľvek.
@bielasovicka mám teliesko
@hylary A čo? Bude banovat, bude plakať do vankúša ? Tak bude, ale autorka, nie ty..a možno nebude.
@hylary to je super robiť si deti lebo sa nudím, tak primitívni nie sme 🙂
@anonym_autor nebudete si mat co povedat po pár rokoch.. prídete z roboty a co budete riešiť? Ci pes zral? Teraz ma.urazas ale potom si na to spomenieš ked sa nebudeš mať o com.bavit s mužom, ver mi
@anonym_autor prečo sa správas detinsky?Povedz pravdu a stoj si za tým.Len by ťa ľutovali a rozprávali, že si mala mať deti skôr.
Vies co, vyborne rozhodnutie nemat deti...mentalne si na tom tak, ze klames ako male decko a rozmyslas klamat dalej...ty radsej deti nemaj!
Tak neviem, ci toto je vymyslene, ale odpoviem na otazku: ano, je to krute a zakerne klamat, ze si neplodna. Ja chapem rodicov, tiez by som sa tesila na vnucata. Az maly zazrak by to bol, keby mi na vianoce povedali, ze sa snazia o dieta, aj ked predtym tvrdili, ze nechcu. (Dovod: “nie sme proste ochotní obetovať svoj komfort pre dieťa” - co je uplne detinska vyhovorka, uroven mentalna dieta 14 rokov). Az “dementne” je potom neplodnost spominat - ako jedna tu pouzila toto slovo. Proste uprimne im povedat, ze neplanujete deti a prist s nejakym skutocnym dovodom, vtedy vas rodicia pochopia aj vam uz nebude tazko stat si za svojim. Ale verim, ze vymyslena tema.
Inak som si všimla poslednú dobu že je viac príspevkov od ľudí ktorí nechcú deti. Čo ako my s tým máme? Založia tému a prezentujú tu svoje rozhodnutie nemať deti a nechávajú si hladkať ego od ľudí ktorí s nimi súhlasia. Akokeby si potrebovali dokázať že sa správne rozhodli. Prečo mamičky nezakladajú témy ohľadom ich rozhodnutia mať deti? Aby každý vedel aké super rozhodnutie to bolo.
Veď keď som dospelá a viem že nechcem deti tak nebudem zosr*tá z rodičov a svokrovcov lebo chcú vnúčatá. A autorka je z toho až tak pos*atá , že klame rodičov namiesto toho aby si stála za svojím rozhodnutím a preto prišla sem na MK aby si potvrdila že jej rozhodnutie je správne.
@anonym_autor len tak mimo, ja zase neznasam psov. Keď ich jebnuti majitelia venčia bez voditka a idú ku mne, mat vtedy pištoľ... do výťahu už každý vie, že ku mne pes nepatrí ani k mojim deťom. Raz sa mi susedia natlačili so psom do výťahu, hneď som ich vyhodil
Inak som si všimla poslednú dobu že je viac príspevkov od ľudí ktorí nechcú deti. Čo ako my s tým máme? Založia tému a prezentujú tu svoje rozhodnutie nemať deti a nechávajú si hladkať ego od ľudí ktorí s nimi súhlasia. Akokeby si potrebovali dokázať že sa správne rozhodli. Prečo mamičky nezakladajú témy ohľadom ich rozhodnutia mať deti? Aby každý vedel aké super rozhodnutie to bolo.
Veď keď som dospelá a viem že nechcem deti tak nebudem zosr*tá z rodičov a svokrovcov lebo chcú vnúčatá. A autorka je z toho až tak pos*atá , že klame rodičov namiesto toho aby si stála za svojím rozhodnutím a preto prišla sem na MK aby si potvrdila že jej rozhodnutie je správne.
@anonym_719a61 dobre napísané, nemajú odvahu im to povedať, že obetujú život psovi 🤣
@anonym_autor A? Ani teliesko nie je 100% Čo tak sterilizácia, ak si si istá ?

@biba_18 my sme sa rozhodli.