icon

Ako čeliť nátlaku rodiny ohľadom detí?

3. aug 2026

Ahojte. Som trochu už zúfalá. Mám 29 rokov, muž má 32. Rozhodli sme sa už keď sme spolu začali randiť na výške, že nebudeme mať deti. Nemáme radi deti, máme svojho psa, ktorý nám stačí a nie sme proste ochotní obetovať svoj komfort pre dieťa. Moji rodičia aj jeho rodičia sa už odkedy sme spolu boli asi 3 roky pýtali, kedy plánujeme deti. Za posledné roky je to už neskutočný nátlak a vždy keď sme im vysvetlili, že deti nechceme, tak nám buď dali prednášku o tom, že prečo máme mať deti, alebo to ukončili tým, že to príde, keď budeme starší.

No a teraz prichádza moja otázka. Na Vianoce som našich odbila tým, že sa snažíme, ale zatiaľ nič. (Nemala som proste náladu sa o tom baviť, myslela som, že dajú pokoj). Teraz ma mama bombarduje s rôznymi klinikami, pretože očividne máme problém otehotnieť a ja už neviem ako z toho von. Jedna lož sa otočila na pol roka šikany. Mám chuť im povedať, že zistili, že som neplodná. Myslíte, že je to z mojej strany zákerné alebo kruté?

Strana
z5
cacianka
Dnes o 13:36
@anonym_8505fb

@darmasiswa a este ked "tu vodu nepoda", lebo bude mat vlastne starosti a svoju rodinu, tak bude vina na dietati, lebo ona mu dala zivot predsa...

@anonym_8505fb to dieťa možno bude žiť v ďalekej cudzine a tak tie poháre bude posielať leteckou poštou...
PAR MALL

hylary
Dnes o 15:44
@darmasiswa

@hylary Sebec voci komu? Voci dietatu, ktore ani neexistuje? Sebectvo je skor ocakavat, ze niekto bude mat dieta len preto, aby splnil tuzbu rodicov po vnucati alebo aby sa mal o koho opriet v starobe. Rozhodnutie mat alebo nemat deti je vylucne osobna vec, nie prejav sebectva.

@darmasiswa sebec znamená ze nie je schopný trochu obety a trochu zmeny života, ze mysli len na seba a svoje pohodlie.. to je sebec.. ja som o nijakom podávaní vody nepisala a ani nic od mojich detí necakam

marsmykkok
Dnes o 16:36
@hylary

@darmasiswa sebec znamená ze nie je schopný trochu obety a trochu zmeny života, ze mysli len na seba a svoje pohodlie.. to je sebec.. ja som o nijakom podávaní vody nepisala a ani nic od mojich detí necakam

@hylary Len nechápem to prečo akože platí nechce niekto deti tak je sebec?
Nie je viac sebecké mať dieťa ako jediný zmysel života hoci reálne človeka potrebuje prvých pár rokov a postupne už nie a nevedieť potom sa s tým zmieriť že dieťa má vlastný život? Alebo ženy čo nikoho nemilujú a urobia s prvým čo si k ním ľahne do postele len aby mali niekoho a neboli samé a majú dieťa hoci vedia že defacto otca nebude mať? Alebo čakať že podá pohár vody rodičovi na starobu, teda že dieťa v strednom veku opustí svoju prácu dobrú, opustí rodinu a príde za matkou podávať jej vodu? A matka o pár mesiacov umrie a dieťa nebude mať ani prácu ani nikoho blízkeho lebo rodinu opustí...
Proste dieťa je nejaký iný rozmer života, prináša aj pekné chvíľky a pocity, ale aj veľa starostí , proste rovnako ako ak máš napríklad auto, prinesie ti slobodu, možnosť sa ľahko hocikedy dopraviť ale zase starosti so servisom, údržbou, parkovaním. Ak si niekto povie že radšej bude chodiť MHD a kvôli tým starostiam a výdavkom auto nechce je sebec tiež ako ten čo si povie že dieťa nechce ale radšej bude mať psa alebo slobodu a bude cestovať? Proste sme strašne zadubený národ čo nejaké iné zmýšľanie pochopiť nevie a len ľudí súdi a dáva im zlé vlastnosti ktoré ani nemajú...

anonym_8505fb
Dnes o 17:02
@hylary

@hylary trochu zmeny zivota? deti zmenia zivot o 180 stupnov, nie ze trochu... zmenia fungovanie rodicov, zmenia financnu situaciu, zmenia partnersky vztah rodicov atd.

hylary
Dnes o 17:10
@marsmykkok

@hylary Len nechápem to prečo akože platí nechce niekto deti tak je sebec?
Nie je viac sebecké mať dieťa ako jediný zmysel života hoci reálne človeka potrebuje prvých pár rokov a postupne už nie a nevedieť potom sa s tým zmieriť že dieťa má vlastný život? Alebo ženy čo nikoho nemilujú a urobia s prvým čo si k ním ľahne do postele len aby mali niekoho a neboli samé a majú dieťa hoci vedia že defacto otca nebude mať? Alebo čakať že podá pohár vody rodičovi na starobu, teda že dieťa v strednom veku opustí svoju prácu dobrú, opustí rodinu a príde za matkou podávať jej vodu? A matka o pár mesiacov umrie a dieťa nebude mať ani prácu ani nikoho blízkeho lebo rodinu opustí...
Proste dieťa je nejaký iný rozmer života, prináša aj pekné chvíľky a pocity, ale aj veľa starostí , proste rovnako ako ak máš napríklad auto, prinesie ti slobodu, možnosť sa ľahko hocikedy dopraviť ale zase starosti so servisom, údržbou, parkovaním. Ak si niekto povie že radšej bude chodiť MHD a kvôli tým starostiam a výdavkom auto nechce je sebec tiež ako ten čo si povie že dieťa nechce ale radšej bude mať psa alebo slobodu a bude cestovať? Proste sme strašne zadubený národ čo nejaké iné zmýšľanie pochopiť nevie a len ľudí súdi a dáva im zlé vlastnosti ktoré ani nemajú...

@marsmykkok ja som napisala svoj názor a dalej to nerozoberam, lebo nemam co.. mna by mrzelo ze nic po mne neostane napr...

darmasiswa
Dnes o 17:27
@hylary

@hylary Takze podla vas je clovek sebec len preto, ze sa vedome rozhodne nepriviest na svet dieta? To nie je definicia sebectva, ale moralny natlak. Nikto nema povinnost dokazovat cudzim ludom, ci je alebo nie je sebec, prave tym najosobnejsim zivotnym rozhodnutim, ci bude mat dieta. To, ci je clovek sebec alebo nie, sa predsa posudzuje podla toho, ako sa sprava k existujucim ludom, nie podla toho, ci sa rozhodol stat rodicom. Dieta nie je skuska charakteru ani povinna obeta, ale slobodne rozhodnutie partnerov.

darmasiswa
Dnes o 17:31
@hylary

@marsmykkok ja som napisala svoj názor a dalej to nerozoberam, lebo nemam co.. mna by mrzelo ze nic po mne neostane napr...

@hylary Takze mat deti preto, aby po vas nieco ostalo? To je opat argument zalozeny na vlastnej potrebe, nie na potrebach dietata. A uprimne, naco vam to po smrti bude, ze po vas nieco ostalo? To uz predsa vediet nebudete. Navyse odkaz cloveka sa nemeria len poctom deti. Po cloveku mozu ostat dobre skutky, vytvorene hodnoty, firmy, knihy, objavy, pomoc druhym aj spomienky. Kazdy ma pravo rozhodnut sa, aky odkaz po sebe zanecha.

anonym_8505fb
Dnes o 17:44
@hylary

@hylary takze si to zhrnme, tvoje argumenty na to mat dieta su: aby PO TEBE nieco zostalo, aby TY si sa mala s muzom o com rozpravat, aby TEBA niekto lubil. ale autorku nazyvas sebeckou 🤣

hylary
Dnes o 19:14
@anonym_8505fb

@hylary takze si to zhrnme, tvoje argumenty na to mat dieta su: aby PO TEBE nieco zostalo, aby TY si sa mala s muzom o com rozpravat, aby TEBA niekto lubil. ale autorku nazyvas sebeckou 🤣

@darmasiswa
@anonym_8505fb vy ste múdre ako rádio.. a prečo by som musela mať nejaky dovod na to mat dieta? Vy bezdetne to v zivote nepochopite, škoda casu a energie.. choďte sa pohrať so psom a mačkou a neotravujte tu, akurat sa strapnujete, nic viac..

anonym_8505fb
Dnes o 19:31
@hylary

@darmasiswa
@anonym_8505fb vy ste múdre ako rádio.. a prečo by som musela mať nejaky dovod na to mat dieta? Vy bezdetne to v zivote nepochopite, škoda casu a energie.. choďte sa pohrať so psom a mačkou a neotravujte tu, akurat sa strapnujete, nic viac..

@hylary nemusis mat dovod, ale neoznacuj osobu co deti nechce za sebecku. pretoze aj ty mas to dieta zo sebeckych dovodov. keby je ludstvo na pokraji vyhynutia, tak povedzme ze sa tym robi niekomu sluzba. ale nie je.

hylary
Dnes o 19:40
@anonym_8505fb

@hylary nemusis mat dovod, ale neoznacuj osobu co deti nechce za sebecku. pretoze aj ty mas to dieta zo sebeckych dovodov. keby je ludstvo na pokraji vyhynutia, tak povedzme ze sa tym robi niekomu sluzba. ale nie je.

@anonym_8505fb ja to sebectvo a obrovské a zbytočne pises nieco ine.. sama to napisala ze chce mat pokoj, neobetovat sa a proste sa starať len o seba cize je este aj leniva.. ja sa tu nebudem hrat so slovíčkami.. keby si to iste pomysleli aj jej rodicia, nie je na svete ani ona.. a keby kazdy tak uvažoval tak svet zanikne, uvidíme kolko ju bude ten život s mužom bavit, davam tomu pár rokov.. tie páry si po rokoch nemajú co povedat, nastáva nuda a zmysel 0.. pochodia svet, jeden druhému sa zunuju a zistia po case ze žili zbytocne.. ci co myslíš ze do 100 ich bude baviť cestovať a venčiť psa? Pochybujem

lucia147852
Dnes o 19:45
@hylary

@anonym_autor nebudete si mat co povedat po pár rokoch.. prídete z roboty a co budete riešiť? Ci pes zral? Teraz ma.urazas ale potom si na to spomenieš ked sa nebudeš mať o com.bavit s mužom, ver mi

@hylary ak sa zena a muž nemajú po rokoch o čom normálne baviť a témou na rozhovor sú len deti, tak to je veľmi biedny vzťah. Vies, deti raz vyletia z hniezda a čo vám ostane? Nič. Deti nemôžu byt nikdy lepidlom života a manželstva. Či ich človek ma alebo nie

anonym_8505fb
Dnes o 19:46
@hylary

@anonym_8505fb ja to sebectvo a obrovské a zbytočne pises nieco ine.. sama to napisala ze chce mat pokoj, neobetovat sa a proste sa starať len o seba cize je este aj leniva.. ja sa tu nebudem hrat so slovíčkami.. keby si to iste pomysleli aj jej rodicia, nie je na svete ani ona.. a keby kazdy tak uvažoval tak svet zanikne, uvidíme kolko ju bude ten život s mužom bavit, davam tomu pár rokov.. tie páry si po rokoch nemajú co povedat, nastáva nuda a zmysel 0.. pochodia svet, jeden druhému sa zunuju a zistia po case ze žili zbytocne.. ci co myslíš ze do 100 ich bude baviť cestovať a venčiť psa? Pochybujem

@hylary a tvoj zmysel zivota po odstahovani deti z domu bude aky? ked teda ten muz bude nanic, zunuje ta a nebudete sa mat o com rozpravat... ci aj v 50-tke budete s muzom riesit len deti?

keby sme sa tak mohli opytat spermii a vajicok, z ktorych nevzikli deti, ci im je to luto. ze nemuseli najprv 19 rokov chodit do skoly, co by ich asi strasne nebavilo, potom priblizne 40 rokov pracovat aby si mohli dovolit aspon raz rocne dovolenku a splacat drahu hypoteku, aby nasledne mali aspon kde dozit a vyzit zo slabeho dochodku. a to som este vynechala rozne choroby, ktore bud zivot stazia alebo rovno ukoncia.

hylary
Dnes o 19:55
@anonym_8505fb

@hylary a tvoj zmysel zivota po odstahovani deti z domu bude aky? ked teda ten muz bude nanic, zunuje ta a nebudete sa mat o com rozpravat... ci aj v 50-tke budete s muzom riesit len deti?

keby sme sa tak mohli opytat spermii a vajicok, z ktorych nevzikli deti, ci im je to luto. ze nemuseli najprv 19 rokov chodit do skoly, co by ich asi strasne nebavilo, potom priblizne 40 rokov pracovat aby si mohli dovolit aspon raz rocne dovolenku a splacat drahu hypoteku, aby nasledne mali aspon kde dozit a vyzit zo slabeho dochodku. a to som este vynechala rozne choroby, ktore bud zivot stazia alebo rovno ukoncia.

@anonym_8505fb naše nevyletia.. mame dieta zťp ak ta to tak strašne zaujíma.. bude s nami navzdy.. a toto je moja posledná správa v tejto diskusii

anonym_17d7bc
Dnes o 20:00
@hylary

@hylary mna to len samu s muzom bavi uz 20 rokov

anonym_8505fb
Dnes o 20:13
@hylary

@anonym_8505fb naše nevyletia.. mame dieta zťp ak ta to tak strašne zaujíma.. bude s nami navzdy.. a toto je moja posledná správa v tejto diskusii

@hylary nezaujima, vobec si to tu nemusela pisat. vo vseobecnosti deti vyletia. mna mrzi tvoja situacia, ale ako mozes argumentovat tym, ze o com sa potom budu s muzom bavit, ked realne deti ziju s rodicmi cca 19-24 rokov a zvysok zivota su ti rodicia sami jeden s druhym.

anonym_32283f
Dnes o 21:54
@anonym_8505fb

@anonym_8505fb Rodenie detí v socialno/solidárnej spoločnosti je nevyhnutné, pretože bez príchodu novej generácie pracujúcich okamžite skolabuje priebežný dôchodkový systém financujúci súčasných seniorov. Mladí ľudia priamo zabezpečujú finančné odvody a personálne kapacity potrebné na udržanie bezplatného zdravotníctva a sociálnej starostlivosti pre chorých a starších. Deti predstavujú budúcu tvorivú a ekonomickú silu, bez ktorej hospodárstvo upadne do nezvratnej stagnácie a stratí schopnosť inovovať. Demografická obnova tak bráni drastickému zvyšovaniu daní a chráni sociálny zmier spravodlivým rozložením solidarity medzi generáciami.
Na udržanie spoločnosti, aspon to jedno dieťa na ženu (zabezpečenú a rozumnu samozrejme), by malo byt minimum ale toto stará dievka je jednoducho len lenivá, hlavne nevidí do budúcna a má zalepené oči prizemnostou svojej osoby a svojich terajších potrieb, je zhyckana svojim zabehnutým komfortom ktory sa rokmi len zvyšuje, seba a svoje potreby ma ako egocentrik na piedestále a v radiuse x km nic/nik, nemala by kapacitu mozgovú, ani fyzicku, riešiť niečo iné než len seba, a teda mi z toho vychádza ze nezvládla by sa postarať o živeho človeka a chudák dieta by len zahynulo pri nej. Možno preto boh stvoril staré dievky a antikoncepciu, a vlastne možno aj urobil dobre, ze sa toto nemnozi 🙂

Strana
z5