Ako ďalej v manželstve? Poraďte mi
Ahojte, ani neviem, co ocakavam, ale kedze uz dlhodobo rozmyslam nad tymito vecami, chcem poradit, co a ako...mam 2 deti, kratko po sebe (2,50 roka a 4 roky). Naokolo nie je babka, dedo, atd. Nastastie obdobie, ked som od nevedela co skor preslo. Nastupila som (aj kvoli hadkam s manzelom, aj kvoli peniazom, aj kvoli sebe, ak kvoli tomu, ze uz som nechcela byt dalsi rok doma s detmi a pocuvat, dookola to iste od manzela). Nepodarilo sa nam vybavit skolku pre starsieho syna a tak sme boli spolu doma doma az doteraz...teda obaja zacali chodit do skolky tesne po tom, ako som zacala robit. Obaja su velmi aktivni chlapci. Problem: Ja uz sa neviem rozpravat s mojim manzelom. Problemy medzi nami boli podla mna dost zapricil to, ze vela krat sme mali od vyplaty k vyplate...pocas celeho obdobia (teda skoro 4 roky) sa o nas staral, vsetko platil(hypoteka, auto, ucty - vsetko je jeho), ja som kupovala len veci detom a stravu. Samozrejme, som mu za to vdacna...ale..ked uz na to doslo, hadky sa tocili okolo toho, ako on vsetko plati a ja sedim doma a nic nerobim..ked chcem, mozem ist do prace (tak som teda sla...)..on sa predsa venuje detom ked pride z prace (a ked zaspia, buchne dverami a ide von...aj o 22:00 hod). Najskor som si myslela, ze milenka..., ale fajcenie z prace preniesol domov)...on ma predsa svoje potreby ako chlap. Pre mna je to ok, ak mame sex 2x do tyzdna, On sa citi na vrchole, teda by mal sex rad casto. Ak sme nemali sex viac ako 5 dni, uz bola doma drama. X krat, ked takto odisiel vecer prec, sa vratil opity a trieskal mi dverami, ze on chce sex. Samozrejme, sme si to na druhy den vydiskutovali. Inak, donedavna sme mali spalnu spojenu s detskymi postelami (maly byt). U nas doma sa podla mna vsetko toci okolo toho, ci bol, alebo nebol sex...ked som nastupila do prace, manzel zostal s detmi doma 5 dni..vravel, ze uz vie, o com hovorim, ze matersku by odporucil vsetkym muzom. Ze musi ist vecer von, lebo cely den sa nemal s kym porozpravat. Manzel obcas navari, ale vsetko ostatne, pracka, zehlenie, upratovanie atd je na mne (ked je on doma, pocka si to na mna, ked pridem z roboty). Ja si niekedy pripadam, ze tuto doma treba iba nejaku sluzku, ale asi ho vyjde lacnejsie mat manzelku...chapete ma niekto? Ja som tak v strese, ze mi za posledne 4 mesiace hrozne zredli a vypadali vlasy. Ked sa hadame o tom, uz viac krat skonujeme rozvod, lebo ked dame deti spat, nemam mu co povedat....ja si nemozem doma citat knihu (vecer), pretoze sa mu nevenujem...teda mozem chodit do roboty, starat sa o deti a byt k dispozicii?
@mnariana a ostatne,nemyslite si,ze byt rozvedena zena a matka-samozivitelka je med lizat.deti stratia otca.prude rozdelenie majetku a zavazkov.na vsetko budes uz ozaj sama.atd.atd. treba skusit komunikaciu,vyjasnenie problemov,kym sa len da.ano,mozno raz sa dostanes k bodu,ked povies,uz nemam kam cuvat,za mnou je priepast...ano,vtedy je najlepsie vsetko dokoncit aby si sa zachranila.ale podla mna to nie je este tvojpripad. Ak sa ti zvysili zarobok,nemohla by si dovolit vypomoc v domacnosti? Lebo sa mi zdas strasne vycerpana,a vtedy clovek obcas skreslene rozmysla.to nie pre ochranu tvojho muza,to pisem pre ochranu rodiny....
@bale1rinka no vieš, napr. moj bol pred detmi uplne v pohode, zapajal sa do domacich prac, prakticky sme vsetko robili tak primerane rovnako. akonahle som zostala doma na materskej, zostalo postupne vsetko na mne... a presne ako pises, ak chce sex 2x denne, musi sa viac zapojit. x-krat sme o tom rozpavali. ako - fajn milacik, ale vidis, je toho na mna vela, vecer som uz fakt unavena, pomoz s tym alebo s tym, napr. jeden vikend si vymenme ulohy, ty urobis to co ja zvycajne, ja navarim, vecer budeme mat cely na tutu mutu...tak to nie, to sa mu nepacilo.
@mnariana Citim z tvojho prispevku velku nerovnost medzi vami. Ok sex mate problem, ale mimo toho mate velky problem, ze nechape rovnost prace doma.
Hnusia sa mi muzi, co z lenivosti alebo principu nespravia skoro ziadnu domacu pracu.
Vrchol je...byt doma a nechat to zene...ved si ju to pocka po praci. Za toto sa mi otvara nozik vo vrecku.
Urcite je ine, ked muz je vytazeny od rana do vecera a patricne nosi domov peniaze, ale toto nebude vas pripad.
Mas dvoch synov...to fakt chces aby takyto model v domacnosti sa naucili?
Tazko im budes vtlkat hodnoty voci zenam....ked im obskakujes otca.
Treba sa s manzelom porozpravat o tom co si on mysli o rozvode, ci to aj on vidi ako jedine vychodisko alebo chcete este nieco skusit. Musim ale povedat, ze teraz sa sice vela rozvadza ale aj tak to nie je take jednoduche, treba tam uviest naozaj velke rozdiely medzi vami aby vas rozviedli
@mnariana urobila si veľkú chybu, že si šla do práce. V tejto situácii, bez pomoci, sama na domácnosť aj deti... Ale čo bolo, bolo. Teraz by si si mala čím skôr dupnúť a nenechať sa deptať. Toto už totiž zaváňa despotickou manipuláciou... Čítaš knihu sa nevenuješ sa mu?! "Áno, celý deň nemám čas si čítať knihu. Ak mi pomôžeš s ostatným, budem mať čas aj na teba. Bodka." Začni sa mať rada dievča a vytvoriť priestor aj pre seba. Kvôli sebe, kvôli deťom. Keď sa zosypeš, čo im ostane?...
@popocathepetl vrelo knizku odporucam, nam pravdepodobne zachranila manzelstvo
ja by som to zas tak strasne dramaticky nevidela. Ano, chlap chce sex, ty sa chces rozpravat.... Co tak vyhoviet si navzajom?🙂 deti a nie zrovna idealne zivotne situacie vztah aj samotnych ludi preveria. Precitajte si tu knizku spolu ak mu na tom zalezi a ak sa nou zacnete trosku riadit, vie sa vela vo vztahu zmenit. Chce to trosku iny pohlad na cely vztah, nie len ten svoj, ale aj partnerov a hlavne travit viac casu spolu. ako to pisu v knizke 15 hod (tusim)nedelenej pozornosti tyzdenne venovat len partnerovi
Zbežne som prešla komenty. Moja rada znie: KOMUNIKÁCIA!!! Tá nesmie zlyhať. My sme prešli takou krízou, o ktorej som bola presvedčená, že neustojíme. Manžel urobil chybu a s ňou sa to nabaľovalo. Nebudem pitvať. No aj napriek tomu som si s ním raz sadla, pokorila sa a pýtala, čo mu na mne vadí. Čo chce, aby som na sebe, svojom správaní zmenila. Bez prerušenia som ho vypočula. Potom argumentovala a povedala, čo vadí mne na ňom. Navrhla som, že sa budem so všetkých síl snažiť vynulovať moje pre neho nedostatky s tým, že snaha bude aj z jeho strany a časom uvidíme, či sa manželstvo zachrániť dá. Po niekoľkých mesiacoch sa to napravilo tak, že do dnešnej doby to vnímam ako zázrak. Tak silný cit aký voči nemu teraz po tom všetkom prechovávam som na moju hriešnu dušu v sebe nemala ani v začiatkoch vzťahu 🙂 Držím vám palce 🙂
@vrds ja viem..,.pritom on naozaj nie je zlý chlap. ale úplne mu chýba empatia. on sa jednoducho nedokáže vžiť do mojich pocitov alebo vlastne do pocitov niekoho iného, nevie sa pozrieť na situáciu očami niekoho iného. rozhovor začína a končí s ja, ja, ja...
zakladateľke by som odporúčala ako píšu kočky vyššie, komunikovať. jednoznačne. vydiskutovať si na rovinu, čo vadí, kde vidí problém. až keď sa akákoľvek snaha ukáže márna, potom riešiť rozvod. nie je jednoduché zahodiť roky spoločného života, fakt nie. je to veľmi, veľmi smutné a ťažké rozhodnutie. u nás toho bolo ešte viac ako tu popisuje zakladateľka , preto sme dospeli kam sme dospeli. ale rozhodnutie ukončiť to dozrievalo skoro štyri roky, z oboch strán. a ešte dlho (ak vôbec) to nebude v poriadku. preto sa určite oplatí investovať snahu a čas a skúsiť poriešiť problémy. nádej umiera posledná.
@buffinko a čo vraví na rozvod Tvoj manžel? Ako to berie? Nenakoplo ho to spamätať sa?
@1andrea111 súhlasí. on nevidí jediný problém na svojej strane. Podľa neho som problémom ja. ja nedokážem uspokojiť jeho potreby. Či už fyzické alebo emocionálne. A V podstate má pravdu. Nedokážem. Nedokážem len dávať A nedostavať nič naspäť.
@buffinko a nejakú poradňu ste neskúšali? žeby dostal pohľad nezainteresovaného človeka na jeho postoje a názory? A keď si mu povedala že aj ty máš fyzické a emocionálne potreby ako reagoval? Že ty nepotrebuješ nič? Normálne sa čudujem ako môže takýto necitlivý človek byť vo vzťahu...
Nedostali sme sa nakoniec K poradni, hoci plán bol.Priepasť už bola príliš hlboká. Bolo by to nadlho všetko rozpisovať. On má príznaky narcistickej poruchy osobnosti a manipulátora. Akonáhle som prestala hovoriť na všetko áno a amen, stratil záujem. Videl, že unikám z jeho siete a on nepotrebuje rovnocenného partnera. Užila som si svoje, napriek tomu je mi ľúto, že sme takto skončili. Keď boli aj obdobia snahy O zlepšenie nášho vzťahu, zmeny boli Z mojej strany. Chcel viac sexu, mal, chcela som väčšiu pomoc doma, nebola.. Atď
Dámy, ono keď je chlap nadržaný, tak ja sa mu ani nečudujem, že je nervózny, ak nič nedostane. Je to ako keby ste boli hladné a nedostali najesť, pritom švédske stoly vám pobehujú po dome 🙂 Nám sa celkom osvedčili rýchlovky. Zašijeme sa do nejakej izby, prehnem si ju tam a do 2-3 minút musí byť vybavené, lebo kebyže nie, už by sme počuli "Mamííííííí!!!" Ak ide niekedy zaujímavá rozprávka, máme o pár minút viac času a dá sa stihnúť fajočka. Ale samozrejme 1-2x do týždňa treba veci urobiť poriadne, aby bola spokojná aj manželka.
S ostatnými vecami, čo robí tvoj manžel, nesúhlasím.. myslím, že vyhadzovať žene na materskej, že nezarába, je úbohé.
@marseillefan no len aby sme tu za týždeň nečítali príspevok od tvojej ženy, že muž má len rýchlo pototo atď. ... Ja nechápem odkiaľ chlapi majú, že im žena musí zákonite vyhovieť a byť k dispozícii, keď majú chuť 🙄
@babu11 no lebo ženy si tu navzájom vtlkaju do hlavy nejakú trápnu povedačku z roku 1900 že chlap je vtedy spokojný keď má plné brucho a prázdne gule... ešte sa na tom zasmejú a rozhodnú sa radšej vyhovieť nech je všetko ok. Podľa mňa je toto už také zvieratkovské, poďme ukojiť pudy lebo som vrrrrr nervózny. Ono by to malo tak fungovať, že ak chlap má chuť, tak by mal ženu správne naladiť, aby aj ona tú chuť dostala. Nie že žene vynadá, že zas minula o 5 centov viac ako mala, potom príde nával chuti, prehne ju cez nejaký kus nábytku, uľaví si a pokračuje v nejakej výčitke. Ak majú obaja furt chuť, je to ideálne, ale nemalo by sa počítať s tým, že žena je k dispozícii nonstop nezáležiac či sa jej chce či nechce, ale musí pre pokoj v rodine...
@marseillefan ty si vybaveny a zena chuda sa radsej pretvaruje 🙂
zeny, kde na takych blbcov chodite?
jeziskove huslicky........ 😨
@babu11 však tam napísal, že1-2x do týždňa treba veci urobiť poriadne, aby bola spokojná aj manželka teda ja som to pochopila, že potom je sex tak ako ona chce aby sa necítila ako pokefovaná....
@buffinko a prečo ostalo všetko na tebe počas materskej?aj tam sa mal zapájať, si zvykol, že si doma a všetko urobíš, tak sa teraz nečuduj,že sa mu nechce pomáhať...ja som to mala tak, že som musela mať všetko prichystané na druhý deň aby som mala čas na dieťa a to úplne, nekrájala som mäso, ani nevynášala smeti, ani nenakupovala potraviny a nečistila zemiaky a zeleninu, všetko to robil keď prišiel z práce, ja som v podstate iba upratovala hračky a prala, vešala detské veci, inak celé dni von s kočíkom, večer som uspávala ja ale proste som mala super materskú dovolenku vďaka tomu ako mi pomáhal a patrične bol za to "ocenený", to bola moja potreba aby som bola v psychickej pohode a tak som plnila aj jeho potreby a obaja sme spokojní a šťastní doteraz.
@marseillefan a na co si na modrom konovi, keby moj muz bol na modrom konovi tak sa ho opytam ci mu nepreskakuje
@bale1rinka v tom čase bol veľmi pracovne vyťažený, prichádzal domov o 19.00-20.00, takže áno, zvykol si, že väčšinu vecí spravím ja. a mala som preto pochopenie, ťažko čakať, že príde upracovaný ako kôň a ešte bude makať doma. no ale situácia sa zmenila a zostalo po starom... jemu zostal čas na odpočinok a mne nie. akosi mojej ešte stále polovičke je jedno, že sa zoderiem, dôležitý je on a len on. už to neriešim, dávno nie...my sa rozvádzame.
@bale1rinka je to presne ako píšeš... o manželku sa v posteli postarať viem a aj to pravidelne robím. Žena tiež musí byť spokojná, to je základ spokojného vzťahu. Len ona to proste potrebuje menej ako ja, tak to riešime rýchlovkami...
@marseillefan no vidíš, a toto ženy nevedia pochopiť, my tak tiež fungujeme a sme spokojní obaja, veru, pravdu poviem, dám gél medzi nohy a neriešim a keď mám ja chuť tak je ON pripravený tak ako to ja chcem a nevidím na tom nič zlé...keď nemáme sex 5 dní tak nieje s ním reč, vždy iba po sexe, no je mi toto treba?
@marseillefan a ešte by som napísala, " muž má vtedy spokojný život keď má sex, žena musí mať najskôr spokoný život aby mala SEX!"
@buffinko no sebec, lebo aj ty si bola pracovne vyťažená podľa mňa, a bože chráň ak by si nastúpila do práce, to by po príchode z práce si ležala a oddychovala ako on a dieťa čo? samo by sa prinieslo zo školy-škôlky,najedlo, vykakalo, uspalo,prezlieklo zahralo....? ono vzťah nebude nikdy fungovať ak nenastane rovnováha...
@bale1rinka maximálny súhlas 🙂 som rád, že tu aspoň niekto pochopil, čo som chcel povedať a že pre rodinné šťastie sa proste treba obetovať. Tak z jednej ako aj z druhej strany.
@ema234 aj moja sa na mňa čudne pozrela, keď som povedal, že sa sem idem zaregistrovať 🙂 Nechcem tu kupovať šatočky, prišiel som si len trošku viac pochopiť myslenie žien 🙂

Fu tak takéto manželstvo si neviem predstaviť. Jasné, že treba byť vďačná, za to, že v podstate ťahá skoro všetky výdavky v domácnosti počas materskej ale zase je to v podstate normálne zaužívaná vec, funguje to tak v podstate skoro všade, pokiaľ nemá žena nejaké svoje podnikanie alebo prácu, ktorú stíha robiť aj počas starostlivosti o dieťa. Myslím, že by ti to nemal takto vyčítať ale ten rozvod si treba dobre rozmyslieť, nevravím, že nemáš dôvod ale je to taký istý veľký krok ako svadba