Ako dcére vysvetliť, že jej plány sú nereálne?
Názov sa aj tak prerobí automaticky. V skratke, moja dcéra by chcela byť diplomatka, ísť na VŠ medzinarodných vzťahov a diplomacie, a potom sa prepracovať na diplomatku. Najskôr sme ju nechali že ju to asi prejde, ale neprechádza.. Študuje na 8 ročnom gympli, bohužiaľ ja mám obyčajné zamestnanie, jej otec je elektrikár. Nechcem jej kaziť ilúzie no do diplomacie ju nemáme ako pretlačiť alebo jej pomôcť:D. Ona si žije ešte taký svoj sen že svet je krásny a stačí sa veľa učit a veľa vedieť, no všetci vieme že to tak nie je . Ako jej to vysvetliť?
Moja známa je predavačka, manžel elektrikár a dcéra študovala medzinárodné vzťahy, momentálne žije v Paríži s príjmom asi 5500€, bývanie v centre Paríža jej platí zsmestnávateľ.
Pobehala pol sveta, chodila na rozne medzinárodné misie a robí prácu ktorú miluje..tiež mala od dieťaťa takéto ambície.
Všetko je možné, žiadne konexie nemali, držím palce
Tak ako si vy ako rodičia myslíte, že vaša dcéra je snílek, tak si ja myslím, že vy ste negativisti 🙂 Nemyslím tú vetu zle, takže dovysvetlím, čo som tým chcela povedať - áno, ako dospelé ženy vieme, že svet nie je vždy ružový, spravodlivý a skvelý, ALE považujem za škodlivé vtláčať (mladým) ľuďom do hlavy, že všade je korupcia, všetko ide len po známosti, atď atď. Skrátka tieto negativistické presvedčenia o tom ako je celý svet a všetci zlí a majú sa dobre/dosiahnu niečo len zlodeji, klamári, mafiáni, zbohatlíci,.... Keď sa to tlačí do hlavy najmä mladým ľuďom, tak potom ťažko si tieto presvedčenia a bloky, ktoré z toho vznikajú "preprogramujú". A do veľkej miery to potom blokuje človeka rásť, napredovať, dosiahnuť niečo, mať vôbec nejaké ambície...
Namiesto toho to chce za mňa podporiť a nechať človeka ísť si vlastnou cestou ...ono aj to, že sa po nejakej ceste vyberie (napr to štúdium diplomacie) neznamená to, že z nej nemôže neskôr zísť alebo jej to ukáže ďalší iný "chodníček", dá jej to možnosti, ktoré možno teraz nevidí ani ona, ani vy. Prípadne maximálne kľudne ponúknuť (ponúknuť, nie nanútiť) ešte nejakú alternatívu štúdia, s ktorou by bola spokojná aj ona, aj vy. Len skrátka nerobiť nátlak, že toto nie lebo svet je zlý.....
"Ako básnici prichádzajú o ilúzie". Čo tak ju podporiť. Skôr by som sa zamerala na to aby uniesla situáciu keď sa jej to nepodarí. Stáť pri nej, vysvetliť jej že nie všetko vyjde podla našich predstáv. Pripraviť ju pre prípadné sklamanie. Ale určite by som jej neničila sen.
@anonym_autor Ja by som jej tento sen nevyhovarala. Ja si dodnes vazim mojho otca za jeho reakciu na moje sny. Mna od 2. stupna zakladky zaujimala veda a raz som sa otca spytala, ci si mysli, ze by som aj ja mohla ziskat Nobelovu cenu 🙂 A moj otec bez zavahania povedal, ze ked budem vela pracovat, tak preco nie. Jasne, ze som ju neziskala, ale nemala som v hlave ziadny hlas, ktory by mi hovoril, ze na nieco nemam. Vystudovala som matematiku a vedu robim, velkolepe sny sa vekom upravili na realistickejsie, ale robim to, o com som ako zakladoskolacka snivala.
Pozor aby vám to nenarušilo vzťahy keď jej budeš brániť mohla by ti neskôr vyčítať
Necch najprv vystuduje napr pravo alebo kombinaciu pravo/ekonomika a potom ak ju to este bude drzat nech si spravi master v medzinarodnych vztahoch a diplomacii. Ak by jej tp nevyslo tak by mala aspon nejaku uplatnitelnejsiu VS skoncenu. Na diplomaciu inak potrebuje anglinu a franinu bilingual a kazdy dalsi jazyk je plus
Nechajte ju, nech si sama vyberie a nech ide za tým, o čom sníva. Buď sa jej to podarí alebo ju realita prefacká, v konečnom dôsledku v oboch prípadoch sa niečo naučí.
Nie vsetko stoji len na pomoci od rodicov. Svojou sikovnostou sa moze dostat medzi dalsich ludi, ktori jej pomozu napredovat.
Cele zle ak mladi studuju nieco, co ani nechcu, ale ktosi im odporucil, ze by mali.
Mne tiež hovorili, nech nejdem na medicínu, že som z obyčajnej rodiny, rodičia nemajú ani maturitu a na takú školu majú problém sa dostať deti lekárov, ktorí im vedia zacvakať iné doučká, nieto ja… doma podpora žiadna… Keby som ich počúvala, dnes nie som lekárka. Niekedy treba tým deťom veriť, keď majú sny a idú si za nimi…
Ona je taká veľmi šikovná, poslušná, no myslím si, že by zažila obrovske sklamanie v tomto. Minule sa jej to otec snažil vysvetliť že je všade korupcia a bez známosti ťažko, no povedala mu že ak o niečom takom vie, mal by to nahlásiť na polícií :D Proste snílek…
Nechcem aby míňala svoj čas, lebo ozaj nemá problém sa čokoľvek naučit, a myslím že v barsakom inom odbore by sa uchytila lepšie. Uvidíme maturuje až o rok, mali by mať aj sedenia s výchovnou poradkyňou aj nejaké veľtrhy VŠ. Možno zmení názor sama.
@anonym_autor poslusna? A teda zjavne aj naivná..
Veľmi zlá kombinácia.
Každopádne, najvyšší čas, aby ste doma začali preberať rôzne kauzy, konieckoncov už len na samotnom Slovensku máte možnosti neúrekom... Diskutujte s ňou ako to chodí/ malo by chodiť v politike, všetky nepotrestané svinstvá.
Nech pochopí, že nežijeme v ideálnom svete.
Ale od ničoho ju neodhovarajte. Nech sa rozhodne sama.
Aby ste sami neboli prekvapený, čo všetko raz dokáže
.
Ona je taká veľmi šikovná, poslušná, no myslím si, že by zažila obrovske sklamanie v tomto. Minule sa jej to otec snažil vysvetliť že je všade korupcia a bez známosti ťažko, no povedala mu že ak o niečom takom vie, mal by to nahlásiť na polícií :D Proste snílek…
Nechcem aby míňala svoj čas, lebo ozaj nemá problém sa čokoľvek naučit, a myslím že v barsakom inom odbore by sa uchytila lepšie. Uvidíme maturuje až o rok, mali by mať aj sedenia s výchovnou poradkyňou aj nejaké veľtrhy VŠ. Možno zmení názor sama.
@anonym_autor dcera ma vacsiu pravdu nez zatrpknuti rodicia. Podporte ju - a ano, korupciu nahlasujte. Drzim dcere palce
A preco by jej to nemalo vyjsť? Ja poznam vela uspesnych ludi, co nemali bohatych rodicov, styky a konexie a dotiahli to daleko. Moj spoluziak sa stal ako 32 rocny sudca - spolu s 2 sestrami ho vychovala mamka sama, otec zdrhol ked bol na ZS a viac sa nestaral, doma mali ledna na to aby slusne vyzili, nie na uplatky. A dam ti 10 dalsich prikladov.
Mozn sa z nej nestane atase na velvyslanectve, ale bude dobra studentka a bude pokracovat na PhD, ostane v akademii; mozno sa dostane na absolventsku staz cez Erasmus do komisie a ostane v Bruseli - napr. v organizacnom vybore pre radu ministrov... Pises, ze je inteligentna, svedomita, sikovna studentka. Ano, mozno si nesplni svoj sen, ale najde ine uplatnenie. Podporte ju namiesto toho aby ste s muzom do nej premierali svoje komolexy a neistoty.
Prečo by nemohla byť čím bude chcieť? Moja mama bola upratovačka, otec robotník a ja som vyštudovala a uplatnila sa ako pedagóg, čo som vždy aj chcela robiť a dorobila som si aj ďalšie špecializácie. A čo som mojím rodičom veľmi vďačná je, že mi nechali úplnú slobodu v štúdiách, aj vo výbere zamestnania. Nemali ma ako podporovať, ale ani sa ma nesnažili "uzemňovať" a racionalizovať tým ako to určite nepôjde, lebo svet je zlý ... .
Neurob tú chybu,ktorú som urobila ja. Jedno dieťa sme v rozhodovaní, čo študovať nepodporili. Do dnes mi to vytýka. Druhé sme podporovali a podarilo sa.
Bol to tiež vychytený odbor. Urob to isté, podpor ju.
1.Prestaňte prenášať vaše limity na dieťa. 2. To že otec je elektrikár a ty si obyčajná neznamená, že dieťa nemôže spraviť super kariéru. 3. Ona časom ešte môže svoje rozhodnutie korigovať. 4. Sklamanie nemusí byť nevyhnutne zlá vec.
Kamoškin otec je mäsiar, mama upratovačka - z dievčaťa je výborná lekárka, jej brat tiež lekár - je dokonca primár v nemocnici v Česku. Žiadne známosti, len drina a odhodlanie detí.
Ok,vam to obmedzujuce myslenie fungovalo a pomahalo v tom, ze ste sa nedokazali presadit, perfektna vyhovorka na to nemusiet sa ani snazit o viac, lebo sak “neda sa”, ale netlacte to do hlavy tomu decku, lebo jej uplne dodrbete nielen tuto moznu karieru, ale aj uspech v hocicom, o co sa len pokusi. Mam desiatky dokazov len z okolia a toto obmedzene myslenie zabija viac potencialu u Slovakov ako hocico ine. Toto nepotrebuje ziadne dieta do hlavy, svet sa meni, ponuka mnozstvo sanci, ale treba sa ich chopit - vasim hustenim sa neodvazi a skonci ako vy. Nie ze by na tom bolo nieco zle, ale ak ma a chce viac, tak je to HROZNE.
A prečo nie ? Veď ju v tom podpor a uvidíš, nikdy nevieš ako kde motyka vystrelí. Pokiaľ je šikovná a cieľavedomá, čo evidentne je. Mne tiež hovorili, že na jedno konkrétne štúdium nemám, tak som to ani nakoniec neriešila. Okolnosti chceli, že som sa tam dostala aspoň pozrieť a videla som, o čo som prišla. A áno, šlo by to
1.Prestaňte prenášať vaše limity na dieťa. 2. To že otec je elektrikár a ty si obyčajná neznamená, že dieťa nemôže spraviť super kariéru. 3. Ona časom ešte môže svoje rozhodnutie korigovať. 4. Sklamanie nemusí byť nevyhnutne zlá vec.
Kamoškin otec je mäsiar, mama upratovačka - z dievčaťa je výborná lekárka, jej brat tiež lekár - je dokonca primár v nemocnici v Česku. Žiadne známosti, len drina a odhodlanie detí.
@yoxinka súhlasím
Suhlasim.Nedeptaj ju svojim pohladom na svet.Tiez mam tazku VS a vysnivanu pracu a moji rodicia nemaju ani maturitu.
Ak bude sikovna kludne sa presadi. Poznam ludi ktori su napr.v europskych strukturach a nikto im k tomu nepomohol,len oni sami.Moznosti co moze robit je vela.
@anonym_autor ja som snívala o psychológii a moja rodina mi to vyhovorila s tým, že tam nie je šanca dostať sa, lebo známosti,lebo náročné štúdium, lebo, lebo ...ani som sa nepokúsila... vyštudovala som čosi iné... dodnes mi mama vraví, či jej to budem do konca života vyčítať...vraj ma len chcela uchrániť pred sklamaním.... nebráňte jej....sama uvidí...
@anonym_autor a prečo by to nešlo? Peniaze hýbu svetom áno, ale aj šikovni usilovní študenti vedia urobiť dieru do sveta. Podpor ju v tom. Nech si plní sny.
@kavasmliekom asi tak. Kľudne môže skúsiť Erasmus, získať štipendium v zahraničí, tam sa jej úplne ináč otvoria obzory. Dnes sú fakt možnosti. Tiež som zástanca nech mladá ide do toho 💪
Moja známa je predavačka, manžel elektrikár a dcéra študovala medzinárodné vzťahy, momentálne žije v Paríži s príjmom asi 5500€, bývanie v centre Paríža jej platí zsmestnávateľ.
Pobehala pol sveta, chodila na rozne medzinárodné misie a robí prácu ktorú miluje..tiež mala od dieťaťa takéto ambície.
Všetko je možné, žiadne konexie nemali, držím palce
@anonym_278905 mám takú kolegyňu, ona je šikovná " obyčajná" prevadzkarka na ubytovacom oddelení a jej dcéra pracuje už asi na 3. Pozícii v diplomacii. Teraz je vo Francúzsku predtým nejake africké oblasti. Ďalšej kolegyni syn bol niekde Keňa či okolo. A ona obyčajná administratíva, jej muž zámočník a opravar. No kde mohli títo rodicia robiť protekcie ?!
@anonym_autor asi je blbosť jej to vyhovárať.. nekazte jej sny možno sa tam naozaj raz dostane ak pre to spraví všetko a ak je ochotná obetovať veľa, možno aj chrbtovú kosť alebo dôstojnosť😄 ale tvoje obavy ako matka chápem ja poznám troch ľudí čo vyštudovali medzinárodné vzťahy a diplomaciu a ani jeden sa vo svojom odbore nezamestnal
@anonym_autor a teda aké povolanie v ktorom sa dá lepšie uchytiť by si si napríklad predstavovala? Prosím pre predstavu
Chýbajúca podpora rodičov je jedna veľmi smutná vec. Nehovorím, že netreba realistický vidieť a mat ružové okuliare, napr keď to dieťa nie je na jazyky alebo ma s ťažkou drinou 3-4, tak ju podporovať v tom na čo nema....ale píšeš ze je veľmi šikovná, škola jej ide, tak preco by nemala ísť za svojím snom, len preto, lebo podľa vás je to nereálne? Mimochodom poznám aj lekarku, ktorá mala na gymply same 3ky, posledný rok na sebe zamakala, spravila prijímačky a dnes je veľmi obľúbená, šikovná obvodná lekárka. Ďalšia kamarátka úspešná lekárka v Rakúsku, je zo 4 detí, všetci skončili VŠ, mama operátor výroby, otec šofér sanitiek.
Koľko je úspešných, veľmi obľúbených a znamych hercov, ktorí vyštudovali najprv niečo úplne iné, lebo podľa rodičov herectvo je blbosť a nedá sa z toho vyžiť, atď? A predsa sa k herectvu nakoniec dostali, predsa to dokazali....alebo co tak tých niekoľko vedcov, úspešných ľudí ktorí sa dostali tam kde sú z chatrčí a úplnej chudoby bez tepla a vody? Je ich niekoľko, tiež nemal ich kto podporiť finančné ani psychicky, ale veľmi chceli, tak sa vypracovali.
Povedzte jej svoj názor a obavy, ale zároveň jej nebrante v tom, čo chce robiť. Stojíte pri nej, dôverujte jej! Dôvera blízkych ľudí môže dávat krídla a sebavedomie, ktoré pomôže jej prekonať prekážky!
A na záver... Koľko je ludi, ktorí nerobia to, po čom túžili, lebo rodičia ich nahovorili na niečo iné.... A potom v kríze stredného veku si uvedomujú, že ich to nenapĺňa, že v tom nie sú šťastní... A niektorí sa dostanú k vykroceniu po ceste svojich snov po 30-40tke....pritom keby ich rodičia podporujú, mohli žiť svoj autentický život už desaťročia predtým.
Čo je na tom nereálne? Nič také ťažké dosiahnuť, skôr otázka, či by človek chcel takú krajinu ako Slovensko reprezentovať. A tie platy na MZV tiež nie sú nič moc, pokiaľ nie si vyslaná. Mne 2 týždne na MZV na stáži počas štúdia na VS úplne stačili. S prepáčením vtedy to bola banda lenivcov, v piatok na obed už boli už takmer vsetci na ceste niekam smerom na východ, domov a celkovo to tam bolo také nie “dynamické” prostredie. O istych praktikách úplne pomlcim. O sexistickych poznámkach starých slizkých veľvyslancov na vtedy mladú študentku tiež. V kuchynke si ľudia vydeľovali koho je ktorý pribor. Mne to prišlo ako cele pod úroveň, nič reprezentatívne. Keďže mám dvojité občianstvo, vyskúšala som aj stáž na veľvyslanectve inej krajiny a to bolo ok. Po čase som to dotiahla aj na červený pas inej krajiny, ktorej ani občianstvo nemám a pracujem každodenne s diplomatmi.
Pointa je, nie je to žiadna vysoká méta, byt slovensky diplomat, pardon. Takže sa jej to kľudne môže aj podariť
@anonym_autor nechajte ju. Tiež som išla na VŠ s veľkými očakávaniami aká skvelá práca ma potom čaká a keď som reálne nastúpila na trh práce spadli mi ružové okuliare a udrela ma realita. Pracujem úplne v inom odbore a som spokojná. Mám super kolektív a nadštandardný plat. Ale to neznamená, že tvoja dcéra sa nedokáže uplatniť tam kde chce. Možno bude mať šťastie.
A prečo by tento sen mal byť nereálny? Veď nechce ísť hľadať diamanty do Afriky a tak zbohatnúť...Na celom svete sa šikovným ľuďom darí, sú cenení a majú sa dovre. Nie všade to funguje ako na Slovensku. Osobne by som ju maximálne podporila.

@anonym_autor Dcéra je takmer dospelá, rozhodnutie nechaj na ňu. Radšej ju podpor, ako odhováraj.