icon

Ako dcére vysvetliť, že jej plány sú nereálne?

8. feb 2026

Názov sa aj tak prerobí automaticky. V skratke, moja dcéra by chcela byť diplomatka, ísť na VŠ medzinarodných vzťahov a diplomacie, a potom sa prepracovať na diplomatku. Najskôr sme ju nechali že ju to asi prejde, ale neprechádza.. Študuje na 8 ročnom gympli, bohužiaľ ja mám obyčajné zamestnanie, jej otec je elektrikár. Nechcem jej kaziť ilúzie no do diplomacie ju nemáme ako pretlačiť alebo jej pomôcť:D. Ona si žije ešte taký svoj sen že svet je krásny a stačí sa veľa učit a veľa vedieť, no všetci vieme že to tak nie je . Ako jej to vysvetliť?

angeli121212
9. feb 2026

Ja neviem ako si to predstavuješ ale vôbec nie je všetko len o známostiach.. ak bude šikovná tak si ju všimnú a prácu si nájde dobrú dokonca možno aj tú o ktorej sníva... Ja som tiež počúvala tieto negatívne reči na vysokej ohľadne inej oblasti ale teda ľutujem, že som počúvala potom som sa už poučila...v dnešnej dobe si šikovných ocenia aj keď sa to tu mnohým zdá nereálne

nesana
9. feb 2026

Ja by som ju podporovala ak je to jej sen tak prečo nie. Možné je všetko. Nakoniec budete prekvapení ak to dokáže. Neničte jej plány len preto že vy máte obyčajnú prácu a vidíte to čierno. Je super mať sen.

danica2711
9. feb 2026

chceš zničiť jej sen už v zárodku len preto, že vy dvaja s mužom nemáte dostatočný rozhľad na to, aby ste o jej sne niečo vedeli? Chceš jej radšej nanútiť, aby šla cestou vašich, ako píšeš, obyčajných zamestnaní? Nechaj ju žiť, plniť si svoj sen a zažívať SVOJE úspechy aj sklamania

magdalienka11
9. feb 2026

@anonym_autor nerozumiem prečo ju presviedčas. Nechajte ju, je to jej život, nech sama príde na to,co je život. A nikde nie je napísané, že to nedokáže. Iba ju podkopávas, miesto podpory. Nie je nič horšie ako keď ti niekto kazí sny...

viktoriaandrascik
9. feb 2026

Podporte ju, šikovným patrí svet. Ďaleko to môže dotiahnuť aj bez úplatkov a známostí

anonym_2e8e99
9. feb 2026

@anonym_autor treba ju podporovať, lebo motivácia ju bude hnať.
Ja pochádzam zo skromných pomerov a musela som na učňovku, kvôli rodine, aby som išla čím skôr pracovať. Ale na strednej škole moja triedna dohovorila rodičom, nech idem aspoň na maturitu, lebo som mala samé 1. Nakoniec som zmaturovala a skúsila som aj vysokú a prijali ma, rodičia neboli nadšený, lebo čakali odo mňa prispievanie peňazí do rodiny a takto ma museli živiť ďalšie roky. Vydržalo im to prvý rok, potom som si zohnala brigádu a aj po rodine peniaze a doštudovala. Ani na promócie mi neprišli, lebo boli na mňa nahnevaný a dokonca mi vytkli, ako som začala zarábať, aby som im splatila, čo mňa dotovali prvý rok na vysokej. Splatila som im to do centu a tým náš vzťah rodičia - dcéra skončil.

anonym_6b76ca
9. feb 2026

Ma motivaciu, ma ciel, sen,.. ved uz len to je super, kolko mladych nevie co so zivotom.. uz je velka, ma pravo sa aj popalit a mozno sa jej to podari.. mozno na vyske zisti, ze chce nieco ine.. moze to.. ty si si uz svoju mladost odzila, teraz ona.. jasne, povedat svoj nazor mozes, aj sa spolu poradit, to je praveze super, ale rozhoduje sa ona, nie ty.. akceptuj, zacina zit svoj zivot, robit svoje rozhodnutia.. nauci sa len skusenostami, zitim zivota, nie ze mama jej povie, moja nebud naivna, takto to nechodi v zivote.

autor
9. feb 2026

Tak to mrzí že máte z môjho prispevku pocit že som despotická matka ktorá nepodporí svoje dieťa, práve naopak. Chcela zaplatiť konverzácie s cudzincami aby si zlepšila jazyk, zaplatili sme jej vždy.. Tak isto knižky, predplatné, všetko čo bolo spojené so vzdelaním sme jej vždy dopriali bez rečí že je to zbytočné. Keď jej otec robil vo Viedni išla za ním a pozerali spolu parlamenty atd.
Nikdy sme jej ani nepovedali že sa jej nezaplatí škola alebo internát. Ja som len narážala na to, že ona si úplne neuvedomuje ako to tu chodí, a veľmi by mi bolo ľúto keby bola sklamaná a ľutovala že stratila roky na VŠ. Ale skúsim sa na to pozerať aj ja iným pohľadom, aby som ju radšej podporila ako jej bola “na obtiaž” a deptala ju.
Áno my čo sme si prežili detstvo v komunizme a potom 90te a 00 roky na Slovensku, sme skeptickí a dosť poznačení - uznávam.

simoli
9. feb 2026

v dnešnej dobe "pretlačiť a pomôcť" vôbec nefunguje tak ako dakedy. Stačí na sebe makať a ak bude šikovná s výbornými známkami, nič INÉ nepotrebuje, dvere má otvorené kamkoľvek

anonym_2bef18
9. feb 2026
@anonym_autor

Ona je taká veľmi šikovná, poslušná, no myslím si, že by zažila obrovske sklamanie v tomto. Minule sa jej to otec snažil vysvetliť že je všade korupcia a bez známosti ťažko, no povedala mu že ak o niečom takom vie, mal by to nahlásiť na polícií :D Proste snílek…
Nechcem aby míňala svoj čas, lebo ozaj nemá problém sa čokoľvek naučit, a myslím že v barsakom inom odbore by sa uchytila lepšie. Uvidíme maturuje až o rok, mali by mať aj sedenia s výchovnou poradkyňou aj nejaké veľtrhy VŠ. Možno zmení názor sama.

@anonym_autor v zivote minie cas aj na viac nepodstatne veci ako studium... preco ju nenechate snivat? a preco si myslite, ze sa nemoze niekam prepracovat ked je ambiciozna? ved ju nechajte zit, mozno po prvom semestri odide sama a mozno mas buducu velvyslankynu doma... clovek nikdy nemoze vediet... ked ta odebilnena Vasaryiova mohla byt diplomat... tak rozhodne by som dcere sny nebrala

orisker
9. feb 2026

Nič jej nevyhovárajte a podporte ju!
Ak by jej to náhodou nevyšlo, nech pokračuje v štúdiu v tom, čo ju baví.
A na zastupiteľskom úrade SR v zahraničí môže potom pracovať aj ako diplomat z oblasti poľnohospodárstva, financií, životného prostredia, informatiky, energetiky...
Bol som policajný atašé v Bruseli a diplomatické preukazy a hodnosť tam mali aj sekretárky, vodiči a dokonca aj kuchár, ktorý pracoval na zastupiteľskom úrade.

alickapusinka
9. feb 2026

Minule na internete bolo mama upratovačka otec robotnik a syn vychytený očni lekár špeciálista veľmi vyhľadavaný ľudmi. Romskeho pôvodu.Ja som nikdy taku somarinu nepočula mi mame take zamestnanie tak Ona sa na diplomaciu nedostane.To kde písali v katolických novinách na športovej strane.Ako si vlastne na to došla to že vy mate zamestanie muž elektrikár ved TY su teraz vyhľadavaný a fajne drahý takže to už nie je obyčajne povolanie v dnešnej dobe. Tak ak to berieš tak ani tovoj mažel nema obyčajne povolanie povolanie elektrikár je dnes fajne zárobkovo a lukrativne. A tvoje zamestanie obyčajne je ake každa práca je pracou.Nerozumiem čo je na tom ťažke pochopiť že dcéra s 8 ročneho gymnazia chce byť diplomantkou keby si napísal chodi do osobitnej školy nepoviem ale na 8 ročne gymnazium kde su prísne kriteria jazykoav škola jazyky musi vedieť neblazni.ONA tou diplomatkou bude z 8 ročneho gymanzia kľude môže ísť na VS.Veľku figu o tom viete s mužom ako to chodi nič neviete ONA je cieľavedoma a dostane sa tam či sa vám to páči alebo NIE ostatok su len dohady.

anonym_98f86a
9. feb 2026
@anonym_autor

Tak to mrzí že máte z môjho prispevku pocit že som despotická matka ktorá nepodporí svoje dieťa, práve naopak. Chcela zaplatiť konverzácie s cudzincami aby si zlepšila jazyk, zaplatili sme jej vždy.. Tak isto knižky, predplatné, všetko čo bolo spojené so vzdelaním sme jej vždy dopriali bez rečí že je to zbytočné. Keď jej otec robil vo Viedni išla za ním a pozerali spolu parlamenty atd.
Nikdy sme jej ani nepovedali že sa jej nezaplatí škola alebo internát. Ja som len narážala na to, že ona si úplne neuvedomuje ako to tu chodí, a veľmi by mi bolo ľúto keby bola sklamaná a ľutovala že stratila roky na VŠ. Ale skúsim sa na to pozerať aj ja iným pohľadom, aby som ju radšej podporila ako jej bola “na obtiaž” a deptala ju.
Áno my čo sme si prežili detstvo v komunizme a potom 90te a 00 roky na Slovensku, sme skeptickí a dosť poznačení - uznávam.

@anonym_autor pocuj, ja mam z tvojich prispevkov dojem, ze ty nejak nevies, co to diplomacia je... ako keby rovno povedala, ze ide studovat za prezidentku...
To keby povedala, ze pojde na ekonomicku, lebo chce byt manazerka v nejakej firme, tak jej tiez povies, ze to sa da len po znamosti?
Opat opakujem - co si ty predstavujes pod pojmom diplomat (alebo teda vyuzit studium diplomacie)... Predsa moze robit v strukturach EU (komisia, parlamnet), moze byt velvyslankina, moze byt obycajny pracovnik na ministerstve ZV... ved tie moznosti su neobmedzene...
A keby aj neskoncila v diplomatickych sluzbach... jazyky + vediet vystupovat, vyjednavat a co ja viem co sa tam uci moze vyuzit v milion profesiach...
Ty to stale vnimas, ako keby chcela byt kozmonaut alebo nieco exoticke (nie ze by aj to dnes nemohla byt)...

anonym_d18d51
9. feb 2026

Súhlasím všetky ženy ti rádia dobre nechaj dievča nech si plní sen a to čo si napísala ze škoda rokov na VS to vôbec dnes si bez VS nič a keď ukončí medzinárodné vzťahy a nedostane sa za diplomatku nájde si niečo podobné v com sa nájde a neskôr bude aj diplomatka ináč ta škola je super mne tam študovala dcéra a spokojná je nerobi síce svoj odbor ale ma prácu ktorá ju baví vie jazyky z každého ročníka na VS bola na erasmuz v zahraničí získala kontakty skúsenosti to všetko časom príde ani nevieš ako v kuse boli v Bruseli v europskom parlamente ma zážitky skúsenosti a teraz chodí z prace na služobné cesty po zahraničí baví ju to a je spokojná a ja som šťastná ze sme ju v tom podporovali a neľutujem ani cent do jej vzdelávania

anonym_08a6a9
9. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Nikto nepovedal, ze si despoticka matka. Ja som prezila detstvo v komunizme a 90te/00te roky tiez a nepoznacilo ma to - poznacilo ma jedine to, ze som mala otca, ktory mi hustil do hlavy to iste, donutil ma ist na iny odbor, v ktorom som sice uspesna, ale nenavidim ho z duse uz 20 rokov a teraz v neskorom veku si plnim konecne sen o praci, ktoru som chcela robit povodne - cuduj sa svete, ide mi to tisickrat lepsie ako povodny odbor, netrapim sa tolko, zarobok mam este vyssi a hlavne milujem to. Moj otec to mozno myslel dobre, ale vychadzal zo svojej neuspesnej reality a jeho ustrachaneho obmedzeneho videnia sveta. Nebol neuspesny, lebo sa "nedalo", ale preto, ze sa o nic ani nepokusil, pripadne to vzdal hned na zaciatku. V zivote som nepotrebovala protekciu, vsimne ani nic, vypracovala som sa vsade sama. Mne zly vyber skoly realne velmi negativne ovplyvnil zivot, napriek zarobku a platim zan privysoku dan. Rady si po tejto skusenosti beriem vylucne od ludi, ktori nieco v oblasti, na ktoru sa pytam, aj nieco realne dosiahli.

karolinakr
9. feb 2026

@anonym_autor prečo jej hadžeš polena pod nohy ešte predtym, než vyštartovala..a ty ozaj žiješ len z protekcii?ano, svet je taky ale aj onaky, nechaj ju nech sa popasuje so životom sama, ked ju budeš ťahať dole nič nedokaže a bude nešťastna cely život

lucilaines
9. feb 2026

Ja som vystudovala takuto skolu. Robim nieco uplne ine, len malo spoluziakov pracuje v obore, ale aj ti co ano, sa tam urcite nedostali cez znamosti, ale len svojou sikovnostou. Ostani pracuju na zaujimavych poziciach, v obchodnych agenturach, bankach, roznych medzinarodnych organizaciach. Ja pracujem teda uplne mimo, ale napriek tomu tu skolu nelutujem, dala mi brutalny vseobecny prehlad, je tam doraz na jazyky co je skvele a vela moznosti vycestovat do zahranicia. Takze len oeknedceru podpor, aj ked neude hned diplomatka, je to skola, ktora jej urcite da do zivota viac ako mnohe ine humanitne odbory ci manazment. Uz len v tych jazykoch.

yellow28
9. feb 2026

@anonym_autor moja kamoska je kucharka, jej muz nema tiez ziadne vysoke ambicie a ich dcera studuje medzinarodne vztahy na Karlovej univerzite v Prahe...vsetko sa da, ked sa chce...neberte jej sny

lacibo
9. feb 2026
@anonym_autor

Ona je taká veľmi šikovná, poslušná, no myslím si, že by zažila obrovske sklamanie v tomto. Minule sa jej to otec snažil vysvetliť že je všade korupcia a bez známosti ťažko, no povedala mu že ak o niečom takom vie, mal by to nahlásiť na polícií :D Proste snílek…
Nechcem aby míňala svoj čas, lebo ozaj nemá problém sa čokoľvek naučit, a myslím že v barsakom inom odbore by sa uchytila lepšie. Uvidíme maturuje až o rok, mali by mať aj sedenia s výchovnou poradkyňou aj nejaké veľtrhy VŠ. Možno zmení názor sama.

@anonym_autor boze naco jej vysvetlujete take veci ze bez korupcie nic nezmoze nikdy.. ved vy ju tymto doslova klincujete do zeme.. je mlada, ambiciozna a studijny typ - neberte jej chut do zivota a sny - tie velke sa aj tak plnia postupne, po krokoch, najprv studium, potom sa zamestna, nikde nie je napisane, ze nemoze ziskat dobru pracu ktora ju posunie k jej cielom, aj napriek tomu ze jej otec je ,, iba” elektrikar - nerozoberajte s nou uz dopredu vsetky mozne scenare, ale podporujte ju vzdy v pritomnosti, nech robí vzdy to najlepsie, co sa dá - aj ja som si v zivote vysnivala svoju pracu uz niekolko rokov predtym ako ma do nej prijali, takze sny sa niekedy plnia

lacibo
9. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a prepac ale stratit roky na VS? To je co za blbost, ked je dievca studijny typ - pre koho ineho to ma vacsi zmysel ako pre ambicioznych intelektualov? podla mna vy jej velmi neradte, lebo nie ste s muzom ako ona a asi nepojde ani vo vasich slapajach a prezije svoj zivot podla seba - co je spravne

domix147
9. feb 2026

@anonym_autor vieš ono je Tokaj o šťastí nikdy nevieš koho stretneš kam ta cesta posunie kam ta privedie …moja chce byt právnička ,sudkyňa trestného práva …no ja ju odhovárať nebudem …uvidím čo jej život prinesie a kam ju dovedie ..
Život si treba užívať a tešiť sa z neho ..aj z cesty aj z cieľa …len ísť ísť tvrdo za cieľom a nevšímať si cestu je zle ..pretože popri tom môžeš prísť o život a ciela si sa nedostal …

Treba ju nechať …

anonym_65dfc1
9. feb 2026

to je uplne uzasne, ze slecna v tomto veku uz presne vie, co chce robit, co by ju naplnalo, uz len v tomto je vynimocna. Treba ju nechat, nech ju jej tuzby same vedu.

efka77
9. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor veru,nezatazuj dieta vlastnymi starymi nazormi a pohladmi. Nech studuje co chce a ak sa neuplatni doma,vyuzije to v zahranici. Stare tezy ze dieta to mohlo dotiahnut len po uroven svojho rodica a vysku jeho angazovanosti v strane uz davno neplati.
Doba je ina,dnes nase deti mozu cokolvek chcu a na co maju potencial. Nebrzdi ju. Sama si vytvaras hranice a bariery,ale nerob to dietatu. Verim ze si milujuca matka ale velmi poznacena starymi nazormi.

rosavia
9. feb 2026

Neviem, preco si myslis, ze jej plany su nerealne. Moze byt diplomatkou aj bez tej spominanej skoly. Pomohla by jej vsak nejaka vysoka skola a taktiez znalost jazykov. Aspon jedneho z nich na vysokej urovni.

eva8
10. feb 2026
@anonym_13fa19

@anonym_autor Tak jej vysvetli, že Epstein už skončil. Ale ak je výnimočne pekná, mohla by preraziť. Je stále dosť vplyvných mužov a keď si nejakého omotá, môže jej v kariére pomôcť.

@anonym_13fa19 ako mozes nieco take napisat?

enmery
10. feb 2026
@anonym_13fa19

@anonym_autor Tak jej vysvetli, že Epstein už skončil. Ale ak je výnimočne pekná, mohla by preraziť. Je stále dosť vplyvných mužov a keď si nejakého omotá, môže jej v kariére pomôcť.

@anonym_13fa19 Grc.

sweaaa
10. feb 2026

@anonym_autor Nech sa mlada prihlasi na modelove zasadnutia OSN (MUN), parlamentov atd. Je toho dost pre stredoskolakov. Vela sa nauci.

milanemila
10. feb 2026

Bola by som velmi rada, kebyze mam dceru kt ma zapal pre nieco, ambicie, ciel a je sikovna. Namiesto podpory ju odhovarate. Co ma ist podla teba robit ekonomku na urad za tabulkovy plat, lebo to je ta istota? 🤦🏼‍♀️ to, ze vy ste v zivote nedokazali nic “velke” a vase vysvetlenie je, ze je to kvoli neexistujucim konexiam je blbost ako mraky a este tahate dole aj vlastne dieta.

yoxinka
10. feb 2026
@anonym_2e8e99

@anonym_autor treba ju podporovať, lebo motivácia ju bude hnať.
Ja pochádzam zo skromných pomerov a musela som na učňovku, kvôli rodine, aby som išla čím skôr pracovať. Ale na strednej škole moja triedna dohovorila rodičom, nech idem aspoň na maturitu, lebo som mala samé 1. Nakoniec som zmaturovala a skúsila som aj vysokú a prijali ma, rodičia neboli nadšený, lebo čakali odo mňa prispievanie peňazí do rodiny a takto ma museli živiť ďalšie roky. Vydržalo im to prvý rok, potom som si zohnala brigádu a aj po rodine peniaze a doštudovala. Ani na promócie mi neprišli, lebo boli na mňa nahnevaný a dokonca mi vytkli, ako som začala zarábať, aby som im splatila, čo mňa dotovali prvý rok na vysokej. Splatila som im to do centu a tým náš vzťah rodičia - dcéra skončil.

@anonym_2e8e99
Och …. smutné čítanie. Asi ti to bude úplne ukradnuté, ale … JA SOM NA TEBA HRDÁ!!!!!!! 🥇

yoxinka
10. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor
Ja si nemyslím, že si despotická matka, ale myslím si, že máte s mužom trochu obmedzený pohľad na svet. My už dávno v komunizme nežijeme. Dcéra sa naučí jazyky a dovidenia, má otvorený celý svet a vo svete to nefunguje tak ako na našom zaprdenom Slovensku. Tiež súhlasím s názorom, že ty celkom nevieš, čo diplomacia je. Vysoká škola nie je stratený čas, to je otvorenie dverí o ktorých netušíš, že existujú. Ja som z mega skromných pomerov. U nás bola vysoká považovaná za panské huncúctvo. Všetci mali len sprosté poznámky na moju adresu, že “aha, vysokoškoláčka”. Vysoká mi nakomplet zresetovala mozog, dievča z chudobnej rodiny z malej dediny na východe bolo zrazu v Bratislave … totálne mi to zmenilo zmýšľanie a celý život. Máš doma dieťa s ambíciou a ochotné na sebe pracovať, to je úžasné!!! Nepokazte jej to s mužom VAŠIMI strachmi. A ešte raz opakujem, sklamanie nemusí byť nevyhnutne zlá vec. V živote viac ľutujeme veci, ktoré sme neskúsili ako tie, ktoré sme skúsili a nevyšli. Nechaj dievča žiť jej život, ty si k tomu daj popcorn a len to sleduj 😉.