Ako dcére vysvetliť, že jej plány sú nereálne?
Názov sa aj tak prerobí automaticky. V skratke, moja dcéra by chcela byť diplomatka, ísť na VŠ medzinarodných vzťahov a diplomacie, a potom sa prepracovať na diplomatku. Najskôr sme ju nechali že ju to asi prejde, ale neprechádza.. Študuje na 8 ročnom gympli, bohužiaľ ja mám obyčajné zamestnanie, jej otec je elektrikár. Nechcem jej kaziť ilúzie no do diplomacie ju nemáme ako pretlačiť alebo jej pomôcť:D. Ona si žije ešte taký svoj sen že svet je krásny a stačí sa veľa učit a veľa vedieť, no všetci vieme že to tak nie je . Ako jej to vysvetliť?
Velmi dolezite je, aby sa zapajala do mimoskolskych cinnosti. Napr. moze zacat nejakymi peer ptogramamami, ako dobrovolnik pri nejakej humanotarnej pomoci. Existuju programy - delegat pri svetovych organizaciach. Postupne guglit, zapajat sa. Ked je na bilingvalnom gymnaziu, dat si prihlasky na zahranicne prestizne univerzity, na Slovensku sa daju vziat pozicky a kazdorocne obnovpvat. Popri klasickom studiu existuju aj Honours programy pre top studentov (zadarmo). Erazmus tiez velmi pomoze. Na Slovensku sa zvykla usporiadavat Letna skola diplomacie.
Ked bude na VŠ, da sa stazovat na ministerstvach, aj velvyslanectvach vo svete. Problem je, ze slovenske staze nie su platene, t.j., vsetko si financuje kazdy sam.
Po bakalarskom stupni studia je moznost staze v Europskej komisii. Ta uz plati, ledva to pokryje prezitie, ale naberie kopec skusenosti a je to dobre do zivotopisu. Dolezite je, aby bola predcizna, usilovna a vsade nadobudla dobre meno svojimi vysledkami, spravanim.
Ako diplomat moze byt vyslana aj do nebezpecnych oblasti. Byt diplomatom je siroky pojem. Moze posobit v roznych sluzbach. Moze zastupovat kohokolvek.
Podla toho, co pises, som vydedukovala, ze by chcela zastupovat Slovensko. Ale moze posobit aj niekde inde. Vyberove konania su narocne, nie vzdy znamosti zvitazia.
Dolezite je, aby sa zacala angazovat v roznych prganizaciach. Zisti, ci ju to bavi a bude to mat v zivotopise.
@anonym_autor
Poznáš ten príbeh o žabách, ktoré sa rozhodli súťažiť v lezení? Odhodlané žaby začali liezť. Ostatné žaby na ne kričali: “je to vysoko”, “poďte dole, to sa nedá zvládnuť” “je to nebezpečné” …. postupne to jedna žaba za druhou začali vzdávať. JEDIiNÁ žaba vyliezla úplne hore a keď sa vrátila na zem, zistilo sa, že je HLUCHÁ. Nebuďte s mužom “žaby kričiace blbosti” 🤞😉
@anonym_autor
Poznáš ten príbeh o žabách, ktoré sa rozhodli súťažiť v lezení? Odhodlané žaby začali liezť. Ostatné žaby na ne kričali: “je to vysoko”, “poďte dole, to sa nedá zvládnuť” “je to nebezpečné” …. postupne to jedna žaba za druhou začali vzdávať. JEDIiNÁ žaba vyliezla úplne hore a keď sa vrátila na zem, zistilo sa, že je HLUCHÁ. Nebuďte s mužom “žaby kričiace blbosti” 🤞😉
@yoxinka toto raz pralinka25 mala dobry heft, všetci hovorili, že sa to neda, až kym jeden nevedel o tom, že sa to neda a urobil to..
Práve preto,že ste pracujúca chudoba,by mala byť vaša podpora dieťaťa násobne väčšia a nie riešiť či je alebo nie je reálna.
@yoxinka toto raz pralinka25 mala dobry heft, všetci hovorili, že sa to neda, až kym jeden nevedel o tom, že sa to neda a urobil to..
@karolinakr to je mile 🙂
Ona je taká veľmi šikovná, poslušná, no myslím si, že by zažila obrovske sklamanie v tomto. Minule sa jej to otec snažil vysvetliť že je všade korupcia a bez známosti ťažko, no povedala mu že ak o niečom takom vie, mal by to nahlásiť na polícií :D Proste snílek…
Nechcem aby míňala svoj čas, lebo ozaj nemá problém sa čokoľvek naučit, a myslím že v barsakom inom odbore by sa uchytila lepšie. Uvidíme maturuje až o rok, mali by mať aj sedenia s výchovnou poradkyňou aj nejaké veľtrhy VŠ. Možno zmení názor sama.
@anonym_autor maju skolsky parlament? Nech sa v nom skusi angazovat. Podporte ju. A nech si ako 5. maturitny predmet si moze vziat dalsi dalsi jazyk. Z coho planuje maturovat?
Ona je taká veľmi šikovná, poslušná, no myslím si, že by zažila obrovske sklamanie v tomto. Minule sa jej to otec snažil vysvetliť že je všade korupcia a bez známosti ťažko, no povedala mu že ak o niečom takom vie, mal by to nahlásiť na polícií :D Proste snílek…
Nechcem aby míňala svoj čas, lebo ozaj nemá problém sa čokoľvek naučit, a myslím že v barsakom inom odbore by sa uchytila lepšie. Uvidíme maturuje až o rok, mali by mať aj sedenia s výchovnou poradkyňou aj nejaké veľtrhy VŠ. Možno zmení názor sama.
@anonym_autor to ze vam sa nepodarilo prerazit neznamena ze ani ona to nedokaze,su to vase strachy nie jej.. nechajte ju zit a ist za svojim snom.. dokaze cokolvek co chce ak budete pri nej stat a nelamat jej kridla...drzim jej palce... a aj vam aby ste zmenili k nej pristup
@anonym_autor Urcite by som ju podporila a stala pri nej.
@anonym_autor ale veď môže sťažovat aj počas vysokej školy a napríklad aj v európskom parlamente.Podls mňa jej zabijate nádeje len preto že si myslíte ,že je to ťažké a že sa nedá dokázať nič bez známosti.Nie je to absolútne voči nej fér.Vy chcete aby mala obyčajnú život taký ako vy,čo nie je zle ale ona chce iné .Tak ju to nechajte skúsiť .
Netreba jej nič vysvetľovať. Nech skúsi ide si za tým o čom sníva a buď to dokáže ale príde na určité veci sama a zmení smer lebo sama bude chcieť. Ale veľa sa nauci. Vy ju môžete podporiť a povzbudiť. Je super že má predstavy vie čo chce pracuje na tom to sa často nevidi. A učiť sa získať vedomosti nikdy nie je strata času.
Nechaj ju ist svojou cestou. Diplomatickych pozicii je cela, nemusi byt hned velvyslankyna. Ano velvyslanci a konzuli su menovani po znamosti podla toho aka garnitura je pri moci. Ale na velvyslanectvach pracuje aj vela nizsieho personalu, alebo na ministerstve zahr. veci ci v roznych medzinarodnych organizaciach. Dolezite je nech sa uci dobre cudzie jazyky. Ked jej budes tlacit do hlavy iny smer akurat bude nestastna a cely zivot rozmyslat co by bolo keby...
Ja poznam sikovnych ludi z obycajnych rodin, ktori sa uplatnili v tomto odbore. Nie je vsetko len o korupcii.
@anonym_autor Hlavne jej neber ilúzie a podporuj ju v jej snoch. Existujú štipendiá a rôzne granty, nič nie je stratené.
Môžeš byť hrdá na svoju dcéru, že má takéto plány a vízie.
Veľmi jej držím palce!

Tak to mrzí že máte z môjho prispevku pocit že som despotická matka ktorá nepodporí svoje dieťa, práve naopak. Chcela zaplatiť konverzácie s cudzincami aby si zlepšila jazyk, zaplatili sme jej vždy.. Tak isto knižky, predplatné, všetko čo bolo spojené so vzdelaním sme jej vždy dopriali bez rečí že je to zbytočné. Keď jej otec robil vo Viedni išla za ním a pozerali spolu parlamenty atd.
Nikdy sme jej ani nepovedali že sa jej nezaplatí škola alebo internát. Ja som len narážala na to, že ona si úplne neuvedomuje ako to tu chodí, a veľmi by mi bolo ľúto keby bola sklamaná a ľutovala že stratila roky na VŠ. Ale skúsim sa na to pozerať aj ja iným pohľadom, aby som ju radšej podporila ako jej bola “na obtiaž” a deptala ju.
Áno my čo sme si prežili detstvo v komunizme a potom 90te a 00 roky na Slovensku, sme skeptickí a dosť poznačení - uznávam.
@anonym_autor