icon

Ako docieliť, aby sa manžel priznal?

20. júl 2023

Ahojte, prosim vás, idem po radu. Než som začala chodiť s manželom tak bol fajčiar. Fajčil krabičku denne. Keď sme sa začali spoznávať tak fajčiť prestal nakoľko som mu povedala ze mi to dosť vadí a nemám to rada. On nemal žiadny problém, prestal zo dňa na deň. No po 7 rokoch z neho opat cítim cigarety, denne. Hocikedy sa ho na to opýtam tak strašne prestarsne zatajuje ze on nefajčíl. Ale nie som sprostá a viem ako smrdí človek ktorý fajčí. Po dlhšom čase mi povie, ze ved vtedy som si dal jednu ale to len raz za mesiac. To by bolo ešte celkom ôk, no teraz je to denne. Denne fajčí a ja ho začínam nenávidieť za to ze to stále zapiera a klame. Neviem si pomôcť ale s fajčiarom neznesiem byť. Aj som mu to povedala no on stále tají ze akože to kolegovia okolo neho v práci. Co mam robiť. Nepíšte mi tu že nie som jeho matka a ze je svojpravny. Keď si ma bral tak to vedel. Ja tiež nerobím to co sa jemu nepáči a rešpektujem ho. On mňa rešpektovať prestal.

majlo1234
20. júl 2023

Ale toto vsetko, co pises pomimo-ze ty si ani slapky nekupis, ze mu platis veci, pomahas v robote…to robis nakoniec z voastnej vole. Ste obaja dospeli, mozte si robit(nadnesene)co chcete. Nestavaj sa do role obete, nerob nic, co ozaj nechces robit.
Co sa tyka fajcenia, dali ti tu baby rady. Ale vedz, ze ak fajci a chce, mozes sa aj na hlavu postavit a bude. Potom uz iba rozvod, ak je to pre teba tak dolezite

jennky13
20. júl 2023

necitala som to cele, ale uz tvoja otazka : Ako docielit, aby sa mi manzel priznal ...? hovori o tvojom postoji k nemu. Vies , pozeras sa na neho ako matka na syna a vyzadujes, aby robil to co chces ty a tvoj manzel sa sprava ako tvoj syn a bude zapierat pretoze sa boji tvojej reakcie. Problem nie je jeho fajcenie, ale ( a to sa ti nebude pacit ) TVOJ POSTOJ K NEMU. Ty sama by si nebola rada, keby sa ktokolvek k tebe spraval takto nadradene . Ty si o sebe presvedcena, ze mas pravdu a teda mas pravo na to, aby on zmenil spravanie a teda prestal fajcit. To nebudem vysvetľovať, ale v manzelstve ( partnerstve) by to malo byt tak, ze su si ti dvaja rovnocenni a respetuju sa navzajom. Viem, teraz mozes argumentovat, ze on ta nerespektuje, lebo zacal fajcit a vie, ze to neznasas, ALE ty ho tiez nerespektujes, lebo keby bola medzi vami dovera a ucta, tak by ti to povedal a spolu by ste mohli hladat riesenie.
Takto si ty pripadas ta spravodliva a ta co ma pravdu , ale tym si vlastne nicis manzelstvo dalej.
Ak naozaj chces zmenu, tak sa zamysli najprv nad sebou, preco ti manzel zatajuje to, ze fajci a vobec preco sa ti nevie zdoverit.

autor
20. júl 2023

@kvetinka75 starý manžel myslím ze taky ako bol na začiatku, nie ze som pred ním mala nejakého ineho

autor
20. júl 2023

@jennky13 tak akože čo, mam ho nechať nech normálne začne znova fajčiť krabičku denne aj pri mne?! Neznesiem to, vy ma neviete pochopiť ale nenávidím to z duše. Všetci ľudia čo fajčia sa mi hnusia a obzvlášť ak je to pre mňa veľmi blízka osoba. Normálne mam chuť potrhat všetky naše svadobné fotky a radšej zmiznúť z tohto sveta ako keby ho mam vidieť fajčiť.

jennky13
20. júl 2023

skus ist za nim v klude a spytaj sa ho, co si mu urobila, ze ti nedokaze povedať pravdu a nasledne bud ticho a pocuvaj. Dokazes to ?

rebellefleur
20. júl 2023

Zopakujem ti to, ci ti tu uz viaceri pisali: fajcenie je zavislost, aj ked dotycny prestane, vzdy je riziko, ze s tym moze opat zacat a ty si si ho vzala s tymto vedomim.. ked vidim tvoje reakcie,ani sa mu nedivim vobec, ze zapiera

lenka1208
20. júl 2023

No dobre, tak otazka bola ako docielit aby sa priznal..kup tie sado maso povrazy, priviaz ho a na vajka mu daj stipce, podla mna sa prizna hned. A co sa bude diat dalej ked budes mat potvrdene co davno vies? ved rozviest sa mozes aj bez jeho priznania

kvetinka75
20. júl 2023

zmenil sa možno kvôli tvojmu správaniu sa. TAk sa začni chovať ako na začiatku. Uvedom si 1 vec -fajčenie je závislosť. Ak sa znova objavia podmienky pre jej vznik, znova do toho človek sklzne. To bude asi to tvoje každodenné ,,vrtanie ,, sa vprobléme. Skús to nechať na pár dní tak, chovaj sa normálne, vychladni a ptoom sa normálne porozprávajte.
Toto je ale tvoj problém. Vedela si od začiatku že fajčí. A každá závislosť sa raz môže vrátiť. Čo sa asi stalo. TY si si mala pred tým dať otázku, čo v tomto prípade. Či to dokážeš tolerovať. Hnusí sa ti to. Tak sa rozveď. Čo iné ti radiť? On je nervozny z teba, preto fajčí. Toto je ako začarovaný kruh.

kvetinka75
20. júl 2023

tak fajčí aj pri tebe, či tajne? Nejako si odporuješ. Ak pri tebe, ak aké tajnosti?

kvetinka75
20. júl 2023

inak ak takto vyvádzaš aj doma, ja sa čudujem, že domov ešte aj chodí alebo že nezačal ešte aj piť. To musí byť hrozné na psychiku.

lenka1208
20. júl 2023

Inak ja tiez nenavidim fajcenie a da sa povedat ze moj tiez prestal kvoli mne 😂🙈 ale tak on nefajcil pravidelne ale ked sa slo niekam von alebo ked isli kolegovia tak siel s nimi..cize krabicka mu vydrzala aj dva tyzdne. Ale keby teraz zacne fajcit, asi by som sa kvoli tomu hned nerozvadzala..mate aj deti? to fakt chces rozdelit decka od otca kvoli sprostym cigaretam?

mondolina
20. júl 2023

povie ti do očí že fajčí? čo bude nasledovať?
závislosť - musí chcieť prestať sám, a nie že ty chceš.

autor
20. júl 2023

@kvetinka75 nikde som nepísala ze fajčí pri mne, vždy len potajomky a mysli si ze ja sa o ničom nedozviem

katkati
20. júl 2023

U teba je to už fóbia.

kvetinka75
20. júl 2023

tak sa ukľudni, ukľudní sa aj on a prestane zase fajčiť.

mondolina
20. júl 2023

čo sa stane keď ti povie že fajčí

1fifinka1
20. júl 2023

@autorka riešila som doma to isté. Napis mi súkromnú správu ak chceš, lebo tu to nebudem písať. Vidím tie reakcie.

sasesoe
20. júl 2023

Ahoj, v prvom rade chcem napisat, ze mi tiez vadi fajnenie a manzel tiez prestal este na zaciatku nasho vztahu...
No ked tak citam Tvoju situaciu, tak:
1. Nieco sa stalo (nejaka pricina) kvoli ktorej manzel smrdi po cigaretach - a teraz moze to byt
a) fajci, ako si Ty presvedcena
b) prostredie v kt sa nachadza, ako on tvrdi - pri tomto mi napada, ci nezmenil pracu a "zabudol" to spomenut, mozno oddelenie/kolegov al sa snazi o povysenie al sa snazi "zapadnut" a z toho dovodu mohol zmenit kolektív s kt sa stretava...
2. Manzel z nejakeho dovodu pred Tebou Taji Pricinu tejto zmeny - nevies, preco sa to deje, len vidis/vnimas, ze sa nieco deje...
3. V pripade, ze sa Ti k fajceniu "prizna", tak to je potvrdenie verdiktu konca vasho vztahu - ziaden priestor na vysvetlenie, diskusiu, nic.. proste zaroven s tym aby podpisal rozvodove papiere alebo aspon mal zbalene veci - pokial na to momentalne nie je pripraveny/nechce to, taketo spravanie by bolo nelogicke. To sa moze samozrejme zmenit, pokial dospeje aj on k presvedceniu, ze toto je jediny mozno scenar.
Otazka na zamyslenie - je toto skutocne to, co chces? Vsetko "len tak" zahodit? A pritom stale nevies, co je tou skutocnou pricinou, fajcenie sa zda byt len akymsi "DOSLEDKOM" niecoho....
Co konkretne je za tym, mozem len hadat, moze to byt nejaka choroba - mozno "len" psychicka ako depresia alebo mohol dostat vypoved a este to nepovedal/snazi sa najst si inu pracu/vyriesit si to... mozno teorericky by to mohol byt nejaky "cudzi problem" - preziva /snazi sa pomoct niekomua velmi ho to vzalo a nevie, ci by si pre to mala pochopenie, najma ak sa to naor tyka nejakej zeny....
Mohol naletiet na nejaky podvod alebo urobit nejaky "preslap" - ci dopravna nehoda al v praci a este nevie ake to bude mat dosledky...
Tych moznosti je xy ..

Co je ale podstatne, z nejakehk dovodu, STRATIL DOVERU, ze sa to budes aspon snazit pochopit... alebo "len" potrebuje CAS to najskor sam spracovať, kym s tym za Tebou pride...

Mne z toho vychadza, ze by som sa najskor snazila si ujasnit, ci /za akych okolnosti/ kompromisov som schopna v tomto pokracovat (oddelene spalne, obmedzeny fyzicky kontakt, fajcenie elektronickych cigariet,...) alebo ci ozaj je toto neprekonatelny problem (lebo moze to byt len naplast nejakeho vacsieho..).

A zvazila/navrhla by som mozno nejaku manzelsku terapiu/poradnu a skusila zapracovat na tom vztahu, ale i sama na sebe - lebo manzela nezmenis, ale mozes zmenit seba a Tvoja zmena v reakciach zmeni i manzelove reakcie...

Zhrnula by som to asi tak, ze bolo by dobre rozlisovat medzi "zlom" =fajcenim/cigaretami a "vinnikom"=clovekom, kt len "je slaby" /ma nejaky problem... a mozes odmietnut fajcenie, no nemala by si odmietat cloveka... je to predsa Tvoj manzel... a ak si do manzelstva isla s tym, ze "v dobrom aj v zlom", tak mozno prave teraz prislo "to zle" a je na vas, aby ste to nejako spolu zvladli... drzim palce

la_dolce_vita
20. júl 2023

autorka, ja ťa chápem... mala som to isté s ex, tiež tajil, že fajčí a mňa urážalo, že robí zo mňa hlupaňu. A tiež chcel šetriť, teda na mne šetriť, na sebe už nie... pritom peniaze za cigarety su vyhodené peniaze.

zuzana1997
20. júl 2023

Ako toto naozaj , čo sa tu zhrnuli všetci fajčiari? Klame jej špinavo do očí, robí to, čo vie, že jej vadí, tak nech si za tým aspoň stojí a prizná sa. Každy deň mu dáva príležitosť...A áno dá sa prestať fajčiť zo dňa na deň ale nie každý to dokáže. Nehovoriac o tom, že manžel ničí zdravie sebe aj jej.
Klamanie by mi asi viacej vadilo ako to fajčenie.To sa môže aj autorka zahadzovat s inými mužmi a tvrdiť, že sa to nedá ovládať a nepriznať sa lebo sa bojí, že ho stratí.

mmoonna
20. júl 2023

Zamyslela si sa vôbec nad tým, prečo má potrebu ti klamať?

ckocka
20. júl 2023

A keď sa ti prizná tak ti to fajčenie prestane vadiť? Nechceš byť s fajčiarom, tak s ním nebuď.

oliolijanka
20. júl 2023

@autorka, mne z tychto odpovedi prisla najrozumnejsia ta s testom na nikotin.
Klame ti, oklam ho aj ty. Povedz mu, ze je to test na covid, alebo nejaku inu hlupost. Ked sa ukaze, ze klame, tak mu vysvetli, o com bol ten test a ze uz vies, ze fajci.
Alebo kludne chod s bubnom na zajace a povedz mu, ze mu chces skontrolovat nikotin v krvi.
Len obavam sa, ze ta zacne obvinovat, ako tu diskutujuce, ze ho kontrolujes a ze sa ta boji.

Len problem je v tom, ze ked sa to prevali, ze viete, ze viete, on fajcit neprestane, ale bude fajcit aj pred tebou.
Vtedy bude rada na tebe, budes musiet zo vztahu odist.

V tomto pripade si autorka myslim, ze tvoj partner vie, ze sa fajcenia nevie vzdat a s tebou chce ostat v relativne pokojnom zväzku.
Takze, ak si si ista, ze fajci, tak mu to nemusis dokazovat. Musis sa opytat seba, ci chces zit s fajciarom. Ak ano, bud rada, ze fajci, iba ked ho nevidis.

1fifinka1
20. júl 2023

Má byť chlap, postaviť sa pred ňu a povedať áno fajčím. A niesť zato následky. Takýto hrdinovia sú najhorší. Ešte z autorky urobíte trubku.

ckocka
20. júl 2023

@1fifinka1 Aké následky myslíš?

1fifinka1
20. júl 2023

@ckocka také ako autorka píše. Rozchod. Bud teda si je toho vedomý a ako chlap sa prizná, alebo teda nebude dráždiť hada bosou nohou. Ak mu na nej záleží, fajčiť prestane. Nie je to niečo s čím sa nedá prestať. Ale klamať ako malý chlapec, ved by som si prestala vážiť samu seba.

ckocka
20. júl 2023

@1fifinka1 Ale veď autorka píše že vie že chlap fajčí a evidentne kvôli nej prestať tentoraz nechce. Ak sa teda chce rozviesť kvôli fajčeniu ale musí z nejakého záhadného dôvodu čakať na priznanie tak už trúbka je.

1fifinka1
20. júl 2023

@ckocka prečo sa teda ten chlap neprizná? Nech sa zachová aspoň cestné, ako chlap co ma gule. A povie to na rovinu.

ckocka
20. júl 2023

@1fifinka1 To ja netuším prečo, ale autorka na to jeho priznanie može tiež čakať až do smrti a pri tom pre jej rozhodnutie že nechce žiť s fajčiarom to priznanie nemá žiadny význam.

elli333
20. júl 2023

Tvoj muz ti klame pretoze tebe sa pravda povedat neda, okamzite by sa to otocilo proti nemu a surovo by si ho opustila tak robi jedinu logicku vec a to je to, ze ti klame. Rozved sa s nim, casom bude rad aj ked ho to zo zaciatku bude boliet. Prajem mu vela stastia